ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κρίσεις στη στρατιωτική ηγεσία, δίκη και ασκήσεις με Κατάρ

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου προσέρχονται για τη χτεσινή συνεδρίαση στην Αγκυρα

Copyright 2017 The Associated

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και μέλη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου προσέρχονται για τη χτεσινή συνεδρίαση στην Αγκυρα
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας (YAS) αποφάσισε, χτες, στην προγραμματισμένη εξαμηνιαία συνεδρίασή του, να αντικαταστήσει τους αρχηγούς του Στρατού Ξηράς, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού. Της συνεδρίασης προήδρευε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ σύμφωνα με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Χουλούσι Ακαρ (ο οποίος παραμένει τουλάχιστον έως το 2019), Αρχηγός Στρατού Ξηράς θα αναλάβει ο μέχρι τώρα Αρχηγός της Χωροφυλακής, στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, Πολεμικής Αεροπορίας ο Χασάν Κιουτσουκακιούζ, διοικητής της μονάδας αεράμυνας βαλλιστικών πυραύλων στη βάση του Εσκί Σεχίρ, και Ναυτικού ο αντιναύαρχος Αντνάν Οζμπάλ. Οι διορισμοί αυτοί πρέπει να επικυρωθούν από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ παρουσιάζονται ως τακτικές κρίσεις αξιωματικών. Είναι φανερό ωστόσο ότι σχετίζονται με τις εξελίξεις που σηματοδότησε η περσινή απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα. Πάντως, ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει δείπνο με το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο χτες το βράδυ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπ. Γιλντιρίμ τόνισε χαρακτηριστικά: «Η συνεχιζόμενη αστάθεια κατά μήκος των χωρών στα νότια σύνορά μας, καθώς και η έλλειψη της σωστής διακυβέρνησης και ο εμφύλιος πόλεμος (σ.σ. στη Συρία), αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας», ζήτημα που σημείωσε ότι είναι «ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή οικονομικών προγραμμάτων κοινωνικής επανένταξης». Αναφορικά με την προσπάθεια που κάνει η τουρκική αστική τάξη να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή, είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε.

Σημείωσε το γεγονός ότι «οι συνταγματικές αλλαγές που εγκρίθηκαν στο πρόσφατο δημοψήφισμα θα επιτρέψουν στο τουρκικό κράτος την αντιμετώπιση κρίσιμων εγχώριων και διεθνών εξελίξεων, εν μέσω συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην περιοχή». Θυμίζουμε ότι προβλέπεται η απευθείας δυνατότητα στον Πρόεδρο να δίνει εντολές στους στρατιωτικούς διοικητές, χωρίς καμία μεσολάβηση και ανάγκη οποιασδήποτε προηγούμενης έγκρισης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφερόταν από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, στην ατζέντα της συνεδρίασης του Συμβουλίου βασικό ζήτημα ήταν η εξάρθρωση της «τρομοκρατικής οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), του ιμάμη - επιχειρηματία (πρώην συμμάχου του Ερντογάν) που ζητείται να εκδοθεί από τις ΗΠΑ όπου διαμένει, και ο οποίος θεωρείται από την τουρκική κυβέρνηση ο «εγκέφαλος» της απόπειρας πραξικοπήματος στις 15 Ιούλη 2016.

Αυτός άλλωστε είναι και ο πρώτος στη λίστα κατηγορούμενος που δικάζεται ερήμην στη μεγάλη δίκη των πάνω από 400 πολιτών και στρατιωτικών, που ξεκίνησε τη Δευτέρα στην Αγκυρα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετό καιρό, καθώς η δικογραφία περιλαμβάνει 6.000 σελίδες. Ενδιαφέρον πάντως είναι ότι και τα άλλα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έχουν ζητήσει να καταθέσουν στη δίκη αυτή.

Αντιπαράθεση με την ΕΕ

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η αντιπαράθεση της αστικής τάξης της Τουρκίας για την «ευρωπαϊκή πορεία» της. Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ τις τελευταίες μέρες επικρίνει έντονα την ΕΕ και δήλωσε στο επίσημο λογαριασμό του στο «twitter»: «Μερικές αφελείς φωνές μιλάνε για την εξαίρεση της Τουρκίας από την Ευρώπη. Εκείνοι που εκφράζουν αυτές τις απλοϊκές προσεγγίσεις δεν γνωρίζουν την Τουρκία. Ούτε κατανοούν τι είναι η Ευρώπη». Πρόσθεσε ότι απαντήσεις δίνουν «η Ιστορία και η γεωπολιτική» και κατέληξε: «Η Τουρκία, ως ευρωπαϊκή δύναμη, πέραν όλων των άλλων χαρακτηριστικών της, βρίσκεται στο επίκεντρο του μέλλοντος της Ευρώπης». Από αυτή τη στάση, αλλά και από την αντιπαράθεση με τη Γερμανία, φαίνεται ξεκάθαρα ότι η τουρκική αστική τάξη επιχειρεί με κάθε τρόπο να εξαργυρώσει τη γεωγραφική θέση και το μέγεθος της χώρας, διεκδικώντας ανταλλάγματα.

Τουρκία και Κατάρ σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις

Σε μια παράλληλή εξέλιξη που σχετίζεται με το ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή, ανακοινώθηκαν κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με το Κατάρ (όπου η Τουρκία διαθέτει στρατιωτική βάση), από την 1η Αυγούστου, τα οποία περιλαμβάνουν το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό. Αυτές οι κινήσεις έρχονται σε μια περίοδο που άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, έχουν επιβάλει κυρώσεις στο Κατάρ, το οποίο κατηγορούν για ενίσχυση της «ισλαμιστικής τρομοκρατίας». Αυτή βεβαίως η στάση είναι άκρως υποκριτική, αφού και αυτές, μαζί με ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, συνέβαλαν στη δημιουργία και ενδυνάμωση των διαφόρων τζιχαντιστών, προκειμένου να προωθηθούν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους, που προέβλεπαν αλλαγή κυβερνήσεων για να προχωρήσουν ο έλεγχος του μεγάλου πλούτου της περιοχής (πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άλλα μεταλλεύματα) και των αγορών, καθώς και η δημιουργία γεωστρατηγικών ερεισμάτων.

  • Χτες, πάντως, το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία 5,91 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αγορά εφτά ιταλικών πολεμικών πλοίων. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Καταριανός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι και ο Ιταλός ομόλογός του Α. Αλφάνο αναφέρθηκαν στην απόφαση να προχωρήσουν άμεσα σε περαιτέρω σύσφιξη των διμερών σχέσεων. Ο Ιταλός αξιωματούχος από τη μεριά του εξέφρασε την ελπίδα να ευοδωθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται από διάφορες μεριές, με στόχο την εκτόνωση της έντασης στις σχέσεις του Κατάρ με την Αίγυπτο και τις περισσότερες μοναρχίες του Περσικού Κόλπου. Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ζήτησε από τον στρατηγό ε.α. και πρώην απεσταλμένο στη Μέση Ανατολή, Αντονι Ζίνι, να συμβάλει στις προσπάθειες για τον τερματισμό της έντασης στον Κόλπο.
ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Η «αλεπού» ξανά στο παζάρι των Βαλκανίων

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Μαυροβούνιο και ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, στο πλαίσιο της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας με τη Ρωσία, προσπάθησε χτες να προωθήσει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, που επισκέφτηκε την πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα αξιοποιώντας τη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ και των χωρών - μελών της Χάρτας της Αδριατικής. Η εν λόγω Χάρτα συγκροτήθηκε το 2003 από αξιωματούχους όχι μόνο του Μαυροβουνίου, αλλά και της Σερβίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Αλβανίας, της ΠΓΔΜ και της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, με απώτερο στόχο την προώθηση της ένταξής τους στους λεγόμενους «ευρωατλαντικούς» θεσμούς (ΕΕ, ΝΑΤΟ). Θυμίζουμε ότι το Μαυροβούνιο έγινε το 29ο μέλος της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας στις 5 Ιούνη του 2017. Σλοβενία, Κροατία, Αλβανία είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ Σλοβενία, Κροατία είναι και μέλη της ΕΕ. Επίσης, θυμίζουμε ότι στην ίδια περιοχή δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Γερμανία, της οποίας τα μονοπώλια, ειδικά μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, έχουν πάρει εκεί σημαντικό μερίδιο των αγορών. Ετσι, η επίσκεψη Πενς, πέραν του ανταγωνισμού των ΗΠΑ με τη Ρωσία, δείχνει και την κόντρα που υπάρχει με τη Γερμανία.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το μεσημέρι με τον Μαυροβούνιο πρωθυπουργό, Ντούσκο Μάρκοβιτς, τόνισε πως το Μαυροβούνιο «ανήκει στη Δύση», πως τώρα είναι η ώρα «για πρόοδο στα Βαλκάνια», καλώντας τους ηγέτες της περιοχής «να αξιοποιήσουν την αμερικανική υποστήριξη». Διαβεβαίωσε για την αφοσίωση των ΗΠΑ στους συμμάχους τους, σε μία περιοχή που η Ρωσία διεκδικεί ως δική της ζώνη «συμφέροντος», τονίζοντας πως οι ΗΠΑ «δεν έχουν μικρούς συμμάχους αλλά μόνο ισχυρούς».

Νωρίτερα (αργά προχτές βράδυ) ο Πενς, φθάνοντας στην Ποντγκόριτσα, δήλωσε πως το Μαυροβούνιο «παίζει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στα Δυτικά Βαλκάνια» και εξήρε το «θάρρος» της πολιτικής ηγεσίας επειδή πήγε κόντρα στα σχέδια της Ρωσίας, λέγοντας ότι «εμπνέει τον κόσμο». Τέλος, μετέφερε τα χαιρετίσματα του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, αποδέχθηκε με ικανοποίηση τα εύσημα των ΗΠΑ, έκανε όμως (ενδεχομένως σκόπιμα) ένα «γλωσσικό ολίσθημα» καλωσορίζοντας τον Αμερικανό αντιπρόεδρο και την έναρξη της συνόδου των χωρών της Αδριατικής «στο ξενοδοχείο Κλίντον» αντί «Χίλτον».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επίθεση Ταλιμπάν σε ΝΑΤΟικό κομβόι στην Κανταχάρ

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αφγανός «Ταλιμπάν» βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε, χτες, με φορτηγάκι που είχε παγιδεύσει με εκρηκτικά, σε ΝΑΤΟικό κομβόι αυτοκινήτων κοντά στην πόλη Κανταχάρ του νότιου Αφγανιστάν. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των «Ταλιμπάν», η επίθεση προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 15 στρατιωτών. Πληροφορία που δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τον ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, Ντάμιεν Χόρβαθ, ο οποίος ωστόσο παραδέχτηκε ότι σημειώθηκαν θύματα από την επίθεση.

Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε ένα 24ωρο αφότου οι τοπικές αρχές της δυτικής επαρχίας Χεράτ του Αφγανιστάν αύξησαν τα μέτρα ασφαλείας, με αφορμή τη μαζική κηδεία 29 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το προηγούμενο βράδυ, σε βομβιστική επίθεση στο εσωτερικό τεμένους που ήταν κατάμεστο από κόσμο. Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλα 64 άτομα. Οι δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιούν ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν εδώ και περίπου μιάμιση δεκαετία, με πρόσχημα τη δράση των «Ταλιμπάν», ανέρχονται σήμερα σε περίπου 13.500 στρατιώτες. Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στείλει άλλους 4.000 τουλάχιστον στρατιώτες, με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επικαλείται κι αυτός την ανάγκη «συντριβής» των «Ταλιμπάν».

ΣΕΡΒΙΑ
Συνάντηση Προέδρου Βούτσιτς με Αμερικανούς στρατηγούς

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Αντιπροσωπεία υψηλόβαθμων Αμερικανών αξιωματούχων, με επικεφαλής τον στρατηγό ε.α. Φίλιπ Μπρίντλοβ, που διετέλεσε στο παρελθόν διοικητής των ΝΑΤΟικών συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, δέχτηκε χτες στο Βελιγράδι ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεκσάνταρ Βούτσιτς.

Σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι είναι πολύ πιθανή η σύναψη ενός συμφώνου «αμυντικής συνεργασίας με σεβασμό στη στρατιωτική ουδετερότητα της Σερβίας». Σε ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας, που μετέδωσε αργότερα το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Τανγιούνγκ», αναφέρεται η δήλωση του Σέρβου Προέδρου πως «είναι πολύ σημαντικό το ότι η υψηλόβαθμη αμερικανική αντιπροσωπεία επισκέπτεται τη Σερβία», γιατί η ανταλλαγή απόψεων «συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση και βελτίωση της συνεργασίας».

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν εκτενώς η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς επίσης και η περιφερειακή «ειρήνη και σταθερότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ