ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κατευθύνσεις για σφυροκόπημα διαρκείας στο λαό

Προσαρμοσμένο στις εκθέσεις Κομισιόν - ΔΝΤ το χρονοδιάγραμμα που συζήτησε την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο

Καμιά επανάπαυση - καμιά αναμονή! Η λαϊκή συμμαχία είναι η μόνη που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο μέτρων και εκβιασμών
Καμιά επανάπαυση - καμιά αναμονή! Η λαϊκή συμμαχία είναι η μόνη που μπορεί να σπάσει το φαύλο κύκλο μέτρων και εκβιασμών
Επιταχύνει τους ρυθμούς για τη λήψη και υλοποίηση πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων η κυβέρνηση, μετά την προχτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και τις κατευθύνσεις που έδωσε ο Α. Σαμαράς για σφυροκόπημα του λαού δίχως σταματημό.

Οπως σαφώς προέκυψε απ' τη συνεδρίαση, ο ορίζοντας των αντιδραστικών αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων δεν περιορίζεται στο Σεπτέμβρη και τις προαπαιτούμενες ανατροπές που περιλαμβάνουν οι συνεννοήσεις με την τρόικα για την επόμενη δόση, όπως θέλει να το παρουσιάσει η κυβέρνηση. «Μέχρι τον Ιούνη του 2014 η κυβέρνηση πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό της για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί (...) θέλω δουλειά, θέλω τήρηση του προγράμματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το σήμα για κλιμάκωση της επίθεσης διαρκείας στους εργαζόμενους και το λαό.

Οι δυσκολίες στη διαχείριση της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, φαίνεται πάντως πως ανησυχούν την κυβέρνηση, κυρίως για την πίεση που ασκεί στις κοινοβουλευτικές Ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια για το σύνολο των μέτρων που κλιμακώνονται. Παρά την προσπάθεια του Α. Σαμαρά να ενσωματώσει τις παραφωνίες που εκφράζονται στη διαχείριση του ενός ή του άλλου μέτρου -σίγουρα όμως όχι στη στρατηγική της συγκυβέρνησης-, βουλευτές και των δύο κομμάτων επιλέγουν να διαφοροποιηθούν σε επιμέρους ζητήματα, συμμετέχοντας και στο ανακάτεμα της τράπουλας στο πολιτικό σκηνικό.

Από αυτή την άποψη, είναι χαρακτηριστικό το τελεσίγραφο του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Αρ. Μπαλτάκου«ή ψηφίζετε τα μέτρα ή πάμε σε εκλογές», αλλά και η δήλωση του Γ. Στουρνάρα περί «κόπωσης των βουλευτών», που στόχο έχουν να ενισχύσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και την αντιλαϊκή της πυγμή. Με μοιρασμένους ρόλους, βουλευτές της ΝΔ (Βούλτεψη, Κακλαμάνης, Παυλόπουλος κ.ά.), εμφανίζονταν χτες και προχτές να διαφωνούν με το προωθούμενο μέτρο της άρσης της απαγόρευσης πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία, προαναγγέλλοντας ότι θα καταθέσουν και σχετική τροπολογία.

Στο ίδιο πνεύμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Π. Κουκουλόπουλος, κατήγγειλε δημαγωγικά τους «ξεκούραστους τεχνοκράτες» και λεοντάρισε ότι αυτή η Βουλή δε θα ψηφίσει άρση των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ισης «αξίας» ήταν και οι αντιδράσεις της Θ. Τζάκρη, αλλά και του Κ. Σκανδαλίδη που δήλωσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα μέτρα, ενώ και ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας μιλώντας στον ρ/σ «ΒΗΜΑ» ανέφερε «δεν έχω καμία πρόθεση όμως να περάσει μέτρο που θα βάζει σε κίνδυνο την πρώτη κατοικία του Ελληνα πολίτη».

Διαβεβαιώνοντας την αστική τάξη ότι έχει την πρόθεση να πάει μέχρι τέλους, ο Α. Σαμαράς απέκλεισε στο υπουργικό συμβούλιο το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη, χαρακτηρίζοντας τη σχετική συζήτηση «αποπροσανατολιστική και παραπλανητική», αν και ο ίδιος τη διοχέτευσε πρώτος, μέσω του Α. Μπαλτάκου.

Προετοιμάζονται για την προεδρία της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Ε. Βενιζέλος συμφώνησε σε όλα τα σημεία με τον Α. Σαμαρά, ενώ ανέλυσε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2014. Δεσπόζουσα θέση έχουν οι πρωτοβουλίες για τόνωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και μετατροπής του Αιγαίου σε πόλο έλξης μονοπωλιακών ομίλων, με «δέλεαρ» τα ενεργειακά κοιτάσματα.

Στο μεταξύ χτες, με συνέντευξη του στο «Ρόιτερς», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης επαίρεται για το πώς μεθοδεύει την απόλυση χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, για την εισαγωγή ελέγχου τήρησης του ωραρίου εργασίας και για τα «ταμπού που σπάει» η κυβέρνηση, πανηγυρίζοντας για την εξαφάνιση κάθε ίχνους μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

Ενοχοποιεί ακόμα την «πελατειακή πολιτική και τα ρουσφέτια» για τη «χρεοκοπία της χώρας», κρύβοντας ότι το χρέος το προκάλεσε η αστική τάξη και για τα δικά της συμφέροντα εφαρμόζεται η δοσμένη πολιτική. Δεν παραλείπει να επιχειρήσει τη διαίρεση των εργαζόμενων, λέγοντας ότι «η κινητικότητα και η λογική της εξόδου σχετίζονται με ανθρώπους που μπήκαν στο δημόσιο τομέα από την πίσω πόρτα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ταξική απάντηση στα βαμπίρ του κεφαλαίου

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας για τα κυβερνητικά μέτρα και τις εκθέσεις Κομισιόν - ΔΝΤ

Σε ανακοίνωση για τα μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση και τα επόμενα που σχεδιάζει σε συνέργεια με την ΕΕ και το ΔΝΤ, η Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Κάθε μέρα που περνά, τόσο η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, όπως αυτές στη Βουλή για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων οργανισμών, όσο και τα τελεσίγραφα του ΔΝΤ και της Κομισιόν για πρόσθετα αντιλαϊκά μέτρα, ένα πράγμα επιβεβαιώνουν: Τα βαμπίρ του κεφαλαίου δε χορταίνουν όσο αίμα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και αν καταβροχθίζουν.

Τώρα απαιτούν πάνω στα παλιά μέτρα να προστεθούν νέες περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, νέα φορολογικά χαράτσια, νέα σφαγή στους μισθούς και στις συντάξεις και συνολικά στα εργασιακά δικαιώματα, ακόμα περισσότερες απολύσεις, νέα εμπόδια στην οργάνωση του λαού, στο δικαίωμα της διαμαρτυρίας, της απεργίας.

Κανένας φόβος, καμιά υποταγή και πολύ περισσότερο καμιά αυταπάτη ότι αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα, ότι υπάρχει φως στο τούνελ, ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και άλλα τέτοια φαιδρά. Η ανάπτυξη που επιδιώκουν ακόμα και αν θα έρθει, θα έχει συντελεστεί στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων και θα απαιτεί ακόμα περισσότερες θυσίες για να συνεχιστεί.

Οι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα να απαντήσουν με πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στους τόπους δουλειάς, με ένταση της δράσης τους, με απομόνωση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που αποδεικνύεται ο πιο πολύτιμος σύμμαχος του κεφαλαίου και στην κρίση. Να απαντήσουν με ακόμα μεγαλύτερο συντονισμό και κοινή δράση εργαζομένων - αυτοαπασχολούμενων - φτωχών αγροτών - της νεολαίας και των γυναικών.

Η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και να ανοίξουν το δρόμο ανατροπής αυτής της πολιτικής, όχι αλλάζοντας διαχειριστή, αλλά σκοτώνοντας τη μήτρα που γεννά αυτές τις πολιτικές - τα μονοπώλια και την εξουσίας τους».

Στην εκδήλωση για τη μάχη στις Καρούτες

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραβρεθεί στην εκδήλωση τιμής που διοργανώνει το Παράρτημα Φωκίδας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τη θρυλική μάχη στις Καρούτες, στο χώρο του μνημείου που υπάρχει στο χωριό, αύριο, Κυριακή 4/8, στις 11 το πρωί.


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καμία χαλάρωση στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και τις «κατευθύνσεις» του πρωθυπουργού: «Οι κατευθύνσεις του πρωθυπουργού προς τους υπουργούς του για "καμία χαλάρωση" στο κυβερνητικό έργο σημαίνουν καμία χαλάρωση σε ό,τι αφορά το τσάκισμα των εργατικών - λαϊκών κατακτήσεων. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι αυτοί που δεν πρέπει να δείξουν καμία χαλάρωση, με την αγωνιστική οργάνωση και συμμαχία τους να περάσουν στην αντεπίθεση ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, για την απόκρουση και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ