ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούλη 2021 - Κυριακή 4 Ιούλη 2021
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Εμπλοκή χωρίς ταβάνι στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα και οι αναβαθμισμένοι ρόλοι που αναλαμβάνει η χώρα μας χτυπάνε καμπανάκι κινδύνου

Από την περσινή διεξαγωγή της άσκησης «Sea Breeze»
Από την περσινή διεξαγωγή της άσκησης «Sea Breeze»
«Χωρίς ταβάνι» είναι η εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, την ώρα που η αντιπαράθεση ευρωατλαντικού άξονα και Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα συντηρείται σταθερά σε υψηλά επίπεδα και «μυρίζει μπαρούτι» σε όλα τα πεδία, από τα Βαλκάνια έως την Ανατολική Μεσόγειο και πέραν αυτής.

Οπως αποδεικνύουν μια σειρά από περιστατικά των τελευταίων μηνών, πέρα από όσα «φανερά» αποτελούν από μόνα τους λόγο ανησυχίας και επαγρύπνησης για τον λαό, πολλά είναι και τα αναπάντητα και ανησυχητικά ερωτήματα για τις αποστολές και τους «αναβαθμισμένους» ρόλους που αναλαμβάνει η χώρα στον αμερικανοΝΑΤΟικό καταμερισμό, αλλά και για το τι σηματοδοτεί η αναμενόμενη το επόμενο διάστημα «ανανέωση» της κατάπτυστης Συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της συγγραφής της.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα συμβαίνουν τις μέρες αυτές στη Μ. Θάλασσα, όπου προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετέχει στη γιγάντια πρόβα πολέμου «Sea Breeze 21», που συνδιοργανώνουν Αμερικανοί και Ουκρανοί.

Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 28 Ιούνη έως τις 10 Ιούλη στην περιοχή του Εύξεινου Πόντου, περιλαμβάνει πολλαπλά σενάρια πολέμου, ενώ, όπως ανακοινώθηκε από τη διοίκηση του 6ου Στόλου των ΗΠΑ (επιχειρεί σε Ευρώπη και Αφρική), θα συμμετέχει φέτος ο μεγαλύτερος αριθμός χωρών στην ιστορία της άσκησης.

Τμήμα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα
Τμήμα του ρωσικού στόλου στην Μαύρη Θάλασσα
Συγκεκριμένα, 32 χώρες από 6 ηπείρους (!) παρέχουν 5.000 στελέχη, 32 πλοία, 40 αεροσκάφη και 18 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων και κατάδυσης. Πρόκειται γα μια γιγαντιαία κινητοποίηση επί του πεδίου, λίγες μόνο βδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου, με τη σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής κυβέρνησης, πάρθηκαν νέες επικίνδυνες αποφάσεις κόντρα σε Ρωσία και Κίνα.

Κομβικός ξανά ο ρόλος της Σούδας

Την ίδια ώρα, οι ρωσικές καταγγελίες για εμπλοκή αμερικανικού αεροπλάνου που απογειώθηκε από τη Σούδα στο επεισόδιο με βρετανικό πολεμικό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα, αναδεικνύουν όχι μόνο τους κινδύνους για τον λαό από την εμπλοκή της χώρας στο ναρκοπέδιο των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, αλλά και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, που με την πολιτική τους μετατρέπουν τη χώρα και τον λαό σε στόχο, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τους ανταγωνιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της στην περιοχή, η ελληνική αστική τάξη δεν διστάζει να γίνει πιο επιθετική, βάζοντας το κεφάλι του λαού στο ντορβά των ευρωατλαντικών σχεδιασμών, στους οποίους διεκδικεί αναβαθμισμένη θέση.

Θυμίζουμε πως όλο αυτό το διάστημα, τα ΝΑΤΟικά πλοία που απλώνονται στη Μαύρη Θάλασσα υποστηρίζονται καταρχάς από τη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, ενώ λαμβάνουν αεροπορική υποστήριξη από αεροσκάφη πολλαπλών ναυτικών αποστολών (MMA) Ρ-8 «Poseidon», που απογειώνονται και από την αεροπορική βάση της, μεταξύ άλλων και για να καλύψουν τα όλο και πιο συχνά «περάσματα» των στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ από την περιοχή.

Γενικά, άλλωστε, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ «οργώνουν» το FIR Αθηνών κατευθυνόμενα προς και από τη Μ. Θάλασσα, ενώ στη Σούδα έδεσε μεσοβδόμαδα το πλοίο υποστήριξης των Αμερικανών «USNS Yuma», μεταφέροντας νέα εφόδια στη βάση για να εξυπηρετήσει τη συνέχιση των ανεφοδιασμών.

Προηγούμενα, στη Σούδα έδενε το υποβρύχιο των Αμερικανών «USS Montpelier», στο οποίο το προσωπικό της βάσης φόρτωσε εφόδια, αλλά και οπλισμό, όπως ειδικές νάρκες τύπου MK 67, στόχος των οποίων είναι να εμποδίσουν τη διέλευση εχθρικών πλοίων από συγκεκριμένους διαύλους, στην εν εξελίξει αντιπαράθεση πάνω στο κρίσιμο γεωστρατηγικά σταυροδρόμι της Ανατ. Μεσογείου.

Στο μεταξύ, άλλες δύο ΝΑΤΟικές φρεγάτες (η ιταλική «ITS Virginio Fasan» και η τουρκική «TCG Barbaros») πέρασαν τα Στενά και μπήκαν στη Μ. Θάλασσα για να συμμετάσχουν στη «Sea Breeze». Και οι δυο είναι ενταγμένες στη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2, που ήδη από το 2016, επί ΣΥΡΙΖΑ, προσκλήθηκε στο Αιγαίο με πρόσχημα τη διαχείριση του Προσφυγικού, χρησιμοποιώντας το ως βάση έκτοτε για εξορμήσεις πέρα από τα Δαρδανέλια και για τον έλεγχο πάνω στον πλου των ρωσικών πολεμικών πλοίων έως τη Συρία.

Αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης σε πολεμικά σχέδια

Οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί εξάλλου έχουν προχωρήσει όλους αυτούς τους μήνες σε κλιμάκωση των επιχειρήσεων περικύκλωσης της Ρωσίας, με μετακίνηση σημαντικού αριθμού δυνάμεων στο πλαίσιο της αλυσίδας ασκήσεων «Defender Europe 21», για τη διεκπεραίωση των οποίων προς Βουλγαρία και Ρουμανία χρησιμοποιείται συνεχώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αλλά και το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο του Εβρου, παγιώνοντας τη χρήση αυτού του διαδρόμου εναλλακτικά προς τα Δαρδανέλια.

Το όλο σχέδιο για στρατιωτική χρήση της Αλεξανδρούπολης έχει και την πτυχή του ελέγχου των Δαρδανελίων, ως σημείου εισόδου - εξόδου του ρωσικού στόλου από και προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζ. Πάιατ, σε συνέντευξή του πριν από μερικές μέρες, τόνισε ότι από την αρχή της θητείας του στην Ελλάδα «συνεργάστηκε» με τις διοικήσεις των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρούν στην Ευρώπη «για να εντοπίσω ευκαιρίες να αναπτύξω την Αλεξανδρούπολη ως κόμβο προβολής ισχύος και πόρων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης μέχρι τη Βουλγαρία και τόσο μακριά όσο η Ρουμανία. Είμαι πολύ περήφανος για το πώς καταφέραμε να το θεσμοθετήσουμε τώρα». Παρέπεμψε μάλιστα στη νέα Συμφωνία για τις βάσεις που διευρύνει το στρατιωτικό «αποτύπωμα» των Αμερικανών γενικά στην Ελλάδα και ειδικά στην Αλεξανδρούπολη.

Στην ίδια συνέντευξη αναγνώρισε «τον κρίσιμο ρόλο που έχει αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ως κόμβος εφοδιαστικής για τον στρατό των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ», με αφορμή τη χρήση του λιμένα για τις ανάγκες της «Defender Europe 21».

Σε κάθε περίπτωση, και καθώς η «Sea Breeze», η «Defender» και η Αλεξανδρούπολη είναι κομμάτια του ευρύτερου σχεδιασμού, θυμίζουμε ότι ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής του 2018, το ΝΑΤΟ έδωσε το «σήμα» για την παραπέρα συγκέντρωση δυνάμεων και στη Μαύρη Θάλασσα, μιλώντας για «ανάγκη ανανεωμένης εστίασης» σ' αυτήν ακριβώς την περιοχή.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το αυξανόμενο αμερικανοΝΑΤΟικό ενδιαφέρον για τη Μαύρη Θάλασσα καταγράφεται και στις μέρες που περνάνε τα ΝΑΤΟικά πλοία, μεταξύ άλλων και τα ελληνικά (συν ενάμιση μήνα παραπάνω παρουσία από το 2018 έως σήμερα).

ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - ΑΖΟΦΙΚΗ
Σημείο όπου τέμνονται ισχυρά συμφέροντα και ανταγωνισμοί

Η ένταση που συντηρείται σταθερά γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα έχει βαθύτερες οικονομικές αιτίες και εδράζεται σε γεωπολιτικούς σχεδιασμούς, με ανταγωνιστικούς στόχους ανάμεσα στα διάφορα αστικά κέντρα. Ορισμένα παραδείγματα:

Η θέση της περιοχής είναι στρατηγικής σημασίας, καθώς τόσο η Μαύρη Θάλασσα όσο και η Αζοφική μπορούν να αξιοποιηθούν από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για την πρόσβαση στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και για το πέρασμα στην περιοχή του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας. Με άλλα λόγια, η Μαύρη Θάλασσα είναι κρίκος στην περικύκλωση της Ρωσίας από τις ευρωατλαντικές δυνάμεις, αλλά και για την προώθησή τους ανατολικότερα, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για το «Παγκόσμιο ΝΑΤΟ».

Μέχρι σήμερα, απαγορεύεται η πρόσβαση πολεμικών πλοίων άλλων χωρών πέραν της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Αζοφική Θάλασσα, που είναι περίκλειστη, ενώ στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχουν περιορισμοί από τη Συνθήκη του Μοντρέ (1936).

Η συγκεκριμένη Συνθήκη ρυθμίζει μεταξύ άλλων τους όρους διέλευσης των πλοίων από τα Στενά που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ περιλαμβάνει μια σειρά από ρήτρες σχετικά με το είδος και τον αριθμό των πολεμικών πλοίων που μπορούν να κάνουν διελεύσεις.

Για παράδειγμα, προβλέπει ότι τα πολεμικά πλοία μη παρευξείνιων κρατών που διέρχονται τα Στενά πρέπει να έχουν εκτόπισμα μικρότερο από 15.000 τόνους, δεν επιτρέπεται να περάσουν περισσότερα από 9 πολεμικά πλοία μη παρευξείνιων κρατών τη φορά, συνολικής χωρητικότητας που δεν υπερβαίνει τους 30.000 τόνους, και επιτρέπεται να παραμείνουν στη Μαύρη Θάλασσα για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 21 μέρες.

Η διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που σχεδιάζει τώρα η τουρκική κυβέρνηση, συνδέεται με τις θέσεις της περί αναθεώρησης της Συνθήκης του Μοντρέ, που παρά τις σχετικές διαψεύσεις, ικανοποιεί και τις επιδιώξεις των Αμερικανών να παρακάμψουν τους σχετικούς περιορισμούς για τα πλοία των ΗΠΑ και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ οι οποίες δεν ανήκουν σε αυτές βρέχονται από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οξυμένη είναι τέλος η διαπάλη και για τους φυσικούς και ενεργειακούς πόρους της περιοχής. Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, υπάρχουν 4,3 με 5,5 δισεκατομμύρια συμβατικοί τόνοι φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα και άλλα 4,9 με 6,8 δισεκατομμύρια συμβατικοί τόνοι στην Αζοφική.

Το 2006, το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας είχε «κόψει» 109 τεμάχια για εκμετάλλευση. Στα 31 από αυτά, που θεωρούνταν τα πιο εκμεταλλεύσιμα, η εκτίμηση ήταν ότι υπήρχαν 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο καθένα. Συνολικά, στην τότε ουκρανική ΑΟΖ υπολογιζόταν ότι βρίσκονται 1,5 δισεκατομμύριο συμβατικοί τόνοι καυσίμου σε μία έκταση 137,7 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Η ουκρανική ΑΟΖ σε Μαύρη Θάλασσα και Αζοφική μειώθηκε κατά 3/4 μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τώρα παραμένουν εκκρεμή τα ζητήματα καθορισμού της ΑΟΖ της Ρωσίας με την Ουκρανία και τη Γεωργία, εξέλιξη που θέτει εμπόδια στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για την εκμετάλλευση τυχόν κοιτασμάτων της περιοχής, όπως και συνολικά της εκμετάλλευσής τους.

Πατριδογνωμόνιο
Ευθύνη ή καθήκον;

Το σκληρό παιχνίδι της αμείλικτης πραγματικότητας και της πολιτικής τακτικής και στρατηγικής της αντιμετώπισης, έχει εσχάτως μπουκώσει από την κατάχρηση του όρου ατομική ευθύνη. Περασμένη από τα διαστρεβλωτικά κάτοπτρα της ταξικής ωφέλειας και την κακοήθεια της καθωσπρεπίστικης επικράτησης ενός άκρατου ατομικισμού - που φόρεσε τη λεοντή της ελευθερίας σκέψης και πράξεων, για να δίνει άλλοθι στο «ο θάνατός σου η ζωή μου» - η ατομική ευθύνη μετατράπηκε σε ιδεολογικό όπλο. Ετσι το καπιταλιστικό σύστημα, σε συνθήκες μάλιστα πανδημίας που το διευκόλυναν να περνάει ως φυσικά τα αφύσικα της ανθρώπινης ζωής και οντολογικής φύσης, πείθει εύκολα μάζες πως πρέπει να απαλλάσσονται της ατομικής ποινικής ευθύνης οι επίσημοι τζογαδόροι των θεόρατων κεφαλαίων που συσσωρεύονται με κρατήσεις και κάθε λογής εισφορές για τη συνταξιοδότηση των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που αυτοί, απεργώντας και αντιστεκόμενοι στην εξόντωσή τους, πρέπει να έχουν πολλαπλή ατομική ευθύνη, αστική και ποινική, και όταν τους δέρνουν, τους προβοκάρουν ή ακόμη και τους ...απαγορεύουν να αποφασίζουν τι θέλουν να κάνουν το κορμί και τη ζωή τους.

Το πρόβλημα δεν είναι στην εκφασισμένη αντίφαση. Η φύση του συστήματος τρέφεται από τέτοιες και δεν χωράνε καμία σύνθεση. Το πρόβλημα είναι πως κυριάρχησε η ψευδαίσθηση ότι η εξαρτημένη ατομική ελευθερία είναι διαβατήριο για έναν ανύπαρκτο παράδεισο. Στο μείζον ζήτημα του εμβολιασμού, η ατομική ευθύνη έγινε μαχαίρι στου καθενός το χέρι. Και η ανοσία και η δημόσια κι ιδιωτική Υγεία μαζί, καρπούζι που μπορείς να το δεις υπό το ...λαϊκό πρίσμα «όλα τα σφάζω - όλα τα μαχαιρώνω». Κι αν είναι - που είναι στο τέλος - μάπα το καρπούζι, η ατομική ευθύνη σώζει, ως ανάθεμα, το έγκλημα εναντίον των πολλών που αφέθηκαν να πιστεύουν ότι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν υπ' ευθύνη τους και μόνο!...

Πάνε πολλά χρόνια, πίσω στις αρχές της δεκαετίας του '80, που τολμάω να γράψω (στο «Βήμα» μάλιστα) ένα άρθρο για τη χρήση του HIV, του έητζ, ως όπλου. Οχι των συνωμοτών, του κεφαλαίου, των φαρμακοβιομηχανιών κ.λπ. Αλλά ως ατομική οπλοφορία και δη από νομική σκοπιά. Είναι η απαρχή του προβλήματος. Οι κοινωνίες, όπως και οι επιστήμονες, ξέρουν ελάχιστα για την αρρώστια. Οι προκαταλήψεις, η σεξουαλική ζωή, ομόφυλη ή μη, ο ρηγκανοθατσερισμός, είναι στο απόγειο. Οι ελληνικές «αρχές» έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Ο τρόμος, και από άγνοια και καλλιεργημένος από συμφέροντα, αλλοιώνει και τις ανθρώπινες σχέσεις και τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αλλαξε έκτοτε άρδην, κι ας μην ομολογείται πλέον από κανέναν. Κίνητρο ήταν το δράμα μιας φίλης από αφανώς πλούσια οικογένεια, που έφερε στην Αθήνα από την Αμερική και έκρυψε ώσπου να πεθάνει τον αδερφό της με έητζ τελικού σταδίου και τη συνενοχή μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου. Στις ΗΠΑ ήταν πεταμένος εκτός συστήματος, παρά τα λεφτά του, και εντελώς μόνος. Λίγο πριν κλείσει τα μάτια του, της εξομολογήθηκε πως ενώ ήξερε πως πάσχει, συστηματικά επί δύο χρόνια κοιμόταν με ό,τι και όποιον-α έβρισκε, χωρίς προφύλαξη, με σκοπό να τους κολλήσει εκδικητικά... Για να απαντήσει στο ερώτημα «γιατί βρήκε εμένα κι όχι κάποιον άλλο η ατυχία»... Λίγο καιρό μετά το άρθρο ήρθαν και οι πρώτες δίκες σε άλλες χώρες, για φόνο εκ προμελέτης με όπλο το έητζ! Υστερα διδακτορικά με το ίδιο θέμα και πολλές ταινίες, παράλληλα με τις κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις, μετά από τριάντα εκατομμύρια θύματα και καθημαγμένη τη Αφρική.

Σαράντα χρόνια μετά, ο κόβιντ ενσκύπτει ως πανδημία. Δεν χτυπάει τις σεξουαλικές κυρίως σχέσεις (σπέρμα - αίμα επί έητζ) αλλά όλες αδιακρίτως. Θέτει στο κρεβάτι του αόρατου Προκρούστη την απλή ανθρώπινη επαφή - συνάντηση σε απόσταση δυο μέτρων. Τότε αποχή και προφυλακτικό, τώρα μάσκα και απομόνωση. Τότε φάρμακα πανάκριβα έως σήμερα, τώρα όμως εμβόλια. Η υγεία εμπορεύσιμη, χειραγωγήσιμη, εκμεταλλεύσιμη και τότε και τώρα.

Σαράντα χρόνια μετά φρικάρω, σύντροφοι, με την ιδέα ότι σε έναν κοινωνικό χυλό, σε συνθήκες πολτοποίησης της ταξικής συνείδησης και με την επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη σε εκρηκτική ώθηση, συζητάμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στο επίπεδο της άθλιας ΕΕ, της γελοίας πολιτικής του χαρτζιλικίου, τη σκοτσέζικη εκδίκηση χιλιάδων φιλάθλων με κόβιντ που κατέβηκαν να μολύνουν εν γνώσει τους τους Αγγλους στο «Γουέμπλεϊ», και τον Καρανίκα με τον Αδωνι να πίνουν καφεδάκι με δημόσια κουβεντούλα για το υγιεινό δημόσιο αγαθό της καναβουριάς. Ανάμεσα στα άλλα αυξημένα καθήκοντα μετά το Συνέδριο του Κόμματος, νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό, αλλά και στους εαυτούς μας, να επαναφέρουμε τον δημόσιο και ιδιωτικό ακόμα διάλογο στο επίπεδο της επίπονης ιδεολογικής, επιστημονικής και υπεύθυνης ορθολογικής σοβαρότητας που μας αξίζει. Στο κάτω - κάτω της γραφής, το υποδειγματικό ποσοστό εμβολιασμένων στο Συνέδριο δεν χαρακτηρίστηκε ούτε από τους αντικομμουνιστές εχθρούς μας «σταλινικό», όπως συνηθίζεται. Γιατί ήταν έμπρακτα αποστομωτικό. Γιατί είναι άλλο πράγμα η ατομική ευθύνη κι άλλο το ατομικό καθήκον για μας έναντι όλων. Ο παράδεισος είναι εδώ και τώρα. Οπως και η κόλαση. Και δεν φταίει το μαχαίρι αλλά πάντα το χέρι, αν δεν σκίζει τα σκοτάδια, χωρίς άλλη ανταμοιβή από το φως.-


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

Δεκάδες Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο υπογράφουν κοινή ανακοίνωση με τίτλο «Οι λαοί να δυναμώσουν την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα δηλώνουμε δυνατά και καθαρά πως καταδικάζουμε τους επιθετικούς σχεδιασμούς του ιμπεριαλιστικού οργανισμού του ΝΑΤΟ, που κλιμακώνονται και μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του. Αξιοποιούνται παλιά και νέα προσχήματα όπως η ασφάλεια, η άμυνα, η κλιματική αλλαγή, οι κυβερνοεπιθέσεις, άλλες ασύμμετρες απειλές για να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους κατά των λαών, προκαλώντας νέα ξέφρενη κούρσα εξοπλισμών.

Η ατζέντα "NATO 2030", που στην ουσία αποτελεί το στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, έρχεται να επικαιροποιήσει και να υλοποιήσει όλες τις προηγούμενες επικίνδυνες αποφάσεις του τελευταίου διαστήματος. Ετσι το "ΝΑΤΟ 2030" συνιστά κλιμάκωση της επιθετικότητας, πολεμική προετοιμασία και αποτελεί απόδειξη του σφοδρού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα. Η στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας, η στοχοποίηση της Κίνας και του Ιράν, η εξαγγελία περί πρώτου πυρηνικού πλήγματος όπως και η άσκηση - μαμούθ "Defender Europe 21" διαψεύδουν τις ψεύτικες διακηρύξεις περί "ειρήνης και ασφάλειας των λαών".

Οι εργαζόμενοι, τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν ανάγκη ούτε από έναν αποκαλούμενο "νέο Ψυχρό Πόλεμο", ούτε από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους στη Νοτιοανατολική Ασία, στην Αφρική, στη Λατινική Αμερική, στην Κεντρική Ασία, στον Καύκασο, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και αλλού.

Αρκετά μάτωσαν οι λαοί!

Εχουν τη δύναμη να αντιπαλέψουν τα επικίνδυνα σχέδια και να δυναμώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρα ενάντια στο ΝΑΤΟ και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που αιματοκυλούν τους λαούς. Ενάντια στις στρατιωτικές βάσεις και στα κάθε είδους όπλα μαζικής καταστροφής, που έχουν στο οπλοστάσιό τους οι ιμπεριαλιστές.

Να παλέψουν για να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε οι εργαζόμενοι με την εξουσία τους να βάλουν τέρμα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και οργανώσεις.

Ο πιο φονικός και επικίνδυνος ιός είναι ο καπιταλισμός!».

Τα Κόμματα που υπογράφουν την ανακοίνωση

1. ΚΚ Αλβανίας

2. ΚΚ Αρμενίας

3. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας

4. ΚΚ Βελγίου

5. ΚΚ Βουλγαρίας

6. Κόμμα των Βουλγάρων Κομμουνιστών

7. Νέο ΚΚ Βρετανίας

8. Πόλος για την Κομμουνιστική Αναγέννηση (Γαλλία)

9. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ Επαναστατικό Κόμμα (Γαλλία)

10. Ελβετικό ΚΚ

11. ΚΚ Ελλάδας

12. Κόμμα των Κομμουνιστών (ΗΠΑ)

13. ΚΚ Κουρδιστάν - Ιράκ

14. ΚΚ Εργαζομένων Ισπανίας

15. Μέτωπο Κομμουνιστών (Ιταλία)

16. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

17. ΚΚ Μεξικού

18. ΚΚ Μπανγκλαντές

19. ΚΚ Νορβηγίας

20. Νέο ΚΚ Ολλανδίας

21. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

22. ΚΚ Ουκρανίας

23. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

24. ΚΚ Πακιστάν

25. ΚΚ Πολωνίας

26. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - ΚΚΣΕ

27. Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας

28. Κομμουνιστές της Σερβίας

29. ΚΚ Σουαζιλάνδης

30. ΚΚ Σουηδίας

31. ΚΚ Σρι Λάνκα

32. Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο (JVP) Σρι Λάνκα

33. Συριακό ΚΚ - Ενοποιημένο

34. ΚΚ Τουρκίας

35. ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία)

36. Φιλιππινέζικο ΚΚ (PKP 1930)

37. ΚΚ Φινλανδίας

38. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Φινλανδίας

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Κλείσιμο των συνόρων με την Ουκρανία

Εντολή για κλείσιμο των συνόρων της Λευκορωσίας με την Ουκρανία έδωσε την Παρασκευή ο Λευκορώσος Πρόεδρος, Αλ. Λουκασένκο, καταγγέλλοντας εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων όπλων.

Παράλληλα, σύμφωνα με το λευκορωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BelTA, ο Λουκασένκο μιλώντας σε εκδήλωση ενόψει της Μέρας Ανεξαρτησίας (επέτειος απελευθέρωσης του Μινσκ από τους Γερμανούς ναζί) ανέφερε ότι αποκαλύφθηκαν μετά από μεγάλη επιχείρηση πυρήνες στη Λευκορωσία που βρίσκονται σε διασύνδεση με δυτικές υπηρεσίες, με στόχο να οργανώσουν πραξικόπημα. Κατηγόρησε ότι με τις εν λόγω ομάδες, που έχουν την επωνυμία «Λευκορωσικές Ομάδες Αυτοάμυνας», εμπλέκονται οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία.

Πρόσθεσε δε ότι «εκπλήσσομαι από την ποσότητα των όπλων που διακινούνται λαθραία από την Ουκρανία στη Λευκορωσία (...) Γι' αυτό διέταξα τις συνοριακές δυνάμεις ασφαλείας να κλείσουν πλήρως τα σύνορα με την Ουκρανία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ