ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΘΗΚΗ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΜΕΣΟΥ ΒΕΛΗΝΕΚΟΥΣ
Σε εφαρμογή η απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν

Κατηγορούν για μη συμμόρφωση τη Ρωσία και θυμίζουν ότι η Κίνα δεν ήταν μέρος της Συνθήκης

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας στη φετινή σύνοδο του G20

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των Προέδρων ΗΠΑ - Ρωσίας στη φετινή σύνοδο του G20
Τη σοβαρή όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα του πλανήτη βεβαιώνει η απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση από τη Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Μέσου Βεληνεκούς (Intermediate - Range Nuclear Forces Treaty - INF) που τέθηκε σε εφαρμογή τελικά την Παρασκευή 2 Αυγούστου, ρίχνοντας φυσικά «νερό στο μύλο» των μονοπωλίων της πολεμικής βιομηχανίας, σε βάρος της ασφάλειας των λαών. Το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι η παραβίαση της συμφωνίας από τη Ρωσία, επειδή «δεν επανήλθε στον πλήρη και εξακριβωμένο σεβασμό» της INF.

Σε σχετική ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο επέρριψε την ευθύνη στη Μόσχα κατηγορώντας την για μη συμμόρφωση με τη Συνθήκη, που «διακυβεύει τα ύψιστα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς η ανάπτυξη και η εγκατάσταση από τη Ρωσία ενός πυραυλικού συστήματος που παραβιάζει τη Συνθήκη αντιπροσωπεύει άμεση απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους και εταίρους μας». Νωρίτερα, άλλοι υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η Ρωσία έχει παραβιάσει την INF αναπτύσσοντας «πολλές συστοιχίες» ενός ρωσικού πυραύλου «Κρουζ» στη Ρωσία και στο δυτικό τμήμα της, που έχουν «τη δυνατότητα να πλήξουν σημαντικούς ευρωπαϊκούς στόχους».

Η εξέλιξη προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ρωσίας, που υποστήριξε πως η Συνθήκη, που υπογράφηκε στις 8/12/87 μεταξύ των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης, τερματίστηκε «με πρωτοβουλία των ΗΠΑ». Ωστόσο, ακολούθως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «TASS» επανέφερε στο προσκήνιο ρωσική πρόταση για ένα, έστω προσωρινό, μορατόριουμ στην ανάπτυξη μικρών και μεσαίων πυρηνικών όπλων που απαγορεύονται από τη συμφωνία αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των ΗΠΑ για τερματισμό της συμφωνίας υποστηρίχτηκε πλήρως από το ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του οποίου Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε υποκριτικά λύπη, «επειδή η Ρωσία δεν έδειξε προθυμία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Τόνισε πως είναι «ομόφωνη θέση» όλων των μελών του ΝΑΤΟ ότι η Συνθήκη παραβιάστηκε από τη Ρωσία και πως, ως εκ τούτου, οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνεχίσουν να την εφαρμόζουν. Παρ' όλα αυτά απέφυγε να προχωρήσει στη λήψη αντιποίνων προς τη Μόσχα, υποστηρίζοντας πως το ΝΑΤΟ θα απαντήσει «με μετρημένο και υπεύθυνο τρόπο» διασφαλίζοντας παράλληλα πως η «αποτρεπτική πυρηνική» δύναμή του θα παραμείνει «αποτελεσματική». Ισχυρίστηκε δε πως τάχα το ΝΑΤΟ δεν επιδιώκει μία νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών... Βέβαια, για να διαπιστώσει κανείς αν αληθεύουν τέτοιοι ισχυρισμοί, αρκεί να θυμηθεί μόνο το γνωστό «νέο πυρηνικό δόγμα των ΗΠΑ» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τραμπ το Φλεβάρη του 2018 με το οποίο πρότεινε τη δημιουργία «σύγχρονων όπλων χαμηλής ισχύος», ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, σε πεδία συγκρούσεων στα οποία θεωρείται πως διακυβεύονται κρίσιμα συμφέροντα αμερικανικών μονοπωλίων.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ για την αποχώρησή τους από την INF έχουν επικαλεστεί και το γεγονός ότι αυτή δεν περιλαμβάνει την Κίνα. Μάλιστα, το Πεκίνο μέχρι σήμερα έχει απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής του σε σχετικές συνομιλίες. Στα μέσα του Ιούλη, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ δήλωνε ότι «επί του παρόντος, δεν βλέπουμε προϋποθέσεις ή λόγους για συμμετοχή της Κίνας σε τέτοιες συνομιλίες»...

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΣΙΑ
Αμερικανικές καταγγελίες για «εξαναγκασμούς» της Κίνας

Δηλώσεις του Μ. Πομπέο στο περιθώριο συναντήσεων με τους ΥΠΕΞ της ASEAN

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN και των ΗΠΑ

Copyright 2019 The Associated

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ASEAN και των ΗΠΑ
ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Στις προσπάθειες των ΗΠΑ να διασφαλίσουν συμμάχους για τον περιορισμό της κινεζικής επιρροής στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (και ευρύτερα σε Ασία - Ειρηνικό - Ινδικό) εστίασε ο ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο τις επαφές που είχε στην Μπανγκόκ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης Κρατών για τη Νοτιοανατολική Ασία (ASEAN) και άλλων συναντήσεων που είχαν τα 10 κράτη - μέλη της (Βιετνάμ, Ινδονησία, Καμπότζη, Λάος, Μαλαισία, Μπρουνέι, Μιανμάρ, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες).

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εκπροσώπησε τη χώρα του, που μαζί με τις Αυστραλία, Καναδά, Κίνα, ΕΕ, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Νέα Ζηλανδία και Ρωσία αποτελούν τους 10 «εταίρους σε διάλογο» της ASEAN. Ακόμα, ειδικοί προσκεκλημένοι της συνάντησης ήταν οι ΥΠΕΞ από Περού, Νορβηγία, Ελβετία αλλά και Τουρκία.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Πομπέο ανέδειξε τους «εξαναγκασμούς» στους οποίους προχωρά η Κίνα σε χώρες με τις οποίες γειτονεύει στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ), μια κρίσιμη - ενεργειακά και γεωστρατηγικά - θαλάσσια ζώνη της περιοχής. Την ανησυχία της Ουάσιγκτον μεγαλώνει η γοργή επέκταση στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών που η Κίνα συνεχίζει για να ισχυροποιήσει κι άλλο τη θέση της. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε την τελευταία 4ετία περιπολίες στη ΝΚΘ, στο όνομα της εγγύησης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».

Πάντως, ο Πομπέο σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει βελτίωση της συνεργασίας της με την Κίνα, σε θέματα όπως και η «θαλάσσια πύλη της ΝΚΘ», αναφέροντας ότι «όταν εξυπηρετούνται τα αμερικανικά συμφέροντα, είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κίνα».

Η συνάντηση των ΥΠΕΞ έγινε με θέμα «Αναπτύσσοντας την εταιρική σχέση με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη». Συζητήθηκαν η συνεργασία σε τομείς όπως «η αντιμετώπιση καταστροφών», η «προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος», αλλά και η Ενέργεια, όπως επίσης και η πρόοδος σε διάφορα προγράμματα που ενισχύουν τη «συνδεσιμότητα» των μελών της Ενωσης, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δικτύων και υποδομών που θα διευκολύνουν περαιτέρω επενδύσεις μονοπωλίων τα οποία εκφράζουν ήδη όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη γοργά αναπτυσσόμενη Νοτιοανατολική Ασία.

Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή το πρωί εξερράγησαν δύο βόμβες μικρής ισχύος στην Μπανγκόκ, ενώ ήταν ακόμα σε εξέλιξη οι συναντήσεις της ASEAN. Τραυματίστηκαν τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο γυναίκες. Ο πρωθυπουργός Πραγιούτ Τσαν Οτσα ενημερώθηκε για «τις βομβιστικές επιθέσεις» και «διέταξε να διενεργηθεί έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι «τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν». Ορισμένα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει κι άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - BREXIT
Εκλογική ήττα των Συντηρητικών σε περιφέρεια της Ουαλίας

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την πρώτη του εκλογική ήττα υπέστη ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον. Στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που έγιναν την Πέμπτη στη μονοεδρική περιφέρεια της Ουαλίας, Μπρίκον - Ραντνορσάιρ, έχασε ο βουλευτής των Συντηρητικών Κρις Ντέιβις, που είχε καθαιρεθεί για ατασθαλίες και υποστήριζε το Brexit. Ο Ντέιβις ήρθε δεύτερος παίρνοντας τελικά 12.401 ψήφους, ενώ νικήτρια με διαφορά βγήκε η υποψήφια των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τζέιν Ντοντς, με 13.826 ψήφους, η οποία υποστήριζε την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Ο υποψήφιος των Εργατικών πήρε μόλις 1.680 ψήφους, ενώ το κόμμα του σπαράσσεται από ενδοαστικές αντιθέσεις σε σχέση με το μέλλον της χώρας στην ΕΕ.

Σε κάθε περίπτωση «κοστίζει» η απώλεια της βουλευτικής έδρας για τη συντηρητική κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία στέκεται στη Βουλή χάρη στις 10 ψήφους του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP. Αναδεικνύει τη ρευστότητα και τις εύθραυστες ισορροπίες στο εσωτερικό, ενόψει νέας κλιμάκωσης των παζαριών για τους όρους αποχώρησης από την ΕΕ, με ορίζοντα την 31η Οκτώβρη.

Επιπλέον, την περιπλοκότητα της κατάστασης καταγράφουν και οι νέες προειδοποιήσεις του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, ότι τυχόν Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτώβρη θα προκαλέσει «άμεσο σοκ» στη βρετανική οικονομία. Οπως εξήγησε μιλώντας στο BBC, «δυνητικά σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων δεν θα μπορούν πλέον να λειτουργήσουν», εκτιμώντας ότι τα μεγαλύτερα πλήγματα θα υποστούν οι κλάδοι των αυτοκινήτων, των μεταφορών, οι βιομηχανίες χημικών και τροφίμων.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Ισχυρός σεισμός και προειδοποίηση για τσουνάμι

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ινδονησία, στα ανοιχτά των νήσων Σουμάτρα και Ιάβα. Μάλιστα οι αρχές της χώρας εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι μέχρι και 3 μέτρα. Ειδικά για τους κατοίκους στην ακτή Μπάντεν, στην Ιάβα, η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Ινδονησίας εξέδωσε προειδοποίηση να «απομακρυνθούν αμέσως σε πιο ψηλά σημεία».

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του Αμερικανικού Γεωλογικού Ινστιτούτου (USGS), το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 227 χιλιόμετρα από την πόλη Τελούκ Μπετούνγκ, της επαρχίας Λαμπούνγκ στη Σουμάτρα και το εστιακό βάθος του ήταν 59 χιλιόμετρα. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες για σοβαρές ζημιές ή θύματα. Πολλά ασιατικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι κάτοικοι όλων των πόλεων βγήκαν στους δρόμους ανήσυχοι, εξαιτίας και του μεγέθους της δόνησης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ