ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Συγκέντρωση για τα 72 χρόνια από τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

Σε μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, την Τρίτη 8 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., και την πορεία στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, καλεί η ΕΕΔΥΕ, για τα 72 χρόνια από το ιμπεριαλιστικό έγκλημα των ΗΠΑ, της ρίψης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ ανάμεσα σε άλλα σημειώνει: «Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, για όλους τους λαούς του κόσμου. Οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και αντιθέσεις σε όλο τον πλανήτη, στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική, σε Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο. Προωθούνται στρατιωτικοπολιτικοί σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και ενεργειακών πόρων. Το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (Ιούλης 2016) και απειλεί τους λαούς (...)

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (και των άλλων αστικών κομμάτων) είναι μεγάλες, γιατί με την πολιτική της βαθαίνει παραπέρα την εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, βάζοντας το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες. Την ίδια στιγμή, σε περίοδο ανέχειας για το λαό μας, δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες στο πλαίσιο των ΝΑΤΟικών σχεδιασμών.

Παλεύουμε και απαιτούμε:

  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων, όπου συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να καταργηθούν ΟΛΑ τα πυρηνικά όπλα και να απαγορευτούν οι πυρηνικές δοκιμές».
Κάλεσμα και από την ΟΓΕ

Σε μαζική συμμετοχή στην εκδήλωση καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών η ΟΓΕ, επισημαίνοντας: «Οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς όταν η περιοχή μας μυρίζει μπαρούτι, όταν ο λαός μας μαστίζεται από τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που την ίδια στιγμή δαπανά τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες του ΝΑΤΟ (...) Τιμάμε τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του, για την αποδέσμευση της χώρας μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

Εκδήλωση από την Επιτροπή Ειρήνης Χανίων

Εκδήλωση για τα 72 χρόνια από την πυρηνική επίθεση σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, την Παρασκευή 4 Αυγούστου, στο Ενετικό λιμάνι, στο Γυαλί Τζαμισί, στις 9 μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Μαργαρίτης, καθηγητής Νεότερης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Θα γίνει εκτενής αναφορά στο ρόλο της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στη Σούδα, από την ημερομηνία ίδρυσής της μέχρι σήμερα, πώς αξιοποιήθηκε σε μια σειρά από πολεμικές συρράξεις και τι σχέδια υπάρχουν για το μέλλον (επέκταση, αναβάθμιση κ.λπ.), ενώ θα παρουσιαστεί και η ειδική μπροσούρα για τη βάση που επιμελήθηκαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν το κρητικό συγκρότημα των αδελφών Μπατουδάκη, με τους Στέφανο (λαούτο), Γιώργο (λύρα) και Διονύση (λαούτο), το μουσικό συγκρότημα «Εντέχνως Λαϊκοί» του Γιώργου Βαβουλέ, και θα χορέψει ο Λαογραφικός Ομιλος Χανίων.

Φοροεπιδρομή δίχως τέλος

Ο βαρύς φορολογικός πέλεκυς της κυβέρνησης πέφτει πάνω στα λαϊκά εισοδήματα τους επόμενους μήνες καθώς μετά την καταβολή της πρώτης δόσης φόρου εισοδήματος - η ημερομηνία έληξε προχτές - ακολουθούν οι επόμενες δύο, Σεπτέμβρη και Νοέμβρη, και αναμένονται εντός Αυγούστου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

Πιο συγκεκριμένα, έως 29 Σεπτέμβρη πρέπει να καταβληθεί η 2η δόση του φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι 31 Οκτώβρη καταβάλλεται η 2η δόση του ΕΝΦΙΑ, μέχρι 30 Νοέμβρη πρέπει να πληρωθεί η 3η δόση του φόρου εισοδήματος, μαζί με την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, το Δεκέμβρη καταβάλλεται η 4η δόση του ΕΝΦΙΑ μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας για τους κατόχους ΙΧ και, τέλος, 31 Γενάρη πρέπει να πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το 41,59% εξ αυτών ήταν χρεωστικές, με το συνολικό ποσό φόρου να φτάνει τα 3,7 δισ. ευρώ, που κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε φορολογική επιβάρυνση 1.450 ευρώ ανά υπόχρεο. Το 42,8% των εκκαθαριστικών ήταν μηδενικό, ενώ μόλις το 15,5% ήταν πιστωτικό, με μέσο όρο επιστροφής 380 ευρώ ή συνολικά 361 εκατ. ευρώ. Τα ποσά φυσικά επιστρέφονται μόνο στη (σπάνια) περίπτωση που η διασταύρωση στοιχείων δείξει ότι ο φορολογούμενος δεν έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές, οι οποίες συμψηφίζονται με το ποσό επιστροφής. Αντίστοιχα, το σύνολο του φετινού ΕΝΦΙΑ θα φτάσει τα 2,65 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν προστεθεί σχεδόν 5 δισ. ευρώ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, οι οποίες σε σύνολο πλέον πλησιάζουν τα 100 δισ., συγκεκριμένα 95,186 δισ. ευρώ. Μέχρι τέλος του έτους αναμένεται επιπλέον αύξηση, ως αποτέλεσμα της δεδομένης αδυναμίας των λαϊκών στρωμάτων να «ακολουθήσουν» τη φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης, ενώ παράλληλα σε φουλ ρυθμούς δουλεύει η «φάμπρικα» των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και άλλων περιουσιακών στοιχείων οφειλετών από τις εφορίες.

  • Από σήμερα τίθεται σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης χρεών των επιχειρήσεων προς τράπεζες, Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Στη διαδικασία μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις οι οποίες θεωρούνται «βιώσιμες». Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, ο αριθμός των «δυνητικά επιλέξιμων» επιχειρήσεων κυμαίνεται από 150.000 έως 400.000.
Εντείνονται οι διεργασίες στην «κεντροαριστερά»

Εξελίξεις στο χώρο της «κεντροαριστεράς» και στο πλαίσιο της προσπάθειας ανασύνθεσής της προεξόφλησε η Αννα Διαμαντοπούλου, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ιδρυτικό στέλεχος της «Ωρας Αποφάσεων», μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», επιβεβαιώνοντας ότι στο παρασκήνιο «τρέχουν» πολλές και πολυεπίπεδες διεργασίες, που αφορούν ουσιαστικά την «επόμενη μέρα» του κεφαλαίου και την εξασφάλιση σταθερότητας στο αστικό πολιτικό σύστημα, μέσα και από τη δυνατότητα της εναλλαγής στην αστική διαχείριση.

Οπως είπε, «ο κ. Βενιζέλος, ο κ. Θεοδωράκης και η "Ωρα Αποφάσεων" έχουμε έναν λόγο ο οποίος συμπίπτει (...) Συγκλίνουμε και νομίζω ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο συγκεκριμένη μορφή συζητήσεων. Νομίζω ότι ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος θα είναι καυτοί μήνες πολιτικά».

Σε ό,τι αφορά την πρόσκληση από τη ΔΗΣΥ προς το Ποτάμι και την «Ωρα Αποφάσεων», δήλωσε ότι «δεν πατάει κάπου, γιατί προέκυψαν βαθύτατες διαφορές το τελευταίο διάστημα». Επιπρόσθετα, για τον Ευ. Βενιζέλο δήλωσε πως κατά το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ «έγινε σαφές ότι δεν έχει κανένα λόγο εκεί μέσα».

«Το συνέδριο της ΔΗΣΥ είναι μια εσωτερική διαδικασία στην οποία δεν έχει λυθεί ούτε το οργανωτικό, αν θα είναι ομοσπονδιακό ή ενιαίο κόμμα, και προέκυψε καθαρά το πολιτικό ζήτημα. Η χώρα χρειάζεται τον προοδευτικό χώρο με καθαρό και μεταρρυθμιστικό λόγο, που απαντά στον 21ο αιώνα. Ωραία η συζήτηση για την κεντροαριστερά, επί δεκαετίες, θέλει τελεία και μια παύλα», δήλωσε.

Επιβεβαιώνοντας πάντως τη στρατηγική σύμπλευση όλων τους στην κατεύθυνση που προστάζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, όταν ρωτήθηκε σχετικά με φήμες πρότασης συνεργασίας της «Ωρας Αποφάσεων» προς τον Κυρ. Μητσοτάκη, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τη ΝΔ, συμπληρώνοντας όμως ότι σημεία σύγκλισης υπάρχουν με όλα τα κόμματα και πως «εκεί θα πρέπει να βασιστεί η επόμενη μέρα διακυβέρνησης της χώρας».

Η υπόθεση Γεωργίου θα εξεταστεί στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ

Την «ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της, Ανδρέα Γεωργίου, εξέφρασε και χτες από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Πιέρ Μοσκοβισί, αναφέροντας παράλληλα πως η υπόθεση θα εξεταστεί από τα κράτη - μέλη στο πλαίσιο του Γιούρογκρουπ.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως «αυτό που έχει για εμάς σημασία είναι η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο, και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο. Γι' αυτό και παρακολουθούμε με ανησυχία αυτές τις εξελίξεις».

Ανέφερε ακόμα ότι η απόφαση του Δικαστηρίου είναι ανοιχτή για προσφυγή και ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Εξάλλου, στους «Financial Times» μίλησε από τις ΗΠΑ ο Ανδ. Γεωργίου. «Καταδικάστηκα γιατί ακολούθησα την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως απαιτεί ο νόμος σε Ελλάδα και ΕΕ», ισχυρίστηκε, δηλώνοντας ότι προσφεύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και προσθέτει: «Θα υπερασπιζόμουν και θα εφάρμοζα την αρχή ξανά σήμερα δίχως δισταγμό, και το ίδιο θα έπρεπε να κάνει κάθε επικεφαλής μίας στατιστικής αρχής». Η εφημερίδα παραθέτει απόψεις σχολιαστών που στην ουσία θεωρούν τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ αποδιοπομπαίο τράγο.

Εκδοση εξάμηνων ομολόγων

Συνολικό ποσό 812,5 εκατ. ευρώ άντλησε χτες το ελληνικό Δημόσιο από τη δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων, που διενήργησε ο ΟΔΔΗΧ. Οπως ανακοινώθηκε, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,5%, έναντι απόδοσης 2,78% της προηγούμενης δημοπρασίας που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του Ιούλη, και υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,163 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 1,86 φορές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ