ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επιστρατεύονται «μαστίγιο» και «καρότο»

Ο Ρεξ Τίλερσον μίλησε εφ' όλης της ύλης, για Ρωσία, ΛΔ Κορέας, Κίνα και Συρία

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ φέτος τον Απρίλη στη Μόσχα

Copyright 2017 The Associated

Από τη συνάντηση Τίλερσον - Λαβρόφ φέτος τον Απρίλη στη Μόσχα
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την εικόνα της άμβλυνσης της έντασης που επικρατεί στις σχέσεις των ΗΠΑ με ανταγωνιστικές δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, επιχείρησε να παρουσιάσει χτες ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Τίλερσον, πρώτα από όλα, επιβεβαίωσε πως θα συναντήσει τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, το Σαββατοκύριακο στη Μανίλα, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ΑSEAN). Τόνισε ότι ευελπιστεί πως θα γίνουν «θερμότερες» με το πέρασμα του χρόνου οι σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας, αν και παραδέχθηκε πως το εγχείρημα θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο από το νέο νόμο που ψήφισε το Κογκρέσο και με το οποίο επιβάλλονται νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. «Η κατάσταση είναι άσχημη, αλλά, πιστέψτε με, μπορεί να επιδεινωθεί και άλλο», είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο Τίλερσον αναφερόμενος στις αμερικανο-ρωσικές σχέσεις, θυμίζοντας τη δήλωση που είχε κάνει απευθυνόμενος στον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν είχαν συναντηθεί τον περασμένο Μάρτη.

Παρ' όλα αυτά προσπάθησε να δείξει πως υπάρχει κάποιο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ - Ρωσίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Συρία. Με αφορμή ωστόσο τον πόλεμο στη Συρία ο Τίλερσον απαίτησε από τις ιρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, που συμμετέχουν στη σύγκρουση στο πλευρό του συριακού στρατού και του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, να φύγουν από τη Συρία για να επιτρέψουν τάχα στις ΗΠΑ και στη Ρωσία να επικεντρωθούν στις προσπάθειες τερματισμού του εκεί πολέμου...

Τάχα φιλειρηνικά μηνύματα εξέπεμψε και προς την κατεύθυνση της Κίνας και της ΛΔ Κορέας. Ο Τίλερσον, αναφερόμενος στην Κίνα, είπε πως δεν την κατηγορεί για τη συμπεριφορά της ΛΔ Κορέας σε σχέση με τα πυρηνικά και πυραυλικά της προγράμματα, τονίζοντας ότι για την επίτευξη του στόχου αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου οι ΗΠΑ επιδιώκουν «να συνεργαστούν με την Κίνα». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Ουάσιγκτον είναι τάχα «ανοιχτή σε συνομιλίες με την Πιονγιάνγκ».

Αναφέρθηκε επίσης και στη Βενεζουέλα, «αποκαλύπτοντας» πως οι ΗΠΑ «μελετούν προτάσεις για να δελεάσουν τον Πρόεδρο της χώρας Ν. Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία ειρηνικά».

Τέλος, ανακοίνωσε πως διόρισε τον στρατηγό ε.α Αντονι Ζίνι στη θέση του ειδικού εκπροσώπου των ΗΠΑ για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις του Κατάρ με άλλες χώρες του Κόλπου και την Αίγυπτο.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με υπογραφή Τραμπ

Μερικές ώρες αργότερα, μετά τη συνέντευξη Τύπου του Τίλερσον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε νόμο που ενέκρινε την περασμένη βδομάδα το Κογκρέσο, με τον οποίο επιβάλλονται νέες κυρώσεις σε Ρωσία, ΛΔ Κορέας και Ιράν και περιορίζονται οι προεδρικές εξουσίες σε ό,τι αφορά την άρση ή χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Τραμπ ακολούθως κάλεσε το Κογκρέσο να μη χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο νόμο για να εμποδίσει τις προσπάθειες «για επίλυση της σύρραξης στην Ουκρανία», τονίζοντας: «Ενώ υποστηρίζω σκληρά μέτρα που θα τιμωρήσουν και θα αποτρέψουν επιθετική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία, αυτός ο νόμος είναι σημαντικά ελαττωματικός, αφού στη βιασύνη του να τον ψηφίσει, το Κογκρέσο συμπεριέλαβε κι έναν αριθμό σαφώς αντισυνταγματικών προβλέψεων...».

Πάντως, η Γερουσία επικύρωσε τον διορισμό του πρώην δικηγόρου του υπουργείου Δικαιοσύνης Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του νέου διευθυντή του FBI, τρεις σχεδόν μήνες από την απόλυση του προηγούμενου διευθυντή, Τζέιμς Κόμεϊ, από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Χτες, η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε σε επιτυχή εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου τύπου «Minuteman 3» από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας. Είναι η τέταρτη βαλλιστική δοκιμή πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από τις αρχές του χρόνου και πραγματοποιείται σε μία περίοδο αύξησης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με πρόσχημα την ανάπτυξη του βορειοκορεατικού πυραυλικού προγράμματος.

ΗΠΑ
Νέα εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας μελετά ο Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι κόντρες ΗΠΑ - Κίνας είναι πίσω από το νέο σχέδιο του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει αντίμετρα στην Κίνα, με αφορμή «μη δίκαιες κινεζικές εμπορικές πρακτικές».

Ανώτεροι Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι δήλωσαν χτες σε δημοσιογράφους πως ο Τραμπ σκέφτεται να ενθαρρύνει τον Αμερικανό Εμπορικό Εκπρόσωπο Ρόμπερτ Λαϊτάιζερ να αρχίσει, ενδεχομένως μέσα στην επόμενη βδομάδα, μία «ειδική έρευνα» για τις εμπορικές πρακτικές που έχει εφαρμόσει η Κίνα, σε εφαρμογή νομοθεσίας της δεκαετίας του '70 (1974 Trade Act's Section 301). Πρόκειται για νόμο που επιτρέπει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ να προχωρήσει στην επιβολή μονομερών κυρώσεων ή άλλων εμπορικών περιορισμών, προκειμένου να προστατέψει την αμερικανική βιομηχανία από «μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές» ξένων χωρών.

Στις μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές συμπεριλαμβάνονται οι παραβιάσεις εμπορικών συμφωνιών ή η διακριτική εμπορική αντιμετώπιση σε βάρος των ΗΠΑ, που επιβαρύνει με οποιονδήποτε τρόπο τις αμερικανικές εμπορικές δραστηριότητες. Οι ΗΠΑ διαθέτουν μία μακρά λίστα παραπόνων για τη «συμπεριφορά» της Κίνας στο διμερές εμπορικό πλαίσιο σχέσεων, όπως αυτές που αφορούν την προνομιακή υποστήριξη κινεζικών εξαγωγών χάλυβα στην αμερικανική αγορά και την «κλοπή» αμερικανικών πνευματικών δικαιωμάτων.

Η Κίνα, από την άλλη μεριά, υποστηρίζει ότι ένα εμπορικό πλαίσιο σχέσεων με τις ΗΠΑ εξυπηρετεί και τις δύο χώρες. Φέρεται μάλιστα διατεθειμένη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να βελτιωθούν οι διμερείς εμπορικές σχέσεις.

Ας σημειωθούν πάντως οι προχτεσινές δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου πως δεν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος και των εμπορικών σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ.

Επίθεση στο κινεζικό προξενείο στο Λος Αντζελες

Περίεργη επίθεση σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο κινεζικό προξενείο στο Λος Αντζελες, από άνδρα αγνώστων στοιχείων, που άνοιξε πυρ εναντίον του κτιρίου. Στη διάρκεια της ρίψης πυρών, που σημειώθηκαν στις 6 π.μ. τοπική ώρα, προτού ανοίξει το προξενείο, δεν καταγράφηκαν τραυματισμοί. Ο δράστης ωστόσο βρέθηκε, λίγη ώρα αργότερα, νεκρός στο αυτοκίνητό του, καθώς φέρεται να αυτοκτόνησε. Το προξενείο εξέφρασε, πάντως, «ιδιαίτερη ανησυχία» για το γεγονός και ζήτησε από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να προστατευτεί η ασφάλεια του κτιρίου και των διπλωματών. Η Κίνα επίσης ζήτησε από τις ΗΠΑ να ανακαλύψουν τι ακριβώς έγινε, έγραφε η δήλωση.

Οι αρχές δεν ταυτοποίησαν άμεσα τον ένοπλο και έχουν πολύ λίγες πληροφορίες για το συμβάν. Το 2011, σε παρόμοιο επεισόδιο, ένας Αμερικανός υπήκοος κινεζικής καταγωγής είχε συλληφθεί αφού άνοιξε πυρ εναντίον του ίδιου κτιρίου με πιστόλι.

ΣΥΡΙΑ
Διαψεύδουν οι Ρώσοι τα περί «δεκάδων» νεκρών του πρακτορείου «Ρόιτερς»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.- ΜΟΣΧΑ.--

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσαν τις πληροφορίες του διεθνούς ειδησεογραφικού πρακτορείου «Ρόιτερς» ότι στη Συρία έχουν σκοτωθεί από τις αρχές του έτους 40 και όχι 10 Ρώσοι στρατιωτικοί, υποστηρίζοντας ότι τα μόνα στοιχεία που μπορεί να εμπιστευτεί κάποιος είναι αυτά των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ωστόσο, ο Πεσκόφ στις δηλώσεις του άφησε ένα περιθώριο κάποιοι από τα θύματα που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς» να είναι «Ρώσοι εθελοντές» στη Συρία ή Ρώσοι «που έχουν άλλους σκοπούς». Αυτή η δήλωση από ορισμένα ΜΜΕ ερμηνεύτηκε περίπου σαν παραδοχή της πιθανότητας να δρουν παράνομα στη Συρία Ρώσοι μισθοφόροι. Αυτοί, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», στρατολογούνται στη Ρωσία από άτομο που χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Βάγκνερ», σε έμμεση συνεργασία με τις ρωσικές στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει ότι οι ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις που δρουν στη Συρία επικεντρώνονται «στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας» και στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ειρήνης στη Συρία, και χαρακτήρισε «μύθο» τις πληροφορίες περί μισθοφόρων.

Αργότερα χτες, πάντως, Ρώσοι διπλωμάτες στη Δαμασκό ανακοίνωσαν πως η ρωσική πρεσβεία στη συριακή πρωτεύουσα έγινε για μία ακόμα φορά στόχος επίθεσης με όλμους. Από την επίθεση σημειώθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, μικρές υλικές ζημιές και κανένας τραυματισμός.

Ανταλλαγές αιχμαλώτων μεταξύ «Χεζμπολάχ» και «Αλ Κάιντα»

Τρεις μαχητές της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ», που είχαν αιχμαλωτιστεί την περασμένη βδομάδα, απελευθερώθηκαν χτες από τζιχαντιστές του πρώην «Μετώπου Νούσρα», στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής αιχμαλώτων. Σε αντάλλαγμα, ο λιβανέζικος στρατός απελευθέρωσε τρεις τζιχαντιστές.

Η ολοκλήρωση της ανταλλαγής αιχμαλώτων αναμένεται να προωθήσει τη μετάβαση περίπου 10.000 Σύρων αντικαθεστωτικών και των οικογενειών τους από μεθοριακές περιοχές του Λιβάνου στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, που έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε νέο προπύργιο τζιχαντιστών και άλλων αντικαθεστωτικών.

Ως γνωστόν, την περασμένη εβδομάδα, η «Χεζμπολάχ», που έχει ταχθεί στο πλευρό του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ, κατέλαβε το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής περιοχής Ζρουντ Αρσάλ στα σύνορα Συρίας και Λιβάνου, μαζί με τον συριακό στρατό, για να εκδιώξει τους μαχητές του «Μετώπου Νούσρα» από την περιοχή.

ASEAN
Στο επίκεντρο η κατάσταση στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

ΜΑΝΙΛΑ.--

Στην έναρξη διαβουλεύσεων που θα οδηγήσουν «το συντομότερο δυνατόν» σε ένα σύμφωνο μη επίθεσης έναντι της Κίνας σχεδιάζουν να συμφωνήσουν το Σαββατοκύριακο, κατά τη σύνοδό τους στη Μανίλα των Φιλιππίνων, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της 10μελούς Ενωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), στην οποία θα παραστούν και οι ομόλογοί τους από τις ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, και τη Ρωσία, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου «Ασοσιέιτεντ Πρες» οι υπουργοί των χωρών - μελών της ASEAN θα ζητήσουν άμεσα την έναρξη συνομιλιών για τη σύνταξη ενός κώδικα καλής συμπεριφοράς σε διαφιλονικούμενες περιοχές της Θάλασσας της Νότιας Κίνας στη βάση συμφωνίας που είχαν υπογράψει τον περασμένο Μάη με την Κίνα. Αναφέρεται επίσης ότι θα επιδιώξουν την επίτευξη ενός συμφώνου «μη επίθεσης» με την Κίνα.

Ο προεδρεύων της ΑSEAN, Φιλιππινέζος Πρόεδρος, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, αποδοκίμασε χτες σε δηλώσεις του τις ενέργειες του ηγέτη της ΛΔ Κορέας, Κιμ Γιουνγκ Ουν (με τις πυραυλικές δοκιμές) λέγοντας πως «παρά την ευγενική του φυσιογνωμία είναι μανιακός» και πως «εάν διαπράξει ένα λάθος η Απω Ανατολή θα γίνει έρημη γη».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ