ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη 2015
Σελ. /24
ΤΟΜΕΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η προεκλογική δουλειά υπηρετεί την ολόπλευρη ισχυροποίηση του Κόμματος

Ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με στελέχη της Τομεακής Επιτροπής για το σχεδιασμό της παρέμβασης στους κλάδους

Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος σε βιομηχανία υποδημάτων στο Μενίδι
Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος σε βιομηχανία υποδημάτων στο Μενίδι
Για την οργάνωση της μάχης των εκλογών στους κλάδους της Βιομηχανίας, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Γιώργο Δαφνή, τον Θανάση Κοτρώνη και την Αθηνά Τσάμη, στελέχη του Τομέα Βιομηχανίας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ.

Περιγράφοντας το κλίμα που συναντάνε οι κομμουνιστές αυτές τις πρώτες μέρες της προεκλογικής περιόδου, ο Γ. Δαφνής σημειώνει: «Παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν σήμερα καλύτερες προϋποθέσεις για να κουβεντιάσουμε με περισσότερους εργάτες την πρόταση του Κόμματος, το πρόγραμμά μας».

Ο Θ. Κοτρώνης προσθέτει: «Παλιότερα πηγαίναμε σε εξορμήσεις, βάζαμε το ζήτημα της διεξόδου, όμως πολλοί εργαζόμενοι το "προσπέρναγαν". Σήμερα, υπάρχουν πολύ περισσότεροι που βάζουν ερωτήματα: "Τι εννοείτε όταν λέτε έξοδο από την ΕΕ, πώς θα γίνει αυτό, τι εννοείτε κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής; Πώς θα γίνει αυτός ο άλλος δρόμος ανάπτυξης;".

Επιβεβαιώνεται και προεκλογικά ότι έχει ανέβει το ενδιαφέρον του κόσμου για την πρόταση του ΚΚΕ. Αυτό οφείλεται και στη δουλειά που έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια. "Μέτρησε" πολύ το γεγονός ότι και σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δεν υποκύψαμε στα διλήμματα που έμπαιναν, όπως "γιατί δε συνεργάζεστε σε μια κυβέρνηση της αριστεράς" κ.λπ.

Τώρα, με βάση τις εξελίξεις, περισσότεροι εργάτες αναγνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είχε δίκιο με τη στάση που κράτησε και προβληματίζονται περισσότερο για την πρόταση διεξόδου του Κόμματος».

«Αντικειμενικά, η εργατική τάξη έχει τώρα πρακτική πείρα και άρα μεγαλύτερες δυνατότητες να καταλάβει τι σημαίνει "αριστερή" κυβέρνηση και "διαπραγμάτευση". Υπάρχουν επομένως βιομηχανικοί εργάτες που έχουν μεγαλύτερο προβληματισμό και διάθεση για να ακούσουν την πρόταση του Κόμματος», συμπληρώνει η Αθηνά Τσάμη.

Δυνατό ΚΚΕ σημαίνει δυνατότερο κίνημα

«Η μάχη για να βγει πιο ισχυρό το Κόμμα μας, είναι μάχη που δεν αφορά μόνο την κάλπη», συνεχίζει η ίδια, και εξηγεί: «Είναι μάχη για να δυναμώσει το κίνημα σε αντιμονοπωλιακή - αντικαπιταλιστική κατεύθυνση, να συγκροτηθούν ισχυρές αντιστάσεις στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως εκφράζεται και με το τρίτο μνημόνιο, περισσότερες εργατικές συνειδήσεις να στρατευθούν στο δρόμο της ανατροπής, της ρήξης με την ΕΕ, το κεφάλαιο και την εξουσία τους.

Από αυτήν την άποψη, για εμάς η ισχυροποίηση του Κόμματος και στις εκλογές είναι δεμένη με την προσπάθεια να οργανώνεται ο αγώνας κατά χώρο δουλειάς, κατά κλάδο, για την απόκρουση της επίθεσης που μεγαλώνει, την απόσπαση κατακτήσεων, την αναπλήρωση όσων έχασε η εργατική τάξη τα προηγούμενα χρόνια.

Ολο αυτό το διάστημα, οι κομμουνιστές που δρουν μέσα από τα συνδικάτα πρωτοστατούν αμείωτα σε μια σειρά από παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις, πολλές από τις οποίες αφορούν συνδικαλιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές, μέλη ή οπαδούς του Κόμματος. Ανάλογες κινητοποιήσεις γίνονται ενάντια σε καθυστερήσεις πληρωμών και άλλα ζητήματα».

«Τα μέλη του Κόμματος στη Βιομηχανία συνδυασμένα δίνουν τη μάχη για να οργανώσουν την πάλη στους χώρους δουλειάς και μέσα από αυτήν την πάλη οι εργάτες να βγάλουν συμπεράσματα για το ποιον έχουν δίπλα τους και ποιον απέναντί τους», συμπληρώνει ο Γ. Δαφνής, και καταλήγει: «Σε κάθε ΚΟΒ πάμε στοχευμένα. Εχει γίνει ένας σχεδιασμός και μιλάμε με έναν κόσμο που μας ακούει, ενδιαφέρεται για τις θέσεις μας, παρόλο που δεν μας ψήφισε».

Η σύσκεψη βασική μορφή της δουλειάς μας

Για τον προεκλογικό σχεδιασμό στον Τομέα Βιομηχανίας, ο ίδιος λέει στον «Ριζοσπάστη»: «Κάθε ΚΟΒ έχει σχεδιάσει και υλοποιεί ένα πρόγραμμα παρέμβασης με όλες τις μορφές, ακόμα και εκεί που η εργοδοσία μάς βάζει σοβαρά εμπόδια. Κάνουμε συγκεντρώσεις, περιοδείες και όχι μόνο. Οργανώνουμε εξορμήσεις στα στέκια. Εκεί, δηλαδή, που δίνουν ραντεβού οι εργάτες να τους πάρουν τα πούλμαν για να πάνε στη δουλειά. Μικροσυσκέψεις στο σχόλασμα σε στέκια εργατών, όπως στο Κορωπί και αλλού».

«Είναι τεράστια τα εμπόδια που βάζει η εργοδοσία», συνεχίζει η Αθηνά Τσάμη. «Σε πολύ περισσότερα εργοστάσια σήμερα αρνούνται να μπει το Κόμμα, ακόμα και εξορμήσεις έξω από τις πύλες του εργοστασίου προσπαθούν - ανεπιτυχώς - να εμποδίσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ η εργοδοσία δεν μας επιτρέπει την είσοδο με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπει γενικά την παρουσία κομμάτων, την ίδια ώρα τα στελέχη της ασκούν πολιτική, είναι και τα ίδια στελέχη κομμάτων.

Εμείς προσπαθούμε να μπούμε στους χώρους δουλειάς, να φθάσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερους χώρους, σε όλους τους κλάδους, με όποια μορφή είναι πιο πρόσφορη. Φυσικά, αξιοποιούμε και τη μορφή των συσκέψεων. Προσπαθούμε να απευθυνθούμε στους εργάτες, ιδίως σε αυτούς που συμμετέχουν πιο ενεργά και προσπαθούμε να κάνουμε και επισκέψεις στα σπίτια τους. Για παράδειγμα, προχθές με τον "Ριζοσπάστη", που είχε το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εκλογές, πήγαμε σε εκατοντάδες σπίτια εργατών».

«Δουλεύουμε με επίκεντρο το χώρο δουλειάς, αλλά προσπαθούμε να μιλήσουμε με αυτόν τον κόσμο και στον τόπο κατοικίας», καταλήγει ο Γ. Δαφνής. «Για παράδειγμα, υπάρχουν βιομηχανίες που δεν μπορούμε να μπούμε μέσα, αλλά εργάτες από αυτές οργανώνουν οι ίδιοι συσκέψεις στα σπίτια τους μπροστά στις εκλογές».

Αξιοποιούμε τον μαχητικό περίγυρο

Για την προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι οπαδοί και φίλοι του Κόμματος στην προεκλογική δουλειά, ο Θ. Κοτρώνης μάς λέει: «Υπάρχουν εργάτες, κυρίως φίλοι του Κόμματος, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες μέσα στους χώρους δουλειάς, μοιράζουν υλικό, βάζουν αφίσα, προωθούν τις θέσεις του.

Το κέντρο της δουλειάς μας είναι η άμεση επαφή με τον κόσμο, η σύσκεψη. Εχουμε οργανώσει εκατοντάδες συσκέψεις. Πολλές από αυτές τις οργανώνουν φίλοι και οπαδοί του Κόμματος. Για παράδειγμα, στους μεταλλεργάτες έχουν οργανώσει συσκέψεις κατά περιοχή: Στο Κερατσίνι, στη Νίκαια, στη Δραπετσώνα, στο Πέραμα, στο κέντρο του Πειραιά, κυρίως με μεταλλεργάτες της Ζώνης, αλλά και εργοστάσια στον Πειραιά.

Σε αρκετές από αυτές δραστηριοποιούνται φίλοι και οπαδοί του Κόμματος. Να βρουν κόσμο, να τον ειδοποιήσουν, να τον φέρουν στη σύσκεψη. Κάποιες τις οργανώνουν αποκλειστικά φίλοι και οπαδοί. Δηλαδή, μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει δραστηριοποίηση κόσμου γύρω από το Κόμμα που δεν ανήκει στις οργανωμένες δυνάμεις του».

Ειδικό σχέδιο χρειάζεται για τους εποχικούς εργαζόμενους και για εκείνους που απασχολούνται με ευέλικτες μορφές. «Εχει μεγαλώσει ο αριθμός των εργαζομένων που δουλεύουν με τις νέες συνθήκες», αναφέρει η Αθηνά Τσάμη, και προσθέτει: «Οι ΚΟΒ κάνουν μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσουν ή να πιάσουν επαφή μαζί τους, εκεί που δεν έχουν. Σε περιόδους που δεν είναι στη δουλειά - γιατί πολλοί από αυτούς είναι μονίμως εποχικοί - προσπαθούμε να τους βρούμε στα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς έχουν κάνει βήματα»...


Ο Δήμος Περάματος «κυνηγάει» τις καθαρίστριες των σχολείων

Πρωτεργάτης στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, η δημοτική αρχή Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) με δήμαρχο τον Γιάννη Λαγουδάκη - ο οποίος εμφανίζεται να συμπορεύεται με τη Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη - όχι μόνο αποφάσισε την απόλυση των 20 καθαριστριών των σχολικών μονάδων, αλλά εξέδωσε και φιρμάνι προς τους διευθυντές των σχολείων, με το οποίο τους καλεί να πετάξουν έξω από τα σχολεία τις καθαρίστριες που διεκδικούν αγωνιστικά το δικαίωμα στη δουλειά.

Στο έγγραφο αυτό, η δημοτική αρχή εμφανίζει τις καθαρίστριες ως «επικίνδυνα στοιχεία», ικανά να προκαλέσουν από «κλοπές, φθορές» και «βανδαλισμούς» μέχρι «ατυχήματα εντός του σχολικού χώρου»! Το έγγραφο αυτό, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών, ήταν η «απάντηση» της δημοτικής αρχής στο δίκαιο αίτημα των καθαριστριών να ανανεωθεί η σύμβασή τους κανονικά και να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε μόνιμης, σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.

Οι καθαρίστριες κατέθεσαν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απέσπασε ο κλάδος τους με αγώνες το προηγούμενο διάστημα και προβλέπει το ελάχιστο, δηλαδή την ανανέωση της σύμβασής τους για φέτος, ενώ επικαλέστηκαν και τη δέσμευση που τους έδωσε προχτές, μετά από δυναμική παρέμβαση, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας, Ε. Κιάου, ότι θα βγει διευκρινιστική εγκύκλιος και πως από χτες θα έπρεπε οι καθαρίστριες να είναι κανονικά στα πόστα τους.

Ωστόσο, στο έγγραφό της προς τους διευθυντές, η δημοτική αρχή αναφέρει: «Παρατηρήθηκε το φαινόμενο να έχουν εισέλθει εντός των σχολικών κτιρίων άτομα που είχαν σύμβαση με τις Σχολικές Επιτροπές, των οποίων η σύμβαση έχει λήξει. Προς ενημέρωσή σας και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία νέας σύμβασης, μοναδικοί υπεύθυνοι για τυχόν φθορές, κλοπές, βανδαλισμό, ατυχήματα εντός σχολικού χώρου, έλεγχο παρουσίας από το ΙΚΑ, οποιοδήποτε άλλο θέμα που έχει σχέση με την παρουσία τους, είναι οι διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων»!

Υπενθυμίζεται ότι η δημοτική αρχή, επιδιώκοντας με τη σειρά της την ανακύκλωση της ανεργίας, βάζοντας τους εργαζόμενους να σκοτώνονται για μια θέση εργασίας των 300 ευρώ, από τις 27 Αυγούστου έχει αναρτήσει προκήρυξη για την πρόσληψη καθαριστριών, στη θέση αυτών που θέλει να πετάξει στο δρόμο, μετά από 10 και 18 χρόνια σκληρής δουλειάς. Οι καθαρίστριες προγραμματίζουν για σήμερα νέα αγωνιστική παρέμβαση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ