ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
Σε άλλη εποχή θα μας ταξιδέψει ο Παιδότοπος!

Το δικό τους όμορφο χώρο θα έχουν τα παιδιά στις κεντρικές εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Παρουσιάζουμε σήμερα το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου

Από τις περσινές εκδηλώσεις στον παιδότοπο
Από τις περσινές εκδηλώσεις στον παιδότοπο
Και φέτος στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τρίτση στο Ιλιον, ο παιδότοπος έχει ξεχωριστή θέση!

Δεν είναι μόνο ένας χώρος που ενθουσιάζει και απασχολεί δημιουργικά τους μικρούς επισκέπτες του Φεστιβάλ, αλλά και ένας χώρος συνάντησης των γονιών, για να συζητούν για τις κοινές τους αγωνίες, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να ακούσουν και να μάθουν για τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ιδιαίτερα μπροστά και στη νέα σχολική χρονιά που χιλιάδες οικογένειες βιώνουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής, βλέπουν τα παιδιά τους να αποκλείονται από παιδικούς σταθμούς κι άλλες ετοιμάζονται να πληρώσουν υψηλά τροφεία.

Με κέφι και μεράκι, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από παιδαγωγικές σχολές ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρόγραμμα!

«Ταξίδι» σε μια άλλη εποχή...

Σε μια άλλη εποχή θα μας ταξιδέψει φέτος ο Παιδότοπος. Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν σε ένα περιβάλλον που θυμίζει την εποχή των δεινοσαύρων - ηφαίστεια, τροπικά δάση, λίμνες και δεινόσαυροι θα κοσμούν τον χώρο του Παιδότοπου! Μεταξύ άλλων, θα παρακολουθήσουν παραστάσεις θεάτρου, κουκλοθέατρου, Καραγκιόζη, αλλά και θα δημιουργήσουν οι ίδιοι μικρές όμορφες κατασκευές. Από το χώρο δε θα λείψουν τα εντυπωσιακά πειράματα φυσικής και χημείας. Για φέτος, όπως μας είπε η Μαρίνα Τσομάκα, μέλος της Επιτροπής Φεστιβάλ του ΚΣ της ΚΝΕ, «όπως έχουμε διαμορφώσει το πρόγραμμα, σκοπός μας είναι να μάθουμε τη φύση και το περιβάλλον γύρω μας, να εξηγήσουμε την πραγματικότητα και την εξέλιξη της Γης και του ανθρώπου. Τέλος, οι παιδαγωγοί της ΚΝΕ έχουμε ετοιμάσει και φέτος ομαδικά διαδραστικά παιχνίδια, που συνδυάζουν το στοιχείο της δημιουργίας, της διαπαιδαγώγησης και φυσικά της ψυχαγωγίας».

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου και για τις τρεις μέρες:

  • Πέμπτη 22/9

18.00: Ανάγλυφη ζωγραφική και μπαλόνια - Ελεύθερη, ομαδική δημιουργία «Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος».

19.30: «Ειρήνη», διαδραστικό παραμύθι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ για παιδιά 5-9 ετών. Ενα παραμύθι με την ενεργή συμμετοχή των παιδιών για τον πόλεμο και την προσφυγιά. Η «Ειρήνη» είναι ένα μικρό κορίτσι που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της λόγω του πολέμου. Στην αρχή βιώνει την ανασφάλεια και την απόρριψη μέχρι να βρει αγάπη, ζεστασιά και αλληλεγγύη.

20.15: Μουσικές δραστηριότητες. Με σύμμαχο τραγούδια, χορό και κέφι θα διασκεδάσουμε παίζοντας μουσικά παιχνίδια!

20.45: Παράσταση Καραγκιόζη από τον Θανάση Λιούνη.

  • Παρασκευή 23/9

18.00: Εργαστήρι πειραμάτων φυσικής και χημείας, όπου τα παιδιά από πριν θα έχουν φτιάξει και την ποδιά τους. Κατασκευή ομαδικής μακέτας «Το ηφαίστειο εκρήγνυται!», που θα φτιάξουν όλα τα παιδιά με πλαστελίνη και άλλες εκπλήξεις...

19.30: «Γινόμαστε μικροί εξερευνητές», διαδραστικό παιχνίδι γνώσεων από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Τα παιδιά ντυμένοι εξερευνητές (ποδιά, κιάλια, φτυάρια, γάντια) και χωρισμένα σε ομάδες θα ακολουθούν τα βήματα και μηνύματα των απολιθωμάτων που θα βρίσκουν, θα απαντούν στις ερωτήσεις και θα λύνουν τους γρίφους. Στο τέλος, όλες οι ομάδες θα τα ενώσουν για να λύσουν το μυστήριο που ψάχνουν.

20.15: Παράσταση μαγείας με τον ταχυδακτυλουργό Tristan.

21.00: Παράσταση κουκλοθεάτρου, «O Toμ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο» του Χρήστου Μπουλώτη, διαδραστική παράσταση από την Αριστέα Κοντραφούρη. Οι κάτοικοι μιας πολιτείας, της Ελκαζίνης, για μια ασήμαντη αφορμή καταστρέφουν τη γέφυρα που για χρόνια τους ένωνε μεταξύ τους. Η πολιτεία ταλαιπωρείται, ώσπου ένας μικρός, ο Τομ Τιριτόμ, με μοναδικό του σύμμαχο την αγάπη και το ταμπούρλο του, καταφέρνει να χτίσει ξανά τη γέφυρα και να ενώσει τους ανθρώπους αποδεικνύοντας πως η διχόνοια μόνο μοναξιά φέρνει στην καρδιά... Η παράσταση δίνει την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ανέβουν στη σκηνή και να υποδυθούν τους ήρωες του παραμυθιού.

  • Σάββατο 24/9

18.00: Εργαστήρι κατασκευών. Γινόμαστε οι ίδιοι δεινόσαυροι φτιάχνοντας στόμα δεινοσαύρου! Επίσης, θα κατασκευαστούν τα κιάλια που θα χρησιμοποιηθούν στο δραστηριότητα «Ελευθερώστε το Ντάινο!». Ζωγραφική με καλαμάκι και νερομπογιές. Και φυσικά δε θα λείψει το face painting!

19.30: «Ελευθερώστε τον Ντάινο!», ομαδικό παιχνίδι από ομάδα παιδαγωγών της ΚΝΕ. Ενα κυνήγι δεινοσαύρων, όπου τα παιδιά ντυμένα δεινόσαυροι και έχοντας κιάλια, θα χωριστούν σε 4 ομάδες, για να επισκεφθούν πανέτοιμοι τη «ζούγκλα». Η κάθε ομάδα με τον αρχηγό της θα μελετήσει καλά τις οδηγίες του χάρτη και θα ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή, για να ελευθερώσει τον παγιδευμένο φίλο τους Ντάινο. Τα παιδιά θα συνεργαστούν για να πετύχουν το στόχο τους, άλλα και θα ακολουθήσουν τις οδηγίες, μαθαίνοντας τι είναι χάρτης, πυξίδα και πολλά άλλα...

21.30: «Πολύχρωμο παραμύθι», Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT». Μια φορά κι έναν καιρό σε μια παραμυθένια χώρα ζούσε ένας ζωγράφος με τη μικρή κορούλα του. Μαζί τους σε μια μαγική παλέτα ζούσαν τα χρώματα... Ζούσαν όμορφα κι αγαπημένα ώσπου κάποια στιγμή τα χρώματα τσακώθηκαν για το ποιο είναι το πιο σημαντικό και φύγανε από το σπίτι. Η μικρή κορούλα του ζωγράφου ξεκίνησε για να τα βρει. Θα περάσει πολλές περιπέτειες, θα αποκτήσει καινούργιους φίλους, θα βρει τα χρώματα και θα αποδείξει πόσο σημαντική είναι η φιλία...

Η ώρα προσέλευσης είναι 18:45.

Κάθε μέρα θα πραγματοποιούνται απλές κατασκευές και ζωγραφική για τα πολύ μικρά παιδιά.

Κάθε μέρα 18.00 - 19.30 θα πραγματοποιείται στο χώρο του Παιδότοπου εργαστήρι κατασκευής κούκλας από το Θέατρο Κούκλας της Ι. Μπόικο «PEOPLE & PUPPETS' SVIT».

42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη

Στις 15, 16, 17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά

Στις 15, 16, 17 Σεπτέμβρη, στο πρώην Στρατόπεδο Παύλου Μελά, στην καρδιά των Δυτικών Συνοικιών της πόλης, θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ και ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ολες τις μέρες, στο χώρο θα λειτουργούν τρεις εκθέσεις: Η έκθεση με θέμα «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», η έκθεση με τίτλο «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες (1870 - 1936)», με θέμα την πορεία του εργατικού κινήματος την περίοδο 1870 - 1936, με ντοκουμέντα από το Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και η έκθεση - αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος.

Παράλληλα, στο Φεστιβάλ θα υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για νέους εργαζόμενους και ανέργους, για φοιτητές ΑΕΙ και σπουδαστές ΤΕΙ, για μαθητές, χώρος ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, χώρος ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, με δικό τους πρόγραμμα, με δραστηριότητες και συζητήσεις, και πολλά άλλα.

Επίσης, στο χώρο θα λειτουργεί Παιδότοπος και θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες για μεγαλύτερα παιδιά.

Το πρόγραμμα των σκηνών του Φεστιβάλ, ανά ημέρα έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από τους: Δημήτρη Νικολούδη, Ανθή Τατσιούλη

Συναυλία με τους FORTISSIMO (με διασκευές κλασικής μουσικής)

Συναυλία με την Μελίνα Κανά

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.

Συναυλία με τους Μουσικόφρονες

Συναυλία με τον Πετρολούκα Χαλκιά

Συναυλία με τον Γιάννη Λίτσιο

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα της περιοχής

Συναυλία με τους ΕΚΜΕΚ

Συναυλία με τους ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στο έντεχνο πολιτικό τραγούδι από τους Γιώργο Αετόπουλο και Κώστα Καρμπά

Συναυλία με τους groupparΩdy

Συναυλία με την Γλυκερία

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με τους Χειμερινούς Κολυμβητές

Συναυλία με τον Αγάθωνα

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα

Συναυλία με τους KAZOO

Συναυλία με τους ΜΠΛΕ

ΣΑΒΒΑΤΟ, 17 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Αφιέρωμα στα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Συναυλία με τον Φίλιππο Πλιάτσικα

ΛΑΪΚΗ ΣΚΗΝΗ

Ποντιακό γλέντι

Συναυλία με τον Γιώργο Μαργαρίτη

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

Συναυλία με ερασιτεχνικά μαθητικά συγκροτήματα

Συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα

Συναυλία με τους ONIRAMA

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ»:

  • Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.
  • Το αναλυτικό πρόγραμμα του Παιδότοπου στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.
  • Η Ετήσια Εκθεση για την «Κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και οινοπνευματωδών στην Ελλάδα». Συζήτηση με τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Παναγιώτη Κατηφέ.Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org