ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Εντείνονται οι μάχες και το δράμα του λαού

Πρωτεύουσες μεγάλων περιφερειών πολιορκούν τις τελευταίες μέρες οι Ταλιμπάν

Συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των αφγανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες μέχρι πρότινος δίνονταν κυρίως σε αγροτικές περιοχές και πλέον έχουν εξαπλωθεί σε τρεις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Ο Αφγανός Πρόεδρος, Ασραφ Γάνι, απέδωσε χτες την κλιμάκωση των συγκρούσεων στην «αιφνιδιαστική απόφαση» των ΗΠΑ να αποσύρουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις τον περασμένο Μάη, ενώ αποσύρονται και οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Κάνοντας λόγο για «εισαγόμενη» διαδικασία ειρήνευσης, ο Αφγανός Πρόεδρος κατηγόρησε επίσης τις ΗΠΑ ότι προώθησαν «την καταστροφή της Δημοκρατίας» και «τη νομιμοποίηση» των Ταλιμπάν, αφού διαπραγματεύθηκαν άμεσα μαζί τους στην Ντόχα. Οι συνομιλίες αυτές κατέληξαν στις 29 Φλεβάρη του 2020 σε συμφωνία για την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, μέλη των αφγανικών Ειδικών Δυνάμεων άρχισαν να εκπαιδεύονται από το ΝΑΤΟ σε εγκαταστάσεις στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ΝΑΤΟικής «χρηματοδότησης και διπλωματικής παρουσίας» στο Αφγανιστάν.

Κατά τ' άλλα οι πρεσβείες των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Καμπούλ κατηγόρησαν τους Ταλιμπάν για τη «σφαγή δεκάδων αμάχων» στο πλαίσιο αντιποίνων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ, στο νότιο Αφγανιστάν, την οποία είχαν καταλάβει στις 14 Ιούλη και παραπέμπουν σε μια έκθεση της αφγανικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Μεγάλο θύμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών εδώ και δεκαετίες είναι ο αφγανικός λαός. Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πτώματα στους δρόμους, ανελέητους βομβαρδισμούς, διακοπές της ηλεκτροδότησης, κατοίκους που τράπηκαν σε φυγή ή διώχτηκαν από τα σπίτια τους.

Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει αχανείς εκτάσεις, κυρίως στις επαρχίες, αλλά εδώ και μερικές μέρες απειλούν αρκετές πρωτεύουσες επαρχιών. Οι αφγανικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι τώρα προβάλλουν ασθενική αντίσταση, ελέγχουν μόνο τους κυριότερους οδικούς άξονες και τις πρωτεύουσες των περιφερειών.

Στη Λασκάρ Γκα, πρωτεύουσα της νότιας επαρχίας Χελμάντ, Ταλιμπάν και κυβερνητικά στρατεύματα δίνουν μάχες «από δρόμο σε δρόμο», σύμφωνα με ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου, «κάθε εκατοστό της πόλης βομβαρδίζεται» και «υπάρχουν πτώματα στους δρόμους, στην κεντρική πλατεία».

«Οσοι μπόρεσαν, έφυγαν από την πόλη. Πολλές οικογένειες κατασκηνώνουν πλέον στην ύπαιθρο, στις όχθες του ποταμού Χελμάντ», στην έξοδο της πόλης των 200.000 κατοίκων.

Την Κυριακή το βράδυ η αφγανική κυβέρνηση δήλωσε πως προς το παρόν ελέγχει ακόμη τη Λασκάρ Γκα διεξάγοντας ασταμάτητους αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Χτες ανακοινώθηκε ότι οι Ταλιμπάν κατέλαβαν το κτίριο του τοπικού τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού κέντρου.

Στη Χεράτ, με πληθυσμό 600.000 κατοίκων στο δυτικό τμήμα της χώρας, «εδώ και τέσσερις μέρες, γίνονται μάχες πολύ κοντά στην πόλη και οι περισσότεροι κάτοικοι τράπηκαν σε φυγή».

Στην Κανταχάρ, την στρατηγικής σημασίας μεγαλούπολη με 650.000 κατοίκους, την οποία πολιορκούν τις τελευταίες βδομάδες οι Ταλιμπάν, χιλιάδες άμαχοι στριμώχνονται σε πρόχειρους καταυλισμούς, ενώ βομβαρδίστηκε και το αεροδρόμιο της πόλης.

Οι ΗΠΑ, που έχουν ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση χιλιάδων Αφγανών που εργάζονταν για τον αμερικανικό στρατό, ανακοίνωσαν ότι θα δεχθούν επιπλέον χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες επεκτείνοντας «τη δυνατότητα μόνιμης μετεγκατάστασης στις ΗΠΑ για πολλές χιλιάδες Αφγανούς και μέλη της άμεσης οικογένειάς τους που δεν πληρούν τα κριτήρια για να λάβουν ειδικές βίζες μετανάστευσης».

Στο μεταξύ, περίπου 1.500 στρατιώτες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν ξεκίνησαν χτες κοινά γυμνάσια στη στρατιωτική βάση Τερμέζ κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν καθώς ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός τείνει να μεταφερθεί σε άλλες χώρες της Κεντρικής Ασίας.

Επίσης, πάνω από 1.800 στρατιώτες από Ρωσία, Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν θα πραγματοποιήσουν ασκήσεις στο Τατζικιστάν (5 - 10 Αυγούστου), κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

ΗΠΑ
Στον δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν εκατομμύρια νοικοκυριά

Η φτώχεια φουντώνει στις ΗΠΑ. Εδώ, άστεγοι στο Ντένβερ

Copyright 2020 The Associated

Η φτώχεια φουντώνει στις ΗΠΑ. Εδώ, άστεγοι στο Ντένβερ
OYΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην αβεβαιότητα ζουν πάνω από 15 εκατομμύρια Αμερικανοί ενοικιαστές, καθώς λόγω ανεργίας, φτώχειας και άλλων συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης - η οποία επιδεινώθηκε από την πανδημία - έχουν μείνει πίσω στα ενοίκια, χρωστώντας στους ιδιοκτήτες συνολικά περίπου ...20 δισ. δολάρια!

Η αίσθηση αβεβαιότητας ενισχύεται μετά την εκπνοή προθεσμίας για την ανάσχεση εξώσεων τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, στο φόντο της ενδοαστικής κόντρας για διάφορα ζητήματα μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Την Κυριακή πάντως, και υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών και χτες η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησαν από την κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να παρατείνει το μορατόριουμ στις εξώσεις, ενώ υποτίθεται ότι το είχε ζητήσει και ο τελευταίος από το Κογκρέσο την Πέμπτη. Ανακοινώσεις για το θέμα αναμένεται να κάνει σήμερα η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν.

Παράλληλα, οργανώσεις ιδιοκτητών αντιτάχθηκαν στο μορατόριουμ, καθώς ορισμένοι εξ αυτών δυσκολεύονται να μείνουν συνεπείς σε δικές τους υποχρεώσεις που αφορούν πληρωμές στεγαστικών δανείων, φόρων και ασφαλιστικών πληρωμών.

Το ίδιο διάστημα ο τέως Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει αποφασισμένος να παλέψει για μία «δεύτερη ευκαιρία» στην εξουσία, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερα χρήματα μέσω μίας οργάνωσης που έφτιαξε λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοέμβρη. Χτες, συνεργάτες του Τραμπ ανακοίνωσαν ότι έχουν συγκεντρωθεί έκτοτε πάνω από 102 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων 3,2 εκατ. τους τελευταίους μήνες. Επικαλούμενος αυτό, ο Τραμπ ισχυρίστηκε χτες πως αποτελεί ένδειξη ότι πολλοί Αμερικανοί πολίτες τον εμπιστεύονται και «θέλουν να αγωνιστούν για την αλήθεια». Επανέλαβε τους ισχυρισμούς περί «κλεμμένης εκλογικής νίκης» και για συνεχείς διαβουλεύσεις και συναντήσεις με στελέχη «της κυβέρνησής του», μολονότι έχει πάψει να είναι Πρόεδρος από τον Γενάρη.

ΙΣΡΑΗΛ
«Συμβιβαστική» λύση για τους Παλαιστίνιους της συνοικίας Σεΐχ Τζαράχ

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Συμβιβαστική» λύση επιχείρησε να δώσει χτες το απόγευμα το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ στην υπόθεση οικογενειών Παλαιστινίων που ζουν σε σπίτια της συνοικίας Σεΐχ Τζαράχ της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, η οποία πριν από το 1948 κατοικούνταν από Εβραίους.

Η δικαστική απόφαση που ανακοινώθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» - αναφέρει ότι οι Παλαιστίνιοι θα μπορούν να ζουν στα σπίτια τους για τουλάχιστον 20 χρόνια καταβάλλοντας ένα κάποιο ενοίκιο στους Εβραίους ιδιοκτήτες προ του 1948.

Εκπρόσωποι των Εβραίων ιδιοκτητών και ισχυρές οργανώσεις Εβραίων εποίκων της Ιερουσαλήμ, που πίεζαν βίαια για τον ξεριζωμό εκατοντάδων Παλαιστινίων από τη συνοικία, δεν φάνηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση, απαιτώντας από τους Παλαιστίνιους να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας που είχαν μέχρι τέλη της δεκαετίας του 1940.

Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από πολλές αναβολές, στο φόντο της επικίνδυνης όξυνσης της έντασης στη συγκεκριμένη συνοικία εδώ και μήνες. Αρχικά το δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι θα γνωστοποιήσει την απόφασή του τον περασμένο Μάη, αλλά αναβλήθηκε μετά τις 11ήμερες επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας και τις εκτοξεύσεις ρουκετών από τη μεριά της ισλαμικής «Χαμάς».

Πέρα από τις τέσσερις οικογένειες που θίγονταν άμεσα από την απόφαση του δικαστηρίου, εκατοντάδες οικογένειες Παλαιστινίων της ίδιας συνοικίας ζουν υπό τις καθημερινές (ψυχολογικές και άλλες) επιθέσεις των Εβραίων εποίκων και της ισραηλινής αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται πως οι προσπάθειες των κατοχικών αρχών να διώξουν από τα σπίτια τους δεκάδες οικογένειες Παλαιστινίων τον περασμένο Απρίλη και Μάη και οι συχνές «παρελάσεις» Εβραίων εποίκων στον προαύλιο χώρο του τεμένους Αλ Ακσά είχαν προκαλέσει τα αντίποινα της «Χαμάς» και την «απάντηση» του Ισραήλ με 11ήμερη φονική επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση σταμάτησε με εύθραυστη εκεχειρία στις 21 του περασμένου Μάη, έπειτα από τουλάχιστον 220 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες.

Eπανεκλογή του Χανίγια

Ο Ισμαήλ Χανίγια επανεξελέγη προχτές για δεύτερη θητεία στην ηγεσία της «Χαμάς», της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η θητεία του Χανίγια, που είναι αρχηγός της οργάνωσης από το 2017, στη θέση του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», αναμένεται να διαρκέσει 4 χρόνια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Στους οκτώ οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Στους οκτώ ανέρχονται οι νεκροί από τις δασικές πυρκαγιές στα νότια παράλια της Τουρκίας, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη - για έκτη μέρα χτες - ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τουλάχιστον έξι πυρκαγιές κοντά σε παραθαλάσσια θέρετρα στο Μαναβγκάτ, στη Μαρμαρίδα και στην πόλη Μιλάς. Σε όλη τη χώρα έχουν ξεσπάσει από την Τετάρτη περίπου 130 πυρκαγιές και χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Φέτος η Τουρκία είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πυρκαγιές εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, με σχεδόν 950.000 στρέμματα γης να έχουν καεί μέσα στο 2021, έναντι ενός μέσου όρου 135.160 ετησίως μεταξύ 2008 - 2020.

Στην Αλικαρνασσό (Μπόντρουμ), όπου η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο την Κυριακή, μια ομάδα τουριστών και το προσωπικό ενός ξενοδοχείου, όπως και οι κάτοικοι μιας συνοικίας, απομακρύνθηκαν με βάρκες. Στην Αττάλεια οργανώθηκαν επίσης επιχειρήσεις εκκένωσης.

Σύμφωνα με το CHP, το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, η τουρκική κυβέρνηση διέλυσε την υποδομή ενός ημικρατικού οργανισμού που διαχειριζόταν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ευθύνεται για την έλλειψη πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η Τουρκία έχει δανειστεί πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, την Ουκρανία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ιράν, ενώ και η ΕΕ έστειλε τρία αεροσκάφη.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το Σάββατο την κράτηση ενός υπόπτου που ενδέχεται να εμπλέκεται σε εμπρησμούς στη Μιλάς.

Πολλές έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη για τα αίτια των πυρκαγιών στο Μαναβγκάτ και σε άλλες περιοχές, ενώ για τους δικούς τους λόγους οι τουρκικές αρχές εξέφρασαν «υποψίες» ότι ενδέχεται να ευθύνεται το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική οργάνωση» και διώκεται στην Τουρκία.

Πάντως, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η περιοδεία του Ερντογάν στις πληγείσες περιοχές της Μαρμαρίδας, όπου πέρα από ανέξοδες υποσχέσεις και απειλές απέναντι στους υπαίτιους των πυρκαγιών, πετούσε από το παράθυρο του λεωφορείου μπουκάλια με τσάι.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ