ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
71 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ ΧΙΡΟΣΙΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ
Στις 9 Αυγούστου η συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ στην Ακρόπολη

Δένοντας το τότε με το τώρα, η ΕΕΔΥΕ παραπέμπει και στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από τις οποίες αποκαλύπτεται ο εγκληματικός χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης

Εβδομήντα ένα χρόνια από τη ρίψη των ατομικών βομβών στις ιαπωνικές πόλεις Χιροσίμα και Ναγκασάκι (6 και 9 Αυγούστου του 1945), η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί σε συμμετοχή στη συγκέντρωση, την Τρίτη 9/8, στις 8 μ.μ., στο Βράχο της Ακρόπολης.

Δένοντας το τότε με το τώρα και καθώς ο ευρωατλαντικός ιμπεριαλισμός δείχνει και πάλι τα δόντια του ετοιμάζοντας νέα επέμβαση στη Λιβύη, ενώ μαίνεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Μόσχα σε όλο το τόξο από Βαλτική, Ανατολική Ευρώπη και Μαύρη Θάλασσα έως Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή, σε ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ παραπέμπει και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αρχές Ιούλη στη Βαρσοβία της Πολωνίας σημειώνοντας:

«Οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία (8 και 9 Ιούλη) επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής οργάνωσης, και αποκαλύπτεται ότι ο κίνδυνος γενικευμένης αναμέτρησης έρχεται πιο κοντά. Αποφάσισαν - με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρούσα - την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων στα σύνορα των χωρών - μελών με τη Ρωσία, την ολοκλήρωση της εγκατάστασης της "Πυραυλικής Ασπίδας", τη μονιμοποίηση και ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας σε Μαύρη Θάλασσα, Αιγαίο, Μεσόγειο, Βαλτική και τη συνέχιση της στρατιωτικής παρουσίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Δ. Βαλκάνια, Καύκασο και Β. Αφρική. Στην ανακοίνωση των συμπερασμάτων ΝΑΤΟ και ΕΕ, σε συνεργασία και στρατιωτικό συντονισμό δηλώνουν ετοιμότητα να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, υπηρετώντας τα σχέδια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων για γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, ώστε να διεκδικήσουν κατόπιν μεγαλύτερα μερίδια από την αστική λεία, μετέχει ενεργά στη διαμόρφωση των τέτοιων σχεδίων και την υλοποίησή τους.

Ελεγε, ενδεικτικά, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στις τοποθετήσεις του στα διαβούλια της Βαρσοβίας:

«Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον ασφαλείας, είναι απαραίτητο το ΝΑΤΟ να προσαρμόζεται προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά - κυρίως - τις ανησυχίες των μελών του (...) Η Συμμαχική ασφάλεια είναι, άλλωστε, αδιαίρετη: Είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε έναν Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου».

«Μπορεί να μη συμφωνούμε με όλα τα επιχειρήματα Συμμάχων μας για το πώς να αντιμετωπίσουμε τη Ρωσία και τη στάση της. Αλλά επιδεικνύουμε αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων μας, όπως οφείλουμε. Αναμένουμε, όμως, να υπάρξει αλληλεγγύη και για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας», πρόσθετε βάζοντας τη λυκοσυμμαχία «εγγυητή» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

«Αναμφισβήτητα, η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης (Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά μας, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία μας, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη», συμπλήρωνε δικαιολογώντας πλήρως τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Ταυτόχρονα, η ελληνική αντιπροσωπεία στη Βαρσοβία έκανε καθαρό ότι θα στηρίξει την εφαρμογή των τέτοιων σχεδιασμών με την παροχή στο ΝΑΤΟ βάσεων (με προμετωπίδα τη Σούδα), άλλων υποδομών (Κάρπαθο, Καστέλι Ηρακλείου και Καλαμάτα όπως προσδιορίζουν ανώτατες στρατιωτικές πηγές στην Αθήνα) και υπηρεσιών (όπως επιμελητεία και ανταλλαγή πληροφοριών).

Αλλωστε, η κυβέρνηση προσκάλεσε και καλωσόρισε τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 στο Αιγαίο, μια πρόσθετη ναυτική δύναμη της λυκοσυμμαχίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που κατέπλευσε εδώ τάχα με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, ενώ στην πραγματικότητα δένει τις αεροναυτικές δυνάμεις της λυκοσυμμαχίας από τη Μαύρη Θάλασσα έως τα στενά του Σουέζ, όλο το δίαυλο όπου κινούνται ρωσικά πολεμικά πλοία καθ' οδόν για Συρία. Μια εξέλιξη που αντικειμενικά βάζει τη χώρα και το λαό στο επίκεντρο μιας κλιμακούμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Πλαίσιο πάλης

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό να παλέψει και να διεκδικήσει:

  • Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Να καταργηθούν όλα τα πυρηνικά όπλα. Να απαγορευθούν οι πυρηνικές δοκιμές.
  • Να κλείσουν όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα.
  • Να γυρίσουν πίσω όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
  • Να αποδεσμευτεί η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
Κάλεσμα από την ΟΓΕ

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εκδήλωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στην Ακρόπολη, για τα 71 χρόνια από τις ρίψεις των ατομικών βομβών στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). «Τιμάμε τα θύματα του ιμπεριαλιστικού εγκλήματος σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τις ενώσεις του, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ΟΓΕ στο κάλεσμά της και συνεχίζει: «71 χρόνια μετά τις ρίψεις των ατομικών βομβών και το ολοκαύτωμα κατά του λαού της Ιαπωνίας, τα ιμπεριαλιστικά σύννεφα πυκνώνουν και τα τύμπανα του πολέμου αντηχούν δυνατά απειλώντας όλους τους λαούς του κόσμου. Οι εξελίξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και για τον ελληνικό λαό και απαιτούν επαγρύπνηση και ετοιμότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ