ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
«Ενιαία στάση» «Φατάχ» και «Χαμάς» κατά των σχεδίων προσάρτησης

Από την τηλεδιάσκεψη «Φατάχ» - «Χαμάς» ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ
Από την τηλεδιάσκεψη «Φατάχ» - «Χαμάς» ενάντια στα σχέδια προσάρτησης του Ισραήλ
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

«Ολες τις λύσεις» και τις μορφές πάλης, με στόχο την αποτροπή του σχεδίου των ΗΠΑ για τη λεγόμενη «συμφωνία του αιώνα» και των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης του 30% της Δυτικής Οχθης, ανακοίνωσαν χτες πως θα επιστρατεύσουν εκπρόσωποι της «Φατάχ» του Παλαιστίνιου Προέδρου, Μαχμούτ Αμπάς, και της ισλαμικής οργάνωσης «Χαμάς» που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη του πολυετούς ισραηλινού αποκλεισμού.

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου στη Ραμάλα από τον Τζιμπρίλ Ρετζούμπ, που μίλησε ως εκπρόσωπος της «Φατάχ», και από το υψηλόβαθμο στέλεχος της «Χαμάς», Σάλεχ αλ Αρούρι, που παρενέβη μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Βηρυτό.

Ο Ρατζούμπ διαβεβαίωσε πως οι δύο πλευρές θα έχουν «ενιαία στάση» απέναντι στα ισραηλινά σχέδια προσάρτησης παλαιστινιακών εδαφών, διαβεβαιώνοντας πως θα «τορπιλίσουν» το σχέδιο περί «συμφωνίας του αιώνα» που προωθεί ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ. «Ανακοινώνουμε σήμερα μία συμφωνία για την ανατροπή των σχεδίων αυτών με λαϊκή αντίσταση στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι!», τόνισε ο Ρατζούμπ.

Ο εκπρόσωπος της «Χαμάς», από την πλευρά του, τόνισε πως οι δύο μεγαλύτερες παλαιστινιακές οργανώσεις μιλούν σήμερα «με μία φωνή», για να ξεκινήσουν μία «νέα φάση για στρατηγική υπηρεσία στο λαό μας».

Και οι δύο διαβεβαίωσαν πως δεν θα παραδοθούν στις ισραηλινές κατοχικές αρχές, προειδοποιώντας πως η μορφή της λαϊκής κινητοποίησης θα εξαρτηθεί από τις ενέργειες του Ισραήλ και από το εάν θα εφαρμόσει ή όχι το σχέδιο. «Η ιντιφάντα είναι το μέσον. Ο σκοπός είναι ο τερματισμός της κατοχής».

Ας σημειωθεί, πάντως, πως χτες στο Μπρούκλιν της Ν.Υόρκης πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά των ισραηλινών σχεδίων προσάρτησης και σκλήρυνσης της κατοχής πολλές εκατοντάδες Αμερικανοί. Οι διαδηλωτές, κρατώντας στα χέρια παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ, φώναξαν συνθήματα κατά της ισραηλινής κατοχής, απαιτώντας λύση στη βάση διεθνών αποφάσεων.

Ελβετική μεσολάβηση;

Το ίδιο 24ωρο, η Πρόεδρος της Ελβετίας, Σιμονέτα Σομαρούγκα, ολοκλήρωσε εντατικές τηλεφωνικές διαβουλεύσεις με τον Ισραηλινό ομόλογό της Ρέουβεν Ρίβλιν μετά από ανάλογες συνομιλίες που είχε στις 29 Ιούνη και με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, Μαχμούτ Αμπάς. Συζήτησε μαζί τους «όλες τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή» με αφορμή τα γνωστά ισραηλινά σχέδια για προσάρτηση Παλαιστινιακών κατεχόμενων εδαφών. Προσφέρθηκε να βοηθήσει ή να φιλοξενήσει ισραηλινο-παλαιστινιακές συνομιλίες με στόχο την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη βάση της επίτευξης λύσης δύο κρατών. Υποστήριξε πως η Ελβετία δεν είναι υπέρ της αλλαγής του «στάτους κβο» παρά μόνον εάν γίνει στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Στο μεταξύ, χτες, με αφορμή τη διεθνή μέρα θυμάτων βασανιστηρίων, το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών σε εκτενή ανακοίνωσή του ανέδειξε το δικαίωμα των Παλαιστίνιων κρατουμένων να «απολαμβάνουν το δικαίωμα της προστασίας και όχι να μένουν στη γωνία από τις απειλές και την έλλειψη ασφάλειας». Επισημαίνει πως σήμερα βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές πάνω από 4.600 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 180 είναι παιδιά και οι 39 γυναίκες.

ΓΑΛΛΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψηλοί τόνοι αλλά και διαθέσεις «να μιλήσουμε ανοιχτά»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χτες ότι η χώρα του περιμένει από τη Γαλλία «να μας ζητήσει συγγνώμη, επειδή δεν έδωσε σωστές πληροφορίες», επιμένοντας ότι το Παρίσι «δεν είπε την αλήθεια ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην ΕΕ. Δεν ισχύει ότι τα πλοία μας "λόκαραν" τη γαλλική φρεγάτα (σ.σ. στα μέσα Ιούνη). Το αποδείξαμε αυτό και δώσαμε έγγραφα στο ΝΑΤΟ. Και το ΝΑΤΟ είδε την αλήθεια».

Οι δηλώσεις Τσαβούσογλου έγιναν μία μέρα αφότου έγινε γνωστό πως η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη ΝΑΤΟική επιχείρηση «Sea Guardian» στη Μεσόγειο. Σε επιστολή της προς το ΝΑΤΟ, μάλιστα, η Γαλλίδα αντιπρόσωπος στη λυκοσυμμαχία, Μουριέλ Ντομενάκ, ζήτησε «να διευκρινιστούν οι συνθήκες εμπλοκής των πλοίων» που συμμετέχουν στη «Sea Guardian» «και ειδικά οι κανόνες συμπεριφοράς και οι τροποποιήσεις της συνεργασίας με την επιχείρηση "Irini"».

Την Τετάρτη, ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «κατόπιν αιτήματός μας θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 13 Ιουλίου, με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία» και πρόσθεσε πως «ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες κυρώσεις» προς την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, η Γαλλίδα υπουργός Αμυνας Φλοράνς Παρλί, μιλώντας σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, χαρακτήρισε «θετικό» το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, γιατί έτσι «έχουμε ένα φόρουμ για διάλογο» ώστε «να μιλήσουμε ανοιχτά», για «να βρούμε πολιτικές λύσεις σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, ας καταγραφεί ότι ο Τούρκος πρέσβης στο Παρίσι, Ισμαήλ Χάκι Μούσα, επιβεβαίωσε ότι ένας πρώην υπάλληλος στο γαλλικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι δούλευε για λογαριασμό της γαλλικής Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (DGSE). Συνολικά συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι για κατασκοπεία σε επιχειρηματικούς και θρησκευτικούς κύκλους για λογαριασμό της Γαλλίας. Ο Μούσα είπε πάντως ότι την υπόθεση χειρίζονται η DGSE και η τουρκική MIT, σχολιάζοντας πως αυτά έγιναν πριν από δύο χρόνια και είναι «παλιό θέμα».

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Κίνας

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε προχτές ομόφωνα σχέδιο νέων κυρώσεων κατά της Κίνας, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον για την αλλαγή του καθεστώτος στο Χονγκ Κονγκ, όπως συνεπάγεται η εφαρμογή του νέου νόμου για την ασφάλεια, τον οποίο ενέκρινε το κινεζικό κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία, Τζο Μπάιντεν, επέκρινε τον (σημερινό και εκ νέου υποψήφιο με τους Ρεπουμπλικάνους Πρόεδρο) Ντόναλντ Τραμπ για «δειλή» αντιμετώπιση της Κίνας όσον αφορά το θέμα του Χονγκ Κονγκ. «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το Πεκίνο ενεργεί σε καθεστώς ατιμωρησίας» σημείωσε ο Μπάιντεν, αναφέροντας ότι «όπου δείλιασε ο Τραμπ, θα φανώ σκληρός, ξεκάθαρος και σταθερός στην υπεράσπιση των αξιών μας... Και θα επιβάλω άμεσες οικονομικές κυρώσεις, αν το Πεκίνο επεκτείνει τη λογοκρισία του έως τις ακτές μας και προσπαθήσει να φιμώσει τους πολίτες, τις εταιρείες και τους θεσμούς μας».

Από τη μεριά του, το Πεκίνο εξακολουθεί να διαμαρτύρεται έντονα για «εξωτερική ανάμειξη» σε «εσωτερικές μας υποθέσεις», ενάντια στις αντιδράσεις ειδικά της Δύσης για τον νέο νόμο για το Χονγκ Κονγκ. Μέσω της κινεζικής πρεσβείας στο Λονδίνο, επέκρινε την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να επεκτείνει το δικαίωμα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ να αποκτήσουν βρετανική υπηκοότητα. Οπως ανακοίνωσε η πρεσβεία, «αν η βρετανική πλευρά αλλάξει μονομερώς την τρέχουσα νομοθεσία, αυτό θα αποτελέσει ρήξη της θέσης της καθώς και του διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι «είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτό και διατηρούμε το δικαίωμα να λάβουμε επαρκή μέτρα».

«Προστασία» στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ εξετάζει να παράσχει και η Αυστραλία, της οποίας ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε ότι η κατάσταση είναι «πολύ ανησυχητική» και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει «πολύ ενεργά» να προτείνει την υποδοχή στη χώρα των κατοίκων της πρώην βρετανικής αποικίας.

ΡΩΣΙΑ
Εγκρίθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές

MOΣΧΑ.--

Οι Ρώσοι επικύρωσαν με ποσοστό 77,92% τη συνταγματική αναθεώρηση, σύμφωνα με την τελική καταμέτρηση που ανακοινώθηκε χτες. Το «όχι» συγκεντρώνει 21,27%, σύμφωνα με τους επίσημους αριθμούς της Εκλογικής Επιτροπής, ενώ η συμμετοχή κυμάνθηκε γύρω στο 65%, καθώς κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης καλούσαν σε αποχή.

Η ψηφοφορία είχε ξεκινήσει από τις 25 Ιούνη και ολοκληρώθηκε την 1η Ιούλη, προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στα εκλογικά κέντρα. Το αποτέλεσμα δείχνει μια παγίωση της υποστήριξης του ρωσικού λαού στην προεδρική δημοκρατία, εκτιμούν βουλευτές του κόμματος του Πούτιν. Οι συνταγματικές αλλαγές, ενώ εδραιώνουν και ενισχύουν το προεδρικό σύστημα, δίνουν παράλληλα ορισμένες επιπλέον αρμοδιότητες στη Βουλή. Επίσης επιτρέπουν στον Πούτιν να ξαναθέσει υποψηφιότητα για δύο επιπλέον θητείες μετά το 2024.

Ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι χαρακτήρισε την ψηφοφορία αυτή «τεράστιο ψέμα» και κάλεσε τους οπαδούς του να κινητοποιηθούν για τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη.

Επίσης, στελέχη του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας κατήγγειλαν σε πολλές περιοχές φαινόμενα νοθείας, διπλοψηφιών κ.λπ.

ΜΙΑΝΜΑΡ
Πολύνεκρο δυστύχημα σε ορυχείο

ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Πάνω από 160 εργάτες καταπλακώθηκαν από τόνους λάσπης, χτες, στη βόρεια Μιανμάρ (πρώην Βιρμανία), στις μεγάλες εκτάσεις εξόρυξης νεφρίτη, για τις ποσότητες του οποίου η φτωχή χώρα είναι γνωστή διεθνώς. Το πολύνεκρο δυστύχημα έγινε μετά από καταρρακτώδεις βροχές που είχαν πλήξει την περιοχή, όταν μια κατολίσθηση παρέσυρε αμέτρητα άτομα που εξακολουθούσαν να αναζητούν πέτρες νεφρίτη.

Το δυστύχημα έγινε στην πολιτεία Καχίν, στην περιοχή Χπακάντ, που θεωρείται αυτή που έχει τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νεφρίτη σε όλο τον κόσμο. Ο νεφρίτης είναι ένα ορυκτό με μεγάλη ανθεκτικότητα. Η Μιανμάρ εμπορεύεται κάθε χρόνο ποσότητες συνολικής αξίας 30 δισ. δολαρίων. Οι συνθήκες που επικρατούν στα ορυχεία εξόρυξής του είναι άθλιες, με την πλειοψηφία των εργατών να είναι εντελώς αδήλωτοι, δεν απασχολούνται από συγκεκριμένους εργοδότες, με συμβάσεις και καθορισμένα δικαιώματα, αλλά δοκιμάζουν την τύχη τους «ελεύθερα» (ως «φρι λάνσερς») και αμείβονται ανάλογα με το πώς εκτιμάται το αποτέλεσμα της δουλειάς τους για την ανταγωνιστικότητα της κάθε εταιρείας.

Αντίστοιχο δυστύχημα είχε γίνει στο Καχίν και το 2015, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 90 εργατών.

Η Μιανμάρ είναι μία ακόμα χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας που ενώ έχει άφθονο φυσικό πλούτο (νεφρίτη, ξυλεία, χρυσό, κεχριμπάρι κ.τ.λ.), ο λαός της μένει βυθισμένος στη φτώχεια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ