ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποιήσεις ενάντια στη διαθεσιμότητα

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή κινητοποίηση
Απεργία ενάντια στο μέτρο της διαθεσιμότητας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στο πλαίσιο των απεργιών που είχαν κηρύξει τα συνδικάτα στους φορείς του υπουργείου Εργασίας και της παναττικής απεργίας που είχε κηρύξει για τους υπόλοιπους κλάδους η ΑΔΕΔΥ. Οι Ομοσπονδίες στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ) και στον ΟΑΕΔ έχουν ήδη κηρύξει νέα 48ωρη απεργία στις 5 και 6 Αυγούστου. Επίσης, απόφαση για τρεις επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες έχει πάρει η Ομοσπονδία Συλλόγων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στις 9, 10 και 11 Αυγούστου.

Στη χτεσινή απεργία οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην ομιλία του, ο Κώστας Γιαννόπουλος από τον ΕΦΕΤ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι με τα μέτρα που προωθούνται για τη στοχοθεσία, τα οργανογράμματα, το νέο πειθαρχικό δίκαιο κ.ά. διαμορφώνουν μικρότερο και ευέλικτο κράτος στην υπηρεσία του κεφαλαίου, με εργαζόμενους που απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσω ΜΚΟ, μέσω Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων, ενώ ο λαός θα πληρώνει διαρκώς πιο ακριβά για όλο και χειρότερες δημόσιες υπηρεσίες. Τα προσχήματα, είπε πιο κάτω, που χρησιμοποιούν περί «εξυγίανσης του κρατικού μηχανισμού» και «εξασφάλισης της κρατικής χρηματοδότησης» αποτελούν φθηνές δικαιολογίες. Ολα τα μέτρα είναι προαποφασισμένα, παίρνονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ -ανεξάρτητα αν έχουν μνημόνια ή όχι- εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης και της ΕΕ για την εξασφάλιση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων με στρατιές ανέργων, εργαζόμενους με μισθούς πείνας και σε μόνιμη ανασφάλεια. Καταλήγοντας, επισήμανε ότι χρειάζεται κίνημα οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο που θα βάζει εμπόδια στην υλοποίηση των μέτρων και ταυτόχρονα θα χτίζει τη συμμαχία με τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία και τις γυναίκες, θα αναδεικνύει ότι η οριστική διέξοδος και η λύση βρίσκεται στην ανατροπή αυτής της πολιτικής και όχι στην αλλαγή κυβέρνησης με την ίδια πολιτική «εντός των τειχών».

Ακολούθησε πορεία μέσω Σταδίου στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όπου ήδη είχαν συγκεντρωθεί εργαζόμενοι από διάφορους φορείς. Η συγκέντρωση έληξε λίγο αργότερα.

«ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»
Ζητάνε ανάκληση της απόφασης για το κλείσιμο του νοσοκομείου

Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση (1.8.2013) ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα»
Στιγμιότυπο απ' την κινητοποίηση (1.8.2013) ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα»
Συμβολική κατάληψη του γραφείου του Αναπληρωτή Διοικητή και των εξωτερικών ιατρείων του νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα», με αίτημα να ανακαλέσει ο υπουργός Υγείας την «πρόθεση για κλείσιμο του νοσοκομείου και την παύση της διαδικασίας κινητικότητας - διαθεσιμότητας των εργαζομένων σε αυτό» έκαναν χτες εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Την απόφαση πήρε κατά πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων και η συμβολική κατάληψη ξεκίνησε με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν στο πλευρό τους κατοίκους της περιοχής. Οι ασθενείς, όπως αποφάσισαν οι εργαζόμενοι, που έχουν προγραμματισμένα ραντεβού, μπορούν να προσέρχονται -παρά την κατάληψη- στα εξωτερικά ιατρεία, να κάνουν τις εξετάσεις χωρίς να πληρώνουν το χαράτσι των 5 ευρώ.

«Λαγός» της κυβέρνησης ο ΙΣΑ

Σε «λαγό» της κυβερνητικής πολιτικής μετατρέπεται η πλειοψηφία της ηγεσίας του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), η οποία μετά από την προχτεσινή συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη, στην ουσία υιοθέτησε το περίγραμμα των συγχωνεύσεων των νοσοκομείων στην Αττική.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε, ο ΙΣΑ αποδέχεται ότι: το «Αμαλία Φλέμινγκ» μετατρέπεται σε Μονάδα Αποκατάστασης και Ιατρεία Μίας Ημέρας, με αφαίρεση της πνευμονολογικής, της οφθαλμολογικής, της ορθοπαιδικής, της ουρολογικής και της νεφρολογικής κλινικής, το προσωπικό των οποίων μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία. Συνάμα, η παθολογική, η καρδιολογική και η χειρουργική κλινική που διατηρούνται περνούν σε καθεστώς μερικής εφημέρευσης. Το Σπηλιοπούλειο νοσοκομείο μετατρέπεται σε Κέντρο Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων και Κέντρο Ακτινοθεραπείας. Το νοσοκομείο Πατησίων παύει στο εξής να νοσηλεύει ασθενείς, αφού θα στεγάσει αποκλειστικά και μόνο τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Αγία Ολγα», του οποίου αποτελεί παράρτημα. Η Πολυκλινική Αθηνών, μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου και οι κλινικές της μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία. Θα στεγάσει παράλληλα, Μονάδα Αποθεραπείας για παθολογικά και καρδιολογικά περιστατικά. Το νοσοκομείο «Αγία Βαρβάρα» στη Δυτική Αττική μετατρέπεται και αυτό σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου. Η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού του μεταφέρεται σε άλλα νοσοκομεία, ενώ μέρος των κλινών θα φιλοξενήσει χρόνια περιστατικά που δε χρήζουν περαιτέρω νοσηλείας σε νοσοκομεία της Β' Υγειονομικής Περιφέρειας.

Γι' αυτές τις επιλογές έχουν ριζικά διαφορετική θέση οι εργαζόμενοι και γιατροί στα νοσοκομεία.

Δε θα μπορούν να λειτουργήσουν ΑΕΙ και ΤΕΙ

...σε περίπτωση διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων

Για αδυναμία της περαιτέρω ομαλής λειτουργίας του ΤΕΙ Πειραιά σε περίπτωση που θα ενταχθούν διοικητικοί υπάλληλοι του Ιδρύματος σε κινητικότητα - διαθεσιμότητα κάνουν λόγο σε κοινή επιστολή τους ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πειραιά Λ. Βρυζίδης και του Συμβουλίου του Ιδρύματος καθηγητής Γ. Καλκάνης, προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκο Μητσοτάκη και Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά «μετά την επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απομάκρυνση 1.500 διοικητικών υπαλλήλων από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, η Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, αναφέρει ότι στην αρχή του χρόνου αποχώρησαν 24 διοικητικοί υπάλληλοι με τη διαδικασία της κινητικότητας, συνταξιοδοτήθηκαν δέκα και τον Σεπτέμβρη αποχωρούν άλλοι επτά κι επισημαίνει ότι «οποιαδήποτε τυχόν ένταξη υπαλλήλων του Ιδρύματος στη διαδικασία της κινητικότητας - διαθεσιμότητας, θα καθιστά αυτομάτως αδύνατη την περαιτέρω ομαλή λειτουργία του(...) ο αριθμός των υπαλλήλων που καλείται να στηρίξει το Ιδρυμα καλύπτει οριακά τις βασικές λειτουργικές ανάγκες του».

Αντίστοιχη είναι η εικόνα που μεταφέρουν, μέσω ανακοινώσεων τις τελευταίες μέρες και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του πανεπιστημίου Αιγαίου και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με κοινό παρονομαστή την αδυναμία λειτουργίας των Ιδρυμάτων σε περίπτωση διαθεσιμότητας υπαλλήλων.

Αντιδράσεις για τα νέα μέτρα

Την άμεση αντίδραση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος συναντούν τα τελεσίγραφα του ΔΝΤ και της Κομισιόν για νέα πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα.

Η Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου «να οργανώσουμε καλύτερα την πάλη που θα ανατρέψει την πολιτική των μονοπωλίων. Να στήσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς Σωματειακές Επιτροπές, να φτιάξουμε τη δική μας Συμμαχία που θα αντισταθεί στην αντεργατική λαίλαπα κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ. Δε θα αφήσουμε να υποθηκεύσουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας για να σωθούν τα κέρδη των αφεντικών μας. Μόνη επιλογή μας ο ταξικός αγώνας που σαν στόχο έχει την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Τα νέα μέτρα που έρχονται είναι απαίτηση του ΔΝΤ, αυτά θα εφαρμόσει η κυβέρνηση, αυτή είναι η ανάπτυξη που μας έχουν τρελάνει τόσο καιρό, αυτή είναι η νέα Ελλάδα που υπόσχεται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην εργατική τάξη και τα παιδιά της. Κανένας φόβος, Kαμία υποταγή, Εμείς έχουμε τη δύναμη στα χέρια μας για να αντισταθούμε σε όλα αυτά που ετοιμάζουν για εμάς και τα παιδιά μας, εμείς πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για συνολικότερες ανατροπές στο επίπεδο της πολιτικής και της οικονομίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ