ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2011
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
Ανυποχώρητοι οι φοιτητές και οι σπουδαστές

Συνεχίζονται οι καταλήψεις και διαδηλώσεις για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη
Ξανά στο δρόμο βγήκαν, χτες, οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιούν καταλήψεις στις σχολές, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα, για να μην εφαρμοστεί ο νέος νόμος - πλαίσιο που μετατρέπει σε επιχειρήσεις τα Πανεπιστήμια, διαλύει τις σπουδές, καταργεί το άσυλο και πολλά άλλα.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνέχισε και χτες, μέχρι αργά το απόγευμα, την κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ που ξεκίνησε τα χαράματα της Πέμπτης. Από το χώρο της πρυτανείας, στις 12 το μεσημέρι, οι φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ ξεκίνησαν μαχητική πορεία στο κέντρο της πόλης. Με πανό και συνθήματα κάλεσαν το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση, να παλέψουν μαζί με το ταξικό κίνημα για δημόσια δωρεάν Παιδεία, να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Η πορεία επέστρεψε στο χώρο της κατάληψης στην πρυτανεία.

Οι καταλήψεις συνεχίζονται στις σχολές της χώρας και την επόμενη βδομάδα θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις φοιτητών και σπουδαστών. Απόφαση, με το πλαίσιο του ΜΑΣ, για κατάληψη και κινητοποιήσεις πήρε και ο νέος Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει τις κινητοποιήσεις και καταλήψεις σε πρυτανείες, διοικήσεις, Ειδικούς Λογαριασμούς κ.α. Στην Αθήνα συνεχίστηκε η κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθήνας, στον ΕΛΚΕ της Γεωπονικής, στο Γραφείο Διασύνδεσης της ΑΣΟΕΕ, στο Κέντρο Ερευνών του Πανεπιστημίου Πειραιά, στον Ειδικό Λογαριασμό Ερευνας του ΕΜ Πολυτεχνείου.

Το ΜΑΣ καλεί την Πέμπτη 8 Σεπτέμβρη σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας και το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη σε συμμετοχή στα συλλαλητήρια του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

...και η υπουργός μιλά για παραπλάνηση!

Την ίδια στιγμή που οι φοιτητές και οι σπουδαστές απαιτούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος - έκτρωμα, η υπουργός Παιδείας υποστηρίζει πως οι κινητοποιήσεις οφείλονται σε ...ψέματα και παραπλάνηση των φοιτητών! Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στη Βουλή η Α. Διαμαντοπούλου, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υπάρχουν «όλα αυτά τα ψέματα, ότι δεν θα δίνονται συγγράμματα, ότι θα υπάρχουν δίδακτρα, ότι θα μπουν εταιρείες στα πανεπιστήμια; Αθλια ψέματα, που το μόνο που κάνουν είναι να θέλουν αυτούς τους νέους ανθρώπους να τους παραπλανήσουν».

«Κάνω έκκληση», είπε η υπουργός, «για ανοιχτά πανεπιστήμια, ανοιχτά σχολεία σε όλα τα επίπεδα, να συγκρουστούμε μέσα στη Βουλή, να συγκρουστούμε με επιχειρήματα, να συγκρουστούμε ιδεολογικά, αλλά να μην θυσιάσετε το μέλλον των φοιτητών, έστω και το ένα εξάμηνο, έστω και τη μία ώρα διδασκαλίας μέσα στην τάξη, για κομματικά συμφέροντα και για παραταξιακά συμφέροντα συνδικαλιστικών οργανώσεων». Τη συνήθη αποπροσανατολιστική κριτική άσκησε στην τοποθέτησή του ο Α. Τσίπρας, καλλιεργώντας αυταπάτες περί φιλολαϊκών πολιτικών στο πλαίσιο της ΕΕ. Υποστήριξε πως «ακόμα και αν, όπως λέτε, ήσασταν υποχρεωμένοι πολλές φορές - δεν το αμφισβητώ βεβαίως - να προχωρήσετε σε αυτές τις επιταγές της Τρόικας και του Μνημονίου, ένα πράγμα θα έπρεπε να έχετε κάνει. Την Παιδεία και την Υγεία να τις αφήσετε έξω από αυτές». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «αντιμετωπίσατε τις μνημονιακές επιταγές με νεοφιλελεύθερες συνταγές».

Χτες συνεδρίασε, στο Λαύριο, η σύνοδος πρυτάνεων, και σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «δεσμεύεται να στηρίξει προσφυγές από τα Πανεπιστήμια και την ακαδημαϊκή κοινότητα για όλες τις πράξεις που θα εκδοθούν και θα βασίζονται σε αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου». Παράλληλα τάσσεται υπέρ πρωτοβουλιών των πανεπιστημιακών οργάνων, «ώστε να διασφαλισθούν Πανεπιστήμια ανοιχτά στην υπηρεσία της κοινωνίας».


ΙΟΝΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Μαχαίρι στη φοιτητική στέγη

Μειώνονται τα δωμάτια και πετιούνται στο δρόμο εκατοντάδες φοιτητές

Προπομπό των σαρωτικών αλλαγών που θα φέρει στα πανεπιστήμια ο νόμος - πλαίσιο σηματοδοτούν οι εξελίξεις στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο σε ό,τι αφορά την φοιτητική στέγη. Οι φοιτητές, για ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβρη - περίοδο εξεταστικής - έμειναν εκτός δωματίων των συμβεβλημένων με το ίδρυμα ξενοδοχείων για παροχή φοιτητικής στέγης και τώρα... ανακοινώθηκε ότι τα κονδύλια που θα διατεθούν για την στέγαση φέτος θα είναι μειωμένα κατά 80%, περίπου! Θα διατεθούν μόλις 193.000 ευρώ από 1.000.000 ευρώ που δόθηκαν πέρυσι, γεγονός που θα οδηγήσει σε οριστικό ξεσπίτωμα πάνω από το 50% των φοιτητών. Τα συμβεβλημένα με το ίδρυμα ξενοδοχεία από 6 που ήταν πέρσι και κάλυπταν 450 περίπου φοιτητές, μειώνονται στα 2 με αποτέλεσμα να καλυφθούν σε στέγη μόλις 100 φοιτητές. 350 φοιτητές δηλαδή θα αναγκαστούν (όσοι από αυτούς έχουν την οικονομική δυνατότητα) να καταφύγουν στα ενοίκια ή να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Κι αυτά χωρίς να υπολογίζονται οι πρωτοετείς που θα μπουν φέτος στο ίδρυμα.

Κι όλα αυτά σε ένα ίδρυμα που μέχρι τον περασμένο Οκτώβρη, η στέγαση ήταν δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ιδρύματος που προέρχονταν από άλλες πόλεις. Τον περασμένο Οκτώβρη θεσπίστηκαν στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο για πρώτη φορά «κριτήρια» για την στέγαση και με αυτά έμειναν στο δρόμο όσοι είχαν υπερβεί τα κανονικά έτη σπουδών και επιβλήθηκε χαράτσι 90 ευρώ σε κάθε φοιτητή που το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούσε τα 12.000 ευρώ.

Το κερασάκι σε όλη αυτή την κατάσταση αποτελεί η στάση της ΠΑΣΠ που στην σχετική συνεδρίαση της Συγκλήτου πρόκρινε μεταξύ άλλων ως εναλλακτική λύση την μείωση στα κονδύλια της στέγης σε 40% αντί 80% σε συνδυασμό με την μείωση της τιμής ανά κλίνη κατά 1 ευρώ (από 9 σε 8). Αντέταξε δηλαδή το παζάρι για το πόσοι φοιτητές θα πεταχθούν στο δρόμο...

Στη Χαλκίδα

Η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο ΤΕΙ Χαλκίδας καταγγέλλει το ξεσπίτωμα περίπου 50 σπουδαστών (κυρίως μεταναστών) απ' την εστία. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους μετανάστες, υπάρχει μια ρατσιστική ποσόστωση (10%), που αφήνει αρκετούς σπουδαστές μετανάστες έξω απ' τις εστίες. Η Επιτροπή Αγώνα καταγγέλλει «τη διοίκηση του ιδρύματος που βρίσκει την υποστήριξη και της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ» και απαιτεί: Αμεσα όλοι οι οικότροφοι να πάρουν πίσω τα δωμάτιά τους, να καταργηθεί κάθε ρατσιστικός διαχωρισμός, επινοικίαση ξενοδοχείου για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σπουδαστών, ανέγερση νέας εστίας.


ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Θα πάρουν απάντηση οι ντροπιαστικές ενέργειες

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τις αντι-ΚΚΕ δράσεις των ομάδων ΕΑΑΚ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Βιολογικό Αθήνας

Σε σχόλιό του με αφορμή τα όσα είπαν ομάδες της ΕΑΑΚ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο Βιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σημειώνει:

«Την Τετάρτη 31-8-2011 στην κατ' όνομα συντονιστική επιτροπή κατάληψης στο Βιολογικό Αθήνας οι ομάδες ΕΑΑΚ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζήτησαν: "...να σταματήσει η πολιτική δραστηριότητα του ΚΚΕ και η διακίνηση του "Ριζοσπάστη" στους φοιτητές που ήταν στη σχολή, γιατί δε θέλουμε τα κόμματα στην κατάληψη"!

Ας σκεφτούν οι φοιτητές! Πόσο πολύ μοιάζει η δράση των ομάδων αυτών με τις επιδιώξεις της επιθετικής συναίνεσης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - Μπακογιάννη; Πριν καν η ίδια η κυβέρνηση εφαρμόσει το νόμο - πλαίσιο, κάποιοι προτρέχουν. Αλλωστε η αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, η κατάργηση του ασύλου στόχο δεν έχει γενικά και αόριστα όλα τα κόμματα. Στόχο έχει την οργανωμένη ανυπακοή και απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, στη μη εφαρμογή του νέου νόμου στην οποία καλεί το ΚΚΕ.

Οι νέοι κομμουνιστές μαζί και με άλλους αγωνιστές φοιτητές, σπουδαστές είναι στην πρώτη γραμμή για την οργάνωση της πάλης, για να μην πληρώσει την κρίση ο λαός και τα παιδιά του, ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ - ΤΕΙ, ενάντια στην εφαρμογή του νόμου - πλαισίου, παλεύουν για επιστήμη στην υπηρεσία του λαού και της εξουσίας του. Ο "Ριζοσπάστης" είναι η μόνη εφημερίδα που από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων αποκαλύπτει, εξοπλίζει, οργανώνει την πάλη ενάντια στην εξουσία των μονοπωλίων. Προβάλλει τη στρατηγική του ΚΚΕ, το δρόμο της λαϊκής συμμαχίας για την ανατροπή, τη λαϊκή εξουσία, το σοσιαλισμό.

Και κάτι ακόμα: Ας μελετήσουν όλοι αυτοί οι "αγωνιστές" της ΕΑΑΚ έστω και λίγο την Ιστορία του ΚΚΕ. Ας μάθουν, τουλάχιστον από τους "καθοδηγητές τους", ότι ο "Ριζοσπάστης" κυκλοφορεί και στηρίζει τους αγώνες του λαού για πάνω από 90 χρόνια, ακόμα και μέσα στις θύελλες, τις εξορίες, τις εκτελέσεις και τις φυλακές.

Αυτό, οι πραγματικοί αγωνιστές το ξέρουν. Και θα δώσουν απάντηση στην ντροπιαστική αυτή ενέργεια».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ