ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Επιμένουν με διαδηλώσεις οι υποστηρικτές του Μούρσι

Οργή «Αδελφών Μουσουλμάνων» για τη στήριξη Κέρι στον αιγυπτιακό στρατό

ΚΑΪΡΟ.--

Νέες διαδηλώσεις καταδίκης της παρέμβασης του στρατού και της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την αιγίδα του πραγματοποίησαν χτες οι ισλαμιστές «Αδελφοί Μουσουλμάνοι», δηλώνοντας ότι θα επιμείνουν στις διαμαρτυρίες τους μέχρις ότου αποκατασταθεί η νομιμότητα. Για άλλη μια φορά, τα μέτρα ασφαλείας από τα ξημερώματα χτες ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, κυρίως γύρω από τις περιοχές όπου πραγματοποιούνται οι καθιστικές διαμαρτυρίες, καθώς ο στρατός προειδοποίησε ότι θα επιτρέπει πλέον την έξοδο από τις καθιστικές διαμαρτυρίες, αλλά όχι την είσοδο σε αυτές. Αντιδρώντας, οι υποστηρικτές του Μούρσι ξεκίνησαν άλλη μια καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αεροδρόμιο.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ανοιχτή στήριξη που παρείχε στην παρέμβαση του στρατού. Σε δηλώσεις του στο Πακιστάν, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Κέρι δήλωσε, την Πέμπτη, ότι εκατομμύρια κόσμος διαδήλωνε, εκφράζοντας ανησυχία για ενδεχόμενο απόλυτου χάους και ο στρατός ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι κατά την άποψη των ΗΠΑ δεν ανέλαβε, πραγματικά, ο στρατός την εξουσία αλλά παρέδωσε τα ηνία σε μια πολιτική κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης της δημοκρατίας. Χτες, διευκρίνιζε ότι «το κύριο είναι όλες οι πλευρές να προσβλέπουν στη συνεργασία και όχι στον αποκλεισμό ο ένας του άλλου», συμπληρώνοντας ότι «είναι απαραίτητη η αποφυγή της βίας και ο σεβασμός των ειρηνικών διαδηλώσεων».

Η δήλωση του Κέρι προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Ο εκπρόσωπός τους Γκεχάντ αλ Χαντάντ αναρωτιόταν αν είναι δουλειά του στρατού ν' αποκαθιστά τη δημοκρατία και αν ο Κέρι, ή και ο υπουργός Αμυνας Χέιγκελ, θα ηγούνταν σε κίνημα ανατροπής του Ομπάμα στην περίπτωση που στις ΗΠΑ γίνονταν μεγάλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας εναντίον του... Αν και μέχρι χτες, ήταν σαφές ότι η Ουάσιγκτον απέφευγε να αποδώσει χαρακτηρισμούς στη στρατιωτική παρέμβαση, είχε εξίσου επιμελώς αποφύγει να συνταχθεί άμεσα υπέρ κάποιας εμπλεκόμενης πλευράς, προσπαθώντας πιθανώς να τηρήσει κάποια προσχήματα που θα διευκόλυναν την παρέμβασή της στη χώρα και την περιοχή.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Παράταση των προσπαθειών εξεύρεσης πολιτικής μέσης λύσης

ΤΥΝΙΔΑ.--

Μια εβδομάδα περιθώριο έδωσε η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών στην κυβέρνηση συνεργασίας υπό το ισλαμιστικό «Ενάχντα» να διαπραγματευτεί και να καταλήξει σε κοινά αποδεκτή λύση εξόδου της χώρας από τη σοβούσα πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση πιέζει για διάλυση της κυβέρνησης, διάλυση και της Βουλής, που είναι συντακτική γιατί θα εγκρίνει το νέο σύνταγμα που εκπονείται με αλλεπάλληλες καθυστερήσεις εδώ και δύο χρόνια, και προκήρυξη νέων εκλογών. Η κυβέρνηση, από την άλλη, και κυρίως το «Ενάχντα» αρνιόταν αρχικώς να διαλυθεί η κυβέρνηση και υποσχέθηκε εκλογές στις 17 Δεκέμβρη και παρουσίαση του νέου συντάγματος στα τέλη Αυγούστου.

Υπό την ασφυκτική πίεση της λαϊκής δυσφορίας και οργής και των διαδηλώσεων, το «Ενάχντα» αποδέχτηκε τη διάλυση της κυβέρνησης αλλά επιμένει να διατηρήσει την προεδρία του οποιουδήποτε σχήματος προκύψει με τον πρωθυπουργό Αλί Λαραγιέντ. Η Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών έχει προτείνει την «ενδιάμεση λύση» της διάλυσης της κυβέρνησης, του σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, της διατήρησης της συντακτικής Βουλής, αλλά και της επίσπευσης της διαδικασίας έγκρισης του συντάγματος και της διενέργειας νέων εκλογών.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, τόσο υποστηρικτές του ισλαμιστικού «Ενάχντα» όσο και της αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα της προσκείμενης στο «Λαϊκό Μέτωπο», του οποίου το ηγετικό στέλεχος Μουχάμαντ Μπράχμι δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα πυροδοτώντας νέο κύμα οργισμένων διαδηλώσεων, προετοιμάζουν εκατέρωθεν διαμαρτυρίες, προφανώς για λόγους επίδειξης δύναμης. Πριν από έξι μήνες είχε δολοφονηθεί και ο Σόκρι Μπελαΐντ, επικεφαλής του Λαϊκού Μετώπου. Και στις δύο δολοφονίες ύποπτοι είναι ακραίοι ισλαμιστές, τη δράση των οποίων η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του «Ενάχντα» ότι δεν καταστέλλει αποτελεσματικά επίτηδες.

Την ένταση εντείνουν και οι σκληρές συγκρούσεις του τυνησιακού στρατού με ενόπλους ακραίους ισλαμιστές στις ορεινές περιοχές, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία. Από χτες, η στρατιωτική επιχείρηση διευρύνθηκε με τη συμμετοχή αεροσκαφών στην περιοχή της Κασερίν, 280 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τύνιδας.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Κέρι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Υπόσχεση ότι οι αμερικανικές επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών που πραγματοποιούνται στο Πακιστάν, με στόχο την «εκκαθάριση» των Ταλιμπάν, θα τερματιστούν σύντομα, έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ισλαμαμπάντ. Μιλώντας στην πακιστανική τηλεόραση, ο Τζ. Κέρι ισχυρίστηκε ότι ο ίδιος εκτιμά πως «το πρόγραμμα θα λήξει, καθώς έχουμε εξουδετερώσει τη μεγαλύτερη από την απειλή αυτή και συνεχίζουμε την εξουδετέρωσή της», στο πλαίσιο των πιέσεων που δέχεται και από την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ, καθώς οι συγκεκριμένες επιθέσεις έχουν σαν αποτέλεσμα το θάνατο δεκάδων αμάχων και προκαλούν αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών που πραγματοποιούνται, οι οποίες εκφράζονται με δυσαρέσκεια στις αρχές και σε κάποιες περιπτώσεις με ενίσχυση των Ταλιμπάν.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος έχει ορίσει μια πολύ συγκεκριμένη προθεσμία λήξης και ελπίζουμε ότι θα είναι πολύ σύντομα. Θεωρώ ότι αυτό εξαρτάται πράγματι από ορισμένους παράγοντες, και εμείς συνεργαζόμαστε με την κυβέρνησή σας σεβόμενοι τους παράγοντες αυτούς», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεση εξομάλυνση των σχέσεών τους με το Πακιστάν προκειμένου να ελέγξουν πιο αποτελεσματικά την κατάσταση την επόμενη μέρα της κατοχής στο Αφγανιστάν.

Οι ΗΠΑ ωστόσο, όπως διαμηνύουν ότι η δήθεν αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν δε σημαίνει και απόσυρσή τους από την περιοχή, σημειώνουν ότι και για τη λήξη των επιχειρήσεων σε πακιστανικό έδαφος «δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία». Παρά τις όποιες τελευταίες αντιδράσεις του Ισλαμαμπάντ στις αμερικανικές επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές ξεκίνησαν με μυστική συμφωνία το 2004 που επέτρεπε την πρόσβαση των αεροσκαφών αυτών στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Την ίδια στιγμή στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις, στις οποίες χτες, μετά από ενέδρα «ισλαμιστών μαχητών» σκοτώθηκαν 22 Αφγανοί αστυνομικοί και 76 Ταλιμπάν στην επαρχία Ναργκαχάρ. Ακόμα επτά άμαχοι σκοτώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ, σε έκρηξη βόμβας στην Κανταχάρ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Φόρο στις μεγάλες καταθέσεις σχεδιάζει η κυβέρνηση

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--

Σχέδιο της κυβέρνησης για την επιβολή τέλους της τάξης του 0,05%, για καταθέσεις άνω των 250.000 αυστραλιανών δολαρίων στις τράπεζες της Αυστραλίας από το Γενάρη του 2016, έγινε γνωστό με αιχμή την επιβράδυνση της καπιταλιστικής ανάπτυξης της οικονομίας και το μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού. Τα χρήματα, όπως ανακοινώθηκε, θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα αποσκοπεί στην αποφυγή της κατάρρευσης των τραπεζών. Σύμφωνα με τα όσο δημοσιοποιήθηκαν, το τέλος θα επιβληθεί στις τράπεζες και όχι στους κατόχους των λογαριασμών, ωστόσο οι τράπεζες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να το μετακυλήσουν και στους καταθέτες.

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ωστόσο δηλώνει ότι η Αυστραλία βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο της οικονομίας, που απαιτεί προσεκτικούς χειρισμούς και δεν αντιμετωπίζει «κρίση».

ΚΥΠΡΟΣ
Ανακοινώθηκαν οι ποινές για την τραγωδία στο Μαρί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Σε πέντε χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε από το Κακουργιοδικείο της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρώην υπουργός Αμυνας της χώρας Κώστας Παπακώστας, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης και συμπεριφοράς, αναφορικά με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, στις 11 Ιούλη 2011, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι. Ο Κ. Παπακώστας είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας κατηγορούμενος που έχει διατελέσει υπουργός, ο οποίος καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης. Επίσης ποινή φυλάκισης δύο ετών επεβλήθη στους άλλους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι, τον πρώην διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Ανδρέα Νικολάου, τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χαράλαμπο Χαραλάμπους και τον πρώην διοικητή της Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών, Ανδρέα Λοϊζίδη.

Η απόφαση προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων που υποστηρίζουν ότι οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορουμένους δεν είναι επαρκείς. Κατηγορούμενος ήταν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος αθωώθηκε, με τη Γενική Εισαγγελία της Κύπρου να έχει ξεκινήσει διαδικασίες για έφεση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ