ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συνένοχη και προκλητικά συνυπεύθυνη η ΕΕ στο όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία

Τις διώξεις και τις δίκες σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚ Πολωνίας για τη διάδοση των ιδεών τους μέσω της εφημερίδας «Brzask», που συνεχίζονται, τη δίωξη σε βάρος ενός καθηγητή που τις μέρες της 200ής επετείου γέννησης του Κ. Μαρξ διοργάνωσε συνέδριο για τον μαρξισμό στο Πανεπιστήμιο του Στετίνο (με την κατηγορία της προώθησης του ολοκληρωτισμού) καθώς και την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων από τις πολωνικές αρχές, κατήγγειλε με Ερώτησή της η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην απάντησή της στην Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλου, η Ευρωπαίκή Επιτροπή ενώ σε άλλες περιπτώσεις εμφανίζεται λαλίστατη, τώρα αφήνει με προκλητικό τρόπο ασχολίαστο το όργιο αντικομμουνισμού στην Πολωνία. Επικαλείται δε υποκριτικά ότι στις εν λόγω περιπτώσεις ο λεγόμενος «Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ» δεν τηρείται, όταν είναι γνωστό ότι με αυτόν σε ισχύ Κομμουνιστικά Κόμματα σε κράτη - μέλη της ΕΕ είναι απαγορευμένα, στελέχη τους διώκονται, σέρνονται σε δίκες, κομμουνιστικά σύμβολα απαγορεύονται κ.λπ. Αυτό που αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά και με αυτήν την κυνική απάντησή της είναι ότι η ΕΕ, μαζί με τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, είναι συνυπεύθυνη και συνένοχη γι' αυτό το όργιο του αντικομμουνισμού, όχι μόνο στην Πολωνία αλλά και σε άλλα κράτη - μέλη της.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στο ΚΚ Πολωνίας και καλεί στην ενίσχυση της πάλης ενάντια στις αντικομμουνιστικές διώξεις, στον αυταρχισμό και την κατάργηση του δικαιώματος στη διακίνηση των ιδεών καθώς και στην πολιτική έκφραση και δράση των κομμουνιστών.

Υπενθυμίζουμε ότι η σχετική Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ κατέληγε: «Με τις νέες διώξεις, η κυβέρνηση της Πολωνίας συνεχίζει το αντικομμουνιστικό παραλήρημα της ΕΕ και άλλων κυβερνήσεων, που συνοδεύεται από χτύπημα των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς τοποθετείται απέναντι στις προκλητικές διώξεις, δίκες και τις χαλκευμένες κατηγορίες των πολωνικών αρχών, που καταργούν στην πράξη το δικαίωμα στη διακίνηση των ιδεών καθώς και στην πολιτική έκφραση και δράση του ΚΚ Πολωνίας;».

Και ιδού η κυνική απάντηση της Επιτροπής:

«Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, διασφαλίζει ότι γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα όπως προβλέπονται στον Χάρτη.

Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 παράγραφος 1 του Χάρτη, οι διατάξεις του απευθύνονται στα κράτη - μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ενωσης. Δεν φαίνεται να εφαρμόζονται οι διατάξεις του Χάρτη στην περίπτωση στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής».

ΣΥΡΙΑ
Η «επόμενη μέρα» στο προσκήνιο

Ο Ρώσος επιτελάρχης, στρατηγός Σ. Ρουτσκόι, δείχνει στο χάρτη τις περιοχές που ελέγχει πλέον η κυβέρνηση της Συρίας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν

AP

Ο Ρώσος επιτελάρχης, στρατηγός Σ. Ρουτσκόι, δείχνει στο χάρτη τις περιοχές που ελέγχει πλέον η κυβέρνηση της Συρίας κοντά στα Υψίπεδα του Γκολάν
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

«ΗΠΑ και Δύση θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερα για να συμβάλουν στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Συρίας και να βελτιώσουν εκεί τη ζωή των προσφύγων», δήλωσε από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στη Σιγκαπούρη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Ο Ρώσος αξιωματούχος, που βλέπει ότι η νέα μοιρασιά στη Συρία - μετά την ήττα των τζιχαντιστών - πλησιάζει προετοιμάζει το έδαφος για τα συμφέροντα των ρωσικών μονοπωλίων. Ετσι, ασκεί «άσφαιρη» κριτική σε ΗΠΑ και ΕΕ ότι αρκούνται μόνο στη «βασική ανθρωπιστική βοήθεια» στη Συρία ενώ ο ανταγωνισμός που επίκειται θα είναι σφοδρότατος.

Το ίδιο διάστημα, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, διαπίστωσε ότι πλέον η κατάσταση στα σύνορα της Συρίας με τα κατεχόμενα (από τη χώρα του) Υψίπεδα του Γκολάν και το Ισραήλ «έχει πλέον επανέλθει εκεί που ήταν πριν από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου» στη Συρία το 2011. Ο Λίμπερμαν πρόσθεσε πως η χώρα του δεν έχει σκοπό να παρέμβει, να επέμβει ή να πραγματοποιήσει επιχειρησιακά σχέδια στο συριακό έδαφος εφόσον αφενός η Συρία σεβαστεί τη διμερή συμφωνία του 1974 για τα μεταξύ τους σύνορα, αφετέρου η συριακή κυβέρνηση δεν επιτρέψει να μετατραπούν τα εδάφη της σε «πεδίο δράσης» ιρανικών δυνάμεων για την εξαπόλυση επίθεσης στο Ισραήλ ή τη μεταφορά όπλων στη λιβανέζικη σιιτική οργάνωση «Χεζμπολάχ».

Ενδιαφέρον πάντως προκάλεσε παράλληλη ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι σε επιδρομή μαχητικού του σκοτώθηκαν χτες επτά τζιχαντιστές που εισήλθαν στα νότια Υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία. Ως κομμάτι του ίδιου «παζλ» εμφανίστηκε στη συνέχεια η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας ότι κυανόκρανοι του ΟΗΕ επέστρεψαν στα σύνορα Συρίας - Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν πραγματοποιώντας ξανά, μετά από χρόνια, περιπολίες, με τη βοήθεια ρωσικής στρατιωτικής αστυνομίας...

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, η Διεθνής Αμνηστία χτες απηύθυνε «έκκληση» στην Τουρκία να τερματίσει τις «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Αφρίν της βόρειας Συρίας, όπου πραγματοποιεί στρατιωτική επέμβαση από τις 20 Γενάρη.

ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Απειλές προς το Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Νέες απειλές κατά του Ιράν εκτόξευσαν χτες με διαφορά μερικών ωρών υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι ΗΠΑ και Ισραήλ με αφορμή επικείμενα στρατιωτικά γυμνάσιά του και την αύξηση κινητικότητας κοντά στα στρατηγικά στενά Ορμούζ και Μπαμπ αλ Μαντέμπ.

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Μπιλ Ορμπαν, σημείωσε: «Παρακολουθούμε την κατάσταση στενά και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας ώστε να διασφαλίσουμε την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην περιοχή και την ελεύθερη ροή εμπορευμάτων στις διεθνείς θαλάσσιες οδούς». Αλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο «Ρόιτερς» υπό τον όρο τήρησης της ανωνυμίας υποστήριξαν ότι παρακολουθούνται πάνω από 100 ιρανικά πολεμικά σκάφη, στα οποία επιβαίνουν πολλές εκατοντάδες στρατιώτες.

Ακολούθησε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, που προειδοποίησε το Ιράν να μην μπλοκάρει τα στρατηγικά στενά στην Ερυθρά Θάλασσα επειδή τότε θα έχει να αντιμετωπίσει «το διεθνή συνασπισμό και τα όπλα του Ισραήλ». Τις απειλές συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που είπε ότι το Ισραήλ «είναι ικανό να πολεμήσει ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα και στην Ερυθρά Θάλασσα».

Οι απειλές και «προειδοποιήσεις» Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων εκδηλώνονται λίγο πριν από τη μεγάλη στρατιωτική άσκηση στον Περσικό Κόλπο και ενώ ξεκινά αύριο Σάββατο μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια ο ιρανικός στρατός, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν χιλιάδες στρατιωτικοί και δεκάδες πλοία και αεροπλάνα επιδεικνύοντας τη δυνατότητά τους να κλείσουν, εάν το θελήσουν, νευραλγικές οδούς για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, όπως τα στρατηγικά στενά Ορμούζ.

  • Το ίδιο 24ωρο, το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ειδήσεις για διαμαρτυρίες σε αρκετές πόλεις του Ιράν με αφορμή τη σημαντική μείωση της συναλλαγματικής αξίας του νομίσματος ριάλ έναντι του δολαρίου αφότου, τον περασμένο Μάη, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Την απελευθέρωση της Αχέντ Ταμίμι χαιρετίζει η ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας χαιρετίζει την απελευθέρωση της νεαρής Παλαιστίνιας αγωνίστριας Αχέντ Ταμίμι και της μητέρας της από τις ισραηλινές φυλακές. Τονίζει στην ανακοίνωσή της:

«Η Αχέντ περήφανα αντιστάθηκε στην ισραηλινή κατοχή της παλαιστινιακής γης. Η πρόωρη αποφυλάκισή της, όπως και της μητέρας της, με αναστολή, ήταν αποτέλεσμα και του κύματος αλληλεγγύης». Στην αλληλεγγύη αυτή συνέβαλε και η Ομοσπονδία καθώς οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της «σταθερά αναπτύσσουν πολύμορφη δράση για την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων που παράνομα κρατούνται ακόμα στις ισραηλινές φυλακές, ανάμεσά τους εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.

Διαχρονική είναι η αλληλεγγύη μας στον δίκαιο αγώνα του Παλαιστινιακού λαού, για να ζήσει κυρίαρχος στο δικό του κράτος στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Δε θα πάψουμε να είμαστε στο πλάι των Παλαιστίνιων γυναικών και των οικογενειών τους στον δίκαιο αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωσή του», καταλήγει η ΟΓΕ.

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Γάζα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με το Ισραήλ μεταξύ Παλαιστίνιων στελεχών της ισλαμικής «Χαμάς», Ισραηλινών και Αιγυπτίων αξιωματούχων ενώ επαφές πραγματοποιεί ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ.

Πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου ακύρωσε το προγραμματισμένο για τις 6 έως 9 Αυγούστου ταξίδι του στην Κολομβία προκειμένου να συμμετάσχει την Κυριακή σε κυβερνητική σύσκεψη με επίκεντρο τις εξελίξεις στη Γάζα και ένα «σχέδιο αποκλιμάκωσης της έντασης» που προωθεί το τελευταίο διάστημα ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ν. Μλαντένοφ, ενώ είχε προηγηθεί η σφαγή Παλαιστίνιων διαδηλωτών. Δημοσιεύματα επίσης ήθελαν τον αναπληρωτή πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της «Χαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, που από το 2010 ζει σε διάφορες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, να επρόκειτο να φθάσει αργότερα χτες βράδυ στη Λωρίδα της Γάζας για συναντήσεις, έχοντας προηγουμένως πάρει «εγγυήσεις» από Ισραηλινούς αξιωματούχους για την ασφάλειά του. Το ταξίδι του Αρούρι στη Γάζα έρχεται μετά από τριήμερες εντατικές διαβουλεύσεις που είχε στο Κάιρο με στελέχη της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, χτες, εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι σταματούν οι παραδόσεις καυσίμων και φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα για αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς προσαρμοσμένους σε μπαλόνια και χαρταετούς που στέλνονται στο Ισραήλ. Επικαλέστηκε μάλιστα ανακοίνωση του υπουργού Αμυνας, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, που αναφέρει ότι διέταξε να ανασταλούν οι παραδόσεις καυσίμων στον παλαιστινιακό θύλακα μέσω του συνοριακού σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ μέχρι νεωτέρας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ