ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΑΠΛΗΡΩΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Να ψηφιστεί όπως ακριβώς κατατέθηκε!

Πάγια τακτική της εργοδοσίας η καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε χιλιάδες εργαζόμενους
Πάγια τακτική της εργοδοσίας η καθυστέρηση των δεδουλευμένων σε χιλιάδες εργαζόμενους
Το ΚΚΕ δεν δέχεται αντιδραστικές τροποποιήσεις στην τροπολογία του για τους απλήρωτους εργαζόμενους, ξεκαθάρισε ο βουλευτής του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό ΕΤ3. Αφορμή στάθηκε η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας να δώσει το δικαίωμα στον εργαζόμενο να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα του μόνο μετά τους πέντε μήνες απληρωσιάς, κάνοντας ακόμα χειρότερη την πραγματικότητα που βιώνουν στους χώρους δουλειάς.

«Και τα δύο σκέλη της τροπολογίας του ΚΚΕ διασφαλίζουν το αυτονόητο, ότι θα πληρώνεται ο εργαζόμενος, όποιος εργάζεται», τόνισε ο Χρήστος Κατσώτης στη συνέντευξή του, προσθέτοντας ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει κατά τη συζήτηση στη Βουλή να υπερψηφιστεί η τροπολογία του όπως την έχει καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ την περασμένη Δευτέρα θεωρείται βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η καθυστέρηση από τον εργοδότη της καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών, ανεξαρτήτως της αιτίας καθυστέρησης. Επιπλέον, η τροπολογία προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τους εργοδότες που καθυστερούν την καταβολή των μισθών. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή ενώ προβλέπεται ότι η εκδίκαση των σχετικών υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι δέχεται το πρώτο μέρος της τροπολογίας, δηλαδή το να θεωρείται βλαπτική μεταβολή, αλλά όχι το δεύτερο, που αφορά στην αυστηροποίηση του πλαισίου. Τώρα φαίνεται πως προσπαθεί να αλλάξει ακόμα και το μέρος που είχε δεχτεί.

Η τροπολογία έρχεται να απαντήσει στην πάγια τακτική των εργοδοτών να αφήνουν τους εργαζόμενους απλήρωτους. Το φαινόμενο αυτό στηρίζει η αστική νομοθεσία που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Το στηρίζει ακόμα η δήθεν τυφλή και ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, όπως ο Αρειος Πάγος, που με αποφάσεις του θεωρεί ότι ακόμα και η μακροχρόνια καθυστέρηση στη μη απόδοση μισθών από την εργοδοσία δεν αποτελεί «βλαπτική μεταβολή» για τον εργαζόμενο, χαρακτηρίζει «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία», σημειώνει ότι η επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί ακόμα και «σιωπηρή» παραίτηση!

Εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτοι

Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις και κλάδους οι οποίοι δεν πληρώνονται, όπως, για παράδειγμα, στην «Καρυπίδης», στις ιδιωτικές κλινικές, στην «Τοξότης», στο καζίνο του Ρίου, στη «Ζούρας» κ.α., τόνισε ο Κώστας Στεργίου, βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του χτες το πρωί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Συνεχίζοντας υπογράμμισε ότι η κατάθεση της τροπολογίας του ΚΚΕ έρχεται σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή όπου οι βιομήχανοι, οι επιχειρηματίες έχουν ξεσαλώσει στους τόπους δουλειάς απέναντι στο βασικό δικαίωμα των εργαζομένων να πληρώνονται το μισθό τους. Οι εργοδότες, πρόσθεσε, πατούν πάνω σε ένα τεράστιο νομοθετικό οπλοστάσιο το οποίο έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια και το οποίο συντηρεί και επαυξάνει η σημερινή κυβέρνηση.

Σχολίασε ακόμα τον όρο «εγκλωβισμένοι» εργαζόμενοι που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, αντιμετωπίζοντας την απληρωσιά και την καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας κατά κάποιο τρόπο ως ...φυσικό φαινόμενο. «Είναι μια καθαρά ταξική πολιτική», τόνισε, η οποία έχει τις ρίζες στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Πρόσθεσε, τέλος, πως σε αρκετές περιπτώσεις βιομήχανοι και άλλοι επιχειρηματίες αξιοποίησαν την απληρωσιά την οποία επέβαλαν στους εργαζόμενους για να τους εκβιάσουν να αποδεχθούν μειώσεις στους μισθούς τους.


ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις απολύσεις εργολαβικών εργατών στη ΛΑΡΚΟ

Τις απολύσεις οχτώ εργολαβικών εργατών που εργάζονταν στη ΛΑΡΚΟ καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ. Οι οχτώ εργαζόμενοι, που ήταν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, βρέθηκαν στην ανεργία όταν ο εργολάβος στον οποίο απασχολούνταν εγκατέλειψε το συγκεκριμένο έργο, ενώ η ΛΑΡΚΟ δεν φρόντισε να συνεχιστεί η εργασία τους στον νέο εργολάβο.

«Δεν έχει κοπάσει ο απόηχος της κυβερνητικής φιέστας του 2ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου στη Λαμία και έγιναν 8 απολύσεις στη ΛΑΡΚΟ από μια εργολαβία», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή και συνεχίζει: «Τα προβλήματα των εργαζομένων στον συγκεκριμένο εργολάβο τα γνώριζαν η κυβέρνηση, οι βουλευτές της Φθιώτιδας και η διοίκηση της επιχείρησης: Απλήρωτο και ανασφάλιστο προσωπικό. Τώρα ήρθαν και οι απολύσεις και έκαναν πολύ γρήγορα θρύψαλα την εικόνα που προσπάθησαν να στήσουν ο πρωθυπουργός με την υπόλοιπη κυβερνητική κουστωδία, οι βουλευτές, τα τοπικά στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επιβεβαίωσαν επίσης τον καιροσκοπικό, υπονομευτικό και τελικά επικίνδυνο για το εργατικό κίνημα χαρακτήρα του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράστηκε από την πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και από το νόθο Εργατικό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

Δεν μπορούμε επίσης να παραλείψουμε και τη χείρα βοηθείας που έτεινε και η τοπική διοίκηση στην καλλιέργεια αυταπατών και αποδοχής της κατάστασης από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, ώστε να θεωρούν "εθνική υπόθεση" τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θυσιάζονται γι' αυτά.

Κανένας τους δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί και να αποσείσει από πάνω του τις πολιτικές ευθύνες γι' αυτήν την κατάσταση. Και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, για την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί, για τις φοβερά επικίνδυνες συνθήκες και, τελικά, για την κοινή τους στρατηγική να παραδώσουν - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο - την επιχείρηση βορά στους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, μαζί με τον αγώνα «για την επαναπρόσληψη, την πληρωμή και το ένσημο των εργαζομένων, μαζί με την προσπάθεια για κατάργηση των εργολαβιών στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και σε κάθε επιχείρηση», να παλέψουν με στόχο τη δική τους εξουσία, «την εργατική εξουσία, όπου η οικονομία θα υπηρετεί αποκλειστικά τις δικές τους ανάγκες, ο ορυκτός πλούτος θα είναι λαϊκή περιουσία και θα είναι ενταγμένος σε ενιαίο φορέα διαχείρισης, μέσα σε ένα πλαίσιο κεντρικού σχεδιασμού ανάπτυξης της κοινωνίας».

  • Την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των εργατών για την κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών της ΛΑΡΚΟ εκφράζει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ