ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κράτος και εργοδοσία να αναλάβουν την ευθύνη για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς

Παρεμβάσεις ενάντια στα κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας με πρόσχημα τους εμβολιασμούς

«Πανδημία» εργοδοτικής αυθαιρεσίας προκαλεί η τροπολογία της κυβέρνησης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, αφού δίνει το «πράσινο φως» για να ξεμπερδεύουν οι εργοδότες με τα όποια λειψά μέτρα προστασίας είχαν αναγκαστεί να πάρουν και να φορτώσουν στους εργαζόμενους κάθε ευθύνη για την αποτροπή της διάδοσης του ιού, την ίδια στιγμή που οι χώροι δουλειάς παραμένουν εστίες υπερμετάδοσης.

Μια τέτοια καταγγελία κάνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) Αττικής, για «την εργοδοσία του ομίλου "Softone", που ανακοίνωσε στους εργαζόμενους όλων των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου ("Prosvasis", "Unisoft", "Softone" Αθήνας και "Softone" Θεσσαλονίκης) ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι από 1η Αυγούστου να προσκομίζουν αρνητικό rapid test που θα το πληρώνουν οι ίδιοι δυο φορές την εβδομάδα (κάθε Δευτέρα και Πέμπτη), προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους και να δουλέψουν. Μάλιστα, το τμήμα του HR ενημέρωσε ότι όποιος εργαζόμενος δεν συμμορφώνεται με την οδηγία θα χρεώνεται κανονική άδεια.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, και αφού το ζήτημα συζητήθηκε από εργαζόμενους στους χώρους, η εργοδοσία έστειλε την επόμενη μέρα δεύτερο mail με το οποίο ενημέρωνε για τα δωρεάν κέντρα διεξαγωγής rapid test, με την προϋπόθεση να δίνουν γραπτή βεβαίωση διεξαγωγής του test, ενώ δίνει υποδείξεις ότι οι χώροι πρέπει να αερίζονται επαρκώς, την ώρα που υπάρχει μόνο ένα κλειστό παράθυρο ανά όροφο».

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το Συνδικάτο τονίζει πως «η κυβέρνηση με την τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών άνοιξε τον δρόμο σε όλους τους εργοδότες να εκβιάζουν, να απολύουν και να βάζουν σε αναστολή τούς εργαζόμενους. Να καλλιεργούν κλίμα διχασμού ανάμεσα σε συναδέλφους, ενώ ουσιαστικά είναι ευθύνη της το ότι πολλοί συνάδελφοι προβληματίζονται και φοβούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. Με αυτήν την κίνηση προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες που έχουν για την εξέλιξη της πανδημίας, ακόμα περισσότερο για τον εμβολιασμό, που δεν είναι ζήτημα τιμωρίας ή επιβράβευσης αλλά συνδυασμός μέτρων, ενημέρωσης, ελέγχου, προγραμματισμού κ.λπ.».

Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους των εταιρειών του ομίλου «Softone» να έρθουν σε επαφή με το ΣΕΤΗΠ σε περίπτωση που η εργοδοσία τολμήσει να επιβάλει κανονικές άδειες ή να προχωρήσει σε απολύσεις, καθώς επίσης να οργανωθούν στο Συνδικάτο.

Αλιμος: Ανανεώθηκαν οι συμβάσεις εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς

Με αγωνιστική παρέμβαση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και η Ομάδα Γυναικών Αλίμου, ανακλήθηκε η εισήγηση της δημοτικής αρχής Αλίμου να μην ανανεώσει τις συμβάσεις όλων των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ, για την οποία επικαλούνταν και τον μη εμβολιασμό τους.

Βέβαια, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο ΟΤΑ στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30 Ιούλη, μέσα στο κατακαλόκαιρο οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας «μετά από εισήγηση του δημάρχου προχώρησαν σε μια επικίνδυνη και παράνομη απόφαση. Ορίζουν ως τρόπο καλής εκτέλεσης της παροχής εργασίας τον εμβολιασμό! Θα βγάζουν σε άδεια άνευ αποδοχών όλους τους εργαζόμενους του δήμου και του νομικού προσώπου οι οποίοι για τον οποιοδήποτε λόγο, ακόμα και ιατρικό, δεν θα εμβολιαστούν. Ταυτόχρονα θα είναι και υπόλογοι έναντι τρίτων που τυχόν θα κινηθούν νομικά».

Το Συνδικάτο σημειώνει ότι για τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των εμβολιασμών «ακέραιη την ευθύνη την έχουν η κυβέρνηση και οι δήμαρχοι. Τώρα πρέπει να προχωρήσουν σε ουσιαστική ενημέρωση του λαού, χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις. Να στηρίξουν άμεσα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες Υγείας. Να σταματήσουν να υιοθετούν πρακτικές που τελικά αυτό που ενισχύουν είναι ο ανορθολογισμός και ουσιαστικά υπονομεύουν την υγεία του λαού».

«Καλούμε τους εργαζόμενους, όλα τα σωματεία του κλάδου να μην επιτρέψουν να περάσουν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης και των δημάρχων με σκοπό να αδειάσουν τους χώρους δουλειάς από εργαζόμενους», καταλήγει.

Δεν επέστρεψαν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά μετά το τέλος των αναστολών

Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης από το Συνδικάτο Επισιτισμού Αττικής

Παρά το τέλος των αναστολών συμβάσεων εργασίας, αυτό δεν μεταφράζεται σε επιστροφή όλων των εργαζομένων στη δουλειά τους, με αποτέλεσμα αρκετοί να βρίσκονται «επί ξύλου κρεμάμενοι»! Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ Εστιατόρια Ελλάς ΑΕ» Νομού Αττικής, αφού παρότι δεν υπάρχουν αναστολές για τον Αύγουστο, η εργοδοσία «συνεχίζει να κρατάει εκτός παραγωγής έναν αριθμό εργαζομένων, μέσα σε αυτόν το σύνολο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας. Παρά τις παρεμβάσεις του Σωματείου μας και τις συστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στη δουλειά, συνεχίζει να κρατάει την ίδια στάση, αφήνοντας τους εργαζόμενους "στον αέρα"».

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει πως «η διοίκηση της εταιρείας "απαγορεύει" στους υπόλοιπους εργαζόμενους να αιτηθούν καλοκαιρινή άδεια μέσα στον Αύγουστο, "κόβει" ρεπό, το διάλειμμα φαντάζει πολυτέλεια. Οι δηλώσεις από πλευράς διεύθυνσης και διαφόρων προϊσταμένων - "τόσο καιρό καθόσασταν, θέλετε και άδεια;" - απλά μας προκαλούν.

Οι απαντήσεις της εργοδοσίας στο αίτημά μας να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά είναι ότι "περιμένουν να βγει η κυβερνητική απόφαση", παρά το γεγονός ότι ήδη έχει βγει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργείου Εργασίας. Τι παραπάνω μπορεί να ξέρουν;».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε ανοιχτές συσκέψεις αύριο Τετάρτη και την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στις 18.30, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Διεκδικεί:

Να τηρείται απαρέγκλιτα το 5ήμερο - 8ωρο - 40ωρο, το δικαίωμα στην ξεκούραση. Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους. Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Καμία απόλυση και «τιμωρητική» συμπεριφορά σε εργαζόμενο επειδή δεν εμβολιάζεται. Εξαντλητική ενημέρωση των εργαζομένων, πλήρη και δωρεάν προληπτικό έλεγχο, σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων με ευθύνη του κράτους, στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΘΡΙΑΣΙΟ»
Απαιτεί αύξηση στην αποζημίωση για εφημερίες, νυχτερινά, υπερωρίες και αργίες

Να αυξηθεί η απαράδεκτα χαμηλή αποζημίωση για τις εφημερίες και την υπερωριακή, νυχτερινή εργασία και σε Κυριακές - αργίες των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας απαιτεί το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», εκφράζοντας την αγανάκτηση χιλιάδων εργαζομένων που εργάζονται μέσα σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εφημερίες, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι η αποζημίωση για οκτάωρη νυχτερινή βάρδια για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΠΕ με δεκαετή προϋπηρεσία είναι μόλις 19,95 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΤΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 18,83 ευρώ μεικτά, για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΔΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 14,7 ευρώ μεικτά και για έναν εργαζόμενο κατηγορίας ΥΕ, με την ίδια προϋπηρεσία, είναι 13,02 ευρώ μεικτά.

Αντίστοιχα απαράδεκτα χαμηλό είναι το ωρομίσθιο για τη δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργή εφημερία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τους ειδικευόμενους είναι μόλις 4,48 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Β' είναι 5,58 ευρώ μεικτά, για τους επιμελητές Α' είναι 6,73 ευρώ μεικτά και για τους διευθυντές είναι 7,05 ευρώ μεικτά.

«Αποτελεί ταυτόχρονα πρόκληση να συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση - όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - να μοιράζει φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους (...)

Αγανακτούμε με τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για την "αύξηση" - παρωδία κατά 0,52 ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, που δεν καλύπτει ούτε τις πρόσφατες ανατιμήσεις στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και ουσιαστικά αποτελεί διατήρηση του ήδη πετσοκομμένου κατώτατου μισθού που έχει επιβληθεί εδώ και μια δεκαετία με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.

Αγανακτούμε γιατί γνωρίζουμε ότι η αύξηση - παρωδία συνοδεύεται από νέες εισφοροαπαλλαγές (μείωση εργοδοτικών εισφορών κατά 2,27%) και φοροαπαλλαγές (μείωση του φόρου στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% σε 22%) στους επιχειρηματικούς ομίλους, που προκαλούν απώλειες εσόδων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία και τον κρατικό προϋπολογισμό, που ήδη πληρώνουμε εμείς με:

  • Την αύξηση των ασφαλιστικών μας εισφορών για υγειονομική περίθαλψη κατά 219 εκατ. ευρώ
  • Την αύξηση των φόρων για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 200 εκατ. (από 10 δισ. σε 10,2 δισ. το 2021)
  • Την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2,5 δισ. (το 2021, ο ΦΠΑ θα φτάσει τα 18,2 δισ. και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης θα φτάσουν τα 6,78 δισ.)», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων.

Διεκδικεί να δοθεί ουσιαστική αύξηση στην αποζημίωση για εφημεριακή εργασία και εργασία νυχτερινή, υπερωριακή και σε Κυριακές και αργίες.

ΟΕΝΓΕ
Για την αναδίπλωση της κυβέρνησης σχετικά με τον βαθμό στον τίτλο ειδικότητας

Συνεχίζεται ο αγώνας ενάντια στη δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις της ΟΕΝΓΕ και η συλλογή εκατοντάδων υπογραφών ειδικευόμενων γιατρών ενάντια στον βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας οδήγησαν την κυβέρνηση σε αναδίπλωση. Με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή στις 29 Ιούλη, καταργείται η διάταξη που προβλέπει βαθμό στον τίτλο της ειδικότητας.

«Ωστόσο», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «παραμένουν σε ισχύ βασικά στοιχεία του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση των εξεταστικών κέντρων σε 2 (Αθήνα - Θεσσαλονίκη) ενώ θα μπορούσαν - και θα διευκόλυνε - να είναι τουλάχιστον 6, όσες οι έδρες των Ιατρικών Σχολών, και η κάλυψη των εξόδων μετακίνησης (150 ευρώ) των υποψηφίων μόνο την πρώτη φορά και όχι για όσες φορές χρειαστεί σε περίπτωση αποτυχίας.

Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στα σχέδιά τους για δημιουργία γιατρών πολλών ταχυτήτων, ενάντια στους φραγμούς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ειδικότητα. Συνεχίζουμε τον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης!».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ