ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Μηχανισμός αποζημίωσης των βιομηχάνων από τα λαϊκά νοικοκυριά

Μηχανισμό αποζημίωσης των βιομηχάνων που θα κληθούν, βάσει της απόφασης της Κομισιόν, να περικόψουν την κατανάλωση ποσοτήτων φυσικού αερίου στην παραγωγική τους δραστηριότητα, ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός ενίσχυσης των βιομηχάνων εξετάζεται να χρηματοδοτηθεί με πόρους από τις δημοπρασίες ρύπων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων κατευθύνεται προς τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ. Μέρος αυτής της αποζημίωσης θα προέλθει και από την τσέπη των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, από χρήματα δηλαδή που έχουν ήδη πληρώσει μέσω των λογαριασμών τους ως ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων) και πήγαν στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ. Ο λογαριασμός αυτός, που χρηματοδοτεί τους παραγωγούς ΑΠΕ, έχει καταστεί πλέον πλεονασματικός και «φουσκώνει» διαρκώς από τα χρήματα των καταναλωτών, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης, με 201,7 εκατ. ευρώ για την τετραετία 2021 - 2024.

Ετσι, τα λαϊκά σπίτια που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια και το υπέρογκο κόστος ρεύματος θα κληθούν να καλύψουν και τα σπασμένα των βιομηχάνων: Πρώτον, μέσω του ΕΤΜΕΑΡ που πλήρωσαν και πληρώνουν, δεύτερον μέσω όσων έχουν ήδη δώσει με τους λογαριασμούς τους ως «συνεισφορά για τη μείωση των εκπομπών αερίου μέσω της προώθησης ΑΠΕ» και πήγαν στον Ειδικό Λογαριασμό και, τέλος, μέσω των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του υπερμνημονίου που λέγεται Ταμείο Ανάκαμψης.

Θυμίζουμε ότι αυτόν τον μηχανισμό τον πρότεινε και επίσημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε επιστολή την περασμένη βδομάδα προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Σύμφωνα με την πρόταση Μητσοτάκη, ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο θα αναλάβει να αποζημιώνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που θα επιτύχουν τον επόμενο χειμώνα. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική κυβέρνηση, ακόμη και εάν δεν προχωρήσει η πανευρωπαϊκή πρόταση Μητσοτάκη, εξετάζει να εφαρμόσει τον μηχανισμό σε εθνικό επίπεδο, μετά από έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση αναμένεται να επιδιώξει το αμέσως επόμενο διάστημα διάλογο με τους βιομήχανους της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθούν τα περιθώρια να υπάρξει μια συμφωνημένη εθελοντική μείωση της κατανάλωσης αερίου για τον ερχόμενο χειμώνα. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας του μηχανισμού αποζημίωσης.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν πριν από λίγες μέρες οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% περιλαμβάνει ρητή εξαίρεση για τον κλάδο της ηλεκτροπαραγωγής, σε περίπτωση που απειλείται η ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος, ωστόσο για την υπόλοιπη βιομηχανία δεν υπάρχει κάποια αντίστοιχη πρόβλεψη.

Σημειώνεται ακόμα ότι το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας της εκρηκτικής αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, αρκετές βιομηχανίες που είχαν τη δυνατότητα προχώρησαν σε περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου και στράφηκαν στη χρήση άλλων καυσίμων. Αυτό τουλάχιστον μαρτυρούν και τα στοιχεία του διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ που δείχνουν το πρώτο εξάμηνο μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τη βιομηχανία σε ποσοστό 71,05% (στις 1,67 TWh). Η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου από τη βιομηχανία φτάνει τις 4 TWh και ουσιαστικά αντιπροσωπεύει πάνω από το 90% της συνολικής υποχώρησης της κατανάλωσης αερίου στη χώρα κατά 10,31%.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Προειδοποιήσεις για την επερχόμενη κρίση που θα πληρώσουν οι λαοί

Αυστηρή προειδοποίηση για τον κίνδυνο νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, αυτήν τη φορά με μια πιθανή κατάρρευση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, σε περίπτωση που γιγαντωθούν περαιτέρω οι ζημιές για τους προμηθευτές, απηύθυνε σε πιο δραματικούς τόνους ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Εάν οι ζημιές για τους προμηθευτές Ενέργειας γιγαντωθούν, τότε ολόκληρη η αγορά κινδυνεύει να καταρρεύσει. Θα έχουμε μία νέα Lehman Brothers στο σύστημα Ενέργειας», διεμήνυσε ο Χάμπεκ θυμίζοντας την αφορμή που ξεκίνησε την καπιταλιστική κρίση του 2008.

Με αυτήν την προειδοποίηση δικαιολόγησε τα έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία που έχουν ήδη ξεκινήσει σε επίπεδο δήμων και κρατιδίων. Το σβήσιμο των φώτων σε δημόσια κτίρια, τα κρύα ντους σε αποδυτήρια και η κολύμβηση σε κρύο νερό σε δημόσιες πισίνες στη Γερμανία έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό σε μεγάλες πόλεις όπως το Αμβούργο και το Βερολίνο, με τάση επέκτασης στο σύνολο των μεγάλων αστικών κέντρων κατά το ερχόμενο φθινόπωρο.

Σε αυτήν τη γραμμή δεν κινείται μόνο η Γερμανία αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνει τακτικές συσκότισης δημόσιων χώρων και δρόμων αλλά και περιορισμούς στον κλιματισμό δημόσιων χώρων με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και Ενέργειας μπροστά στο ενδεχόμενο κλεισίματος της στρόφιγγας ρωσικού φυσικού αερίου προς τις 27 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέσα στους επόμενους μήνες. Την κόντρα ΕΕ - Ρωσίας στην Ενέργεια δεν πληρώνουν τα μονοπώλια αλλά οι λαοί, για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους με κάθε τρόπο...

Στην Ισπανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ετοιμάζεται για μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας. «Το Ινστιτούτο Ερευνών και Εξοικονόμησης Ενέργειας υπολογίζει ότι 1 βαθμός χαμηλότερα στον θερμοστάτη, μας επιτρέπει να εξοικονομήσουμε το 7% της κατανάλωσης Ενέργειας», δήλωσε η Τερέζα Ριμπέρα, υπουργός Ενέργειας. Ετσι ανακοινώθηκε ότι στις επιχειρήσεις και τα εστιατόρια ο κλιματισμός δεν θα πέφτει κάτω από τους 27 βαθμούς και η θέρμανση δεν θα ξεπερνά τους 19 βαθμούς. Επίσης, υπάρχουν σκέψεις οι δημόσιες συγκοινωνίες να είναι δωρεάν, χωρίς να διευκρινίζεται τι ακριβώς θα αφορά.

Η ακριβή Ενέργεια πολλαπλασιάζει τα κέρδη των μονοπωλίων

Ασταμάτητο παραμένει έτσι το ράλι ανόδου στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου. Χτες τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου παρέμειναν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, πλησιάζοντας τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά την απόφαση της ρωσικής «Gazprom PJSC» να περιορίσει τις ροές στον βασικό αγωγό «Nord Stream» στο 20% περίπου της χωρητικότητας την περασμένη βδομάδα. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο φυσικού αερίου, που θεωρείται σημείο αναφοράς, αυξήθηκε 3,1% φτάνοντας στα 207 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο Αμστερνταμ, μετά από κέρδη 5,2% τη Δευτέρα. Το αντίστοιχο του Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκε κατά 1,7%.

Παράλληλα χτες το βρετανικό μονοπώλιο Ενέργειας ΒΡ ανακοίνωσε τριπλάσια καθαρά κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, φτάνοντας στα 9,26 δισ. δολάρια (9,03 δισ. ευρώ), λόγω της ακρίβειας στις διεθνείς τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Ο όμιλος αναμένει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υψηλές και το τρίτο τρίμηνο «λόγω της συνέχισης της διαταραχής στον ρωσικό εφοδιασμό» αλλά και των μειωμένων αποθεμάτων, τα επίπεδα των οποίων είναι «σαφώς κατώτερα του μέσου όρου πέντε ετών».

Η BP ανακοινώνει ρεκόρ κερδών γι' αυτήν την περίοδο, έπειτα από την επίσης βρετανική «Shell», που είχε δει τα κέρδη της να πενταπλασιάζονται φτάνοντας στα 18 δισ. δολάρια και τη γαλλική «TotalEnergies» (5,7 δισ. δολάρια). Τα επιπρόσθετα κέρδη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κλάδου («TotalEnergies», «Shell», «Exxon», «Chevron» και BP) φθάνουν περίπου τα 62,5 δισ. δολάρια γι' αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του AFP.

Κινέζοι επενδυτές στις ΗΠΑ

Απτόητοι συνεχίζουν τις επενδύσεις τους στις ΗΠΑ αρκετοί Κινέζοι καπιταλιστές, εν μέσω της συνεχιζόμενης γεωπολιτικής αντιπαράθεσης των δύο χωρών. Εκθεση που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καταγράφει πως οι Κινέζοι επενδυτές υπέβαλαν το 2021 υπερδιπλάσιο αριθμό αιτήσεων (44) σε σχέση με τις 17 το 2020, προς τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές ζητώντας την άδεια για να αγοράσουν μερίδια σε αμερικανικές εταιρείες.

Η τελευταία έκθεση δείχνει πως η Κίνα υπέβαλε επίσης τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων απ' όλες τις άλλες χώρες, καθώς της αντιστοιχεί το 16,5% του συνόλου, ενώ ακολουθούν ο Καναδάς και η Ιαπωνία με 10,3% και 9,6% αντίστοιχα. Οι κορυφαίοι τομείς στους οποίους θέλησαν να επενδύσουν οι Κινέζοι καπιταλιστές κατά την περίοδο 2019 - 2021 ήταν «τα χρηματοοικονομικά, τα ΜΜΕ και οι υπηρεσίες καθώς και η μεταποίηση», σύμφωνα με τα δεδομένα των αιτήσεων.

Και άλλες κυρώσεις από τις ΗΠΑ στη Ρωσία

Νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε χτες βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Συμπεριέλαβε και την 39χρονη πρώην Ολυμπιονίκη της ρυθμικής γυμναστικής Αλίνα Καμπάεβα στη λίστα των κυρώσεων που έχει επιβάλει σε βάρος της Ρωσίας. Η αθλήτρια στη συνέχεια ασχολήθηκε με την πολιτική και έγινε μέλος του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένη Ρωσία».

Στην ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, η Καμπάεβα αναφέρεται ως επικεφαλής του «National Media Group» (NMG), ενός ομίλου ΜΜΕ που προωθεί τις θέσεις του Κρεμλίνου. Σε αυτόν τον νέο γύρο κυρώσεων περιλαμβάνεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες στον κόσμο, η «Publichnoe Aktsionernoe Obschestvo Magnitogorskiy Metallurgicheskiy Kombinat» (MMK), ο μεγαλομέτοχος και πρόεδρος του ΔΣ Βίκτορ Φιλίποβιτς Ρασνίκοφ και δύο θυγατρικές εταιρείες (μια εκ των οποίων έχει έδρα στην Τουρκία).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ