ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαμαρτυρία ενάντια στην απόφαση αποφυλάκισης του Κορκονέα

Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Από την κινητοποίηση της Παρασκευής
Σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στον Αρειο Πάγο και στο υπουργείο Δικαιοσύνης προχώρησε το πρωί της Παρασκευής 2 Αυγούστου η ΚΝΕ, δίνοντας απάντηση στην προκλητική απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του Επ. Κορκονέα, δολοφόνου του 15χρονου Αλ. Γρηγορόπουλου. Μία απόφαση που προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας και στρώνει το έδαφος για ένταση της καταστολής και της ασυδοσίας, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Μέλη της Οργάνωσης συγκεντρώθηκαν αρχικά στον Αρειο Πάγο κρατώντας κόκκινες σημαίες, φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας την ανακοίνωση της Οργάνωσης, η οποία διαβάστηκε στη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Από εκεί, ο Νίκος Ζαχαρόπουλος εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μέλη και φίλοι της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας βρισκόμαστε σήμερα εδώ στον Αρειο Πάγο και στη συνέχεια θα διαδηλώσουμε και στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να καταδικάσουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την απόφαση με την οποία αποφυλακίζεται ο δολοφόνος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Κορκονέας. Θεωρούμε ότι είναι μια απαράδεκτη απόφαση, δεν υπάρχουν ελαφρυντικά για τον δολοφόνο ενός 15χρονου παιδιού. Φυσικά, αυτά τα ελαφρυντικά έχουν τη ρίζα τους και στον Ποινικό Κώδικα, και είναι ένα θέμα τι θα γίνει από δω και πέρα μ' αυτήν την υπόθεση. Εμείς δηλώνουμε ότι οι κομμουνιστές, η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, θα είμαστε στην πρώτη γραμμή για όλα τα δικαιώματα της νέας γενιάς, για τις λαϊκές ελευθερίες, μπροστά για την πάλη του φοιτητικού, του μαθητικού, του εργατικού κινήματος».

Στη συνέχεια, με πορεία που ξεκίνησε από τη στάση του μετρό στην οδό Κατεχάκη και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, πάει χέρι χέρι με την καταστολή», «Αγώνας - ρήξη - ανατροπή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική» κ.ά., οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αναδεικνύοντας και τις πολιτικές ευθύνες για την απόφαση.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΛ. ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ
Οι ευθύνες για την προκλητική απόφαση του Εφετείου Λαμίας

Η πρόσφατη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, η οποία επέβαλε ποινή 13 ετών κάθειρξης στον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πρώην αστυνομικό Επ. Κορκονέα, οδηγώντας στην αποφυλάκισσή του, ενώ αθώωσε και τον άλλον κατηγορούμενο συνάδελφό του Β. Σαραλιώτη, έχει δικαιολογημένα προκαλέσει το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας.

Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει με εκκωφαντικό τρόπο την ευνοϊκή μεταχείριση που επιδεικνύει συχνά η Δικαιοσύνη απέναντι σε ανθρώπους που ανήκουν στον κρατικό κατασταλτικό μηχανισμό και στα εύπορα στρώματα της κοινωνίας μας. Γιατί όλοι υποτίθεται ότι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, απλά μερικοί είναι ...πιο ίσοι από τους άλλους. Είναι κοινός τόπος, άλλωστε, η φειδώ με την οποία αναγνωρίζονται ελαφρυντικά σε άλλες περιπτώσεις κατηγορουμένων από φτωχότερα στρώματα και ιδιαίτερα σε μετανάστες, ακόμα και αν πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις του νόμου, σε αντίθεση με εγκληματίες του «λευκού κολάρου» κλπ. Η δημόσια συζήτηση για το εάν η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα, αναφορικά με το ελαφρυντικό του προηγούμενου σύννομου βίου που αναγνωρίστηκε στο δολοφόνο, ήταν δεσμευτική ή όχι για το δικαστήριο - η οποία (νέα διάταξη) έπαιξε και αυτή φυσικά το ρόλο της - δεν πρέπει να αποκρύπτει την προκλητική ουσία της απόφασης καθώς και το γενικότερο, ταξικό χαρακτήρα της Δικαιοσύνης.

Για παράδειγμα, με αφορμή τη συγκεκριμένη ποινή - «χάδι» των 13 ετών κάθειρξης για τη στυγερή δολοφονία του 15χρονου μαθητή, δεν γίνεται να μην ανακαλέσει κανείς στη μνήμη του και να μη συγκρίνει την ποινή των 10 ετών κάθειρξης που επιβλήθηκε στην καθαρίστρια από το Βόλο επειδή πλαστογράφησε το απολυτήριο του Δημοτικού προκειμένου να μπορέσει να εργαστεί, απόφαση η οποία τελικά κάτω και από τη γενική κατακραυγή αναιρέθηκε.

Ωστόσο, εκτός από τις σοβαρές ευθύνες που πρωτίστως φέρει το συγκεκριμένο δικαστήριο, δεν μπορεί να μην αναφερθεί κανείς και στο προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε άρον - άρον η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και συνέβαλε στη συγκεκριμένη προκλητική απόφαση.

Ειδικότερα, στον νέο Ποινικό Κώδικα, για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση εκτός από την ποινή της ισόβιας κάθειρξης προβλέπεται, πλέον, διαζευκτικά και η ποινή της πρόσκαιρης κάθειρξης από 10 έως 15 έτη.

Το ίδιο προβληματική είναι και η αλλαγή στα όρια των ποινών όπως διαμορφώνονται μετά την αναγνώριση ελαφρυντικών και κυρίως για τα βαριά κακουργήματα, όπως είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με το νέο Κώδικα, τα όρια ποινών που ήταν δυνατόν να καταδικαστεί ο Κορκονέας, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη, αλλά με την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, κυμαίνονταν από 5 έως 15 έτη κάθειρξης αντί για 10 έως 20 έτη που ίσχυαν. Διαφορετική, λοιπόν, θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι η ποινή που επιβλήθηκε σε αυτόν, ακόμα και μετά τη χορήγηση του όποιου ελαφρυντικού, εάν τα όρια ποινής ήταν διαφορετικά. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι όσον αφορά την αναγνώριση του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, η νέα διάταξη του ΠΚ είναι αλήθεια ότι τη διευκολύνει περισσότερο.

Παρεμπιπτόντως, αξίζει να επισημανθεί ότι με βάση τις ισχύουσες νέες διατάξεις, διαμορφώνεται πλέον η εξής άκρως προβληματική νομική πραγματικότητα, αναφορικά με το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση: Είναι δυνατόν σε κάποιον κατηγορούμενο να επιβληθεί η διαζευκτική ποινή της πρόσκαιρης αντί της ισόβιας κάθειρξης και σε συνδυασμό με την αναγνώριση κάποιου ελαφρυντικού η ποινή του να κυμανθεί από 2 έως 8 έτη! Είναι φανερό ότι μια τέτοια πρόβλεψη συμβάλλει στην πλήρη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και οπλίζει το χέρι επίδοξων δολοφόνων, τύπου Κορκονέα...

Σε κάθε περίπτωση, η όψιμη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του γνωστού αντιδραστικού δόγματος «νόμος και τάξη», το οποίο είχε υιοθετήσει και τώρα χρεώνει αποκλειστικά στη ΝΔ, με αφορμή την εν λόγω απόφαση, αγγίζει επίσης τα όρια της πρόκλησης. Δεν πέρασε και πολύς καιρός, άλλωστε, όπου επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, τα δικαστήρια εξακολούθησαν όπως και πρώτα να κηρύσσουν παράνομες απεργίες, να στήνουν «αγροτοδικεία» με διαδικασίες fast track, να διώκουν φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Συρία κ.ά. Δεν γίνεται να ξεχάσει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν «ελάφρυνε» το οπλοστάσιο της κρατικής καταστολής, καταργώντας τον «τρομονόμο» ή αλλάζοντας τις διατάξεις για το DNA κλπ., όπως είχε εξαγγείλει υποκριτικά ως αντιπολίτευση, αλλά με τους νέους Κώδικες, που ψήφισε, εισήγαγε νέες αντιδραστικές διατάξεις και θεσμούς.


Α.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις μεγάλες διακοπές νερού που έπληξαν τη Θεσσαλονίκη

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με τη νέα, μεγάλη διακοπή υδροδότησης που έπληξε μεγάλο κομμάτι της Δυτικής Θεσσαλονίκης, το Πανόραμα, την Καλαμαριά, τη ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης αλλά και τα χωριά Χαλάστρα, Σίνδος και Ωραιόκαστρο, τις προηγούμενες μέρες, απαιτώντας από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΥΑΘ να πάρουν άμεσα μέτρα.

Οι διακοπές ξεκίνησαν το απόγευμα της Τετάρτης από τη ΒΙΠΕ και επεκτάθηκαν σε μεγάλο μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος. Κρίθηκαν απαραίτητες από την ΕΥΑΘ λόγω «σοβαρού προβλήματος που εμφανίστηκε στη διώρυγα προσαγωγής του Αλιάκμονα προς την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, το οποίο και επηρεάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ύδατος που εισέρχεται στην εγκατάσταση». Η κατάσταση άρχισε να εξομαλύνεται σταδιακά από το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ωστόσο, την Παρασκευή, εν μέσω καύσωνα, σημειώθηκαν έκτακτες διακοπές υδροδότησης το πρωί και το μεσημέρι σε περιοχές της Καλαμαριάς και του Ευόσμου λόγω βλαβών.

Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας σημειώνει πως το τελευταίο περιστατικό «έρχεται να θυμίσει για ακόμα μία φορά τη σοβαρή έλλειψη υποδομών και συντήρησης στο δίκτυο της ΕΥΑΘ, για την οποία είναι υπεύθυνες τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση», επισημαίνοντας πως «όλα αυτά τα προβλήματα παρουσιάζονται τη στιγμή που η ΕΥΑΘ τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει κερδοφορία».

Καλεί τους εργαζόμενους και το λαό της Θεσσαλονίκης «να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από το γεγονός της νέας διακοπής της υδροδότησης. Οσο η ιδιοκτησία της γης, των υδάτινων πόρων, των δασών, των εργοστασίων επεξεργασίας νερού, των δικτύων ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων θα αποτελούν πεδίο κερδοφορίας των κρατικών καπιταλιστικών επιχειρήσεων και των μονοπωλίων, οι μόνοι χαμένοι θα είμαστε εμείς και τα παιδιά μας».

Προσθέτει πως το ΚΚΕ με συνεχείς παρεμβάσεις «έχει αναδείξει και έχει προειδοποιήσει το λαό της Θεσσαλονίκης για τις συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, που προχώρησε και θα προχωρήσει τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την τωρινή της ΝΔ.

Γι' αυτό και σήμερα οι αγώνες ενάντια σε κάθε μορφή άμεσης ή έμμεσης ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του νερού, οι αγώνες για φθηνό ποιοτικό νερό για όλους τους εργαζόμενους, για πλήρη σταθερή εργασία των εργαζομένων στον κλάδο, με διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, πρέπει να στοχεύουν στην ανατροπή της πολιτικής εμπορευματοποίησης του νερού και του καπιταλιστικού συστήματος που την παράγει».

«Η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι υποχρεωμένες να πάρουν άμεσα μέτρα:

- Για την αποκατάσταση της υδροδότησης και της ποιότητας του νερού.

- Για την άμεση και οριστική λύση του προβλήματος με την αντικατάσταση του αγωγού και την ολοκλήρωση των έργων τροφοδοσίας από τον Αλιάκμονα.

- Να χορηγηθούν άμεσα οι απαραίτητες ποσότητες καθαρού πόσιμου νερού στους κατοίκους και στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων.

- Να στελεχωθούν τώρα οι υπηρεσίες με επαρκές μόνιμο προσωπικό και όλα τα μέσα για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν».

Παρέμβαση του Αρείου Πάγου

Αντίγραφο της απόφασης για την υπόθεση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008 στα Εξάρχεια ζήτησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την αποφυλάκιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα.

Ειδικότερα, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζήτησε τη διαβίβαση αντίγραφου της απόφασης μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου να τη μελετήσει και να κρίνει αν θα ασκήσει αναίρεση ή όχι.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org