ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Δυναμική αντίδραση ενάντια στους εκβιασμούς κυβέρνησης - ΟΑΕΕ

Με τη χτεσινή τους κινητοποίηση, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ ξεκαθάρισαν ότι δε θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση για οφειλές προς το ασφαλιστικό ταμείο

Από την χτεσινή κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ
Από την χτεσινή κινητοποίηση της ΠΑΣΕΒΕ έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΕ
Με μια δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών στην Αθήνα, οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ έδωσαν μία πρώτη αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης για ποινικοποίηση των χρεών των ασφαλισμένων προς το Ασφαλιστικό τους ταμείο και τη δρομολόγηση διαδικασιών κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων. Οι συγκεντρωμένοι βρήκαν κατεβασμένα τα «ρολά» στην είσοδο του ΟΑΕΕ, αλλά και την κατ' αρχήν απροθυμία της διοίκησής του να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, ωστόσο ξεκαθάρισαν στη φρουρά ασφαλείας ότι «αυτό το κτίριο το έχουμε πληρώσει εμείς», μπήκαν μέσα και απαίτησαν από τη διοίκηση να τους δεχτεί και να παραλάβει το υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εκ μέρους της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης ρώτησε για τη σκοπιμότητα των ειδοποιητηρίων που αποστέλλει μαζικά το τελευταίο διάστημα ο ΟΑΕΕ προς τους οφειλέτες, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να έχουν απλώς ενημερωτικό χαρακτήρα όπως ισχυρίστηκε χτες η διοίκηση του Οργανισμού. «Υπάρχει κανείς που να χρωστάει και να μην το ξέρει;» είπε ο Μπ. Μαυροθαλασσίτης και κάλεσε τη διοίκηση του ΟΑΕΕ να επιδείξει την ίδια σπουδή για την ενίσχυση των εσόδων από τη χρόνια καταλήστευση των αποθεματικών του Ταμείου, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απομείωση της αξίας των ομολόγων του μέσω του «PSI». Πρόσθεσε ακόμη ότι στη σημερινή συγκυρία που οι τζίροι έχουν καταποντιστεί και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ στερούνται στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, πλέον κινδυνεύουν και με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου ισχυρίστηκε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές δε θα βεβαιωθούν στις εφορίες, αλλά θα κατατεθούν στο νέο «Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών», στο οποίο κατ' αρχήν θα περιλαμβάνονται ο ΟΑΕΕ και το ΙΚΑ, μετά από δύο μήνες ο ΟΓΑ και στη συνέχεια όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό που στην ουσία ομολόγησε είναι ότι ανάμεσα στον ΟΑΕΕ και στην εφορία θα μεσολαβεί ένας άλλος οργανισμός που μέσω αυτού θα προχωρούν οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης οφειλών και όσα «περαιτέρω» ορίζει ο νόμος. Είπε ακόμη ότι η ρύθμιση για τις οφειλές στο ταμείο δεν αποτελούσε πρόταση της Διοίκησης, ωστόσο είναι υποχρεωμένη να τον εφαρμόσει...

Το υπόμνημα της ΠΑΣΕΒΕ

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΒΕ ξεκαθάρισε ότι οι ευθύνες της Διοίκησης είναι δεδομένες, ενώ μέσω του υπομνήματος που κατέθεσε τονίζει πως:

«Είναι απαράδεκτο και απάνθρωπο να απειλούνται με διώξεις και κατασχέσεις εκατοντάδες χιλιάδες συνάδελφοι που οι οφειλές τους για ποσά μέχρι 20.000 ευρώ δημιουργήθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών. Είναι απαράδεκτο και εκτός πραγματικότητας, η αδυναμία του κάθε συναδέλφου να πληρώσει την προσωπική του ασφάλιση, που έχει συνέπεια να μένει ανασφάλιστος ο ίδιος και τα παιδιά του, να θεωρείται εισφοροδιαφυγή, εισφοροαποφυγή και να διώκεται.

Το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια. Δε θα αφήσουμε να πραγματοποιηθεί καμία κατάσχεση σε συνάδελφό μας, για οφειλές προς τον ΟΑΕΕ. Θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα και θα διεκδικήσουμε να κρατήσουμε αυτά που με τόσο κόπο αποκτήσαμε» και απαιτεί:

  • Να σταματήσει τώρα η αποστολή των εκβιαστικών ειδοποιητηρίων - και η ποινικοποίηση σε όσους ασφαλισμένους χρωστάνε στο Ταμείο.
  • Να θεωρηθούν άμεσα τα βιβλιάρια ασθενείας σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να παγώσουν τα χρέη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ και να σταματήσει κάθε δίωξη για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση.
  • Να δοθούν τα 48 δισ. ευρώ αποθεματικό στο Ταμείο - τα οποία οφείλει το κράτος.
  • Να μειωθεί δραστικά η εισφορά των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ χωρίς επιπτώσεις στη σύνταξη.
  • Χρηματοδότηση του Ταμείου από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά τα 2/3 των εξόδων του και με το 1/3 ο ασφαλισμένος.
  • Αποκατάσταση των συντάξεων στο ίδιο ύψος πριν τις περικοπές.

Αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν με πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών όπου θυροκόλλησαν το υπόμνημα με τα αιτήματα της ΠΑΣΕΒΕ, ενώ στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ενώ στη συνάντηση με τη Διοίκηση του ΟΑΕΕ συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς και Ν. Σκορίνης, με προφανή τη σκοπιμότητα να αποποιηθούν τις ευθύνες τους για την παραπάνω κατάσταση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ε9
Στο στόχαστρο οι εκτός σχεδίου περιοχές

Προετοιμάζουν τα χαράτσια σε κάθε σπιθαμή γης

Το λεγόμενο «ενιαίο φόρο ακινήτων», το νέο χαράτσι πάνω στη λαϊκή περιουσία προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μέσα από τις φετινές δηλώσεις ακίνητης περιουσίας (έντυπα Ε9) που υποβάλλονται στην Εφορία. Το νέο μέτρο όταν ισχύσει θα εφαρμοστεί και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, περιοχές εκτός σχεδίου πόλεων, γεωργικές εκτάσεις, στην κυριολεξία σε κάθε σπιθαμής γης.

Ειδικά για φέτος, οι αγρότες και ιδιοκτήτες σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης καλούνται από την κυβέρνηση να «ελέγξουν» τη δήλωση Ε9, που έχουν υποβάλει στο παρελθόν. Σύμφωνα με χτεσινές διευκρινίσεις από το υπουργείο Οικονομικών, οι «φορολογούμενοι οι οποίοι, κατά την 1.1.2013, έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να ελέγξουν ηλεκτρονικά, μέχρι 15.9.2013, την περιουσιακή τους κατάσταση, όπως αυτή εμφανίζεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ("Υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9"), προκειμένου να τη συμπληρώσουν, τροποποιήσουν και οριστικοποιήσουν». Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν στη συνέχεια για την επέκταση του χαρατσιού στις εν λόγω εδαφικές εκτάσεις.

Πάντως, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν προτείνει την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και για το 2014, προκειμένου να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προετοιμασίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Τα έντυπα Ε9 υποβάλλονται από όσους έχουν μεταβολή της περιουσιακής κατάστασης κατά το προηγούμενο έτος (2012), επίσης από τους νέους που υποβάλουν φορολογική δήλωση για πρώτη φορά. Ολες οι δηλώσεις ακίνητης περιουσίας υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Taxisnet, με καταληκτική προθεσμία μέχρι 15 Σεπτέμβρη.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ερώτηση για τους εργαζόμενους στα λογιστικά γραφεία

Ερώτηση στη Βουλή για τα προβλήματα των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία και τους αυτοαπασχολούμενους λογιστές, κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Οικονομικών. Η Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Λιάνα Κανέλλη και Χρήστος Κατσώτης έχει ως εξής:

«Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι στα λογιστικά γραφεία και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές.

Γιατί:

- Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις θα είναι αυξημένες κατά περίπου 1.500.000 σε σχέση με πέρσι με την υποχρεωτική καθολική υποβολή δήλωσης από όλους.

- Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων γίνεται αποκλειστικά μέσω διαδικτύου.

- Ολα σχεδόν τα δικαιολογητικά (βεβαιώσεις συντάξεων, αγροτικές ενισχύσεις, κ.λπ.) πρέπει να τα ανακτήσουν απ' το διαδίκτυο.

- Θα γίνεται υποβολή αμέσως μετά τη δήλωση εισοδήματος και του νέου εντύπου Α21, για το επίδομα τέκνων.

- Ο νόμος 4110/2013 προβλέπει πεντάμηνο διάστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (1/2 έως 30/6). Το σύστημα του taxis άνοιξε 24/05/2013, χωρίς εκείνη τη χρονική στιγμή να μπορούν να υποβληθούν φορολογικές δηλώσεις. Γιατί: α) Δεν είχε εκδοθεί η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο του εντύπου Ε1 οικονομικού έτους 2013 με τις απαραίτητες διευκρινίσεις για μια σειρά θεμάτων (εκδόθηκε η ΠΟΛ. 1155 στις 26.6.2013). β) ανάρτηση των τόκων καταθέσεων ολοκληρώθηκε 17 Ιουλίου 2013 κ.λπ.

Επιπλέον, αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα με τη λειτουργία του taxis καθώς και οι άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν για το ίδιο διάστημα. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην πλήρη εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας τους. Με τις ισχύουσες προθεσμίες για την υποβολή των δηλώσεων τους αφαιρείται το δικαίωμα για ξεκούραση, επειδή δεν θα μπορούν να πάρουν την κανονική τους άδεια μέσα στο καλοκαίρι.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και να μπορέσουν οι εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι λογιστές να κάνουν χρήση της θερινής τους αδείας».

ΑΓΟΡΑΠΩΛΗΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στην κατρακύλα τιμές και συναλλαγές

Πτώση 30% εμφανίζουν, για την τελευταία 5ετία, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, οι εμπορικές τιμές των κατοικιών στην περιοχή της Αθήνας, ενώ η κατρακύλα που καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη φτάνει στο 33%.

Οι ρυθμοί αυτοί καταγράφονται από το 2008 μέχρι και το β' τρίμηνο του 2013, αλλά ταυτόχρονα οι αγοραπωλησίες ακινήτων εμφανίζονται σχεδόν αμελητέες, μόλις στις 10.000 σε ολόκληρη τη χώρα, για το α' εξάμηνο του 2013. Τα στοιχεία αυτά συλλέγονται από τις αγοραπωλησίες που πέρασαν μέσα από τις τράπεζες, είτε με την παροχή δανείου είτε με τη μεταβίβαση του αντιτίμου από τους αγοραστές στους πωλητές. Η κατρακύλα των τιμών προσλαμβάνει ολοένα και εντονότερους ρυθμούς. Στο β' τρίμηνο του 2013, στην περιοχή της Αθήνας φτάνει στο 12,7%, στη Θεσσαλονίκη στο 10,5% και στις άλλες μεγάλες πόλεις στο 11,5%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ