ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
Γράφει ο λογαριασμός

Από την μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα καμένης έκτασης, απείλησε αρκετούς οικισμούς, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί αλλά και στη Χάλκη, ενώ πλησίασε και την Κοιλάδα των Πεταλούδων

Eurokinissi

Από την μεγάλη πυρκαγιά στη Ρόδο που εκτός από τα χιλιάδες στρέμματα καμένης έκτασης, απείλησε αρκετούς οικισμούς, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νησί αλλά και στη Χάλκη, ενώ πλησίασε και την Κοιλάδα των Πεταλούδων
Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το 28% των πολιτών της ΕΕ δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά ούτε μια βδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού, ενώ το ποσοστό σε 59,5% για άτομα με εισόδημα κάτω από το λεγόμενο «όριο κινδύνου φτώχειας», τα ψίχουλα δηλαδή που καθορίζει η ΕΕ ως «κατώφλι» της εξαθλίωσης. Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η χειρότερη κατάσταση (88,9%) σε επίπεδο ΕΕ καταγράφεται στην Ελλάδα της «βαριάς τουριστικής βιομηχανίας», αλλά και σε άλλες χώρες με ανεπτυγμένο τον τουριστικό κλάδο (π.χ. η Ιταλία καταγράφει 7 εκατομμύρια άτομα που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά). Αντίστοιχα υψηλά είναι τα νούμερα και για τη Γερμανία, τη Γαλλία κ.λπ. Ο λογαριασμός λοιπόν συνεχίζει να «γράφει» για τα οφέλη από την αλματώδη ανάπτυξη των τουριστικών μονοπωλιακών ομίλων και την ιλιγγιώδη κερδοφορία τους. Οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν να «διαλέξουν» από καμιά δεκαριά διαφορετικές εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, ενώ συνολικά η εργατική τάξη με το ζόρι παίρνει λίγες ανάσες ξεκούρασης μακριά από το σπίτι. Μια κατάσταση που μέσα στην πανδημία έγινε ακόμα πιο βάρβαρη, με τους εργαζόμενους να «πληρώνουν» και τις συνέπειες των υγειονομικών πρωτοκόλλων - λάστιχο, παίζοντας την υγεία τους «κορόνα - γράμματα» για να μη θιγούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Και, κυρίως, στοιχεία όπως τα παραπάνω καταρρίπτουν για μια ακόμα φορά τους μύθους της «ανάπτυξης για όλους», της «δίκαιης ανάπτυξης» ή όπως αλλιώς βαφτίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη οι αστικές κυβερνήσεις.

Αποστομωτική

Παραμονές του Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη κάποια γνωστά «παπαγαλάκια» στο νησί, που τα σιγόνταρε και ο ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να συκοφαντήσουν τη μεγάλη συνάντηση της νεολαίας, που φέτος ήταν αφιερωμένη στη φιλία και την αλληλεγγύη με τον τουρκικό λαό. Ανάμεσα στα πολλά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν παραμονές του Διημέρου ήταν ότι το κάμπινγκ θα γινόταν εστία διασποράς του κορονοϊού, εξαιτίας της αναμενόμενης μεγάλης συμμετοχής. Οπως αποδείχθηκε για άλλη μια χρονιά, όμως, τα μέτρα που πήρε η ΚΝΕ για το ταξίδι και τη διαμονή χιλιάδων νέων στον χώρο του Διημέρου επέτρεψαν την άψογη διεξαγωγή του, χωρίς καμία επιδημιολογική επιβάρυνση του νησιού. Αυτό αποδεικνύεται και από τα στατιστικά της πανδημίας, όπου σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έναν μήνα σχεδόν μετά την ολοκλήρωση του Διημέρου, η Λέσβος συνεχίζει να καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θετικότητας στον κορονοϊό πανελλαδικά. Αποδεικνύεται δηλαδή ότι τέτοιες μαζικές διοργανώσεις μπορούν να γίνονται με ασφάλεια, όταν υπάρχει συλλογική ευθύνη και σχεδιασμός για την ουσιαστική προστασία όσων συμμετέχουν, και βέβαια συνειδητή πειθαρχία στα μέτρα. Οπως αυτή που έδειξαν οι χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες, μαζί με τους φίλους της Οργάνωσης που βρέθηκαν αρχές Ιούλη στη Λέσβο, δίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο αποστομωτική απάντηση σε μια οικτρή μειοψηφία που προσπάθησε να αμαυρώσει τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση στο νησί, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου, που την αγκάλιασαν θερμά.

Φύλλο...

Τη ...θλίψη τους για την «Αραβική Ανοιξη», που δεν κατάφερε να οδηγήσει σε «δημοκρατική διέξοδο» τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, εκφράζουν τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ και διάφοροι από τον οπορτουνιστικό χώρο, με αφορμή τις εξελίξεις στην Τυνησία. Αγανακτούν μάλιστα για το ότι τα νήματα της νέας πολιτικής κρίσης κινούνται από έναν «μορφωμένο» Πρόεδρο, με «ακαδημαϊκή καριέρα», και όχι από έναν «δικτάτορα», όπως ο έκπτωτος μετά τα γεγονότα του 2011 Μπεν Αλί. Πρόκειται για τους ίδιους που πριν από δέκα ακριβώς χρόνια χαρακτήριζαν ακόμα και «επανάσταση» τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την Τυνησία, με ανοιχτή παρέμβαση υπηρεσιών και κέντρων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, με τη χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης. Στόχος τους ήταν, σε συνεργασία με τμήματα της αστικής τάξης στις χώρες αυτές, να αξιοποιήσουν τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση για τη φτώχεια και την περιστολή λαϊκών ελευθεριών προκειμένου να προωθήσουν αλλαγές σε καθεστώτα που στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό δεν ευθυγραμμίζονταν πλήρως με τα συμφέροντά τους.

... και φτερό

Αυτή η ωμή παρέμβαση σφράγισε τις μαζικές διαμαρτυρίες στην Τυνησία, στη Λιβύη, στην Αίγυπτο και αλλού, και αποτέλεσε το «προγεφύρωμα» ακόμα και για στρατιωτικές επεμβάσεις, που άνοιξαν νέο κύκλο συγκρούσεων στις χώρες αυτές. Οι σημερινές εξελίξεις κάνουν φύλλο και φτερό τις «θεωρίες» για τα «νέα επαναστατικά υποκείμενα» και τα «κινήματα των Μέσων Μαζικής Δικτύωσης», που μπορούν τάχα να δώσουν διέξοδο στις αγωνίες και στις διεκδικήσεις των λαών. Δίνουν όμως απάντηση και σε εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τον λαό «παρακολούθημα» στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και στις επιδιώξεις της μίας ή της άλλης «φτερούγας» της αστικής τάξης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1492 Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την Ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Εφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Αργύρης Εφταλιώτης.

1924 Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 10 χρόνων από την κήρυξη του Α' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου, το ΣΕΚΕ (Κ) απευθύνει μανιφέστο προς τον εργαζόμενο λαό με το οποίο προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων πολέμων και ρίχνει το σύνθημα «πόλεμος κατά του πολέμου».

1936 Ο Αφροαμερικανός αθλητής Τζέσε Οουενς κερδίζει το πρώτο από τα τέσσερα χρυσά μετάλλιά του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Χίτλερ εγκατέλειψε το στάδιο, αρνούμενος να χαιρετήσει τον νικητή.

1942 Οι ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου κηρύσσουν απεργία πείνας, για να ματαιώσουν την απόφαση των αρχών κατοχής να τους διώξουν από την Αθήνα.

1953 Ο Νίκος Πλουμπίδης καταδικάζεται σε θάνατο με βάση τον μεταξικό Α.Ν. 375 περί κατασκοπείας.

1958 Το αμερικανικό ατομικό υποβρύχιο «Ναυτίλος», υπό την καθοδήγηση του Ουίλιαμ Αντερσον, γίνεται το πρώτο σκάφος που έφτασε στον Βόρειο Πόλο κινούμενο κάτω από τους πάγους.

1975 Πεθαίνει ο μεγάλος υπερρεαλιστής ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος.

1977 Πεθαίνει ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος ο Γ' (κατά κόσμον Μιχαήλ Χριστοδούλου Μούσκος), πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

1979 Πεθαίνει ο συγγραφέας Αγγελος Τερζάκης.

...και σαν χτες

1824 Γεννιέται στη Λευκάδα ο Αριστοτέλης Βαλαωρίτης.

1922 Πεθαίνει ο Βρετανός (Σκοτσέζος) εφευρέτης του τηλεφώνου, Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ.

1934 Μετά τον θάνατο του Χίντεμπουργκ, ο Αδόλφος Χίτλερ ανακηρύσσεται φίρερ (πρόεδρος και πρωθυπουργός ταυτόχρονα).

1945 Λήγει στο Πότσνταμ της Γερμανίας η - πρώτη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Διάσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες των ΗΠΑ (Χ. Τρούμαν), της Σοβιετικής Ενωσης (Ι. Β. Στάλιν) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ). Στη Διάσκεψη αποφασίστηκε η σύσταση Συμβουλίου από τους υπουργούς Εξωτερικών των πέντε μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Σοβιετική Ενωση, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα) για την κατάρτιση των Συνθηκών Ειρήνης. Για τη Γερμανία αποφασίστηκαν η διατήρηση της στρατιωτικής της κατοχής από τις συμμαχικές δυνάμεις, ο αφοπλισμός της, η τιμωρία των εγκληματιών πολέμου, ο έλεγχος της οικονομίας και η προσωρινή κατοχή, από την Πολωνία, των ανατολικών εδαφών της γραμμής Οντερ - Νάισε.

1950 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τη δημιουργία της ΔΕΗ.

1980 Βομβιστική επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια στην Ιταλία έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο 85 ατόμων και τον τραυματισμό άνω των 200. Την επίθεση έκανε η φασιστική οργάνωση «Nuclei Armati Rivoluzionari».

1990 Το Ιράκ εισβάλλει και προσαρτά το Κουβέιτ. Λίγους μήνες αργότερα (τον Γενάρη του 1991) οι ΗΠΑ θα ηγούνταν διεθνούς στρατιωτικής επέμβασης για την «απελευθέρωση» του Κουβέιτ (ουσιαστικά για τον έλεγχο των πετρελαίων της περιοχής), η οποία επέμβαση έμεινε στην Ιστορία ως «Πόλεμος του Κόλπου».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ