ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι μεταλλωρύχοι οργανώνουμε την απάντησή μας, δεν θα περάσει η επίθεση στο Συνδικάτο

Συνέντευξη με τον Νίκο Τζανετή, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας, με αφορμή τη νέα προσπάθεια απόλυσής του

Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην προηγούμενη απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ
Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στην προηγούμενη απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ
-- Την προηγούμενη βδομάδα η εργοδοσία της «Edilmac» ανακοίνωσε την απόλυσή σας, υποστηρίζοντας πως παραβιάσατε τις υποχρεώσεις σας ως τεχνικού Ασφαλείας. Το Συνδικάτο αποκαλύπτει ότι έχετε καταγγείλει παραβιάσεις σε θέματα ασφάλειας και υγείας της εταιρείας «Edilmac» τόσο στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας όσο και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». Τι ζητήματα αφορούσαν οι καταγγελίες αυτές και τι ενέργειες ακολούθησαν;

-- Ως τεχνικός Ασφαλείας επανειλημμένως είχα ενημερώσει και συμβουλεύσει την εταιρεία για τα θέματα υγείας και ασφάλειας που υπήρχαν στο εργοτάξιο. Ωστόσο η εταιρεία από την πλευρά της δεν έλαβε ποτέ ουσιαστικά μέτρα για την επίλυση των παραπάνω. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία δεν υπέγραφε καν το βιβλίο υποδείξεων του τεχνικού Ασφαλείας, ως όφειλε από τον νόμο, για διάστημα μεγαλύτερο των 2 χρόνων που λειτουργούσε το εν λόγω έργο. Στη συνέχεια και με την ίδρυση του Συνδικάτου πριν έναν χρόνο, θέσαμε εξαρχής στην εταιρεία ως σημαντικότερα αιτήματά μας τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο και ιδίως στο υπόγειο μεταλλείο. Με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και ακόμα με την πραγματοποίηση απεργιών, όταν βλέπαμε ότι τα αιτήματά μας δεν υλοποιούνται, διεκδικήσαμε μέτρα για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Με αυτόν τον τρόπο έγιναν γνωστά στους εργαζόμενους, και στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», τα ζητήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και καιρό. Αφού αντιληφθήκαμε ότι κανείς δεν ανταποκρίνεται στην επίλυση των δίκαιων αιτημάτων μας, καταγγείλαμε τα ζητήματα αυτά στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βόρειας Ελλάδας πριν περίπου 7 μήνες, την οποία καταγγελία κοινοποιήσαμε στην εκμεταλλεύτρια εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Παρ' όλα αυτά, μέχρι και σήμερα δεν επιλύθηκε το σύνολο των θεμάτων υγείας και ασφάλειας που αντιμετωπίζουμε, παρά μόνο κάποια στοιχειώδη μέτρα τα οποία πάρθηκαν κάτω από την πίεση των αγώνων του Συνδικάτου μας.

Τα κυριότερα ζητήματα υγείας και ασφάλειας έχουν να κάνουν με τον αερισμό στις υπόγειες στοές, ο οποίος είναι ανεπαρκής, με αποτέλεσμα την καθημερινή σωματική επιβάρυνση των εργαζομένων και μακροπρόθεσμα τις σοβαρές συνέπειες στην υγεία τους. Ακόμη, είναι η υποστήριξη των στοών, που εμπεριέχει πολύ μεγάλο κίνδυνο κατάπτωσης βράχων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι ενώ είχα επισημάνει την επικινδυνότητα ενός συγκεκριμένου σημείου της στοάς, η εταιρεία δεν προέβη σε καμία διορθωτική ενέργεια ή έλεγχο, ενώ το σημείο αυτό μετά από μικρό χρονικό διάστημα έπεσε και από τύχη δεν προκλήθηκε ατύχημα, καθώς οι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε απόσταση 10 μέτρων από το σημείο.

Πολλά μηχανήματα και οχήματα με χαλασμένο ή φθαρμένο εξοπλισμό, όπως με προβλήματα στο σύστημα πέδησης (φρένα), με φθαρμένα ελαστικά, ληγμένο ή και καθόλου πυροσβεστικό εξοπλισμό κ.λπ., παρέμεναν σε λειτουργία στο εργοτάξιο χωρίς να επιδιορθώνονται και να συντηρούνται στην ώρα τους.

Τέλος, πολλά ακόμα ζητήματα προκύπτουν από την υποστελέχωση των βαρδιών, την κακή οργάνωση και επίβλεψη του έργου, την έλλειψη προσωπικού γενικότερα σε όλα τα τμήματα. Χαρακτηριστικό είναι το αφήγημα όλων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός», ότι δεν μπορούμε να έχουμε ασφάλεια χωρίς παραγωγή. Βάζουν δηλαδή την πλέον επικίνδυνη λογική «κόστους - οφέλους» ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για την ίδια την ζωή του εργαζόμενου, του μεταλλωρύχου. Η ασφάλεια των εργαζομένων μπαίνει συνεχώς σε μια «ζυγαριά τρόμου» με τα κέρδη τους από τη μία «μπάντα», η οποία γέρνει όλο και πιο επικίνδυνα εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Επίσης, έντονα ερωτήματα μας προκαλεί η στάση των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών όλο αυτό το διάστημα, με βαριές ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις που έχουν προχωρήσει στην υποστελέχωση αυτών, αφήνοντας την εργοδοσία να ξεσαλώνει μέσα στους χώρους δουλειάς, μη τηρώντας ούτε τα στοιχειώδη σε πολλές των περιπτώσεων.

-- Αντίστοιχη επίθεση της εργοδοσίας προς το Συνδικάτο πραγματοποιήθηκε πριν περίπου 4 μήνες και έπεσε στο κενό μετά τις αντιδράσεις των εργαζομένων και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Τι είναι αυτό που οδήγησε εκ νέου την εργοδοσία στο να απολύσει συνδικαλιστή, πρόεδρο του ΔΣ και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας;

-- Ακριβώς επειδή αναδείξαμε με όλους τους τρόπους τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας και διεκδικήσαμε συνολικά τα εργασιακά μας δικαιώματα (μισθούς, άδειες, ωράρια κ.ά.), η εργοδοσία πιέστηκε, καθώς όλα αυτά μέχρι πρότινος κρύβονταν κάτω από το χαλί. Ετσι, για να σταματήσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων, στοχεύουν συμβολικά να χτυπήσουν τον πρόεδρο του Συνδικάτου, απολύοντάς τον. Στόχος τους είναι να τσακίσουν κάθε φωνή που διεκδικεί, περνώντας το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι, αποδεχόμενοι ακόμα και να θυσιαστούν οι ζωές τους για τα κέρδη τους. Φυσικά στα σχέδιά τους αξιοποιούν το νέο νομοσχέδιο για τα Εργασιακά, που ψηφίστηκε τον Ιούνη.

-- Μόλις τον περασμένο Μάρτη κυρώθηκε από τη Βουλή η συμφωνία την «Ελληνικός Χρυσός» με την κυβέρνηση, για την οποία τόσο η εταιρεία όσο και κυβερνητικά στελέχη είχαν δηλώσει πως κερδισμένοι βγαίνουν επενδυτές, κράτος, εργαζόμενοι και τοπική κοινωνία, ενώ είχαν κάνει λόγο για «1.400 νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας». Πώς το σχολιάζετε αυτό σε σχέση με τις εξελίξεις στα μεταλλεία;

-- Αυτά που διαφημίζουν κυβέρνηση και εταιρείες δεν έχουν καμία σχέση με όσα ζουν στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία. Οι θέσεις εργασίας που υπόσχονται είναι με ρημαγμένα εργασιακά δικαιώματα, σε αντίξοες και ανθυγιεινές συνθήκες και με μεγάλη εντατικοποίηση, προκειμένου να βγαίνουν τα μεγαλύτερα δυνατά κέρδη. Χαρακτηριστικά, πριν περίπου ένα μήνα έμειναν στον δρόμο περίπου 50 εργαζόμενοι από δύο εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνταν στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός». Εργαζόμενοι οι οποίοι κάλυπταν πάγιες ανάγκες του μεταλλείου και οι περισσότεροι εκ των οποίων εργάζονταν τουλάχιστον μία πενταετία στο έργο. Επιπλέον, έχει γίνει νόμος η πρόσληψη εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, 2 ή 3 μηνών, επεκτείνοντας την ανασφάλεια στους εργαζόμενους με όλους τους πιθανούς και απίθανους τρόπους.

Αυτή είναι η «χρυσή ανάπτυξη» που μας διαφημίζουν, έτσι τη βιώνουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία. Χρησιμοποιούν όλες αυτές τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα ανεπαρκή μέτρα υγείας και ασφάλειας, τη στιγμή που υπάρχουν όλες οι τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα, τόσο σε επίπεδο θεμάτων υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων όσο και για την παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, παίρνοντας όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μειωθεί δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και για την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων. Ολα αυτά όμως είναι ολοφάνερο ότι από την πλευρά των εταιρειών σκοντάφτουν στο κυνήγι του κέρδους. Αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι όταν αυτοί λένε ανάπτυξη, «χρυσή συμφωνία» και άλλα τέτοια, εννοούν περαιτέρω ξεζούμισμα της εργατιάς με όλους τους τρόπους, αξιοποιώντας βεβαίως και όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις μαζί με τα αστικά κόμματα.

-- Πώς απαντούν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία στην απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου;

-- Καταρχάς οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς για το κύμα αλληλεγγύης της εργατικής τάξης όλης της χώρας, καθώς ήδη πάνω από 70 συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εκφράσει εμπράκτως την αλληλεγγύη τους στο Συνδικάτο μας.

Την Τρίτη 3/8 (σήμερα) προχωράμε σε τετράωρη στάση εργασίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία να διαμαρτυρηθούν και να απαιτήσουμε όλοι μαζί να σταματήσει η συνδικαλιστική δίωξη.

Παρότι, όχι τυχαία, έφεραν την απόλυση μια βδομάδα πριν ξεκινήσουν οι άδειες και κλείσει για δυο βδομάδες το εργοτάξιο, τους διαβεβαιώνουμε ότι δεν θα μας πιάσουν στον ύπνο αλλά θα οργανώσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απάντησή μας μέχρι να δικαιωθούμε.

Οσους αντεργατικούς νόμους και να ψηφίσουν, η πραγματική δύναμη πάντα θα παραμένει στους εργαζόμενους, αρκεί να καταλάβουν το συμφέρον τους και να αγωνιστούν όλοι μαζί για τα δικαιώματά τους, επιβάλλοντας αυτοί τον δικό τους νόμο με βάση τα δίκια τους. Θα τα καταφέρουμε! Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι!


ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τετράωρη στάση σήμερα σε όλες τις βάρδιες

Οι μεταλλωρύχοι απαιτούν να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Με 4ωρη στάση εργασίας στις τρεις βάρδιες σήμερα και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 το μεσημέρι στην πύλη του μεταλλείου της Ολυμπιάδας απαντά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ) στη νέα εργοδοτική επίθεση της πολυεθνικής «Edilmac», και απαιτεί την άμεση ανάκληση της απόλυσης του προέδρου του σωματείου. Τετράωρη στάση σε κάθε βάρδια στα μεταλλεία Ολυμπιάδας προκήρυξε και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις του ΣΕΜΛΑ. Παράλληλα, στις 10 π.μ. η ΟΜΕ θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, όπου ήδη έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για την εκδικητική απόλυση του συνδικαλιστή και μέλους του ΔΣ της ΟΜΕ.

Θυμίζουμε ότι η πολυεθνική «Edilmac» δραστηριοποιείται εργολαβικά στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 4 μήνες που προσπαθεί να απολύσει τον πρόεδρο του ΣΕΜΛΑ, Νίκο Τζανετή (βλ. τη συνέντευξη), και να ξεμπερδεύει με το εμπόδιο που λέγεται σωματείο που εκφράζει την οργανωμένη αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας για περαιτέρω εντατικοποίηση της δουλειάς, με ακόμα χειρότερες συνθήκες και με πολύ λιγότερα μέτρα ασφαλείας. Η προηγούμενη απόλυσή του πάρθηκε πίσω μετά τις κινητοποιήσεις των μεταλλωρύχων και την καταδίκη που εκφράστηκε σε πανελλαδικό επίπεδο από δεκάδες Σωματεία και Ομοσπονδίες. Τώρα τον απέλυσε με την απαράδεκτη πρόφαση της μη τήρησης των υποχρεώσεών του ως τεχνικού Ασφαλείας της εταιρείας, ενώ το Συνδικάτο και ο ίδιος παλεύουν καθημερινά για την τήρηση ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας στο έργο, ενάντια στη δολοφονική λογική της εταιρείας, που βλέπει σαν κόστος οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «η απόλυση αυτή δεν θα γίνει ανεκτή», καθώς «θεωρεί την απόλυση συνδικαλιστική δίωξη στο πλαίσιο του πρόσφατου αντεργατικού νομοθετήματος». Σημειώνει ότι «η εταιρεία έχει ως στόχο τη φίμωση των εργαζομένων της μέσω της προσπάθειας εκφοβισμού, που στοχεύει στον πρόεδρο του Συνδικάτου των εργαζομένων. Στον στόχο αυτό της εταιρείας αρωγός είναι το αντεργατικό νομοθέτημα που διευκολύνει την εκάστοτε εργοδοσία να εκκαθαρίζει το προσωπικό της από "ενοχλητικούς" εκπροσώπους των εργαζομένων». Τονίζει ακόμα ότι «η επίθεση στο ΣΕΜΛΑ είναι η αρχή της κλιμάκωσης της επίθεσης όχι μόνο σε όλους τους μεταλλωρύχους, αλλά συνολικά στην εργατική τάξη. Γι' αυτό και η απάντηση δεν θα είναι μόνο από το τοπικό σωματείο. Θα είναι από το σύνολο της εργατιάς».

Σημειώνεται ότι δεκάδες είναι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις - Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία - που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στο ΣΕΜΛΑ και καταγγέλλουν ότι η απόλυση του προέδρου του αποτελεί ευθεία επίθεση στο δικαίωμα των εργατών να διεκδικούν και να παλεύουν συλλογικά μέσα από τα σωματεία τους. Απαιτούν δε εδώ και τώρα από την εργοδοσία της «Edilmac» να ανακαλέσει την απόλυσή του και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του Συνδικάτου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ