ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
Παραμένει άγνωστος ο αριθμός των νεκρών

Eurokinissi

Για δύο μη αναγνωρίσιμες σορούς με διαθέσιμο DNA έκανε λόγο χτες η Πυροσβεστική, σε ενημέρωσή της για τα θύματα των φονικών πυρκαγιών της Ανατολικής Αττικής. Η Πυροσβεστική τονίζει πως αυτές οι δύο σοροί δεν έχουν αναζητηθεί από συγγενικά τους πρόσωπα. Ενα άτομο υπολογίζεται ως αγνοούμενο, με βάση την υποβολή επίσημης δήλωσης από φιλικό του πρόσωπο.

Επίσημα, οι ταυτοποιημένοι νεκροί μέχρι το βράδυ της 1ης Αυγούστου έχουν ανέλθει στους 85. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός είναι βέβαιο ότι δεν είναι ο τελικός, καθώς υπάρχουν ακόμη έξι σάκοι, οι οποίοι περιέχουν σορούς νεκρών από την πυρκαγιά στο Μάτι. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι αρχές αναφέρονται μόνο στον επίσημο αριθμό, 81 που έχουν ταυτοποιηθεί και τεσσάρων που έχασαν τη μάχη στο νοσοκομείο. Ωστόσο, όπως προκύπτει, υπάρχουν ακόμη έξι σάκοι, που, όμως, μπορεί να περιέχουν περισσότερες από μια σορούς ο καθένας. Ο αριθμός των νεκρών μπορεί να ξεπεράσει τους 91, αλλά δέκα μέρες μετά, οι υπηρεσίες δεν είναι σε θέση να δώσουν απαντήσεις.

Μάχη να κρατηθούν στη ζωή

Οι τραυματίες που εξακολουθούν να νοσηλεύονται με εγκαύματα σε διάφορα νοσοκομεία της Αττικής ανέρχονται σε 42, από τους οποίους οι 10 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» σε καλή κατάσταση, ενώ ένας εγκαυματίας έλαβε εξιτήριο από τον «Ευαγγελισμό» και άλλος ένας εξήλθε από τη ΜΕΘ.

Ελεγχοι σε σπίτια

Στο μεταξύ, με αγωνία περιμένουν οι κάτοικοι στο Μάτι τον επόμενο επανέλεγχο στα σπίτια τους από συνεργεία του υπουργείου Υποδομών. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί μέχρι τώρα και δημιουργούν ανησυχία, αφού κάποια σπίτια που είχαν χαρακτηριστεί αρχικά «κόκκινα», στη συνέχεια έγιναν «κίτρινα». Αυτό οι ιδιοκτήτες των σπιτιών δεν είναι σε θέση να το αξιολογήσουν, ωστόσο φοβούνται ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο ζήτημα της αποζημίωσης αλλά και της αποκατάστασης.

Πυρκαγιά στη Ρόδο

Πυρκαγιά ξέσπασε χτες στις παρυφές του χωριού Σάλακος, κοντά στο παλιό εργοστάσιο «Φοντάνα» στη Ρόδο. Στην περιοχή επιχείρησαν 34 πυροσβέστες με 15 οχήματα, δέκα εθελοντές και ελικόπτερο.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τους πυρόπληκτους από τις πυρκαγιές στο νομό

Τώρα να παρθούν άμεσα μέτρα, δασοπροστασίας, πυροπροστασίας, αποζημίωσης και ανακούφισης των πληγέντων στα χωριά Θροφαρί και Ζεμενό από τις πυρκαγιές

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους κατοίκους που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές και τους σφοδρούς ανέμους, ώστε να κάνουν δική τους υπόθεση, να πάρουν στα δικά τους χέρια την προστασία των δασών και των περιουσιών τους, απευθύνει η Τομεακή Επιτροπή Κορινθίας του ΚΚΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνεται:

«Απαιτούμε τώρα μέτρα αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών, αμπελοκαλλιεργητών, των μελισσοκόμων, των κτηνοτρόφων, με έκτακτη οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να μην παραπεμφθούν στα ΠΣΕΑ και στις εγκρίσεις της ΕΕ, όπως κάνει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Γιατί με διάφορα τερτίπια δεν καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και το 100% της ζημιάς.

Η Κορινθία βρίσκεται για άλλη μια φορά ανοχύρωτη σε υποδομές, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες καταστροφών. Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών, είναι προδιαγεγραμμένη εξέλιξη ότι μετά από τέτοιες καταστροφές θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες ζημιές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Περιφέρεια Πελοποννήσου γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το ΚΚΕ έγκαιρα, με κεντρική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 10 Μάη, είχε προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δεν λύθηκε όμως κανένα ουσιαστικό ζήτημα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και στο "αναπτυξιακό" συνέδριο της Πελοποννήσου αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη.

Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών οικογενειών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών».

ΠΑΜΕ
Με επιτυχία η συναυλία στις Σέρρες

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες η συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης του ΠΑΜΕ, παρά τον άστατο καιρό. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη. Ενίσχυσε την προσπάθεια για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης αλλά και χρημάτων, που θα δοθούν σε κατοίκους από τις πυρόπληκτες περιοχές της Αττικής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό από στέλεχος του ΠΑΜΕ, που μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι βασικές αιτίες των πυρκαγιών βρίσκονται στο ότι η γη αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα και η στέγαση ως ατομική ευθύνη χωρίς να υπάρχει κάποιο κεντρικό σχέδιο». Παράλληλα, στάθηκε «στην υποχρηματοδότηση που υπάρχει κάθε χρόνο στον κρατικό προϋπολογισμό για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και στη μείωση προσωπικού των αντίστοιχων κρατικών υπηρεσιών», αναδεικνύοντας ότι «αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει μόνο μέσα από την οργανωμένη πάλη και διεκδίκηση του εργατικού κινήματος».

Στη συνέχεια ακολούθησε η συναυλία με το συγκρότημα «Gold Stain» και άλλους καλλιτέχνες.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Εκτακτη σύσκεψη για τις πυρκαγιές

Σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο

Σε έκτακτη σύσκεψη καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους ανέργους, όλους τους φορείς της πόλης το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με θέμα: «Οι εξελίξεις μετά τις πρόσφατες φονικές πυρκαγιές, άμεσα μέτρα διεκδίκησης, οργάνωση της πυροπροστασίας και περιφρούρησης του φυσικού πλούτου της περιοχής μας». Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο (Κολοκοτρώνη 20, 3ος όροφος).

Η απόφαση για τη σύσκεψη ήρθε ως απόρροια των άμεσων καθηκόντων που προέκυψαν μετά και τις πρωτοβουλίες που πήρε το Εργατικό Κέντρο τις τελευταίες μέρες, με αφορμή τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, τις παρεμβάσεις και συναντήσεις που πραγματοποίησε σε φορείς και αρμόδιες υπηρεσίες της Πάτρας.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προκαταρκτικές εξετάσεις για αυθαίρετες καταλήψεις χώρων

Τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων, με τη μορφή του επείγοντος, προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν αυθαίρετες καταλήψεις και στην περιοχή ευθύνης της, που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ζητά να ερευνήσουν τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Λαγκαδά για αυθαίρετες καταλήψεις, κτίσματα, ρίψη μπαζών, σκουπιδιών και αν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο συντελούνται υποβάθμιση του περιβάλλοντος, μεταβολή της μορφής του δάσους και καταπάτησή του. Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, οι Δασικές Υπηρεσίες καλούνται να κάνουν χρήση όλων των μέσων τεχνολογίας και να ζητήσουν την υπηρεσιακή συνδρομή για πληροφορίες από οποιαδήποτε αρμόδια υπηρεσία, όπως πολεοδομία ή δήμους.

Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητά από τα Λιμεναρχεία Θεσσαλονίκης και Νέας Μηχανιώνας να διερευνήσουν την ύπαρξη αυθαίρετων καταλήψεων, περιφράξεων ή κτισμάτων στον αιγιαλό, που εμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα.

Στο μεταξύ, χτες το πρωί, ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαίρετης περίφραξης σε περιοχή ανάμεσα σε Πολύχρονο και Χανιώτη στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, προκειμένου να ανοίξει δίοδος προς τη θάλασσα, καθώς για ένα τμήμα 800 μέτρων δεν υπήρχε πρόσβαση προς την παραλία.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου, η κατεδάφιση της συγκεκριμένης περίφραξης ήταν ήδη προγραμματισμένη, ωστόσο η διαδικασία επισπεύσθηκε μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ