ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 3 Αυγούστου 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΙΡΟΣΙΜΑ-ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ - 58 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Ο πυρηνικός τρόμος παραμένει ζωντανός

Χιροσίμα, 6 του Αυγούστου 1945. Ναγκασάκι, 9 του Αυγούστου 1945. Δύο πόλεις με κοινή πορεία προς τον απόλυτο όλεθρο. Παρόλο που έχουν περάσει από τότε 58 ολόκληρα χρόνια, ο χρόνος για τις δύο αυτές τραγικές ιαπωνικές πόλεις μοιάζει να έχει μείνει στάσιμος. Το μεγάλο έγκλημα της ρίψης από τους Αμερικανούς ατομικών βομβών είναι διαρκές. Και σήμερα πεθαίνουν άνθρωποι, ακόμα και δεύτερης γενιάς, από τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας, ενώ η ανθρωπότητα συνεχίζει να ζει υπό τον πυρηνικό τρόμο που τότε γεννήθηκε σπέρνοντας το θάνατο σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ηταν 6 του Αυγούστου του 1945, ώρα 1 και 37΄, όταν τρία αμερικανικά ανιχνευτικά αεροπλάνα «Β-29» απογειώθηκαν από τη νήσο Τινιάν. Μισή ώρα αργότερα, θα τα ακολουθήσει ένα άλλο, βομβαρδιστικό «Β-29», που στην πλώρη του με μαύρα γράμματα έγραφε «Enola Gay» (Ενόλα Γκέι). Ηταν το όνομα της μητέρας του 29χρονου κυβερνήτη του, σμηνάρχου Πολ Τίμπετς, ο οποίος θεώρησε σωστό μ' αυτό ακριβώς το όνομα να βαφτίσει το σκάφος. Μαζί με τον Π. Τίμπετς, το πλήρωμα του «Enola Gay» ήταν δωδεκαμελές, ενώ στην κοιλιά του αεροσκάφους μεταφερόταν κάτι το εντελώς καινούριο: Μόνο μια βόμβα που το βάρος της ήταν διπλάσιο από το βάρος της πιο βαριάς συμβατικής βόμβας. Τούτη εδώ η βόμβα είχε ένα εντελώς παράξενο όνομα, που καθόλου δεν ταίριαζε στη δύναμη που έκρυβε μέσα της, αφού δεν περιείχε κοινή εκρηκτική ύλη, αλλά ουράνιο 235. Επρόκειτο για μια ατομική βόμβα που την είχαν βαφτίσει «Little boy» (αγοράκι) και η αποστολή του πληρώματος του «Enola Gay» ήταν να τη ρίξει πάνω σε πραγματικό στόχο.

Στις 7 και 9΄ από τα ανιχνευτικά «Β-29» αναγγέλλεται ότι «ο ουρανός είναι αίθριος πάνω από τη Χιροσίμα». Στις 8 και 11΄ η πόλη φαινόταν καθαρά από τα μέλη του πληρώματος του «Ενόλα Γκέι». Δυόμισι λεπτά αργότερα, ο κυβερνήτης Τίμπετς διατάζει τον σκοπευτή του, επισμηναγό Τόμας Φίρμπι, ν' αφήσει τη βόμβα στο κενό.

Ωρα οκτώ, δεκαπέντε πρώτα λεπτά και δεκαεφτά δεύτερα. Το «Little boy» εγκαταλείπει το «Ενόλα Γκέι» και 45 δευτερόλεπτα αργότερα μια τρομερή αστραπή τυφλώνει τους αεροπόρους που φοράνε γυαλιά οξυγονοκολλητών. Επειτα, ένα τεράστιο κοκκινωπό μανιτάρι υψώνεται στον ουρανό.

Απειλή προς όλη την ανθρωπότητα

Τι ήταν αυτό που είχε συμβεί; Τι συνέβαινε εκείνη την ώρα κάτω, στο έδαφος της Χιροσίμα; Η ανθρωπότητα θα το μάθαινε αργότερα. Πληροφορήθηκε, όμως, αυθημερόν για τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα από τις ανακοινώσεις που έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Χ. Τρούμαν. «Ατομική βόμβα - είπε μεταξύ άλλων -, βόμβα συνδυασμένη με την βασικήν δύναμιν του σύμπαντος, την δύναμιν εκ της οποίας και ο ήλιος αντλεί την ιδικήν του, εξαπελύθη εναντίον εκείνων που έφεραν τον πόλεμον εις την Απω Ανατολήν... Εδαπανήσαμεν 2.000 εκατομμύρια δολάρια διά την πρωτοφανούς μεγέθους εις την ιστορίαν επιστημονικήν αυτήν κερδοσκοπίαν και ενικήσαμεν... Θα προβώ εις περαιτέρω μελέτας και θ' απευθύνω και άλλας συστάσεις προς το Κογκρέσον ως προς τον τρόπον καθ' ον η ατομική δύναμις θα αποβή μέσον πανίσχυρον και αναγκαστικής επιδράσεως προς διατήρησιν της παγκοσμίου ειρήνης».

Οι τελευταίες αυτές φράσεις του Τρούμαν ήταν ένας σαφής απειλητικός υπαινιγμός προς όλη την ανθρωπότητα, προς τους λαούς της Γης και ειδικότερα προς το παγκόσμιο επαναστατικό κίνημα και την ΕΣΣΔ, που σήμαινε πως οι ΗΠΑ είχαν πλέον τον τρόπο να εκβιάσουν υποταγή στη θέλησή τους.

9 του Αυγούστου 1945, ώρα 2.30 π.μ. Από το Τινιάν απογειώνονται δύο «Β-29», τα οποία έχουν αποστολή να χρησιμοποιηθούν ως μετεωρολογικά αναγνωριστικά. Περίπου μισή ώρα αργότερα, στις 2.56 ξεκίνησαν άλλα τρία «Β-29». Τα δύο από αυτά έχουν αποστολή να ρίξουν όργανα καταγραφής της έκρηξης στην πόλη που θα βομβαρδιστεί, να φωτογραφήσουν και να κινηματογραφήσουν το γεγονός. Το τρίτο, με το όνομα «Bocks' Car», με 13μελές πλήρωμα και με κυβερνήτη τον Τσαρλς Σουίνι, μεταφέρει μια βόμβα μήκους 3 μέτρων και 24 εκατοστών, με μέγιστη διάμετρο 1 μέτρο και 35 εκατοστά, που ζυγίζει 4.500 κιλά και είναι βαμμένη κίτρινη με πτερύγια μαύρα. Τούτη η βόμβα, που φέρει το κοροϊδευτικό όνομα «Fat man» (Χοντρομπαλάς), αν και είναι το ίδιο καταστρεπτική μ' αυτήν που ρίχτηκε στη Χιροσίμα, δεν περιέχει ουράνιο 235, αλλά το ατομικό της φορτίο αποτελείται από πλουτώνιο, ένα υπερ-ουρανικό στοιχείο που δεν υπάρχει στη φύση. Η διαταγή που είχε δοθεί ήταν ο «Fat man» να ριχτεί στην ιαπωνική πόλη Κοκούρα, κι εφόσον αυτό δεν ήταν δυνατό ως δεύτερος στη σειρά στόχος οριζόταν το Ναγκασάκι.

Στις 9.50 το «Bocks' Car» βρίσκεται πάνω από την Κοκούρα έτοιμο για τη ρίψη, αλλά τα σύννεφα που καλύπτουν την πόλη δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι η ορατότητα είναι ελάχιστη. Ετσι, αποφασίζεται η ρίψη να γίνει στο Ναγκασάκι.

Ωρα 11.1 της 9ης του Αυγούστου 1945. Ο «Fat man» απελευθερώνεται από την κοιλιά του σκάφους. Υστερα από 52,5 δευτερόλεπτα, φτάνει στο σημείο εκρήξεως. Ακολουθεί «μια λάμψη που δεν την αντέχουν τα μάτια, μια έκλυση αστρικής θερμότητας, ένα κύμα πιέσεως που κονιορτοποιεί οποιοδήποτε εμπόδιο σε μια έκταση τριών-τεσσάρων τετραγωνικών χιλιομέτρων από το σημείο μηδέν και προκαλεί σοβαρές ζημιές στον υλικό πολιτισμό σε τριπλάσια έκταση κι ύστερα μια ορμητική καταιγίδα φωτιάς που κατακαίει κι αποτεφρώνει τα πάντα, ενώ μια στήλη από καπνό, ατμό, ραδιενεργά υπολείμματα, απανθρακωμένα συντρίμμια και λείψανα ανθρώπων και ζώων ανεβαίνει στον ουρανό».

Ετσι τους βρήκε ο θάνατος

Σύμφωνα με όσα περιγράφει ο Ιάπωνας καθηγητής Αράτα Οσάντα, όταν έπεσε η βόμβα στη Χιροσίμα, οι κάτοικοί της είχαν αρχίσει να ασχολούνται με τις συνηθισμένες καθημερινές ασχολίες τους. Πολλά μικρά παιδιά προσχολικής ηλικίας έπαιζαν στα σπίτια τους ή έξω, στους δρόμους της γειτονιάς τους. Οι μαθητές της πρώτης και της δευτέρας Δημοτικού έκαναν το μάθημά τους είτε σε προσωρινές αίθουσες, είτε στους ναούς της περιοχής τους ή βρίσκονταν καθ' οδόν προς τα μέρη όπου έκαναν μάθημα. Πολλοί εργάτες και δημόσιοι υπάλληλοι είχαν αρχίσει τη δουλιά τους, ενώ άλλοι πήγαιναν να δουλέψουν. Οι περισσότεροι καταστηματάρχες είχαν ήδη ανοίξει τα μαγαζιά τους. Ετσι τους βρήκε ο θάνατος που σκόρπισε η ατομική βόμβα της Χιροσίμα.

Σύμφωνα με άλλη περιγραφή: «Η πόλη άρχιζε την εργάσιμη ημέρα της. Σύμφωνα με τον κανόνα, δεν είχε δοθεί το σύνθημα του συναγερμού για αεροπλάνα μεμονωμένα που πετούν από πάνω της. Μια τρομακτική αστραπή την κατάπιε, αφήνοντας πίσω της μια κολοσσιαία πυρκαγιά, που άναψε και διαδόθηκε μέσα σ' ένα δευτερόλεπτο. Τα τροχιοδρομικά οχήματα έμειναν γεμάτα με τους απανθρακωμένους επιβάτες, τους στριμωγμένους στα καθίσματα ή στοιβαγμένους όρθιους στους εξώστες. Ενας άνεμος ταχύτητος 1.200 χλμ. την ώρα σηκώθηκε και γκρέμισε τους τοίχους σε μια ακτίνα 1.500 μ., θρυμματίζοντας τα τζάμια των παραθύρων ακόμα και σε απόσταση 12 χλμ. από το σημείο μηδέν. Ενας πύρινος κυκλώνας, όμοιος με αυτούς που άναψαν οι εκατοντάδες βομβαρδιστικών στη Δρέσδη, στο Αμβούργο ή στο Τόκιο, στροβιλιζόταν επί έξι ώρες. Επειτα διαπιστώθηκαν στους επιζώντες παράξενα φαινόμενα: Εμετοι, διάρροιες εξαιρετικής εντάσεως, πλήθος μικρών αιμορραγιών στο στόμα και στο λαιμό. Πολλά από τα θύματα που παρουσίασαν τέτοια συμπτώματα ψυχορραγούν. Ο απολογισμός που θα καταρτισθεί αργότερα θα εμφανίσει 78.150 νεκρούς, 9.284 βαριά τραυματισμένους και 13.938 εξαφανισθέντες. Δεν υπολογίζονται μέσα σ' αυτούς οι στρατιωτικοί, 40.000 περίπου, από τους οποίους οι μισοί υπήρξαν θύματα της εκρήξεως. Το γενικό στρατηγείο της 2ης στρατιάς, η έδρα της περιφερειακής διοικήσεως της Δύσεως, η στρατιωτική σχολή και το στρατιωτικό νοσοκομείο εκμηδενίσθησαν».

Από τότε μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τις συνέπειες της ραδιενέργειας. Η λευχαιμία και ο καρκίνος του πνεύμονα, του θυρεοειδούς και του στήθους θα εξοντώσουν χιλιάδες Ιάπωνες. Πάνω από 300.000 είναι τα καταγραμμένα θύματα της ραδιενέργειας στις δυο αυτές πόλεις, πολλοί από τους οποίους θα πεθάνουν, όχι από φυσική αιτία, αλλά από τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της ραδιενέργειας. Η χρήση των ατομικών βομβών δεν υπαγορεύτηκε από στρατιωτική ανάγκη, όπως προσπάθησε να δικαιολογηθεί ο Πρόεδρος Τρούμαν. Η ηγεσία της Ιαπωνίας είχε ήδη συνθηκολογήσει και απέμενε το τυπικό της παράδοσης.

«Ατομική διπλωματία»

Οι κυρίαρχοι κύκλοι των ΗΠΑ προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν το προσωρινό μονοπώλιο στον πυρηνικό οπλισμό και να το χρησιμοποιήσουν για να εκφοβίσουν τους λαούς, που, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ζητούσαν την ελευθερία τους.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τα χρόνια μετά τον πόλεμο, χαρακτηριζόταν από την «ατομική διπλωματία», έναν όρο που παρέπεμπε στους ωμούς εκβιασμούς των Αμερικανών σε βάρος φίλων και εχθρών με την απειλή χρήσης της ατομικής βόμβας. Εφαρμόζοντας την «ατομική διπλωματία», οι ΗΠΑ απέρριπταν συστηματικά όλες τις προτάσεις που διατύπωνε η Σοβιετική Ενωση για την απαγόρευση χρήσης της ατομικής βόμβας, το σταμάτημα της παραγωγής της και την καταστροφή των αποθεμάτων των πυρηνικών όπλων.

Η δημιουργία, από τη Σοβιετική Ενωση, ατομικών βομβών το 1949, και υδρογονικών το 1953, καθώς και των διηπειρωτικών πυραύλων αργότερα, οδήγησαν την «ατομική διπλωματία» σε χρεοκοπία.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΕΕΔΥΕ
Την ερχόμενη Τετάρτη η εκδήλωση μνήμης και τιμής

Στις 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον αθηναϊκό και πειραιώτικο λαό την ερχόμενη Τετάρτη 6 του Αυγούστου και ώρα 7.30 μ.μ. στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, με αφορμή τη μαύρη επέτειο του πυρηνικού ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι.

Με ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «58 χρόνια μετά το πυρηνικό ολοκαύτωμα οι ιμπεριαλιστές της "νέας τάξης πραγμάτων" εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να δολοφονούν τους λαούς, προκειμένου να εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους».

Ο άδικος και επιθετικός πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία κατά του Ιράκ, επισημαίνεται αμέσως μετά, παρά την πρωτοφανή παγκόσμια κατακραυγή, παρά την αντίσταση του ιρακινού λαού, είχε αποτέλεσμα την κατάληψη του Ιράκ και την επιβολή ξένης κατοχής.

Οι φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί εισβολείς, επισημαίνεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση, με τη δολοφονία γυναικών, παιδιών και αμάχων, οι τεράστιες καταστροφές, η χρησιμοποίηση όπλων μαζικής καταστροφής αποτελούν ένα νέο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Σήμερα, 58 χρόνια μετά, τονίζεται στην ανακοίνωση-κάλεσμα της ΕΕΔΥΕ, και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν στον κόσμο 30.000 περίπου πυρηνικές κεφαλές, οι ΗΠΑ προωθούν το πρόγραμμα «ΝΜD» (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες και ανοίγει το δρόμο για νέους εξοπλισμούς. «Εξυπνα» πυρηνικά όπλα κατασκευάζονται, ενώ τα βιολογικά και χημικά εκσυγχρονίζονται και εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο.

Φουντώνει το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει: «Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τον πόλεμο είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστών βρίσκονται η Κούβα, η Συρία, το Ιράν και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας. Συνεχίζεται η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ.

Είναι γεγονός ότι μεγαλώνει η λαϊκή οργή και αντίσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρωτοφανείς διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε όλες τις ηπείρους. Το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα φουντώνει. Αυτό θα βάλει φρένο σήμερα. Αυτό θα τσακίσει αύριο τη νέα ιμπεριαλιστική τάξη».

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μαζικά μέρος στην εκδήλωση στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

  • Για να τιμήσουμε τα θύματα του πυρηνικού ολοκαυτώματος
  • Για να καταδικάσουμε τα φοβερά εγκλήματα των ιμπεριαλιστών κατά της ανθρωπότητας
  • Για να απαιτήσουμε τη ριζική κατάργηση των πυρηνικών όπλων, το σταμάτημα του προγράμματος του Πολέμου των Αστρων των ΗΠΑ
  • Για να απαιτήσουμε έξω οι εισβολείς (ΗΠΑ - Αγγλία και οι σύμμαχοί τους) από το Ιράκ
  • Για να σταματήσουν τα εγκλήματα του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού λαού.

Εμπρός, με τους λαούς στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας των ιμπεριαλιστών.

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ψυχαναγκαστικά, ουσίες καταστολής και ψυχοτρόπα

Πληθαίνουν οι καταγγελίες σε πολλές χώρες του κόσμου ότι μεταξύ των πολλών βασανιστηρίων συγκαταλέγονται και ψυχοτρόπες ουσίες.

Να θυμίσουμε ότι από τον καιρό του ναζισμού, ο περιβόητος βασανιστής γιατρός, στο στρατόπεδο εξόντωσης του Νταχάου, έκανε μαθήματα «ανατομίας» στους νεκροζώντανους του στρατοπέδου. Δοκίμαζε πόσο αντέχουν στο ζεστό και σε παγωμένο νερό, στη «διάρρηξη» του στομαχιού και των εντέρων, για να σπουδάζει τον πόνο και το θάνατο ως τα ακραία όριά τους.

Μεταχειριζόταν, επίσης, συνδυασμό ψυχοτρόπων ουσιών που επηρέαζαν άμεσα, ή έμμεσα, το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή τις εγκεφαλικές λειτουργίες, αλλά και το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Για την απόσπαση και την «υποβολή» ομολογιών.

Κάτι που σε ορισμένες περιόδους γινόταν από ορισμένους επίορκους γιατρούς που πειραματίζονταν με τον «ορό της αλήθειας», με την πεντοτάλη και άλλα... σύγχρονα.

Οτι υπάρχουν τέτοιοι συνδυασμοί ψυχοτρόπων που επενεργούν στην εγκεφαλική λειτουργία και μεταβάλλουν σε παθητικό «πράγμα» έναν άνθρωπο είναι γνωστό από τους πρωτοετείς φοιτητές της Ιατρικής, ως του θεράποντες της Θέμιδος, που εκτός των άλλων παίρνουν μια γεύση ιατρο-δικαστικής, όπου ο παλιός καθηγητής της, ο Γεωργιάδης, ήταν διεθνής προσωπικότητα.

Πολλοί που εγχειρίζονται με καθολική νάρκωση, έχουν -όπως είναι γνωστό- μετεγχειρητικά και για μερικές ώρες ή και μέρες, παραισθήσεις που συνοδεύονται και από μια οπτική διαδοχή φαντασιακών εικόνων.

Οι ψυχοτρόπες ναρκωτικές και ουσίες καταστολής και τα παραισθησιογόνα δεν ήταν άγνωστα από την αρχαιότητα έως τους Ινδιάνους. Στους τελευταίους, ανήκει το παραισθησιογόνο μανιτάρι «πεγιότλ», το φοβερό κουράριο που παραλύει τα ενδιάμεσα κεντρικά κέντρα.

Και ας θυμηθούμε την αποχαυνωμένη όψη του Οτσαλάν - ύστερα από ένεση κατά τη μεταφορά του με το αεροπλάνο της ένοχης απαγωγής.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Αλλες εκδηλώσεις

Με αφορμή τη συμπλήρωση 58 χρόνων από το ατομικό έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, η Επιτροπή Διεθνούς Υφεσης και Ειρήνης Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ) διοργανώνει αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία την Πέμπτη, 7 Αυγούστου, στις 8 μ.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στην Καβάλα

Η Επιτροπή Ειρήνης Καβάλας με τη συμμετοχή και άλλων μαζικών φορέων της πόλης, τιμώντας τους νεκρούς της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, διοργανώνουν συγκέντρωση την Τετάρτη 6 Αυγούστου και ώρα 8.30 μ.μ., στο Λιμάνι (χώρος τελωνείου).

Στην ανακοίνωσή τους, οι διοργανωτές υπογραμμίζουν ότι συνεχίζοντας τον αντιπυρηνικό, αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό αγώνα καλούν όλους τους φιλειρηνιστές της Καβάλας να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση και στην πορεία που θα ακολουθήσει στους παραλιακούς δρόμους της πόλης. Μετά το τέλος της πορείας, θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα στο Δημοτικό Κήπο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ