ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
O αγώνας επιβίωσης και οι πραγματικές ευθύνες

Με συγκλονιστικές δηλώσεις για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπισε, ο αρσιβαρίστας Θ. Ιακωβίδης αποκάλυψε τη στυγνή πραγματικότητα στον ελληνικό αθλητισμό

Associated Press

H στυγνή πραγματικότητα που, με διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, έχει διαμορφωθεί στον αθλητισμό και βιώνουν οι Ελληνες αθλητές, οι οποίοι χωρίς καμία κρατική στήριξη δίνουν τον δικό τους αγώνα επιβίωσης στο άθλημά τους ή ακόμα και στην ίδια τη ζωή, αποτυπώνεται στις συγκλονιστικές δηλώσεις του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη.

Ο Ιακωβίδης πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο ως μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην άρση βαρών και κατετάγη 11ος στην κατηγορία των 96 κιλών, σηκώνοντας 156 κιλά στο αρασέ, 182 κιλά στο ζετέ και 338 κιλά στο σύνολο.

Στις δηλώσεις του λίγο μετά, όμως, αποκάλυψε ότι αυτός ήταν ο τελευταίος του αγώνας, καθώς οι συνθήκες που βιώνει τον υποχρεώνουν να εγκαταλείψει τον αθλητισμό. Εκανε λόγο για έλλειψη στήριξης από την πολιτεία και αποκάλυψε συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τα όσα έχει ζήσει τα τελευταία χρόνια: Μεταξύ άλλων, αναγκαζόταν να φεύγει από την προπόνηση ή ακόμα και να μην πηγαίνει καθόλου, καθώς έπρεπε να πηγαίνει στη δουλειά προκριμένου να επιβιώσει οικονομικά αυτός και η οικογένειά του. Εξίσου συγκλονιστική ήταν η αποκάλυψη ότι ντρεπόταν να πάει στον φυσικοθεραπευτή του, αφού ο τελευταίος δεν του έπαιρνε λεφτά, γνωρίζοντας την κατάστασή του.

Ο Θοδωρής Ιακωβίδης
Ο Θοδωρής Ιακωβίδης
«Αυτήν τη στιγμή κλαίω όχι από στεναχώρια που δεν πήγα καλά φαινομενικά. Κλαίω γιατί τελείωσε όλο αυτό. Δυστυχώς δεν μπορώ να αποδώσω στο 100% και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο, για να κάνω προπόνηση και να μπορώ να αποδίδω αυτά που θα μπορούσα να αποδίδω και όπως αρμόζει σε αυτήν τη σημαία που φοράω. Συγγνώμη αν κάποιοι νομίζουν ότι το βάζω στα πόδια, αλλά έχω κουραστεί και δεν αντέχω άλλο αυτήν την κατάσταση», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ελληνας αρσιβαρίστας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρήματα που έδωσε πέρυσι η κυβέρνηση στην Ομοσπονδία της Αρσης Βαρών ήταν περίπου 320.000 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (περίπου 270.000) κάλυπταν τα λειτουργικά της έξοδα. Με τα 50.000 που περίσσευαν έπρεπε να καλυφθούν τα έξοδα αθλητών, προπονητών, η συμμετοχή σε αγώνες κ.λπ. Μάλιστα, λόγω της έλλειψης χρημάτων, η Ομοσπονδία αναγκάστηκε ακόμα και να ακυρώσει τη συμμετοχή της σε διεθνείς αγώνες. Ενω ο Ολυμπιονίκης του αθλήματος και γραμματέας της Ομοσπονδίας Αρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία δίνει μηνιαίως στον πρωταθλητή για τα έξοδά του μόλις 250 ευρώ, φαγητό (το οποίο προσφέρει εταιρεία catering που συνεργάζεται με την Ομοσπονδία) και τις βιταμίνες του...


Τα ... σουβλάκια των αθλητών στίβου και η τρύπια στέγη

Στα σοβαρά προβλήματα της προετοιμασίας των αθλητών στίβου στην Καλαμάτα είχε σταθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Γ. Πομάσκι μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη
Στα σοβαρά προβλήματα της προετοιμασίας των αθλητών στίβου στην Καλαμάτα είχε σταθεί ο ομοσπονδιακός προπονητής Γ. Πομάσκι μιλώντας σε εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ τον περασμένο Απρίλη
Οι συγκλονιστικές δηλώσεις του αρσιβαρίστα Θοδωρή Ιακωβίδη, μετά την προσπάθειά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, για τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετώπισε, έφεραν ξανά στην επιφάνεια τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η πλειοψηφία των αθλητών/τριών αλλά και των σωματείων στη χώρα μας. Προβλήματα που έχουν αναδειχθεί ουκ ολίγες φορές μέχρι σήμερα φανερώνοντας την πραγματικότητα του ελληνικού αθλητισμού. Και που φυσικά ακόμα και στην περίπτωση των επιτυχιών, όπως οι χτεσινές του Μίλτου Τεντόγλου με το χρυσό στο μήκος και του Λευτέρη Πετρούνια με το χάλκινο στους κρίκους, τις καθιστά ως το αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο ενός προσωπικού αγώνα που χρειάστηκε να δοθεί από τους ίδιους, προκειμένου να ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα, παρά ως το αποτέλεσμα ενός οργανωμένου πλαισίου στήριξης από την ίδια την πολιτεία. Κάτι αντίστοιχο αφορά φυσικά και τις περισσότερες των περιπτώσεων των αθλητών της ελληνικής αποστολής που δίνουν το «παρών» στη διοργάνωση του Τόκιο. Ιδιαίτερα μάλιστα αν αναλογιστεί κανείς πως στα χρόνια προβλήματα ήρθαν να προστεθούν το τελευταίο έτος οι συνέπειες της πανδημίας και του αθλητικού lockdown, επιδεινώνοντας περισσότερο την κατάσταση.

Μόλις λίγους μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τον Απρίλη συγκεκριμένα, ο Γιώργος Πομάσκι, ομοσπονδιακός προπονητής στίβου του ΣΕΓΑΣ, επικεφαλής της Ολυμπιακής ομάδας του στίβου που ταξίδεψε στο Τόκιο και προπονητής του Μίλτου Τεντόγλου, σε αθλητική εκδήλωση της ΤΟ Μεσσηνίας του ΚΚΕ είχε αποκαλύψει τις δύσκολες συνθήκες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το κλιμάκιο αθλητών της Εθνικής στίβου που εκείνη την περίοδο προετοιμαζόταν στην Καλαμάτα ενόψει των Αγώνων του Τόκιο. Συγκεκριμένα, είχε περιγράψει πως οι αθλητές υποχρεώνονταν να πληρώνουν οι ίδιοι τη διατροφή τους σε εστιατόρια και σουβλατζίδικα της πόλης. Ενώ μέχρι τις τελευταίες μέρες, περίμεναν τα λεφτά της επιχορήγησης προκειμένου να πληρωθεί η διαμονή τους. Παράλληλα, ο προπονητής των επιτυχιών στο στίβο για πολλοστή φορά εστίασε στα γενικότερα χρόνια προβλήματα στον αθλητισμό. Οπως η απουσία ενός οργανωμένου πλαισίου στήριξης από την πολιτεία σε σημαντικούς τομείς (π.χ. σχολικός αθλητισμός, επιβίωση σωματείων κ.ά.), οι σημαντικές ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή και στις αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και η τραγική κατάστασή τους (όσων είναι διαθέσιμες).

Ο πρωταθλητής των κρίκων, Λευτέρης Πετρούνιας, τους προηγούμενους μήνες με αναρτήσεις του στο διαδίκτυο είχε αποκαλύψει τα σοβαρά προβλήματα στο κλειστό του Αγίου Κοσμά, όπου το γήπεδο έμπαζε νερά σε έντονη βροχόπτωση, ενώ η στέγη κινδύνευε με κατάρρευση σε δυνατό άνεμο. Φυσικά, υπάρχει πληθώρα παρόμοιων ελλείψεων αφού και άλλοι αθλητές διαφόρων αγωνισμάτων έχουν αναφερθεί είτε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν για να αθληθούν είτε ακόμα και σε θέματα που αφορούν ακόμα και την επιβίωσή τους.

Διαχρονικές οι κρατικές ευθύνες

Είναι ενδεικτικό πως σε μια χρονιά Ολυμπιακής προετοιμασίας, ακόμα και τα ψίχουλα που έδωσε η κυβέρνηση ως κρατική επιχορήγηση ή ως έκτακτο βοήθημα λόγω των συνεπειών της πανδημίας, καταβλήθηκαν με σημαντική καθυστέρηση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το θέμα μάλιστα της καθυστερημένης καταβολής των κρατικών επιχορηγήσεων έφερε δύο φορές στη Βουλή το ΚΚΕ με σχετικές Ερωτήσεις προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Τα όσα βίωσαν (και βιώνουν) οι αθλητές και τα σωματεία δεν είναι μεμονωμένα ούτε χωρίς αιτία. Οι ρίζες των προβλημάτων βρίσκονται στις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ) και συνεχίζει και η νυν κυβέρνηση της ΝΔ. Πολιτικές που έχοντας βάση τις λογικές του «λιγότερου κράτους» και στον αθλητισμό οδήγησαν στο να βαφτίζονται τα ψίχουλα που δίνονται κρατική ενίσχυση, μετατρέποντός τον από δικαίωμα για όλους σε πολυτέλεια και σε επιχείρηση για το κέρδος, μέσω της παράδοσής του στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα κατ' επίφαση αθλητικά νομοσχέδια που έχουν φέρει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και τα οποία ποτέ δεν ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα του αθλητισμού. Αντίθετα, αυτό που ενδιαφέρει πάντα είναι η ρύθμιση και ο έλεγχος της «αγοράς», η απαλλαγή από όσα προβλήματα απαξιώνουν το «προϊόν» και τελικά το περαιτέρω στρώσιμο του δρόμου για τα κέρδη. Είναι οι ίδιες πολιτικές που διαφημίζοντας την παρουσία χορηγού ως πανάκεια για τα προβλήματα καλούν τις ομοσπονδίες και τους αθλητές να βρουν χορηγούς προκειμένου να επιβιώσουν αθλητικά και οικονομικά. Ωστόσο, η περίπτωση του Θ. Ιακωβίδη και της άρσης βαρών αποδεικνύει πως ό,τι δεν πουλάει αφήνεται στη μοίρα του σε έναν αθλητισμό - εμπόρευμα.


ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι δηλώσεις Ιακωβίδη αποτυπώνουν την πραγματικότητα των περισσότερων αθλητών

Σε ανακοίνωσή του για τις δηλώσεις του Ολυμπιονίκη Θοδωρή Ιακωβίδη το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Στο ξέσπασμα του Ολυμπιονίκη της άρσης βαρών Θοδωρή Ιακωβίδη αποτυπώνεται η πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των αθλητών και αθλητριών που προσπαθούν να ξεπεράσουν δυσκολίες και εμπόδια για να προετοιμαστούν για μια μεγάλη διοργάνωση. Τα λόγια του λένε την αλήθεια και η αλήθεια δεν κρύβεται πίσω από τις δικαιολογίες των υπευθύνων που - πριν προλάβουν να στεγνώσουν τα δάκρυα του Ιακωβίδη - έσπευσαν να διώξουν την ευθύνη από πάνω τους. Είναι οι ίδιοι που τρέχουν να φωτογραφηθούν στο αεροδρόμιο μετά από επιτυχίες και την ίδια ώρα κάνουν πως δεν βλέπουν και δεν ακούν τις εκκλήσεις των αθλητών κι αθλητριών για τις συνθήκες προετοιμασίας και την απουσία στήριξης, με πιο πρόσφατες αυτές των Ολυμπιονικών Λ. Πετρούνια και Σ. Ντούσκου.

Είναι οι ίδιοι υπουργοί κι υφυπουργοί, διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, που όταν η συζήτηση φτάνει στην κρατική χρηματοδότηση, τότε αποκαλύπτεται όλη η υποκρισία. Από τη μια, έχουν πετσοκόψει την κρατική στήριξη στους αθλητές και, από την άλλη, υποκλίνονται στην πλήρη εξάρτηση του αθλητισμού από χορηγούς, τους οποίους βραβεύουν μάλιστα πρώτους, ως μεγάλους "ευεργέτες", στις επίσημες εκδηλώσεις, πριν ακόμη κι από τους αθλητές.

Το πρόγραμμα "Υιοθετήστε έναν αθλητή", που εγκαινίασε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λ. Αυγενάκης - σε εκδήλωση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής - απευθυνόμενος σε εταιρείες και μεγαλοεπιχειρηματίες, ώστε να χρηματοδοτήσουν την προετοιμασία αθλητών για τις διεθνείς διοργανώσεις, εξαναγκάζει αθλητές, προπονητές, σωματεία σε ένα αδιάκοπο "κυνήγι" χορηγών, θέτοντάς τους υπό τον έλεγχο επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ την ίδια στιγμή αφήνει "ορφανούς" αθλητές που δεν "πουλάνε", δεν πληρούν τα κριτήρια των χορηγών, τις επιδόσεις και τη διαφήμιση. Μάλιστα, την περίοδο της πανδημίας οι χορηγοί έσπευσαν να μειώσουν ή να ακυρώσουν τις συμφωνίες χορηγιών, αφού δεν γίνονταν διοργανώσεις.

Ομως, οι αθλητές κι αθλήτριες που πάλεψαν την περίοδο αυτή, με λιγοστά μέσα, να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, να ξεπεράσουν δυσκολίες, δεν το έκαναν για τη "στάμπα" του χορηγού που είναι καρφιτσωμένη πάνω στη φανέλα. Και η προσπάθειά τους αυτή δεν χωράει σε καμιά πολιτική που, για χάρη του επιχειρηματικού κέρδους, μετατρέπει τον αθλητισμό σε εμπόρευμα και τον αθλητή σε εργαλείο. Δεν αγοράζεται ούτε πουλιέται, γιατί είναι ανεκτίμητη, είναι η ίδια η ζωή ενός αθλητή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ