ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Αυγούστου 2021
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις σε Ικαρία και Χίο

Στον «κόκκινο βράχο» της Ικαρίας, στο Καραβόσταμο (Ρέμα), κάνει σταθμό στις 7 Αυγούστου, στις 9 μ.μ., το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Επίσης θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Τι σημαίνει να ζεις σε νησί...».

Στον χώρο θα λειτουργούν «Η γωνιά των μαθητών», όπου μαθητές και μαθήτριες της Ικαρίας θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν και να συζητήσουν για την απίστευτη χρονιά που πέρασε. Για τις δυσκολίες που προκάλεσαν ιδιαίτερα η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, αλλά και για τις όμορφες στιγμές, όταν για παράδειγμα οι μαθητές με τους πολύμορφους αγώνες τους άφησαν το στίγμα τους, έδειξαν τη δύναμή τους, βγήκαν νικητές. Ο χώρος θα περιλαμβάνει έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς.

Θα υπάρχουν επίσης διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με πλούσια δραστηριότητα και παιχνίδια, και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Χίο

Εκδήλωση πραγματοποιείται και στη Χίο την Παρασκευή 6 Αυγούστου, στην πλατεία Βουνακίου στις 8 μ.μ., με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα εξής:

- Παράσταση «O Καραγκιόζης στη Μικρασιατική Καταστροφή», έργο μαθητή για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι ΟΒ Χίου της ΚΝΕ για την προσφυγιά.

- Ο Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος παρουσιάζει σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το τραγούδι με το οποίο συμμετέχει στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, καθώς και τις επιτυχίες του συγκροτήματός του Altera Vita, «Στην εξορία», «Σκλάβοι δεν θα γεννούμε».

- Αφιέρωμα στο λαϊκό - νησιώτικο τραγούδι με την Λουλούδη Φακίρη.

Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού για τους μικρούς φίλους, γωνιά έκθεσης και συζήτησης με μαθητές και εργαζόμενους.

ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μουσικό ραντεβού» στο Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας

Στο πλαίσιο του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση στις 21 Αυγούστου, με ώρα έναρξης τις 20.30, στο «Green Theater» ή αλλιώς Θέατρο Αρχαίων Κλεωνών Κορινθίας. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αίθριο θέατρο με θέα τον μεγαλύτερο κάμπο της κεντρικής Κορινθίας και το αρχαίο κάστρο της Ακροκορίνθου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

- «Τραγουδώντας την ευτυχία», αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ
Υπερψηφίστηκε το ψήφισμα καταδίκης του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Εορδαίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Εορδαίας και με το οποίο καταδικάζει και ζητά την απόσυρση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Το ψήφισμα αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης καταργεί εντελώς τον ενιαίο χαρακτήρα της Εκπαίδευσης και εντείνει τις ανισότητες και τους φραγμούς, ειδικά στις πιο φτωχές περιοχές, ενώ παράλληλα «δίνει ακόμα ένα χτύπημα στην ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών με τις "δεξιότητες", που προωθούνται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και είναι στην πραγματικότητα στείρες και βραχυπρόθεσμες γνώσεις, αφού διδάσκονται ξεκομμένες από τη γενική, ολόπλευρη μόρφωση, που διαμορφώνει στους μαθητές σωστό τρόπο σκέψης και ολόπλευρη προσωπικότητα».

Το ψήφισμα απαιτεί επίσης την κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ και σημειώνει πως το Δημοτικό Συμβούλιο στέκεται στο πλάι των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών που συνεχίζουν τον αγώνα τους για ένα σχολείο σύγχρονο, με υποδομές και εργαστήρια, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, και για τη διασφάλιση της αποκλειστικής υποχρέωσης του κράτους να παρέχει ενιαία, δημόσια και δωρεάν μόρφωση σε όλα τα παιδιά, χωρίς μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Διοίκηση ή σε άλλους φορείς.

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των επαναληπτικών εξετάσεων

Ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα για τις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις των μαθημάτων ΓΕΛ και των ειδικών μαθημάτων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που θα γίνουν τον Σεπτέμβρη.

Οι εξετάσεις των ΓΕΛ ξεκινούν στις 7 Σεπτέμβρη με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και ολοκληρώνονται στις 10 Σεπτέμβρη με μαθήματα ομάδων προσανατολισμού.

Ακολουθούν το διάστημα 11 - 21 Σεπτέμβρη οι εξετάσεις στα Ειδικά και Μουσικά Μαθήματα για υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.

Ως προθεσμία διεξαγωγής επαναληπτικής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται το διάστημα από 13 μέχρι και 20 Σεπτέμβρη.

Στις ίδιες ημερομηνίες θα γίνουν οι εξετάσεις και δοκιμασίες για τους υποψηφίους της ειδικής κατηγορίας «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό».

Ανακοίνωση διορισμών από το υπουργείο Παιδείας

Ξεκίνησε χτες η ανακοίνωση των διορισμών εκπαιδευτικών από το υπουργείο Παιδείας. Διορίζονται 9.535 εκπαιδευτικοί σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 451 σε Μουσικά Σχολεία, από τους τελικούς αναμορφωμένους πίνακες κατάταξης των Προκηρύξεων 1ΓΕ/2019 και 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ.

Πρόκειται για τους διορισμούς που είχαν εξαγγελθεί μετά από χρόνια αδιοριστίας και κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και των αναγκών, ξεπερνούν οριακά τις φετινές συνταξιοδοτήσεις, δεν απαντούν όμως στο σύνολο των αναγκών της Εκπαίδευσης, με την «ελαστική» εργασία να συνεχίζεται, να διευρύνεται και με νέες μορφές, αφού και φέτος προβλέπονται και τρίμηνες συμβάσεις αναπληρωτών.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, διορίζονται: 5.807 εκπαιδευτικοί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, 3.728 στη Δευτεροβάθμια και 451 εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ79.01, σε Μουσικά Σχολεία.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο, μετά τη δημοσίευση της απόφασης διορισμών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για τις ημερομηνίες κατά τις οποίες οφείλουν οι διοριζόμενοι να παρουσιαστούν για ορκωμοσία και ανάληψη υπηρεσίας. Τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση μόνιμων διορισμών 1.521 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τους τελικούς αξιολογικούς πίνακες κατάταξης της Προκήρυξης 2ΓΕ/2019 του ΑΣΕΠ.

Οπως ενημερώνει το υπουργείο, οι υπόλοιποι θα διοριστούν μετά την έκδοση των τελικών αξιολογικών πινάκων των προκηρύξεων 1ΓΤ/2020 και 2ΓΔ/2020 προκηρύξεων του ΑΣΕΠ.

Νέος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα»

Τέλη Αυγούστου ξεκινά ο τρίτος κύκλος του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα». Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, αιτήσεις θα μπορούν να καταθέσουν και οι οικογένειες οι οποίες είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ στις Β' και Γ' εισοδηματικές κατηγορίες (ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.000 έως 15.000 ευρώ) και ταυτόχρονα έχουν τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα ή έχουν εξαρτώμενο τέκνο με αναπηρία. Οι δικαιούχοι λαμβάνουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε επιλέξιμη δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop).

Την περασμένη Παρασκευή έκλεισαν οι δύο πρώτοι κύκλοι της «Ψηφιακής Μέριμνας» (ο πρώτος άνοιξε τον Απρίλη, δύο μόλις μήνες πριν το τέλος της σχολικής χρονιάς που πέρασε με τηλεκπαίδευση) και οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 1η Νοέμβρη.

Το υπουργείο Παιδείας συνοδεύει τις σχετικές ανακοινώσεις με αναφορές στον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης» και τις «ψηφιακές δεξιότητες», συνδέοντας το πρόγραμμα και με τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί στο σχολείο, ωστόσο από τα κριτήρια που μπαίνουν για τη διάθεση του κουπονιού είναι φανερό ότι αποκλείεται το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού και των λαϊκών οικογενειών, και δικαιούχοι παραμένουν μόνο οικογένειες που εμφανίζουν εισοδήματα πείνας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ