ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Τακτικός ελιγμός από ΗΠΑ

Χρόνο για να «κερδίσει πρόθυμους και κοινή γνώμη» διασφάλισε ο Ομπάμα παραπέμποντας το ζήτημα στο Κογκρέσο

Από τη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Λονδίνο στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Συρία
Από τη συμμετοχή μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Λονδίνο στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις κατά του πολέμου στη Συρία
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΑΪΡΟ.--

Σε εκστρατεία διασφάλισης συναίνεσης στην εξαπόλυση στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας έχει αποδυθεί η αμερικανική ηγεσία, εντός και εκτός ΗΠΑ. Ο ελιγμός του Αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο τελευταίο του διάγγελμα, δε σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης ως προς τα ιμπεριαλιστικά σχέδια αλλά προσαρμογή στις αρνητικές συγκυρίες της στιγμής, όπως είναι η αρνητική αμερικανική κοινή γνώμη και η ανυπαρξία «προθύμων συμμάχων», πλην του «ανθρώπου που θα έφερνε την αλλαγή στην Ευρώπη», του σοσιαλιστή Γάλλου προέδρου Ολάντ.

Στο διάγγελμά του, το Σάββατο το βράδυ, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε εκ νέου απολύτως σίγουρος ότι έχει γίνει χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό επικαλούμενος σειρά «πειστικών στοιχείων». Προσέθεσε, δε, ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία τονίζοντας πως θεωρεί ότι θα πρέπει να είναι «περιορισμένη σε εύρος και χρόνο» με «συγκεκριμένους στόχους».

Ο Ομπάμα επανέλαβε ότι με βάση το Σύνταγμα της χώρας, ως αρχηγός του στρατεύματος, μπορεί να δώσει άμεσα εντολή επίθεσης αλλά επέλεξε να ακούσει τη γνώμη του Κογκρέσου, καθώς η ίδια αυτή η διαδικασία «ενισχύει» τις ΗΠΑ. Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δε θεωρεί απαραίτητη την ύπαρξη απόφασης του ΟΗΕ πριν την εξαπόλυση επίθεσης.

Την Κυριακή, σε συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, παρουσιάστηκαν σε γερουσιαστές και βουλευτές τα στοιχεία που η αμερικανική ηγεσία διατείνεται ότι διαθέτει. Κατά το πρακτορείο «Ρόιτερ» δε φάνηκε να κάμφθηκαν οι επιφυλάξεις αρκετών μελών του Κογκρέσου, οι οποίες, μεταξύ τους, έχουν εντελώς διαφορετική αφετηρία. Μεταξύ όσων επιδιώκουν μια ευρεία στρατιωτική επιχείρηση συγκαταλέγεται και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος και Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Τζον Μακ Κέιν, με τον οποίο επρόκειτο, χθες, να συναντηθεί ο Ομπάμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε κανονίσει και σειρά άλλων συναντήσεων με εκπροσώπους και επιτροπές των ομάδων του Κογκρέσου.

Οπως και να έχει, το Κογκρέσο θα επαναλάβει τις εργασίες του στις 9 Σεπτέμβρη. Το δίκτυο ABC μετέδιδε ότι το αεροπλανοφόρο «Νίμιτζ» φέρεται να κατευθύνεται προς την Ερυθρά Θάλασσα με τελικό προορισμό την ανατολική Μεσόγειο όπου βρίσκονται ήδη μεταξύ άλλων πέντε αμερικανικά πλοία με δυνατότητα εκτόξευσης πυραύλων «Κρουζ».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συνεχίζει επίσης τις αλλεπάλληλες δήθεν «αποκαλύψεις». Την Κυριακή, υποστήριξε πως οι ΗΠΑ διαθέτουν πλέον στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι χρησιμοποιήθηκε, στην επίμαχη περίπτωση της επίθεσης με χημικά σε προάστιο της Δαμασκού στις 21 Αυγούστου, το νευροπαραλυτικό αέριο σαρίν. Ο Κέρι, το Σάββατο, θα βρεθεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα συνεδριάσουν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ, προκειμένου να «ενημερώσει» και να πιέσει, προφανώς, για το ζήτημα.

Γκρίνια στη Γαλλία, τέλος «συζητήσεων» στο Λονδίνο

«Ενημερωτική» αναμενόταν να είναι και η χτεσινή συνάντηση των εκπροσώπων της γαλλικής Βουλής, (επιτροπές Εξωτερικών υποθέσεων και Αμυνας) με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό ο οποίος, όπως έχει προαναγγελθεί, επρόκειτο να παρουσιάσει σειρά στοιχείων που «αποδεικνύουν την αναγκαιότητα στρατιωτικής επέμβασης». Αν και εντείνονται οι πιέσεις για διενέργεια ψηφοφορίας στη Βουλή μέχρι στιγμής εκπρόσωποι της κυβέρνησης το απέρριπταν εφόσον, συνταγματικά, ο πρόεδρος, ως αρχηγός του στρατού, έχει δικαίωμα να λάβει παρόμοιες αποφάσεις. Η σχετική συζήτηση αναμένεται την Τετάρτη στο Κοινοβούλιο ενώ ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλ, ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να προχωρήσει μόνη.

Την ίδια ώρα, στη Βρετανία, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής των συγκυβερνόντων Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλεγκ, «έκλεινε το θέμα» της πραγματοποίησης νέας συζήτησης στο Κοινοβούλιο για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Βρετανίας στην επίθεση κατά της Συρίας.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Ουάσιγκτον και στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν δυναμικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις. Στο Λονδίνο με δικό τους μπλοκ συμμετείχαν μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Συγκεντρώσεις έγιναν και στην Αυστραλία με τη συμμετοχή φίλων του ΚΚΕ. Στην Τουρκία διαδηλωτές προχώρησαν στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις σε διαμαρτυρίες καταγγέλοντας και τη στάση της τουρκικής κυβέρνησης που πρωτοστατεί στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία.

«Δεν πείθεται» η Ρωσία, «ανησυχία» Κίνας

Τα «στοιχεία» που διαθέτουν οι ΗΠΑ σχετικά με τη φερόμενη ως χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό παρουσίασαν οι Αμερικανοί πρέσβεις στη Ρωσία και στην Κίνα σε διπλωμάτες των δύο χωρών. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η Μόσχα «δεν πείσθηκε» αφού στα στοιχεία δεν περιλαμβάνεται τίποτε συγκεκριμένο. Οπως και ο Πούτιν, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ζητά αποδείξεις και οι ΗΠΑ απαντούν ότι «αυτές είναι μυστικές, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν». Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι το κατασκοπευτικό πλοίο «SSV-201 Priazovye» πλέει προς την ανατολική Μεσόγειο επαναλαμβάνοντας, όμως, ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να συρθεί σε στρατιωτική εμπλοκή με επίκεντρο τη Συρία, τουλάχιστον «στην παρούσα φάση».

Οι κινεζικές αρχές εμφανίστηκαν πιο λακωνικές. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το Πεκίνο ανησυχεί βαθύτατα για το ενδεχόμενο εξαπόλυσης επίθεσης κατά της Συρίας και τάσσεται ενάντια στις μονομερείς κινήσεις.

Κατά της εξαπόλυσης μονομερούς επίθεσης κατά της Συρίας, με ηπιότερο ύφος, τάχθηκαν και οι δύο διεκδικητές της γερμανικής Καγκελαρίας στη, μεταξύ τους, τηλεμαχία την Κυριακή, ενώ και οι δύο δήλωσαν ότι η Γερμανία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε στρατιωτική επιχείρηση, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει «συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος από τον ΟΗΕ». Διευκρινίσεις και περισσότερες αποδείξεις ζήτησε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών η νεοζηλανδική κυβέρνηση, τη συνδρομή της οποίας ζήτησε ο Τζον Κέρι.

Ικανοποίηση στη Δαμασκό, πιέσεις από Αραβικό Σύνδεσμο

«Εναρξη της ιστορικής αμερικανικής υποχώρησης» χαρακτήρισαν συριακά ΜΜΕ, όπως η εφημερίδα «αλ Θάουρα», το διάγγελμα Ομπάμα. Την Κυριακή, το πρακτορείο ειδήσεων «ΣΑΝΑ» μετέδωσε δηλώσεις του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Ασαντ ,ότι η χώρα του είναι «έτοιμη ν' αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επίθεση και ν' απαντήσει».

Ωρες αργότερα, δινόταν στη δημοσιότητα συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Συρίας, Φαϊζάλ Μεκντάντ, στον απεσταλμένο του BBC στη Δαμασκό. Ο Μεκντάντ εκτιμά ότι η απόφαση του Ομπάμα να ζητήσει, τελικά, την έγκριση του Κογκρέσου, δείχνει διστακτικότητα και ότι τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες μιας επίθεσης. Προειδοποίησε ότι μια τέτοια ενέργεια θα ενισχύσει την τρομοκρατική δράση οργανώσεων που σχετίζονται με την «αλ Κάιντα», και σήμερα δραστηροποιούνται στη Συρία, όπως είναι το «Μέτωπο αλ Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ Τζα'αφάρι καλεί με επιστολή του προς τον ΓΓ και προς το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Οργανισμό «ν' αναλάβει τις ευθύνες του» και ν' αποτρέψει ένα πλήγμα κατά της Συρίας εντείνοντας τις προσπάθειες πραγματοποίησης της πολυσυζητημένης διεθνούς συνόδου για την εξεύρεση μιας πολιτικής μεταβατικής λύσης. Προς τον ΟΗΕ και τη «διεθνή κοινότητα» απευθύνθηκαν, όμως, και οι εκπρόσωποι της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», που συμμετείχαν στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του Αραβικού Συνδέσμου, την Κυριακή, ζητώντας την «άμεση παρέμβασή του για να τερματιστεί η βαρβαρότητα του καθεστώτος Ασαντ».

Ανάλογες εκκλήσεις για άμεση «επέμβαση» έγιναν και από τον Σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών ενώ στο τελικό ανακοινωθέν του Συνδέσμου καλείται η «διεθνής κοινότητα» να «πάρει όλα τα απαραίτητα αποτρεπτικά μέτρα» κατά της Συρίας. Την απόφαση δεν στήριξαν οι ΥΠΕΞ του Λιβάνου και του Ιράκ ενώ εκπρόσωποι της ιορδανικής ηγεσίας, που στήριξε το ανακοινωθέν, δήλωναν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ιορδανική συμμετοχή σε οποιαδήποτε επίθεση.

Τέλος, οι επιθεωρητές του Οργανισμού, που συνέλεξαν δείγματα από τη χρήση χημικών όπλων, και αναχώρησαν από τη Δαμασκό τα ξημερώματα του Σαββάτου, υποστήριζαν ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα ολοκληρωθούν σε περίπου δύο βδομάδες.

Το Ιράν, από την πλευρά του, διά του νέου του υπουργού Εξωτερικών Σαβάντ Ζαρίφ προσφέρθηκε να διαμεσολαβήσει εκ νέου για εξεύρεση πολιτικής λύσης με επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι λαοί να απορρίψουν τα προσχήματα

Σε σχόλιά του για το διάγγελμα του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε δύο ανακοινώσεις το Σαββατοκύριακο. Στην πρώτη επισημαίνει:

«Ενας ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ εξαγγέλλει στρατιωτική ιμπεριαλιστική επέμβαση, αξιοποιώντας προβοκάτσιες και ψέματα, τα οποία έχουν καταπέσει πολλές φορές στο παρελθόν. Ο ελληνικός λαός και οι άλλοι λαοί έχουν πείρα για να απορρίψουν τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών για τη Συρία, τα οποία αναπαράγει η ελληνική κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την εμπλοκή της στον πόλεμο και τα οποία έχουν υιοθετήσει και άλλα κόμματα στο παρελθόν, που σήμερα εναντιώνονται φραστικά στην επίθεση.

Η αιτία της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία είναι άλλη. Βρίσκεται στην προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στον αδυσώπητο ανταγωνισμό μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών χωρών και επιχειρηματικών ομίλων για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς. Η συμμετοχή της Ελλάδας και σε αυτόν τον πόλεμο, όπως και στους προηγούμενους, γίνεται προκειμένου το ελληνικό κεφάλαιο να διεκδικήσει μερίδιο από τη μοιρασιά της λείας. Αυτό εννοεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, όταν κάνουν λόγο για «αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας». Για τον ελληνικό λαό θα υπάρχουν μόνο νέες περιπέτειες. Γι' αυτό και πρέπει να ξεσηκωθεί ενάντια στη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία και την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν».

Στο δεύτερο σχόλιο την Κυριακή, σημείωνε:

«Η εξαγγελία της στρατιωτικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία πρέπει να βρει αντιμέτωπο τον ελληνικό λαό, ο οποίος χρειάζεται να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που συμμετέχει ενεργά σε αυτήν, αλλά και εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν υιοθετήσει τα προσχήματα των ιμπεριαλιστών σε σχέση με τη συριακή κυβέρνηση, ενώ σπέρνουν αυταπάτες επικαλούμενες τη διεθνή νομιμότητα και τον ΟΗΕ, τα οποία αποτελούν το φύλλο συκής για τις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ