ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συναγερμός ενάντια στο νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα

Ανακοίνωση για το νομοσχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Συναγερμό ενάντια στο νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα και το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση, που βρίσκεται στη Βουλή, σημαίνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), καλώντας τους αυτοαπασχολούμενους σε κοινό αγώνα με όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους που πλήττονται εξίσου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΟΒΣΑ έχει ως εξής:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την αντιασφαλιστική επίθεση πατώντας πάνω στους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, με πιο πρόσφατο τον ν. Κατρούγκαλου, που σφάγιασαν τις συντάξεις πάνω από 40%, που συρρίκνωσαν παροχές και οδήγησαν σε δραματικές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με το νέο ν/σ:

-- Η επικουρική ασφάλιση γίνεται υποχρεωτική φορτώνοντας ένα επιπλέον βάρος στην πλάτη των αυτοαπασχολούμενων.

-- Το νέο επικουρικό ταμείο έχει αποκλειστικούς χρηματοδότες τους ασφαλισμένους, με το Δημόσιο στον ρόλο του μάνατζερ.

-- Οι επικουρικές συντάξεις που θα δίνονται, συμπλήρωμα των σημερινών συντάξεων πείνας, θα οδηγούν σε ακαθόριστες απολαβές αφού οι εισφορές θα τζογάρονται στις αγορές.

-- Οι κόποι των ασφαλισμένων προσφέρονται μποναμάς στα μονοπώλια για επενδύσεις.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ως σύγχρονες τις πιο αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που έχουν δοκιμαστεί παγκοσμίως, με χιλιάδες ασφαλισμένους να χάνουν τις συντάξεις τους σε διάφορες χώρες ως αποτέλεσμα του "επενδυτικού ρίσκου". Μόνοι κερδισμένοι είναι οι μεγαλοεπενδυτές που βρήκαν την "κότα με τα χρυσά αυγά" για να στήσουν μια ακόμα κερδοφόρα επιχείρηση, ενώ το κράτος απαλλάσσεται σταδιακά από τον βραχνά αυτής της μεγάλης κοινωνικής κατάκτησης.

Δεν θα τους περάσει! Οι αντιδραστικές αυτές αλλαγές να συναντήσουν την πλήρη καταδίκη των αυτοαπασχολούμενων!

"Ενα ακόμα χαράτσι στην πλάτη μας, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα"

Μια αύξηση της τάξης του 20% στις εισφορές θα οδηγήσει σε νέα διόγκωση των χρεών στο Ταμείο. Ηδη το 91% των εμπόρων, βιοτεχνών, επαγγελματιών (του τέως ΟΑΕΕ) δηλώνουν την κατώτερη εισφορά, σημάδι αδυναμίας και αδιεξόδων. Στους 558.644 ελεύθερους επαγγελματίες οφειλέτες στον ΕΦΚΑ θα προστεθούν κι άλλοι και μάλιστα χωρίς καν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές απολαβές.

"Ολο το βάρος στην πλάτη των ασφαλισμένων"

Τα επικουρικά ταμεία είναι εξολοκλήρου ανταποδοτικά και η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού συμβολική, σαν την αύξηση στον κατώτατο μισθό. Τα έσοδα θα στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές των ασφαλισμένων.

"Οι κόποι μας δώρο στα κοράκια - επενδυτές"

Οι υπολογισμοί της κυβέρνησης είναι αποκαλυπτικοί. Το αποθεματικό του νέου Ταμείου (ΤΕΚΑ) θα αντιστοιχεί στο 31% του ΑΕΠ το 2070 και θα προσφέρεται για επενδύσεις ύψους 0,6% του ΑΕΠ μεσοσταθμικά την περίοδο 2022 - 2070. Ο περίφημος "ατομικός κουμπαράς" δεν θα βρίσκεται στα χέρια των ασφαλισμένων αλλά στα νύχια των κάθε λογής funds. Ποιος θα κερδίσει και ποιος θα χάσει το επιβεβαιώνει η διεθνής πείρα. Κανένας καπιταλιστής δεν θα μοιράσει τα κέρδη του με το Ταμείο, ενώ τη χασούρα θα τη φορτώσουν και πάλι στους "ασφαλισμένους - επενδυτές". Χιλιάδες ασφαλισμένοι σε όλες τις χώρες που εφαρμόζονται αντίστοιχα συστήματα βρέθηκαν χωρίς σύνταξη εν μια νυκτί, λόγω των κρίσεων και γενικά των διακυμάνσεων της αγοράς.

"Η βιωσιμότητα των Ταμείων δικαιολογία για τις αντιδραστικές αλλαγές. Οι εγγυήσεις του κράτους ψεύτικες"

Οι δήθεν "εγγυήσεις" του Δημοσίου και των αστικών κυβερνήσεων είναι επιταγή χωρίς αντίκρισμα. Τι απέγιναν τα αποθεματικά των Ταμείων με το PSI; Πώς προχώρησε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ποιος "πλήρωσε το μάρμαρο"; Στο όνομα της βιωσιμότητας των Ταμείων οι κυβερνήσεις τσακίζουν συντάξεις και παροχές των ασφαλισμένων αποκρύπτοντας τις δικές τους ευθύνες. Κάθε λαϊκή αποταμίευση "απαλλοτριώνεται" εν μια νυκτί για να σωθεί το κεφάλαιο.

Οι απόμαχοι της δουλειάς, με τις ασφαλιστικές τους εισφορές και την εργασία τους, έχουν προσφέρει σε όλο τον εργάσιμο βίο τους στην κοινωνία πολλαπλάσιους πόρους από όσους χρειάζονται για να επιβιώσουν αξιοπρεπώς όταν συνταξιοδοτηθούν. Αντίθετα, το κράτος απείχε με διάφορες προφάσεις από την κρατική χρηματοδότηση. Στον πρώην ΟΑΕΕ η θεσμοθετημένη κρατική επιχορήγηση δεν δόθηκε ποτέ ολόκληρη και στην ώρα της, με αποτέλεσμα τα αποθεματικά να αφανιστούν. Ετσι έπεσε σαν "ώριμο φρούτο" η αναγκαιότητα περικοπής συντάξεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, στο όνομα της δήθεν σωτηρίας του Ταμείου από τη χρεοκοπία.

"Χαμένοι και οι νέοι και οι παλιοί ασφαλισμένοι"

Χιλιάδες νέοι επαγγελματίες και γενικά εργαζόμενοι μπαίνουν στην αγορά εργασίας ζώντας έναν σύγχρονο εφιάλτη, με μειωμένα εισοδήματα αλλά και με τσακισμένα κοινωνικά δικαιώματα. Οι νέοι νόμοι για την Ασφάλιση εγγυώνται δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα και απολαβές πτωχοκομείου. Το μάρμαρο όμως θα πληρώσουν και οι τωρινοί συνταξιούχοι, που ήδη έχουν δει αλλεπάλληλες μειώσεις στις συντάξεις τους στο όνομα των "άδειων ταμείων", παρόλο που οι ίδιοι πλήρωσαν και με το παραπάνω τις εισφορές τους. Να γιατί ο αγώνας για να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι πρέπει να είναι αγώνας κοινός. Συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να ενώσουν τη φωνή τους για να βάλουν φρένο στα αντιλαϊκά τους σχέδια.

"Μόνος δρόμος η οργάνωση της πάλης για να μπει φρένο στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, για να δυναμώσει ο αγώνας για σύγχρονα ασφαλιστικά δικαιώματα"

Καλούμε κάθε αυτοαπασχολούμενο να πυκνώσει τις γραμμές της συλλογικής πάλης, να ενώσει τη φωνή του με τους εργαζόμενους και τους βιοπαλαιστές αγρότες ενάντια στο νέο αντιασφαλιστικό έκτρωμα. Ο αγώνας αυτός είναι κοινός γιατί κοινή είναι και η επίθεση που δεχόμαστε.

Το ασφαλιστικό σύστημα που έχουμε ανάγκη δεν έχει καμία σχέση ούτε με το "αναδιανεμητικό" ούτε με το "κεφαλαιοποιητικό" σύστημα που αναμασούν οι απολογητές των αντιασφαλιστικών μέτρων. Δεν έχει αφετηρία την κάλπικη "βιωσιμότητα" που επικαλούνται οι κυβερνήσεις για να αποπροσανατολίζουν. Αντίθετα, οφείλει να έχει στόχο του την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Τότε μόνο είναι κοινωνικά δίκαιο.

Λέμε "όχι" στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Απαιτούμε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των προηγούμενων χρόνων».

Η ΟΒΣΑ καλεί σε πάλη, διεκδικώντας:

-- Δημόσιο, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που να προσφέρει συντάξεις/παροχές στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

-- Δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας με αναβαθμισμένες υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, Πρόνοιας, για το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων, με χρηματοδότηση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαρκή κονδύλια και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

-- Τη διαγραφή τόκων, προστίμων και των εισφορών του κλάδου Υγείας για όλα τα χρέη ατομικής Ασφάλισης, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων».


ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Ανύπαρκτη η στήριξή τους σε περίπτωση ασθένειας ή εργατικού ατυχήματος

Τα σοβαρά προβλήματα φέρνει στην επιφάνεια η περίπτωση καρκινοπαθούς φοροτεχνικού που δεν μπορεί να εργαστεί

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενοι σε περίπτωση που αρρωστήσουν και δεν μπορούν να εργαστούν φέρνει για μια ακόμα φορά στην επιφάνεια η περίπτωση φοροτεχνικού που διαγνώστηκε με καρκίνο και δεν μπορούσε να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις του. Σημειώνεται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι μένουν χωρίς εισόδημα αφού δεν μπορούν να εργαστούν και δεν δικαιούνται κάποιο επίδομα μέχρι να επανέλθουν στην εργασία τους. Ενώ για ορισμένα επαγγέλματα, όπως των φοροτεχνικών, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και για τους πελάτες τους, λόγω των προθεσμιών για συγκεκριμένες εργασίες - συναλλαγές με τις κρατικές υπηρεσίες.

Θυμίζουμε ότι το πολύ σοβαρό αυτό πρόβλημα είχαν αναδείξει Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, με κινητοποίηση που είχαν πραγματοποιήσει στα μέσα Ιούνη στο υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας αναπλήρωση του εισοδήματος λόγω ασθένειας ή ατυχήματος από την 1η μέρα. Οπως κατήγγειλαν τότε μέσα από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι «δεν έχουν το "δικαίωμα" να αρρωστήσουν, αφού το ασφαλιστικό ταμείο δεν τους αποζημιώνει για τις μέρες που αδυνατούν να εργαστούν σε περίπτωση ασθενείας». Αντίστοιχα είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος, που ειδικά στον κλάδο των κατασκευών είναι σχετικά συχνό φαινόμενο, με την αποζημίωση να ξεκινά μετά από ένα μήνα απουσίας από την εργασία, και με προϋπόθεση να μην έχουν χρέη στο ασφαλιστικό ταμείο. «Ο,τι αναρρωτική άδεια και να υπογράψει ο γιατρός, δεν έχει κανένα περιεχόμενο. Η ανάγκη για το μεροκάματο μας τραβάει στη δουλειά ακόμα και μισο-αποθεραπευμένους, ακόμα και αρρώστους...», τόνιζαν χαρακτηριστικά στην κινητοποίησή τους οι αυτοαπασχολούμενοι τον περασμένο Ιούνη.

Απαιτούν αναστολή δηλωτικών υποχρεώσεων

Στο μεταξύ, παρέμβαση για την περίπτωση του καρκινοπαθούς φοροτεχνικού έκανε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών Αττικής», απαιτώντας μεταξύ άλλων και αναστολή όλων των δηλωτικών υποχρεώσεων και αντίστοιχα της ενημέρωσης των λογιστικών βιβλίων, για όσο διάστημα κριθούν οι ασθενείς φοροτεχνικοί ανίκανοι για εργασία και τουλάχιστον δύο μήνες μετά από αυτό. Σημειώνεται ότι αυτό το αίτημα μεταφέρθηκε και στον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), απαιτώντας να χορηγήσει στον ασθενή αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες του καθώς και αναστολή της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων, χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση, ούτε όμως και καμιά ουσιαστική στήριξη από τη συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου (ΠΟΦΕΕ και ΕΦΕΕΑ).

Οπως καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συσπείρωση», «πρόσφατα ένας συνάδελφός μας διαγνώστηκε με σοβαρή ασθένεια (καρκίνος) και ευρισκόμενος σε έκτακτη ανάγκη και ανωτέρα βία, απευθύνθηκε με αίτημά του καταρχάς στον διοικητή της ΑΑΔΕ (7/6/21), ως κατά νόμο αρμόδιο σύμφωνα με το άρθρο 61 Ν. 4174 να χορηγήσει αναστολή των δηλωτικών υποχρεώσεων για τους πελάτες του καθώς και αναστολή της εμπρόθεσμης ενημέρωσης των βιβλίων, έως τις 31/12/2021 λόγω της φύσης της ασθένειας.

Ομως, ο διοικητής της ΑΑΔΕ αντί να απαντήσει, ως όφειλε, παρέπεμψε το αίτημα στις επιμέρους φορολογικές διευθύνσεις, οι οποίες με τη σειρά τους δηλώνουν αναρμόδιες... Στον διοικητή της ΑΑΔΕ απεστάλη και εξώδικο προκειμένου να απαντήσει. Από τη μεριά του μέχρι σήμερα ουδεμία απάντηση δόθηκε».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» αναδεικνύει και τις ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας που δεν στηρίζει το συγκεκριμένο αίτημα, παραπέμποντας σε «συμβουλές για ενδικοφανείς προσφυγές κ.λπ.».

Η «Αγωνιστική Συσπείρωση» καλεί την κυβέρνηση «να επιλύσει άμεσα το θέμα της ασθένειας για τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, οι οποίοι εξαναγκάζονται από τις συνθήκες που έχουν επιβληθεί στον κλάδο, όχι μόνο να δουλεύουν εκτός ανθρωπίνων ορίων, αλλά και με σοβαρές ασθένειες που μπορεί να έχουν ανεπανόρθωτες συνέπειες για την υγεία αλλά και την ίδια τους τη ζωή. Ανάλογα μέτρα πρέπει να παρθούν και για τις γυναίκες που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και αναγκάζονται να δουλεύουν μέχρι την τελευταία μέρα με σοβαρούς κινδύνους για τις ίδιες και τα παιδιά τους».

Επίσης, να δυναμώσει η διεκδίκηση για «καθιέρωση της ασθένειας των λογιστών με τη διαδικασία ιατρικής γνωμάτευσης από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org