ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
Επιμένει η κυβέρνηση να αφήνει χωρίς σίτιση οικότροφους φοιτητές

Συζητήθηκε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Στον «αέρα» παραμένει η σίτιση όσων οικότροφων φοιτητών διαμένουν σε Εστίες στην Αθήνα τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως προκύπτει από την πρόσφατη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων που κατέθεσε το ΚΚΕ.

Παρουσιάζοντας το ζήτημα, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής εξήγησε ότι στις τέσσερις φοιτητικές εστίες των ΑΕΙ της Αθήνας παραμένουν τους καλοκαιρινούς μήνες εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες που εργάζονται, κάνουν την πρακτική τους άσκηση ή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψουν την περίοδο αυτή στον τόπο καταγωγής τους.

Ωστόσο, η σίτιση των φοιτητών αυτών για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού τα εστιατόρια της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών, της Φοιτητικής Εστίας του ΕΜΠ και των Νέων Φοιτητικών Εστιών ΕΜΠ έκλεισαν στις 14 Ιούλη και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και το τέλος του Αυγούστου, ενώ το εστιατόριο της Φοιτητικής Εστίας Πανεπιστημίου Αθηνών στο τέλος του Ιούλη μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι για το πρόβλημα φταίνε όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν την τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας - στην οποία συγκαταλέγεται και η σίτιση - σε εργολαβίες, με εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες, καθώς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί αφήνουν τους οικότροφους χωρίς σίτιση.

Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να συνεχίσουν κανονικά τη λειτουργία τους τα εστιατόρια των φοιτητικών εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του φαγητού που παραμένει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, απαράδεκτη. Επίσης να σταματήσει η παράδοση λειτουργιών φοιτητικής μέριμνας σε εργολάβους, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και δωρεάν πρόσβαση όλων των φοιτητών σε αυτές και να προχωρήσει η ανακαίνιση και επισκευή των κτιριακών εγκαταστάσεων των εστιών.

Αγγ. Συρίγος: Πρόβλημα οι «κακές πρακτικές» των φοιτητών!

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Αγγελος Συρίγος, αν και παραδέχθηκε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, «κρύφτηκε» πίσω από τη σχετική ΚΥΑ, η οποία προβλέπει πως η παροχή σίτισης ξεκινά την 1η Σεπτέμβρη και ολοκληρώνεται με τη λήξη της εξεταστικής του εαρινού εξαμήνου.

Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επιρρίψει την ευθύνη για άλλα προβλήματα των εστιών, όπως οι άθλιες κτιριακές συνθήκες, στις «κακές πρακτικές» των φοιτητών που μένουν όλο τον χρόνο στις εστίες και εμποδίζουν τάχα τις εργασίες επισκευής - συντήρησης! Επίσης δήλωσε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για χαμηλής ποιότητας σίτιση στις φοιτητικές εστίες της Αθήνας.

Απαντώντας στα όσα είπε ο υφυπουργός, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δεν αποτελεί «κακή πρακτική» το να παραμένουν στις εστίες οι φοιτητές που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, επισήμανε ότι δεν παραμένουν όλοι οι φοιτητές, αλλά μόνο όσοι το έχουν ανάγκη και συμπλήρωσε πως «μια χαρά μπορούν να προγραμματιστούν εργασίες συντήρησης - επισκευής».

«Οι φοιτητές των εστιών είναι κατά τεκμήριο παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, που έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα. Ειδικά τώρα που η ακρίβεια τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά, ειδικά τώρα που οι σπουδές σε άλλη πόλη για μια τέτοια οικογένεια είναι άπιαστο όνειρο, γι' αυτό είναι εξωφρενικό να σταματά η δωρεάν σίτιση αυτών των εκατοντάδων φοιτητών το καλοκαίρι. Δεν θα πέσει έξω ο προϋπολογισμός του υπουργείου ή του ΙΝΕΔΙΒΙΜ αν δίνουμε ένα πιάτο φαΐ σε αυτά τα παιδιά», σημείωσε ο Γ. Δελής και απαίτησε τέλος να βρεθεί ένας τρόπος να εξασφαλιστεί η σίτιση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως την ώρα που με τον τελευταίο νόμο για τα ΑΕΙ η κυβέρνηση μοιράζει δεκάδες εκατομμύρια σε μάνατζερ και επιχειρήσεις στα πανεπιστήμια, αρνείται μερικές χιλιάδες ευρώ για το φαγητό των φοιτητών.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών είναι δικαίωμα!

Υπόμνημα για την αξιοποίηση των σχολικών χώρων για απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες δωρεάν για όλα τα παιδιά

Eurokinissi

Κάθε χρόνο, το τέλος της σχολικής χρονιάς για τους γονείς, ιδιαίτερα παιδιών μικρότερων ηλικιών, συνοδεύεται από την αγωνία για το ποιος θα κρατήσει τα παιδιά και πώς αυτά θα απασχοληθούν δημιουργικά. Ιδιαίτερα φέτος, που οι τιμές της Ενέργειας, του σούπερ μάρκετ, των καυσίμων εξαφανίζουν κατά κύματα το λαϊκό εισόδημα, η ανάγκη για δωρεάν δομές που να παρέχουν ποιοτική δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά αναδεικνύεται εξαιρετικά επείγουσα. Το ίδιο ζήτημα θα αντιμετωπίσουν οι λαϊκές οικογένειες μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς είναι τεράστια η δυσκολία να καλύψουν τις ανάγκες των παιδιών τους στον αθλητισμό και τον πολιτισμό με το εισόδημά τους λεηλατημένο...

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής κατέθεσε προχτές υπόμνημα προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού με θέμα: «Αξιοποίηση των σχολικών χώρων για απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, δωρεάν για όλα τα παιδιά καθώς και για την ποιοτική καλοκαιρινή απασχόληση».

Το υπόμνημα έχει ως εξής:

«Ως Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής σας μεταφέρουμε την αγωνία χιλιάδων γονέων της Αττικής, όπου στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς έχουν το άγχος για τη συμμετοχή ή όχι των παιδιών σε πρωινές καλοκαιρινές δραστηριότητες, αφού οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζόμενων γονιών δεν συμβαδίζουν με αυτές των παιδιών και οι θέσεις στα summer camp των δήμων κάθε χρόνο δεν καλύπτουν όλες τις αιτήσεις και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, συνοδεύονται από πολύ "μεγάλο" αντίτιμο.

Παράλληλα σας μεταφέρουμε την ακριβώς ίδια δυσκολία κατά τη σχολική χρονιά όπου πλέον για εμάς τους γονείς είναι πάρα πολύ δύσκολο, εξαιτίας των εργασιακών ωραρίων, αλλά και της μεγάλης οικονομικής επιβάρυνσης να ενταχθούν τα παιδιά μας σε απογευματινές πολιτιστικές - αθλητικές δραστηριότητες με συνδρομή.

Για τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

  • Να λειτουργήσουν προγράμματα καλοκαιρινών δραστηριοτήτων στα σχολεία, με ενιαίο, επιστημονικά καταρτισμένο πρόγραμμα ανάλογα με τις ηλικιακές ανάγκες των παιδιών, με δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές και με αποκλειστική ευθύνη των δήμων και του κράτους.
  • Να εκπονηθούν αντίστοιχα προγράμματα για την χειμερινή περίοδο, με τους ίδιους όρους που περιγράφουμε παραπάνω, χωρίς κόστος συμμετοχής, για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών μας για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
  • Να ληφθούν κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους όλα τα απαραίτητα μέτρα αποφυγής διασποράς της Covid-19 με δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ και παροχή μέτρων προσωπικής προστασίας (αντισηπτικών, απολυμαντικών κ.λπ.) για όσο διαρκεί η πανδημία.

Η δημιουργική απασχόληση των παιδιών μας, το παιχνίδι, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός είναι δικαίωμά μας, δικαίωμα όλων των οικογενειών!».

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Οργανώνουν την αλληλεγγύη, διεκδικούν τα δικαιώματά τους

Μοίρασμα τροφίμων στους οικότροφους φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Αθηνών πραγματοποίησε προχτές ο Σύλλογος Οικοτρόφων της ΦΕΑ, οργανώνοντας την αλληλεγγύη τους καλοκαιρινούς μήνες που το εστιατόριο της εστίας κλείνει παρά το γεγονός ότι δεκάδες φοιτητές συνεχίζουν να μένουν στην εστία! Τα τρόφιμα μαζεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες με πρωτοβουλία φοιτητικών συλλόγων και παραδόθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Οικοτρόφων της ΦΕΑ που ανέλαβε τη διανομή τους.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα για τη συλλογή τροφίμων, φοιτητικοί σύλλογοι σημειώνουν:

«ΟΧΙ στη διακοπή της δωρεάν σίτισης των οικοτρόφων τους καλοκαιρινούς μήνες! Να παραμείνουν ανοιχτά τα εστιατόρια! Οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας με συλλογή τροφίμων! Καλούμε κάθε φοιτητή και φοιτήτρια του Συλλόγου μας να συμβάλει στη συλλογή τροφίμων που οργανώνει ο Σύλλογός μας για τους συναδέλφους μας που μένουν στις φοιτητικές εστίες τους καλοκαιρινούς μήνες!

Για άλλη μία χρονιά η σίτιση εκατοντάδων φοιτητών που παραμένουν στις εστίες για τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι εξασφαλισμένη, αφού τα εστιατόρια όλων των εστιών παραμένουν κλειστά μέχρι τέλος Αυγούστου!

Ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση έχουν όλες οι κυβερνήσεις που παρέδωσαν μία τόσο βασική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας σε εργολαβίες, με τραγικά αποτελέσματα για τη διαβίωση των φοιτητών στις εστίες.

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη, ειδικά τη συγκεκριμένη περίοδο που τόσο οι ίδιοι όσο και οι γονείς μας αντιμετωπίζουμε το κύμα της ακρίβειας, που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθειά μας να σπουδάσουμε, ζήτημα που ισχύει πολλαπλάσια για τους εστιακούς φοιτητές ως παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών με μειωμένο μάλιστα εισόδημα.

Διεκδικούμε να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία των εστιατορίων των εστιών για τους καλοκαιρινούς μήνες. Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συλλόγων οικοτρόφων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org