ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΤΟΚΙΟ
Ιστορικό χρυσό για τον Μίλτο Τεντόγλου

Χάλκινο για τον Λευτέρη Πετρούνια

Associated Press

Η ιστορική επιτυχία του Μίλτου Τεντόγλου με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος και η νέα διάκριση του Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους της ενόργανης, με χάλκινο μετάλλιο, δέσποσαν στη χτεσινή μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο. Με τα δύο νέα μετάλλια η Ελλάδα έφτασε στα 3 στη διοργάνωση, μαζί με το χρυσό από τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία, και τα 31 στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (τα 9 χρυσά). Παράλληλα, το χρυσό του Τεντόγλου είναι το πρώτο που παίρνει η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε ένα από τα πλέον δημοφιλή αγωνίσματα του στίβου, και το δεύτερο στα οριζόντια άλματα μετά την πρωτιά του Κώστα Τσικλητήρα στο μήκος άνευ φοράς, στους Αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη.

Η συγκομιδή των διακρίσεων συμπληρώθηκε με τη διπλή πρόκριση στον τελικό του επί κοντώ γυναικών, της Κατερίνας Στεφανίδης και της Νικόλ Κυριακοπούλου, καθώς και με την πανηγυρική πρόκριση της Εθνικής πόλο στα προημιτελικά.

«Χρυσός» με ανατροπή στο φινάλε

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο μήκος, ο Μίλτος Τεντόγλου έκανε την ανατροπή στην τελευταία του προσπάθεια και με άλμα στα 8,41 μ. εκτοξεύτηκε στην 1η θέση, από την 4η όπου βρισκόταν μέχρι εκείνη την στιγμή. Προηγουμένως είχε προβληματίσει αρκετά, έχοντας τρία χαμηλά άλματα (8,11 μ., 8,10 μ. και 8,15 μ.) και δύο άκυρα. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι με το τελευταίο αυτό άλμα έπιασε με την ίδια επίδοση τον προπορευόμενο εκείνη τη στιγμή Κουβανό Ετσεβερία, έχοντας όμως καλύτερες προσπάθειες συνολικά, ενώ ο τραυματισμός του Ετσεβερία, που εγκατέλειψε στο τελευταίο άλμα, τον άφησε οριστικά 2ο και σφράγισε την πρωτιά για τον Ελληνα πρωταθλητή. 3ος τερμάτισε ο επίσης Κουβανός Μέικελ Μάσο με 8,21 μ.

Με ένα σπουδαίο άλμα στην τελευταία προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε την πρωτιά στο μήκος

Eurokinissi Sports

Με ένα σπουδαίο άλμα στην τελευταία προσπάθεια ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε την πρωτιά στο μήκος
Ο Τεντόγλου μετά την επιτυχία του, αν και περιχαρής για το χρυσό, παραδέχτηκε ότι η εμφάνισή του στον τελικό ήταν κατώτερη των προσδοκιών και τυχερή, αναγνωρίζοντας πως ο Ετσεβερία ήταν αυτός που ουσιαστικά άξιζε την πρωτιά. Από την πλευρά του ο Γ. Πομάσκι έκανε λόγο για μια αναμονή χρόνων που έγινε πραγματικότητα στα χέρια ενός αθλητή - αγωνιστή, όπως χαρακτήρισε τον Τεντόγλου.

Δεύτερο διαδοχικό βάθρο για τον Πετρούνια

Μπορεί να μην κατάφερε να πάρει το χρυσό, όπως στο Ρίο, ωστόσο ο Λευτέρης Πετρούνιας με το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους κρίκους ανέβηκε στο βάθρο των νικητών για δεύτερη φορά σε ισάριθμες συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιτυχία που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις αν συνυπολογιστεί ότι προερχόταν από μια δύσκολη χρονιά και σοβαρή επέμβαση στων ώμο τον Νοέμβρη του 2020, που καθιστούσε αμφίβολη ακόμα και τη συμμετοχή του στους Αγώνες.

Στον τελικό ο Ελληνας πρωταθλητής βαθμολογήθηκε με 15.200 β., όντας άψογος πάνω στους κρίκους, ωστόσο ένα βηματάκι στην έξοδο του στέρησε μια υψηλότερη βαθμολογία. Ο ίδιος μίλησε για γλυκόπικρη γεύση, τονίζοντας πως αν και η νέα του επιτυχία τον γεμίζει πλήρως, εντούτοις θα ήθελε την πρωτιά, και έδωσε ραντεβού για το 2024 και το Παρίσι.

Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο βασικός αντίπαλος του Πετρούνια στο αγώνισμα, Κινέζος Γιανγκ Λιου με 15.500 β., και το ασημένιο ο συμπατριώτης του, Χάο Γιόου, με 15.300 β.

Στον τελικό Στεφανίδη - Κυριακοπούλου

Παρά την καταρρακτώδη βροχή κατά τη διεξαγωγή του προκριματικού στο επί κοντώ γυναικών, που οδήγησε στη διακοπή του για μια ώρα, η Κατερίνα Στεφανίδη και η Νικόλ Κυριακοπούλου κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση στον τελικό.

Η Στεφανίδη πέρασε με τη δεύτερη τα 4,55 μ. και παρέμεινε στην πορεία υπεράσπισης του χρυσού στο Ρίο, ενώ η Κυριακοπούλου πέρασε το όριο με την πρώτη.

Αντίθετα, η τρίτη Ελληνίδα αθλήτρια στον αγώνα, Ελένη Πόλακ, έδειξε επηρεασμένη από τη διακοπή και μένοντας στα 4,40 μ. αποκλείστηκε.

«Βύθισε» τις ΗΠΑ η Εθνική πόλο

Με μια άνετη και ευρεία νίκη επί των ΗΠΑ με 14-5, η Εθνική ομάδα πόλο ανδρών στον τελευταίο αγώνα του ομίλου της σφράγισε πανηγυρικά την πρόκρισή της στα προημιτελικά του Ολυμπιακού τουρνουά, παραμένοντας αήττητη (4 νίκες - 1 ισοπαλία). Στους «8» η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο σήμερα σε νοκ άουτ αγώνα.

Κόντρα στις ΗΠΑ οι Ελληνες διεθνείς συνέχισαν τις εντυπωσιακές εμφανίσεις, παίρνοντας από νωρίς τα ηνία του αγώνα (4-1, 6-2) χωρίς να αφήσουν περιθώρια στους αντιπάλους τους. Πρωταγωνιστές της ελληνικής νίκης ήταν οι Γενηδουνιάς (5 γκολ) και Φουντούλης (4 γκολ).

Στην 5η θέση ο Γκολομέεφ στα 50μ ελεύθερο

Με την 5η θέση στον τελικό των 50 μ. ελεύθερο της κολύμβησης ολοκλήρωσε τη σπουδαία παρουσία του στους Ολυμπιακούς του Τόκιο ο Κριστιάν Γκολεμέεφ, που έπιασε τον Σπύρο Γιαννιώτη στην καλύτερη παρουσία Ελληνα κολυμβητή σε Ολυμπιακούς (5ος στα 1.500 ελεύθερο το 2004). Ο Γκολεμέεφ στον τελικό πλήρωσε ουσιαστικά την άσχημη εκκίνηση, που τον άφησε πίσω, πριν τερματίσει 5ος με χρόνο 21.72.

Συναρπαστικοί τελικοί στον στίβο

Συγκλονιστικούς τελικούς επιφύλαξαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στις κούρσες των 100 μ. τόσο των ανδρών όσο και των γυναικών. Στους άνδρες κυριάρχησαν οι εκπλήξεις και στις γυναίκες η Τζαμάικα. Εντυπωσιακά εξελίχθηκαν οι τελικοί σε ύψος ανδρών και τριπλούν γυναικών.

Στα 100 μ. των ανδρών ο Ιταλός Λαμόντ Μαρσέλ Τζέικομ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο σπάζοντας μετά από χρόνια την κυριαρχία Αμερικανών και Τζαμαϊκανών. Ο 26χρονος σπρίντερ πρώτευσε με χρόνο 9.80 αφήνοντας δεύτερο τον Αμερικανό Κέρλεϊ με 9.84 και τρίτο τον εκ των φαβορί Καναδό Ντε Γκρας με 9.89.

Στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Τζαμάικα κυριάρχησε απόλυτα στις θέσεις του βάθρου, με την Τόμσον να παίρνει την πρωτιά με 10.61 και τις συμπατριώτισσές της Φράιζερ - Πράις με 10.74 και Σερίκα Τζάκσον με 10.76 να την ακολουθούν.

Στο τριπλούν των γυναικών το μεγάλο φαβορί, Γιούλιμαρ Ρόχας, από τη Βενεζουέλα εντυπωσίασε κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο με παγκόσμιο ρεκόρ αφού με άλμα στα 15,67 μ. συνέτριψε το παλιό (15,50) της Ινέσα Κράβετς από τις 10 Αυγούστου του 1995. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Μαμόνα από την Πορτογαλία με 15,01 μ., και το χάλκινο η Ισπανίδα Αννα Πελετέιρο με 14,87 μ.

Στο ύψος τον ανδρών μετά από συναρπαστικό τελικό ο Μουτάζ Μπαρσίμ από το Κατάρ και ο Ιταλός Τζιανμάρκο Ταμπέρι μοιράστηκαν την πρωτιά έχοντας επιτυχημένο άλμα στα 2,37 μ. ενώ ο Λευκορώσος Νεντασεκάου ήρθε τρίτος με την ίδια επίδοση (αλλά χειρότερες προσπάθειες).

Περήφανη απάντηση από Κουβανό αθλητή

Με τις φράσεις «"Πατρίδα και ζωή" όχι! (το σύνθημα των αντεπαναστατών). Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε», ο Κουβανός αθλητής Χούλιο Σέσαρ λα Κρους έστειλε το δικό του μήνυμα καταδίκης του ενορχηστρωμένου σχεδίου επέμβασης από ΗΠΑ, αντικουβανική μαφία και άλλες δυνάμεις με στόχο την ανατροπή της κουβανικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο Κουβανός πυγμάχος, χρυσός Ολυμπιονίκης του 2016, που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αντιμετώπισε στον προημιτελικό των 91 κ. τον μέχρι πρότινος συμπατριώτη του Εμάνουελ Ρέγιες Πλα, ο οποίος «λιποτάκτησε» από την Κούβα, για να πολιτογραφηθεί Ισπανός. Τον οποίο νίκησε τελικά με 4-1 στα σημεία παίρνοντας την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

Λίγες μέρες πριν από την αναμέτρηση, ο Ρέγιες σε προκλητικές του δηλώσεις είχε πει «πάμε να πάρουμε κεφάλια».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Συγχαρητήρια σε Μίλτο Τεντόγλου και Λευτέρη Πετρούνια

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε δηλώσεις του έδωσε συγχαρητήρια στον Μίλτο Τεντόγλου και στον προπονητή του Γιώργο Πομάσκι για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο μήκος, καθώς και στον Λευτέρη Πετρούνια για τπ χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους της ενόργανης γυμναστικής.

Για την επιτυχία του Μ. Τεντόγλου ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε:

«Πολλά συγχαρητήρια στον Μίλτο Τεντόγλου, τον σπουδαίο αλλά και σεμνό αθλητή, για το χρυσό μετάλλιο και το ''άλμα ανατροπής'' που πέτυχε.

Συγχαρητήρια και στον προπονητή του, Γιώργο Πομάσκι, για την αθόρυβη και σημαντική δουλειά που κάνει όλα αυτά τα χρόνια».

Για τον Λ. Πετρούνια ανέφερε:

«Θερμά συγχαρητήρια στον Λευτέρη Πετρούνια, που περνώντας μέσα από ''συμπληγάδες'' και έναν σοβαρό τραυματισμό, έφτασε σε ένα ακόμα Ολυμπιακό μετάλλιο. Παράδειγμα δύναμης και θέλησης για όλους τους νέους αθλητές. Συγχαρητήρια και στον προπονητή και τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας για την επιτυχία αυτή».

Διπλωματικό θρίλερ με Λευκορωσίδα αθλήτρια

Σε διπλωματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση της Λευκορωσίδας αθλήτριας του στίβου Κριστίνα Τσιμανούσκαγια, η οποία μεταβαίνοντας στην πρεσβεία της Πολωνίας ζήτησε πολιτικό άσυλο. Πριν από αυτό, η αθλήτρια κατηγόρησε μέλη της αποστολής της Λευκορωσίας ότι προσπάθησαν να την οδήγησαν παρά τη θέλησή της πίσω στη χώρα, με αφορμή δημόσιες επικρίσεις της προς την προπονητική ομάδα της αποστολής. Κατά τη μεταφορά της στο αεροδρόμιο από μέλη της αποστολής της Λευκορωσίας, η Τσιμανούσκαγια απευθύνθηκε στην ιαπωνική αστυνομία και έπειτα προς μέλη της οργανωτικής επιτροπής και της ΔΟΕ. Με αναρτήσεις στα social media δημοσιοποίησε από την πλευρά της το περιστατικό, εκφράζοντας και φόβους για την επιστροφή της. Από πλευράς της αποστολής της Λευκορωσίας ειπώθηκε ότι η φυγή της αθλήτριας αποφασίστηκε λόγω της «ψυχολογικής κατάστασής» της, ενώ μετά τη μεταφορά της η κυβέρνηση του Μινσκ ζήτησε επίσημη ενημέρωση από τις ιαπωνικές αρχές.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ