ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΡΕΘΥΜΝΟ
Παρουσιάστηκε η έκδοση για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Με μεγάλη επιτυχία και ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», επιμέλειας του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, στην πλατεία Μικρασιατών στο Ρέθυμνο.

Την εκδήλωση άνοιξε η Μαριάννα Καμπουρούδη, μέλος της ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Παραβρέθηκαν οι Νίκος Μανουσάκης, περιφερειακός σύμβουλος, και Μανούσος Μανουσογιάννης, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς και ο Μιχάλης Καζίλας, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών «Ιωνία».

Ο ομιλητής απέδειξε μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα της περιόδου τα βασικά συμπεράσματα της έκδοσης:

Οι λαοί, με ηγετική δύναμη την εργατική τάξη, σε καμιά περίπτωση - επίθεσης ή άμυνας - δεν πρέπει να στοιχίζονται με την αστική τάξη, να εμπιστεύονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις κυβερνήσεις τους, τα επιθετικά ή και τα αμυντικά τους σχέδια, τα οποία είναι άμεσα ή μεσοπρόθεσμα σε βάρος των λαών. Ο πόλεμος των καπιταλιστικών εξουσιών, είτε ως επίθεση είτε ως άμυνα, έχει θύματα τους λαούς, άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και μέσω της φτώχειας που φέρνει ο πόλεμος, ως καταστροφή, ως προσφυγιά, ως πολεμική δαπάνη, ως αποτέλεσμα του οικονομικού πολέμου.

Διαχρονικό συμπέρασμα είναι ότι οι λαοί πρέπει να έχουν επαγρύπνηση και ετοιμότητα για να οργανώσουν τη δική τους αυτοοργανωμένη άμυνα και αντεπίθεση, ζήτημα που ως καθήκον καθοδηγητικό ανήκει στο επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης, στο Κομμουνιστικό Κόμμα. Δεν υπάρχει δίκαιος ή άδικος πόλεμος από τη σκοπιά των εθνικών αστικών τάξεων και της εξουσίας τους, ούτε κοινά συμφέροντα μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν κοινή γλώσσα, κοινά σύνορα. Αλλη η πατρίδα των εργατικών - λαϊκών δυνάμεων και άλλη των καπιταλιστών. Μόνο οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις διεξάγουν δίκαιο επαναστατικό αγώνα και όχι οι καπιταλιστές, που διεξάγουν άδικο πόλεμο, ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ανεξάρτητα από τα χρώματα της διεθνικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν.

Η μελέτη της εξέλιξης της Μικρασιατικής Εκστρατείας δείχνει ότι η οργάνωση του λαού στην κατεύθυνση της δικής του άμυνας - αντεπίθεσης ενάντια και στην ξένη και στη δική του αστική τάξη αφορά και τα μετόπισθεν και τις στρατευμένες δυνάμεις, αφορά τα στρατευμένα παιδιά του λαού και της επιτιθέμενης και της κατεχόμενης χώρας.

Ενα ζήτημα που έντονα επηρεάζει τη συνείδηση και συμβάλλει στην παθητική στάση εργατικών - λαϊκών δυνάμεων είναι ο εκάστοτε συσχετισμός υπέρ της αστικής εξουσίας, και μάλιστα με τη στρατιωτική - πολιτική της οργάνωση που φαίνεται συμπαγής και αήττητη, πολύ περισσότερο στις σημερινές συνθήκες ύπαρξης του ΝΑΤΟ, των αμερικανικών και άλλων ξένων σύγχρονων ναυτικών, αεροπορικών βάσεων. Αυτή η κατάσταση γεννά είτε την ηττοπάθεια είτε την αίσθηση ασφάλειας εκ μέρους του πιο ισχυρού συμμάχου, οδηγεί στον ρεαλισμό της «επιλογής» του πιο ισχυρού, του πιο φερέγγυου συμμάχου.

Συνδέοντας τα συμπεράσματα αυτά με το σήμερα καταλήγει ότι και οι δύο πόλεμοι (Μικρά Ασία - Ουκρανία) δίνουν κοινά συμπεράσματα διαχρονικής αξίας για την ταξική πάλη, αφού οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι και οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αποτελούν συστατικό στοιχείο της καπιταλιστικής ανάπτυξης την εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού.

Ακολούθησαν ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για τη γνώση της ιστορικής αλήθειας και τον τρόπο που αυτή προσεγγίζεται από τα σχολικά εγχειρίδια. Μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά στη δράση των λιποτακτών της περιόδου, ζήτημα που αποκρύπτεται στην αστική ιστοριογραφία.

Η εκδήλωση έκλεισε με μικρασιάτικα τραγούδια από τους Μάνο Χαμαράκη, Θωμά Κοτζαμάνη και Ανθή Φουρκή.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σύσκεψη με αγροτοκτηνοτρόφους στον Αγ. Δημήτριο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Τομεακής Επιτροπής Πιερίας του ΚΚΕ, στον Αγιο Δημήτριο Πιερίας, την Κυριακή 31 Ιούλη, με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Ο Αντώνης Παπαδόπουλος, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής, μίλησε για τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, σε βάρος της ζωής των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων και υπέρ των μονοπωλιακών ομίλων. Αφού αναφέρθηκε σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, ως συνέπεια της ΚΑΠ και των αντιαγροτικών πολιτικών, τους κάλεσε να οργανώσουν τον αγώνα τους και να παλέψουν για όλα όσα σήμερα έχουν ανάγκη, μέσα από τους συλλόγους τους, αλλά και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, με τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού, να παλέψουν για να ανατρέψουν αυτό το σύστημα από το οποίο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα.

Ο Γιάννης Σκούφας, κτηνοτρόφος και περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε αμιγώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής. Τόνισε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη κινητοποίησης των αγροτών στην κατεύθυνση της διεκδίκησης, μιας και τα τελευταία χρόνια οι αγώνες ήταν αυτοί που κράτησαν ζωντανή την αγροτιά. Επισήμανε ότι ο λαός δεν έχει να περιμένει τίποτα από κανέναν και ότι τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, μέσα από τη δική του πάλη.

Τέλος, ο Νίκος Τσουπέης, δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του χωριού και ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσει ο λαός για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές του ανάγκες.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
Τετάρτη 3 Αυγούστου

- Η Κομματική Οργάνωση Βάσης Πόλης Χανίων του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Τόλμησε στον αγώνα με το ΚΚΕ. Ασπίδα για το τώρα. Ελπίδα για το αύριο!». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο πάρκο στο Καμπάνι, στις 7.30 μ.μ. Θα μιλήσει ο Σπύρος Αγριμάκης, Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ.

Πέμπτη 4 Αυγούστου

- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Αλιβέρι καλούν στις 9 μ.μ. σε προβολή ταινίας στα γραφεία του Κόμματος (Κ. Κάλλα 4).

- Η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει περιοδείες στην Ελπίδα και στο πάρκο της Ελπίδας στον Εύοσμο.

Σάββατο 6 Αυγούστου

- Η ΤΕ Ενεργειακού Κέντρου και το Παράρτημα Πτολεμαΐδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ οργανώνουν στις 11 π.μ. εκδήλωση μνήμης και τιμής στο μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, στη λαϊκή αγορά Πτολεμαΐδας.

Κυριακή 7 Αυγούστου

- Η ΚΟΒ Καλαβρύτων και οι Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν στις 11.30 π.μ. εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων.

- Η ΤΕ Γρεβενών του ΚΚΕ οργανώνει στις 11 π.μ., στο Κυπαρίσσι Γρεβενών, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον υποστράτηγο του ΔΣΕ και διοικητή του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Θεοχαρόπουλο, γνωστό και ως «Σκοτίδα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο όπου βρίσκεται η προτομή του. Επίσης, στις 9 το βράδυ στην πλατεία της τοπικής κοινότητας Ζιάκα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Μακρόνησος: "Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά"».

Κυριακή 21 Αυγούστου

- Οι Οργανώσεις Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΔΣΕ. Θα γίνει στις 7 μ.μ., στον προαύλιο χώρο του Μουσείου του ΔΣΕ στη Θεοτόκο Κόνιτσας, με ομιλήτρια την Ολυ Τσουμάνη, μέλος της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Κυριακή 28 Αυγούστου

- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ οργανώνει στις 7 μ.μ. εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή των Μικρασιατών κομμουνιστών στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες» στην πλατεία Ατσαλένιου.

ΚΟΒ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
Η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων στόχος του «ψηφιακού μετασχηματισμού»

Την προσπάθεια της «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» να αυξήσει την εκμετάλλευση των μεταλλωρύχων και την κλοπή του πλούτου της περιοχής μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μεταλλείων Κασσάνδρας του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων, με φανταχτερούς τίτλους για τα κοινωνικά και εργασιακά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας. Παράλληλα, η «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» με ρεσιτάλ ενημερώσεων και απειλών στους εργαζόμενους προσπαθεί να τους πείσει για τα θετικά του λεγόμενου «pbe (gps)» με το επιχείρημα πως θα εφαρμοστεί μόνο για λόγους ασφαλείας.

«Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η "Ελληνικός Χρυσός" επιδιώκει πολλαπλά οφέλη μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό», τονίζει η ανακοίνωση και προσθέτει πως η αξιοποίηση των νέων, ψηφιακών «εργαλείων» γίνεται με σκοπό την ένταση της πολύπλευρης εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων με την εντατικοποίηση της εργασίας.

Ενας τρόπος, όπως σημειώνεται, είναι ο διαχωρισμός του χρόνου εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό» στοχεύοντας στην εντατικοποίηση, στην παράταση του ωραρίου και στη μείωση των αποδοχών.

Μάλιστα, αναφέρεται η ψηφισμένη από όλα τα κόμματα του κεφαλαίου Οδηγία της ΕΕ που ήρθε στο προσκήνιο με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη: «Ο εργαζόμενος θα είναι διαθέσιμος στον χώρο εργασίας, αλλά ο χρόνος κατά τον οποίο δεν εκτελεί εργασία δεν θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας».

Επίσης, η ΚΟ Μεταλλείων Κασσάνδρας αναφέρει πως δημοσιεύματα κάνουν λόγο για αίτηση ένταξης της επένδυσης των Σκουριών στο Ταμείο Ανάκαμψης, με ένα από τα βασικά του κριτήρια να αποτελεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το νέο υπερμνημόνιο για τον λαό, που μοιράζει "ζεστό" χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, καλώντας τον λαό να πληρώσει τον λογαριασμό μέσα από τους φόρους του, με νέα μέτρα λιτότητας και επίθεση στα εργασιακά του δικαιώματα. Διπλά χαμένος ο λαός, πολλαπλά τα οφέλη για τους επενδυτές», τονίζει η ανακοίνωση, και προσθέτει πως όλη αυτή η τεράστια πρόοδος της επιστήμης και της τεχνολογίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για μια φιλολαϊκή εξορυκτική δραστηριότητα που θα είχε στο προσκήνιο την ασφάλεια των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος, την υγεία των κατοίκων της περιοχής και γενικά τις ανάγκες της κοινωνίας, εμπόδιο στην οποία είναι «ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που έχει ως σκοπό μόνο το κέρδος, θυσιάζοντας τις ανάγκες ολόκληρης της κοινωνίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ