ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Χερσώνα και Ζαπορίζια στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατηγορεί τις ΗΠΑ για άμεση εμπλοκή στον πόλεμο επειδή εγκρίνουν τους στόχους των HIMARS

Οι αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της ουκρανικής κυβέρνησης

Copyright 2021 The Associated

Οι αμερικανικοί πύραυλοι HIMARS που χρησιμοποιούνται από τον στρατό της ουκρανικής κυβέρνησης
Με ενδείξεις πως το επίκεντρο του πολέμου μετακινείται στα νότια, ενώ παράλληλα μαίνονται οι μάχες και στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, εξελίσσεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, με την κυβέρνηση - μαριονέτα του Βολ. Ζελένσκι να περιμένει περισσότερα όπλα από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για να μπορέσει να αντεπιτεθεί στη Χερσώνα.

Σύμφωνα με βρετανικές και ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις προχωρούν σε ανακατανομή, μετακινώντας στρατεύματα από τα ανατολικά προς τις νότιες περιοχές, όπου σημειώνονται ουκρανικά χτυπήματα σε γέφυρες στρατηγικής σημασίας για τον ανεφοδιασμό των Ρώσων και σε αποθήκες με εξοπλισμό. Γι' αυτά τα χτυπήματα χρησιμοποιούνται οι πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών με μεγάλο βεληνεκές HIMARS, που στέλνουν οι ΗΠΑ, ενώ πριν από λίγες μέρες έφτασαν και τα αντίστοιχα γερμανικά συστήματα MARS II.

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε χτες ότι οι ΗΠΑ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς εγκρίνουν στόχους για τα αμερικανικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα HIMARS.

Ο Β. Σκίμιτσκι, εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πληροφοριών του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας, δήλωσε νωρίτερα στην εφημερίδα «Telegraph» ότι η Ουκρανία έχει διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ πριν χρησιμοποιήσει πυραυλικά συστήματα HIMARS και ότι η Ουάσιγκτον θα μπορούσε να σταματήσει επιθέσεις εάν δεν συμφωνεί με τον στόχο.

Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν το ενδεχόμενο οι ουκρανικές δυνάμεις να επιδιώξουν να χτυπήσουν ρωσικό έδαφος με τα HIMARS, γιατί αυτό θα σημαίνει μεγάλη κλιμάκωση, ακόμη και άμεση σύγκρουση ΗΠΑ - Ρωσίας.

Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται να μεταφέρουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην Κριμαία για να προετοιμαστούν για την υπεράσπιση των περιφερειών της Χερσώνας, ή/και της Ζαπορίζια, κατά των ουκρανικών αντεπιθέσεων.

Οι φιλορωσικές αρχές της Χερσώνας και της Ζαπορίζια έχουν ανακοινώσει πως σύντομα θα διεξαχθούν δημοψηφίσματα για ένταξη των περιοχών στη Ρωσία - ενδεχομένως στα μέσα Σεπτέμβρη - και οι ουκρανικές επιθέσεις θέλουν να εμποδίσουν αυτήν την ντε φάκτο εξέλιξη.

Το ζήτημα έθεσε άλλωστε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, στην πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία από την έναρξη του πολέμου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ, τονίζοντας πως η διεθνής κοινότητα ποτέ δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση των εδαφών και η Ρωσία θα έχει ακόμη βαρύτερες συνέπειες. Από την πλευρά του, ο πρέσβης της αυτοαποκαλούμενης Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ στη Ρωσία, Ρ. Μιρόσνικ, ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές προτρέπουν τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τα, όπως τα αποκάλεσε, «απελευθερωμένα εδάφη στο Ντονμπάς», επιδιώκοντας να εμποδίσουν το επερχόμενο δημοψήφισμα για την ένταξη στη Ρωσία.

Το Σάββατο ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την υποχρεωτική εκκένωση του τμήματος του Ντονέτσκ που ελέγχεται από τις δυνάμεις του και χτες αναχώρησε το πρώτο τρένο που μεταφέρει κατοίκους προς τη δυτική Ουκρανία.

Νέο «λάδι στη φωτιά» με προηγμένα όπλα από ΗΠΑ και Γερμανία

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε χτες ότι θα παράσχει στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, ύψους περίπου 550 εκατ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πυρομαχικά για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων HIMARS. Πριν από περίπου 10 μέρες η αμερικανική κυβέρνηση είχε εγκρίνει νέο πακέτο, ύψους 270 εκατ. δολαρίων.

«Προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις τους στο πεδίο των μαχών», οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν «να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους τους για να παράσχουν στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις αμυντικές τους ανάγκες», αναφέρει η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο.

Η Γερμανία συνεχίζει να προμηθεύει στην Ουκρανία τα πιο προηγμένα όπλα, μεταξύ των οποίων και όπλα που δεν χρησιμοποιούνται ακόμη από τις δικές της Ενοπλες Δυνάμεις, τόνισε ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς.

«Παραδώσαμε ό,τι είχαμε: Αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, νάρκες, πυροβόλα όπλα, τόνους πυρομαχικών», είπε ο Σολτς σε συνέντευξή του στην «Globe and Mail».

Πρόσθεσε ότι η Γερμανία έχει επίσης στραφεί σε πιο σύνθετα και ακριβά συστήματα, όπως αυτοκινούμενα οβιδοβόλα, πολλαπλά πυραυλικά συστήματα, αντιαεροπορικά συστήματα και ένα σύστημα ραντάρ που ανιχνεύει πυραύλους πυροβολικού.

«Μερικά από αυτά τα συστήματα είναι τόσο νέα που μόνο λίγα από αυτά έχουν παραχθεί και μερικά από αυτά δεν έχουν καν εισαχθεί στις γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις», συνέχισε ο καγκελάριος.

Συμπλήρωσε δε ότι η Γερμανία παρέχει επίσης εκπαίδευση για τη χρήση αυτών των όπλων, και «αυτή τη στιγμή οι Ουκρανοί εκπαιδεύονται σε νέο και πιο εξελιγμένο εξοπλισμό σε πολλές τοποθεσίες στη Γερμανία».

Την έκκληση της Ουκρανίας οι «σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ» να «αυξήσουν τον ρυθμό» στις αποστολές όπλων μετέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος στον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε χτεσινή τηλεφωνική επικοινωνία.

Ο Ζελένσκι ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ για την κατάσταση στο πεδίο της μάχης και για την ανάγκη «η Ουκρανία να λάβει γρήγορα περισσότερα βαρέα όπλα από τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ προκειμένου να αποκρούσει επιτυχώς τις ρωσικές επιθέσεις και να προχωρήσει σε αντεπίθεση».

ΗΠΑ - Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για πυρηνική απειλή στη Ζαπορίζια

Οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, ως «πυρηνική ασπίδα», τοποθετώντας στρατεύματα εκεί, εμποδίζοντας τις ουκρανικές δυνάμεις να ανταποδώσουν τα πυρά και διακινδυνεύοντας ένα τρομερό πυρηνικό ατύχημα.

Ο Αντ. Μπλίνκεν, μιλώντας προχτές στη Διεθνή Διάσκεψη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, στη Νέα Υόρκη, εξέφρασε «βαθιά ανησυχία» για το πυρηνικό εργοστάσιο, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, χρησιμοποιείται από τις ρωσικές και φιλορωσικές δυνάμεις ως στρατιωτική βάση και ως μια «πυρηνική ασπίδα» πολύ επικίνδυνη.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Μ. Τοτσίτσκι, είπε ότι «απαιτούνται ισχυρές κοινές ενέργειες για να αποφευχθεί η πυρηνική καταστροφή» και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «κλείσει τον εναέριο χώρο» πάνω από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας με συστήματα αεράμυνας, κάτι που θα αποτελούσε μεγάλη κλιμάκωση της σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Η ρωσική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Εθνη απέκρουσε τις κατηγορίες του Μπλίνκεν, λέγοντας πως ΝΑΤΟικά drones χρησιμοποιούνται από τις ουκρανικές δυνάμεις για να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους στο πυρηνικό εργοστάσιο, «υπονομεύοντας την ασφάλεια του σταθμού και δημιουργώντας απειλή πυρηνικής καταστροφής».

Το θέμα τέθηκε σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, όπου το Κίεβο «είχε πλήρη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και άλλα δυτικά κράτη».

Η Ρωσία «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για την ασφάλεια του πυρηνικού σταθμού και να τον προστατεύει από τις ουκρανικές επιθέσεις», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μ. Ζαχάροβα, προσθέτοντας πως η χώρα της θα συνεχίσει να δίνει πληροφορίες για την κατάσταση στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΙΑΕΑ).

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ - Μαριάνο Γκρόσι αντιπροσωπεία ετοιμάζεται να επισκεφτεί τον σταθμό στη Ζαπορίζια.

Παράλληλα, η Ζαχάροβα κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για απερίσκεπτες ενέργειες που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας χαρακτήρισε χτες το ουκρανικό ναζιστικό Τάγμα Αζόφ «τρομοκρατική» οργάνωση. Το Τάγμα Αζόφ σχολίασε την απόφαση ως «δικαιολογία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία» και κάλεσε το ΥΠΕΞ των ΗΠΑ να κηρύξει τη Ρωσία «τρομοκρατικό κράτος».


ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΗΕ
Ευχολόγια για τα πυρηνικά ενώ οξύνεται ο ανταγωνισμός

Με τη διαπίστωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για την αύξηση των απειλών από τα πυρηνικά οπλοστάσια, που από έναν λάθος υπολογισμό μπορεί να οδηγήσουν σε ολοκαύτωμα, ξεκίνησε τη Δευτέρα στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη η δέκατη Διάσκεψη για την Αναθεώρηση της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (γνωστή ως ΝΡΤ), που θα ολοκληρωθεί στις 26 του μήνα.

Οι υποκριτικές «ευαισθησίες» των ΗΠΑ για τα πυρηνικά οπλοστάσια γεωπολιτικών αντιπάλων τους (Ιράν, Ρωσία κ.α.) καταγράφηκαν στην κεντρική ομιλία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν. O Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στην κοινή ανακοίνωση που έκαναν τον Γενάρη του 2022 (ένα μήνα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) οι πέντε χώρες που είναι πυρηνικές δυνάμεις και μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θυμίζοντας τότε πως επιβεβαίωσαν το γεγονός πως ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και πως δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ. Αναφέρθηκε στην κατάληψη του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας και της Ευρώπης, στη Ζαπορίζια, κατηγορώντας τη Ρωσία πως τον χρησιμοποιεί τώρα σαν «στρατιωτική βάση γιατί ξέρουν πως οι Ουκρανοί δεν μπορούν να ανταποδώσουν τα πυρά, επειδή υπάρχει κίνδυνος να χτυπηθεί ο πυρηνικός αντιδραστήρας» (βλ. πρώτο θέμα στη σελίδα).

Ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα «σε ακραίες περιστάσεις για να υπερασπιστούν τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, των συμμάχων και εταίρων τους» και εξέφρασε την πεποίθηση πως έως ότου ολοκληρωθεί η συνδιάσκεψη, θα πρέπει να έχει επιτευχθεί πρόοδος σε τρεις βάσεις: Στη μη διάδοση πυρηνικών όπλων, στον αφοπλισμό και στις ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας. Κάλεσε και την Κίνα να συμμετάσχει στη δημιουργία «διαύλων ασφαλούς επικοινωνίας μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων», ενώ ανέφερε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας (γνωστή ως AUKUS) η Αυστραλία θα αποκτήσει αμερικανικά πυρηνικά υποβρύχια δίχως πυρηνικά όπλα, διαβεβαιώνοντας πως θα υπάρξει στενή συνεργασία με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Σε επιστολή που απέστειλε στη διάσκεψη, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε πως «σε έναν πυρηνικό πόλεμο δεν υπάρχουν νικητές». Διαβεβαίωσε ότι έχουν τηρηθεί όλες οι υποχρεώσεις της Ρωσίας «στο πλαίσιο διμερών συμφωνιών με τις ΗΠΑ για τη μείωση και τον περιορισμό σχετικών όπλων». Τόνισε πως η ειρηνική πυρηνική ενέργεια θα πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλες τις χώρες, δίχως προϋποθέσεις, προτείνοντας τα ρωσικά μονοπώλια ανέγερσης πυρηνικών σταθμών ως «στήριγμα» σε μία τέτοια προσπάθεια, επισημαίνοντας τη ρωσική υψηλή τεχνογνωσία σε αυτόν τον τομέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ