ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
Σελ. /28
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στην Οκτωβριανή Επανάσταση

Από την έκθεση στο περσινό Φεστιβάλ της Αθήνας
Από την έκθεση στο περσινό Φεστιβάλ της Αθήνας
Μπαίνοντας ο Σεπτέμβρης, μπήκε σε τροχιά κορύφωσης και το 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα περάσει με κεντρικές εκδηλώσεις από τις πρωτεύουσες και όλες τις μεγάλες πόλεις των νομών για να φτάσει στην Αθήνα, στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη. Μια βδομάδα νωρίτερα, στις 14, 15 και 16 Σεπτέμβρη, θα σταθμεύσει στη Θεσσαλονίκη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά» και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην Οκτωβριανή Επανάσταση και το σύνθημά του είναι «100 χρόνια από τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο - Το μέλλον δε θα 'ρθει από μονάχο του... αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς (Βλ. Μαγιακόφσκι)»

Δεν θα μπορούσε, λοιπόν, παρά και η κεντρική έκθεση στο Φεστιβάλ της Αθήνας να είναι αφιερωμένη σε αυτό το γεγονός, σε αυτές τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο και στο πρώτο εργατικό κράτος με τα τεράστια επιτεύγματά του σε όλους τους τομείς.

Η έκθεση του Φεστιβάλ κάθε χρόνο αποπνέει το κεντρικό πολιτικό του μήνυμα, είναι ένας χώρος από τον οποίο κάθε μέλος της ΚΝΕ περνάει και ξαναπερνάει, γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις, αναπτύσσεται προβληματισμός και πλήθος συζητήσεων. Ετσι αναμένεται και φέτος να λειτουργήσει, να μαγνητίσει το πλήθος των επισκεπτών του Φεστιβάλ. Πόσο μάλλον που ακόμα και με το σχήμα της, το στήσιμό της, θα αποπνέει την πρωτοποριακή έκφραση της επανάστασης: Το στήσιμο των ταμπλό (όπως φαίνεται και στη μακέτα της φωτογραφίας) είναι εμπνευσμένο από τη σοβιετική αφίσα του Ελ Λισίτσκι «Με την κόκκινη σφήνα, νικήστε τους λευκούς» της περιόδου του εμφυλίου, το 1919-1920.

Την έκθεση επιμελήθηκαν η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ της ΚΝΕ, μαζί με την Επιτροπή για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια και τη Συντακτική Επιτροπή του «Οδηγητή», που μελέτησαν και προετοιμάστηκαν γι' αυτό μήνες πριν. Και, βέβαια, στα υλικά της έκθεσης, όπως συμβαίνει σταθερά τα τελευταία χρόνια, αξιοποιήθηκε και αρχειακό υλικό από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χρονικά η έκθεση ξεκινάει από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα και μιλάει για την ανάπτυξη του καπιταλισμού, που δεν έχει πια τίποτα νέο να δώσει, σηματοδοτώντας την εποχή των σοσιαλιστικών επαναστάσεων.

Στη συνέχεια, διατρέχεται συγκεκριμένα στη Ρωσία η περίοδος από το 1905 μέχρι τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με στοιχεία από την πείρα της δουλειάς των Μπολσεβίκων εκείνη την περίοδο.

Κι έτσι περνάει στο 1917 και ακολουθεί την εξέλιξη των γεγονότων μέχρι και τον Κόκκινο Οκτώβρη, αλλά και τα πρώτα χρόνια μετά τη νίκη της Επανάστασης.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε μια τέτοια έκθεση να μη σταθεί ιδιαίτερα στα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, στην οικονομία, Υγεία, Παιδεία, Εργασία, στην ισοτιμία των γυναικών. Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και στην τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη.

Η έκθεση κλείνει με αναφορά στις αιτίες των ανατροπών, αλλά κυρίως στέκεται στα συμπεράσματα που απορρέουν για την πάλη στο σήμερα, μέσα από την πείρα του κόμματος των Μπολσεβίκων.

Η μακέτα της φετινής έκθεσης
Η μακέτα της φετινής έκθεσης
Ερχεται «Το κόκκινο αερόστατο»!

Το πρώτο τεύχος έγινε ανάρπαστο και ενθουσίασε τους μικρούς αναγνώστες του. Ηρθε λοιπόν η ώρα για τη συνέχεια... Ο λόγος για το περιοδικό που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, το οποίο απέκτησε πια και όνομα απόλυτα ταιριαστό στο πλούσιο περιεχόμενό του: «Το κόκκινο αερόστατο»... γεμάτο με ιστορίες που δεν περιμένετε!

Το δεύτερο τεύχος του περιοδικού κυκλοφορεί από αύριο Δευτέρα από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, για άλλη μια φορά με πολύ πλούσια ύλη. Στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα που σχετίζονται με τη θεματολογία που θα έχει ο δικός τους χώρος, ο «Μικρόκοσμος», στο 43ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Ετσι, θα περιηγηθούν στην εξέλιξη των ανθρώπινων κοινωνιών, θα γνωρίσουν τον Γιούρι Γκαγκάριν και διάφορα μυστικά του έναστρου ουρανού, θα βρουν σελίδες για τον ηλεκτρισμό με σχετικά πειράματα, θα ανακαλύψουν πράγματα που δεν ήξεραν για το αγαπημένο άθλημα του ποδοσφαίρου και, ακόμα, επειδή αυτό το τεύχος θα συντροφεύσει τους αναγνώστες του μέχρι το τέλος του Οκτώβρη, θα βρουν και ένα αφιέρωμα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στην 28η Οκτωβρίου και την Αντίσταση του λαού μας.

Κι αυτά είναι μόνο μια γεύση: Κόμικ, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι, χειροτεχνίες, διήγημα, συνεντεύξεις και πολλά ακόμη κάνουν το περιοδικό μια μοναδική συντροφιά...

Την ερχόμενη βδομάδα

Δεκάδες τα φεστιβαλικά ραντεβού και την ερχόμενη βδομάδα σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα στις εξής πόλεις:

Αγρίνιο: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αλεξανδρούπολη: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο Πάρκο Ακαδημίας, με ομιλητή τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Βέροια: Στις 8 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Δημαρχείου, με ομιλητή τον Σωτήρη Αβραμόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Εδεσσα: Στις 8 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Βαροσίου, με ομιλητή τον Γρηγόρη Κλιγκόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ζάκυνθος: Στις 10 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Σολωμού, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος ΚΣ ΚΝΕ.

Ηγουμενίτσα: Στις 8 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ., στα Πλατανάκια, με ομιλήτρια την Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας της ΚΝΕ.

Καλαμάτα: Στις 8 - 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Λιμενικού, με ομιλητή κατά τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ στις 9 μ.μ., τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Καρδίτσα: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ., στο Α' Λύκειο (απέναντι από «Παυσίλυπο»), με ομιλητή τον Γιώργο Λαμπρούλη, στέλεχος και βουλευτή του ΚΚΕ.

Κέρκυρα: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 7.30 μ.μ., στην Πάνω Πλατεία, με ομιλητή τον Νεκτάριο Τριάντη.

Κοζάνη: Στις 8 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ., στο Δημοτικό Πάρκο, με ομιλητή τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λαμία: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 9.30 μ.μ., στο Πάρκο πρώην στρατοπέδου Τσαλτάκη, με ομιλητή τον Κώστα Μπάτσικα, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Νέα Μουδανιά: Στις 5 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Μουδανιών, με ομιλητή τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Πρέβεζα: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στο Πυροβολικό, με ομιλήτρια την Κατερίνα Μιχαλιού, μέλος του Γραφείου Περιοχής της ΚΟ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Πύργος: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πάρκο Κούβελου, με ομιλητή τον Θανάση Σγούρο, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Ρέθυμνο: Στις 10 Σεπτέμβρη στις 9 μ.μ., στην Πλατεία Μικρασιατών, με ομιλητή τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σάμος: Στις 9 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στην Πορφυριάδα στο Καρλόβασι, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σέρρες: Στις 10 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στην Πλατεία Ελευθερίας, με ομιλήτρια την Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Χανιά: Στις 8 - 9 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με ομιλήτρια τη δεύτερη μέρα στις 9 μ.μ., την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

-- Στη Φλώρινα, στις 9 μ.μ., στο Νέο Πάρκο, με ομιλήτρια την Τίνα Κουζιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Στην Κάλυμνο, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Χριστού, με ομιλήτρια την Μαρία Γκιτάκου, στέλεχος της ΚΝΕ. Περιλαμβάνει ακόμα: Προβολή ντοκιμαντέρ για την Οκτωβριανή Επανάσταση, επίδειξη μπαλέτου από τη σχολή χορού της Ειρήνης Τσαπένκο, νησιώτικο - κρητικό γλέντι με λύρα και λαούτο, από τον Αντώνη Σηφάκη και την ορχήστρα του.

-- Στη Λαμία, στις 5 μ.μ. στο Πάρκο Τσαλτάκη, τουρνουά μπάσκετ 3Χ3. Δηλώσεις συμμετοχής στο τουρνουά στο τηλέφωνο: 6979.129.265.

-- Στο Κιλκίς, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κήπου, βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική και Συνδικαλιστική Δουλειά με τίτλο «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό», με ομιλήτρια την Ειρήνη Χατζή, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ