ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2019
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δεκάδες Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών

Με σύνθημα «Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας... "θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα..." τον Σοσιαλισμό», το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» ταξιδεύει αυτό το διάστημα με προφεστιβαλικές εκδηλώσεις, προβολές ταινιών και άλλες δραστηριότητες σε όλη την Ελλάδα.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ θα κορυφωθεί στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, στις 19, 20 και 21 Σεπτέμβρη. Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στο χώρο του Φεστιβάλ: Στις 20.30 χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Νωρίτερα, όμως, θα περάσει με κεντρικές εκδηλώσεις από όλες τις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα τις ημερομηνίες και τους ομιλητές σε όλα αυτά τα κεντρικά Φεστιβάλ σε μεγάλες πόλεις και νησιά, ανά περιοχή:

Κεντρική Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: 12 - 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Π. Μελά». Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατερίνη: 31 Αυγούστου, στο θεατράκι του Πάρκου Κατερίνης. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Βέροια: 6 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελιάς. Θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κ. Μακεδονίας.

Κιλκίς: 9 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Κήπου. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Κ. Μακεδονίας.

Γιαννιτσά: 20 Σεπτέμβρη, στο Πολύκεντρο. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σέρρες: 21 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Ελευθερίας. Θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δυτική Ελλάδα

Πάτρα: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Νότιο Πάρκο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγρίνιο: 7 Σεπτέμβρη, στο «Παπαστράτειο» Γυμνάσιο. Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αίγιο: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Ποσειδώνα. Θα μιλήσει η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ.

Ζάκυνθος: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Σολωμού. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Κεφαλονιά: 31 Αυγούστου, στην πλατεία «Περιφέρειας» στο Αργοστόλι. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.


Πύργος: 7 Σεπτέμβρη, στην κεντρική πλατεία. Θα μιλήσει η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτ. Ελλάδας.

Θεσσαλία

Λάρισα: 14 - 15 Σεπτέμβρη, στην κοίτη Πηνειού. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Βόλος: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Δημοτικό Θέατρο (πάρκο Ρ. Φεραίου). Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τρίκαλα: 6 Σεπτέμβρη, στον Μύλο Ματσόπουλου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Θεσσαλίας.

Καρδίτσα: 6 Σεπτέμβρη, στο Παυσίλυπο (παλιό 1ο Λύκειο). Θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κρήτη

Ηράκλειο: 13 - 14 Σεπτέμβρη, στο Κομμένο Μπεντένι. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χανιά: 14 - 15 Σεπτέμβρη, στο San Salvatore. Στις 15 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αγ. Νικόλαος: 7 Σεπτέμβρη, στη λίμνη Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ρέθυμνο: 13 Σεπτέμβρη, στην πλ. Μικρασιατών. Θα μιλήσει ο Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αν. Μακεδονία - Θράκη

Καβάλα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Φαλήρου. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Αλεξανδρούπολη: 14 Σεπτέμβρη, στο Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θάσος: 11 Αυγούστου, στις Αποθήκες Μεταλλείων, στα Λιμενάρια. Θα μιλήσει ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ.

Δράμα: 6 Σεπτέμβρη, στην Αγ. Βαρβάρα. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Κομοτηνή: 20 Σεπτέμβρη, στο Σπαθί. Θα μιλήσει ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ορεστιάδα: 20 Σεπτέμβρη, στο Αλσος Αδριανουπόλεως. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Ξάνθη: 21 Σεπτέμβρη, στην πλ. Διοικητηρίου. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Αιγαίο

Ρόδος: 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Θέρμαι. Θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λέσβος: 14 Σεπτέμβρη, στα κεντρικά Λύκεια, στη Μυτιλήνη. Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Ικαρία: 8 Αυγούστου, στον Καραβόσταμο (Ρέμα). Θα μιλήσει ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Χίος: 9 Αυγούστου στο Πάρκο Βουνακίου. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Τήνος: 23 Αυγούστου στο λιμάνι. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Κως: 31 Αυγούστου στο Πάρκο Ιπποκράτη. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Λήμνος: 1η Σεπτέμβρη στο λιμάνι της Μύρινας. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Σύρος: 4 Σεπτέμβρη. Θα μιλήσει ο Λευτέρης Νικολάου, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Σάμος: 7 Σεπτέμβρη, στην Πορφυριάδα Σχολή, στο Καρλόβασι. Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κάλυμνος: 8 Σεπτέμβρη στην πλατεία Χριστού. Θα μιλήσει η Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτής του ΚΚΕ.

Ηπειρος

Γιάννενα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιθαρίτσα. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πρέβεζα: 31 Αυγούστου, στο Κηποθέατρο «Γ. Ρίτσος». Θα μιλήσει ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Λευκάδα: 31 Αυγούστου, στο Ανοιχτό Θέατρο. Θα μιλήσει ο Σταύρος Σκουλλής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αρτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στην πλ. Σκουφά. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

Κέρκυρα: 13 - 14 Σεπτέμβρη. Στις 13 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πελοπόννησος

Καλαμάτα: 6 - 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Λιμενικού. Στις 7 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Σπάρτη: 30 Αυγούστου, στο Πάρκο Ευαγγελίστριας. Θα μιλήσει ο Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Πελοποννήσου.

Τρίπολη: 31 Αυγούστου, στην πλατεία Πετρινού. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Κόρινθος: 31 Αυγούστου, στον Φλοίσβο. Θα μιλήσει ο Γιώργος Καραγιάννης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Πελοποννήσου.

Αργος: 13 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Αγ. Πέτρου. Θα μιλήσει στέλεχος του ΚΚΕ.

Δυτ. Μακεδονία

Κοζάνη: 13 - 14 Αυγούστου, στον Δημοτικό Κήπο. Στις 14 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γρεβενά: 30 Αυγούστου. Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Πτολεμαΐδα: 3 Σεπτέμβρη, στο Πέτρινο Σχολείο. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φλώρινα: 6 Σεπτέμβρη, στο Νέο Πάρκο. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καστοριά: 7 Σεπτέμβρη, στην πλατεία Απόζαρι. Θα μιλήσει ο Κώστας Ιωσηφίδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας.

Αν. Στερεά - Εύβοια

Χαλκίδα: 14 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Δέλτα. Θα μιλήσει η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θήβα: 6 Σεπτέμβρη, στο γήπεδο Αγ. Νικολάου. Θα μιλήσει ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λαμία: 7 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Τσαλτάκη. Θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.

Λιβαδειά: 13 Σεπτέμβρη, στον αύλειο χώρο του Διοικητηρίου. Θα μιλήσει ο Θάνος Μπίμπας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΣΠ Αν. Στερεάς - Εύβοιας.


Το «Κόκκινο Αερόστατο» προσγειώνεται για άλλη μια χρονιά στο Φεστιβάλ

Με την ορμή που πήρε μετά την πετυχημένη παιδική κατασκήνωση στο Καρπενήσι, το «Κόκκινο Αερόστατο» ...προσγειώνεται στο 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με σύνθημα του χώρου δανεισμένο από τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες «Να αλλάξεις τον κόσμο δεν είναι τρέλα ούτε ουτοπία, είναι αυτό που λέμε δικαιοσύνη!». Τα παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα έχουν τον δικό τους χώρο με ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πολύμορφες δραστηριότητες, εκδηλώσεις, εργαστήρια και παραστάσεις!

Και τις τρεις μέρες, τα παιδιά θα μπορούν να μάθουν και να παίξουν συλλογικά, μέσα από τις «5 γωνιές» δραστηριοτήτων που θα υπάρχουν στο χώρο. Οι πιο πολλές από τις γωνιές είναι καινούριες σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Οι «γωνιές» θα λειτουργούν και τις τρεις μέρες από τις 7 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., ενώ τα προγράμματά τους θα είναι μικρής διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται μέσα σε αυτές τις ώρες. Ας τις γνωρίσουμε!

Ενδιαφέρουσες και ανανεωμένες γωνιές!
  • Γωνιά «Κόκκινου Αερόστατου» και παιδικής κατασκήνωσης με τίτλο «Ελα κι εσύ στην παρέα μας!». Σε αυτή τη γωνιά θα βρίσκεται η ομάδα που επιμελείται το περιοδικό, ώστε να συνομιλήσει με τα παιδιά, να ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Εκεί επίσης θα συναντηθούν ξανά όλα τα παιδιά και οι ομαδάρχες που κατασκήνωσαν μαζί στο Καρπενήσι, στο τελευταίο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, ενώ το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο «Συνάντηση... ξανά», όπου θα τους περιμένει και μία ευχάριστη έκπληξη...
  • Γωνιά με τίτλο «Σεβασμός στο περιβάλλον σημαίνει...», βασισμένη σε παιχνίδια φυσικών επιστημών. Τα παιδιά, και πολύ σωστά, έχουν πολύ έντονο το αίσθημα της προστασίας του περιβάλλοντος, του πλανήτη στον οποίο ζούμε. Μέσα από τα ευφάνταστα παιχνίδια που σχεδιάζονται, ο στόχος είναι τα παιδιά να αποκτούν κάποια ερεθίσματα ώστε να ανοίξει η κουβέντα: Ποια είναι τα αίτια της καταστροφής του περιβάλλοντος σήμερα; Πώς σχετίζονται με το κυνήγι του κέρδους που είναι ο κανόνας στη λειτουργία των μεγάλων επιχειρήσεων και βιομηχανιών σήμερα; Πώς θα μπορούσαν να συμβαδίζουν η πρόοδος και η ικανοποίηση των όλο και μεγαλύτερων λαϊκών αναγκών με το σεβασμό στο περιβάλλον;
  • Γωνιά του Αθλητισμού. Το «Κόκκινο Αερόστατο» βάζει στόχο, η συγκεκριμένη γωνιά να είναι η πιο ανανεωμένη και εμπλουτισμένη σε σχέση με τις άλλες χρονιές. Και τις τρεις μέρες στη γωνιά αυτή θα υπάρχουν τοίχος αναρρίχησης, πινγκ πονγκ και σκάκι. Ενώ οι πρώτες δύο μέρες θα είναι αφιερωμένες στη γνωριμία με κάποιο άθλημα: Την Πέμπτη στα μαχητικά αθλήματα (πάλη, παγκράτιο, πυγμαχία) και την ξιφασκία και την Παρασκευή στα αθλήματα του στίβου, ενώ παράλληλα θα γίνεται παρουσίαση afrofitness, με σύγχρονη αφρικανική μουσική από την ομάδα «ANASA».
  • Γωνιά με τίτλο «Για έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο, για όλα τα παιδιά». Στη γωνιά αυτή τα παιδιά θα παίρνουν μέρος σε ένα παιχνίδι ρόλων σε δύο μέρη εμπνευσμένο από το σύνθημα του Φεστιβάλ. Στο πρώτο μέρος οι μικροί μας φίλοι, μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι, θα ψάξουν και θα αναλογιστούν πώς ζουν τα παιδιά σήμερα σε όλο τον κόσμο, πώς καλύπτονται τα δικαιώματα και οι ανάγκες τους. Τι σχέση έχει ο τρόπος που ζουν με τη δουλειά των γονιών τους, αλλά και γενικότερα με τον τρόπο που είναι οργανωμένες οι κοινωνίες σήμερα... Στο σημείο αυτό τα ίδια τα παιδιά θα κληθούν να οραματιστούν και να περιγράψουν έναν άλλο κόσμο, όμορφο και δίκαιο για όλους. Για να απαντήσουν και στο πιο σημαντικό: Είναι το όραμά τους αυτό ρεαλιστικό σήμερα;
  • Γωνιά για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τους υπολογιστές. Η συγκεκριμένη γωνιά αγγίζει ένα ιδιαίτερα επίμαχο ζήτημα για παιδιά Δημοτικού και Γυμνασίου. Μέσα από ένα πρωτότυπο εργαστήριο και ειδικές αποστολές επιδιώκουμε, μαζί με τα παιδιά, να αποκαλύψουμε κάποιες «αθέατες» πλευρές του κόσμου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών: Πόσο «αθώα» είναι τα περιβάλλοντα και οι χαρακτήρες των περισσότερων παιχνιδιών; Ποιος ο ρόλος των εταιρειών που υπάρχουν πίσω από αυτά τα παιχνίδια και πόσα κέρδη βγάζουν; Τελικά, πώς θα καταφέρεις να επιλέγεις εσύ πότε θα κλείνεις τον υπολογιστή και να μην επιτρέπεις να σε «κλείσει» αυτός;
Ταξιδεύουμε με τον «Δον Κιχώτη»


Η παιδική θεατρική ομάδα που λειτουργεί στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ θα ανεβάσει το Σάββατο τον «Δον Κιχώτη» του Μιγκέλ Θερβάντες. Μπροστά στα μάτια των παιδιών θα ζωντανέψουν όλες οι περιπέτειες του ήρωά μας...

Θα καταφέρει ο Δον Κιχώτης να ελευθερώσει την ωραία Δουλτσινέα; Θα νικήσει ο Δον Κιχώτης τους Γίγαντες - ανεμόμυλους; Θα βρει ο Δον Κιχώτης άλλους να τον συντροφεύσουν στον αγώνα του ενάντια στην αδικία; Ηρθε η στιγμή να γίνουν όλα τα παιδιά, πάνω και κάτω από τη σκηνή, ένας ακόμα Δον Κιχώτης ώστε από τη σκηνή του «Κόκκινου Αερόστατου» το μήνυμα να ακουστεί σε όλο το Φεστιβάλ: «Να αλλάξεις τον κόσμο, φίλε μου Σάντσο, δεν είναι τρέλα, ούτε ουτοπία. Είναι δικαιοσύνη!».

  • Ειδικός χώρος για παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων του Δημοτικού και του Γυμνασίου θα υπάρχει σε όλα τα Φεστιβάλ των μεγάλων πόλεων. Πολύτιμο βοηθό για τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες θα αποτελέσει το τεύχος του «Κόκκινου Αερόστατου» που θα κυκλοφορήσει στα τέλη Αυγούστου.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ