ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΝΩΣΗ ΧΩΡΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ
Διεκδικεί πιο ενεργό ρόλο στη «διεθνή σκακιέρα»

Από τη συνάντηση των υπουργών

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των υπουργών
Η «οικονομική ολοκλήρωση» της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) είναι το κύριο ζήτημα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και συνεργαζόμενων χωρών, που άρχισε χτες στη Σιγκαπούρη με χαρακτηριστικό σύνθημα «Ευέλικτοι και καινοτόμοι» και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο με σειρά συναντήσεων της Ενωσης με εκπροσώπους κρατών που έχουν προσκληθεί.

Οι υπουργοί στην 51η Συνάντησή τους κατέληξαν σε μια κοινή διακήρυξη ενώ ουσιαστικά προετοιμάζουν την 33η Συνάντηση των αρχηγών κρατών που έχει προγραμματιστεί για το Νοέμβρη. Η διακρατική αυτή καπιταλιστική ένωση ξεκίνησε το 1967 από τις Ινδονησία, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη και στη συνέχεια έγιναν σταδιακά μέλη το Μπρουνέι, το Βιετνάμ, το Λάος, η Μιανμάρ και η Καμπότζη. Οι φιλοδοξίες των ηγετών της Ενωσης, που αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους, είναι αυτή να αναδειχθεί «4η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη» αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει συνολικά η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, ως μεγάλη αγορά με νεαρό και πολυπληθές εργατικό δυναμικό και λόγω του φυσικού πλούτου που διαθέτει. Ετσι η Ενωση προξενεί το ενδιαφέρον ισχυρών «παικτών» στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, όπως οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, που επιδιώκουν προνομιακές σχέσεις για την προώθηση των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων. Στη Σιγκαπούρη έχουν μεταβεί επίσης και οι ΥΠΕΞ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Μάικ Πομπέο, αντίστοιχα, αν και μια μεταξύ τους συνάντηση δεν είχε προγραμματιστεί, χωρίς να αποκλείεται και εντελώς.

Πάντως, τις μέρες αυτές είχαν προγραμματιστεί εκτός από τις πολλές διμερείς συναντήσεις και ορισμένες βασικές πολυμερείς συναντήσεις. Χαρακτηριστικά το ASEAN+3 με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Το ASEAN+8, με Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Ινδία, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένες Πολιτείες και Ρωσία, καθώς και το Περιφερειακό Φόρουμ ASEAN (ARF), συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και εκπροσώπους χωρών όπως η Βόρεια Κορέα - που έχει αποστείλει διπλωματική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ της, Ρο Γιονγκ Χο - το Μπαγκλαντές, το Πακιστάν, η Τουρκία, το Ιράν, η Σρι Λάνκα, η Παπούα-Νέα Γουινέα, το Ανατολικό Τιμόρ, η Μογγολία.

Διακηρύξεις για ελεύθερο εμπόριο και «αμοιβαία συνεργασία»

Στο κοινό ανακοινωθέν των 26 σελίδων επαναλαμβάνονται οι γενικόλογες διακηρύξεις για προσήλωση στο «ελεύθερο εμπόριο», ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ισχυροποίηση των δομών που έχει συγκροτήσει η Ενωση (όπως η Οικονομική Εταιρική Σχέση). Σημειώνεται δε η ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις της «ψηφιακής επανάστασης» σε «έναν κόσμο που αλλάζει και γίνεται πιο πολυπολικός». Προφανώς οι επικλήσεις αυτές γίνονται από την ανάγκη των αστικών τάξεων να παίξουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία ώστε να μπορούν να σταθούν στο σφοδρό ανταγωνισμό με ισχυρότερες δυνάμεις.

Ως είθισται σε τέτοια κείμενα, γίνεται αναφορά και στο ζήτημα της ασφάλειας και της ανάγκης συνεργασίας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» ή φυσικών καταστροφών.

Το ζήτημα επίσης της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου ήταν στο επίκεντρο της διακήρυξης αλλά αναμενόταν να τεθεί και στο Περιφερειακό Φόρουμ της ASEAN αύριο Σάββατο 4 Αυγούστου, όπου θα μιλήσει και ο ΥΠΕΞ της Βόρειας Κορέας, πρώτη φορά μετά τις συναντήσεις της ηγεσίας της χώρας με την ηγεσία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ.

Παρεμβάσεις ισχυρών δυνάμεων

Οπως ανακοινώθηκε ακόμα, οι ΥΠΕΞ της ASEAN συμφώνησαν σε ένα κείμενο - «οδικό χάρτη» που θα αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων για έναν κώδικα δεοντολογίας για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, ένα ζήτημα που προκαλεί πολλές τριβές ειδικά με τις Φιλιππίνες και το Μπρουνέι. Πάντως, ο ΥΠΕΞ της Σιγκαπούρης, Βιβιάν Μπαλακρισνάν, έσπευσε να δηλώσει ότι αν και η «συμφωνία αποτελεί ορόσημο» αυτό δεν σημαίνει πως «οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει ή πως έχουν επιλυθεί όλες οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις σε σχέση με την επικράτεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας», ενώ κατέληξε ότι «θα ήταν πρόωρο να καθοριστεί μια προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, σημείωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις μπορούν να επισπευστούν αν εξαιρεθούν οι εξωτερικές παρεμβάσεις», «φωτογραφίζοντας» το ρόλο των ΗΠΑ. Επίσης, σημείωσε ότι η Κίνα θέλει να διευρύνει τη συνεργασία και τις επενδύσεις με όλες τις χώρες της περιοχής, θυμίζοντας ότι έχει υπογραφεί η λεγόμενη Εταιρική Σχέση Κίνας - ΑSEAN 2030 και ότι τα επόμενα χρόνια θα παράσχει ακόμα μεγαλύτερη οικονομική στήριξη.

Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του ΥΠΕΞ της Ρωσίας, Σ. Λαβρόφ στη συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της ASEAN, ο οποίος τους κάλεσε να συμμετάσχουν στο έργο της «μεγάλης Ευρασίας». Είπε χαρακτηριστικά: «Το μεγάλο ευρασιατικό έργο είναι, θα έλεγα, ο στόχος, τον οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε και να προσδιορίσουμε τους δρόμους μέσω των οποίων θα φθάσουμε σ' αυτόν και στην επίτευξη του οποίου προσκαλούμε όλες τις χώρες που βρίσκονται σ' αυτόν τον τεράστιο γεωπολιτικό χώρο. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η μεγάλη ευρασιατική συνεργασία δεν συνιστά ένα εκ των προτέρων έργο που αποφασίζεται σε στενό κύκλο και οι υπόλοιποι λένε ότι αυτοί είναι οι όροι με βάση τους οποίους θα συνεργασθούμε».

Οπως φαινόταν από χτες, υπήρχαν διεργασίες για να προετοιμαστεί ανάμεσα στις δύο πλευρές, Ρωσία και ASEAN, μια συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνοχώρο.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο ΥΠΕΞ, Μ. Πομπέο, που πραγματοποιεί μίνι περιοδεία στην περιοχή (χτες ήταν στην Μαλαισία, σήμερα και αύριο Σάββατο στη Σιγκαπούρη και θα ακολουθήσει η Ινδονησία), επιχειρεί να προωθήσει τη θέση της χώρας του για «ανοιχτό Ινδικό και Ειρηνικό», που επί της ουσίας είναι προσπάθεια να ανταγωνιστεί πρωτίστως την Κίνα, που διευρύνει την παρέμβασή της στην περιοχή και εντάσσει όλο και περισσότερες χώρες της στα μεγαλεπήβολα σχέδια των κινεζικών ομίλων για τους σύγχρονους «δρόμους του μεταξιού» (Μια ζώνη, ένας δρόμος). Ταυτόχρονα, ο Πομπέο θέλει να πιέσει ακόμα περισσότερο στο ζήτημα της Κορέας, ζήτημα που επίσης εντάσσεται στον ευρύτερο ανταγωνισμό στην περιοχή.

ΕΕ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχία για την εξέλιξη του παζαριού

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η επί του παρόντος «αναστολή» της διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) και ΕΕ για το Brexit, με φόντο τα σκληρά παζάρια και τα αδιέξοδα των έως τώρα προσπαθειών για κοινά αποδεκτές λύσεις, αντικατοπτρίστηκε σε άρθρο του επικεφαλής διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μισέλ Μπαρνιέ, το οποίο δημοσιεύτηκε χτες σε 20 ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ο Μπαρνιέ, αναφερόμενος στην πρόσφατη «Λευκή Βίβλο» που παρουσίασε η κυβέρνηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στα πιο δύσκολα ζητήματα, υποστήριξε ότι αυτά «απειλούν το μέλλον της ευρωενωσιακής ενιαίας αγοράς». Οπως ανέφερε, το ΗΒ γνωρίζει καλά τα οφέλη της ενιαίας αγοράς γιατί συνέβαλε στη διαμόρφωση των κανόνων τα τελευταία 45 χρόνια, όμως, ορισμένες προτάσεις του θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ενιαία αγορά της ΕΕ, «που είναι από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά μας». Κατηγόρησε έτσι τους Βρετανούς αξιωματούχους ότι επιθυμούν να διατηρήσουν ελεύθερη την κίνηση αγαθών με τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά όχι και την ελεύθερη κίνηση υπηρεσιών και ανθρώπων. Ακολούθως εμφανίστηκε λίγο πιο «ευέλικτος» στο ζήτημα των συνόρων της Ιρλανδίας (που είναι μέλος της ΕΕ) με τη Βόρεια Ιρλανδία (που αποτελεί τμήμα του ΗΒ) επαναφέροντας την πρόταση της ΕΕ για «κοινό ρυθμιστικό πλαίσιο αγαθών και τελωνείων», που έχει ωστόσο απορριφθεί από το Λονδίνο ως προσπάθεια να αποκοπεί «οικονομικά και νομικά» η Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο ΗΒ. Απόψε, η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, στην εξοχική κατοικία του τελευταίου στον πύργο Μπρεγκανσόν, στη νότια Γαλλία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΣΕΡΒΙΑ
«Ξαναζεσταίνονται» σενάρια αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Νέα δυναμική παίρνουν τα «μαγειρέματα» τον τελευταίο καιρό με στόχο την επαναχάραξη των συνόρων στα Δυτικά Βαλκάνια. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου (πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ), Χασίμ Θάτσι, δέχθηκε το ενδεχόμενο να γίνουν «διορθώσεις» στα σύνορα με τη Σερβία, απορρίπτοντας, κατά τ' άλλα, το ενδεχόμενο διχοτόμησης του προτεκτοράτου ανάλογα με τις εθνότητες που κατοικούν σε αυτό, ώστε να πετύχει την αναγνώρισή του από τη Σερβία.

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ΑΡ, ο Χ. Θάτσι υποστήριξε ότι είναι «ανοικτός σε συζήτηση για διόρθωση των συνόρων του Κοσσυφοπεδίου με την πιθανή συμπερίληψη της κοιλάδας Πρέσεβο», στο πλαίσιο των δύσκολων διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, που γίνονταν το προηγούμενο διάστημα με τη μεσολάβηση της ΕΕ αλλά έχουν «παγώσει» εδώ και μήνες. «Η πρόταση της Σερβίας για διχοτόμηση του Κοσσόβου δεν θα πετύχει. Είναι απαράδεκτη», είπε σε επόμενο σημείο ο πρώην αρχηγός των αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ. Στη συνέχεια επανέλαβε την πρότασή του για «παρουσία» των ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις Κοσσυφοπεδίου - Σερβίας.

Το τελευταίο διάστημα Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν απέκλεισαν ως «πιθανή λύση» το ενδεχόμενο ανταλλαγής εδαφών με μειονότητες ανάμεσα στη Σερβία (π.χ. δήμοι Πρέσεβο, Μεντβέντα και Μπουγιάνοβατς όπου υπάρχει σημαντική αλβανική μειονότητα) και το Κοσσυφοπέδιο (βόρεια Κοσόβσκα Μιτρόβιτσα όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος της σερβικής κοινότητας). Τις επίσημες προτάσεις του για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου αναμένεται να παρουσιάσει τον επόμενο μήνα ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Χτες, ο Αλβανός υπουργός αρμόδιος για τη αλβανική διασπορά, Παντελί Μάτζκο, ανακοίνωσε ότι την Πρωτοχρονιά του 2019 «θα ανοίξουν τα σύνορα Αλβανίας - Κοσσυφοπεδίου» ώστε να ξεκινήσει η ελεύθερη κίνηση προσώπων μεταξύ των δύο χωρών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ