ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Συντηρεί με κάθε τρόπο σενάρια συνδιαχείρισης του Αιγαίου

Αναγνωρίζει «δικαιώματα» της Τουρκίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, χαρακτηρίζοντας την εφαρμογή του προϋπόθεση για τη συνεκμετάλλευση της περιοχής

Από παλιότερη συνάντηση Κατρούγκαλου - Πάιατ

Eurokinissi

Από παλιότερη συνάντηση Κατρούγκαλου - Πάιατ
Την προοπτική της συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, εντός ευρωΝΑΤΟικού πλαισίου και με διευθετήσεις που να διασφαλίζουν τις μπίζνες των μονοπωλίων, επαναφέρει συνεχώς στο προσκήνιο η κυβέρνηση, με ό,τι αυτό σημαίνει για το λαό, τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και τις εξελίξεις που θα «τρέξουν» την επόμενη μέρα των εκλογών.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας στο διαδικτυακό κανάλι «One», ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ερωτηθείς για την «ιστορία της συνδιαχείρισης» απάντησε επί λέξει: «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι Οικονομικές Ζώνες, αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα νομικά δικαιώματα που έχουν η καθεμία από τις χώρες».

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, το έχω πει και άλλη φορά και έχω παρεξηγηθεί. Αλλά ποια δικαιώματα; Μόνο αυτά που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της». Το ερώτημα πάντως είναι ποια «δικαιώματα» εννοεί ο υπουργός, που αν αναγνωριστούν και κατοχυρωθούν θα ανοίξει ο δρόμος για συνδιαχείριση του Αιγαίου.

Ερωτηθείς εξάλλου για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα». Επικαλέστηκε ωστόσο και αυτός τους ιμπεριαλιστές «συμμάχους» της χώρας και την εμπλοκή της σε επικίνδυνα σχέδια και ανταγωνισμούς ως «ασπίδα» τάχα στην τουρκική επιθετικότητα, επιτείνοντας το κλίμα εφησυχασμού στο λαό.

Οπως είπε, «ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση, αλλά χωρίς φόβο».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, ανέφερε ως ενδεικτικό του θετικού κλίματος το γεγονός ότι οι ΗΠΑ κάλεσαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για «στρατηγικό διάλογο».

«Αποδείξαμε ότι είμαστε κράτος του οποίου τα συμφέροντα ευθυγραμμίζονται με τα αμερικανικά, δηλαδή θέλουμε να εξασφαλιστεί σταθερότητα στη Μεσόγειο», είπε, παραπέμποντας στα σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα για ΝΑΤΟική «τάξη και ασφάλεια» στην εν λόγω περιοχή και στα Βαλκάνια, ώστε να περιοριστεί η επιρροή άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε πως η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα περιλάλητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Συζήτηση που γίνεται με «ώθηση» από τις ΗΠΑ και στην πράξη λειτουργεί ως «πλατφόρμα διαλόγου» για όλα τα θέματα που διατηρεί ανοιχτά η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο.

Τέλος, αναφέρθηκε στη συμφωνία των Πρεσπών, τσουβαλιάζοντας και απαξιώνοντας ως «ψιλά γράμματα» τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης περί αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και ιθαγένειας, ενώ άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή στο θέμα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ
Βέβαιη η εμβάθυνση της ιμπεριαλιστικής εμπλοκής και με την επόμενη κυβέρνηση

Στο στρατηγικό ρόλο που παίζει για τα σχέδια των ΗΠΑ το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αναφέρθηκε ο Τζ. Πάιατ

Τη σταθερή προσήλωση των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ στην «εμβάθυνση» των διμερών σχέσεων υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στη δεξίωση του προξενείου των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, για την επέτειο της αμερικάνικης ανεξαρτησίας (4 Ιούλη).

Στην ομιλία του εμφανίστηκε βέβαιος για τη «διαρκή δέσμευση ΗΠΑ και Ελλάδας να εμβαθύνουν τις διμερείς σχέσεις (...) υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους και σημαντικούς περιφερειακούς συμμάχους μας».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε μια σειρά ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως ο TAP και τα πρόσφατα εγκαίνια έναρξης των κατασκευαστικών έργων για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου IGB, υπογραμμίζοντας πως «η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποίηση, και ένας χώρος για μακροπρόθεσμες επενδύσεις».

Παραπέμποντας και σε άλλες ευκαιρίες για μπίζνες, όπως «κουμπώνουν» σε επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια και ανταγωνισμούς, πρόσθεσε: «Η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και άλλων μεταφορικών υποδομών θα ωφελήσει τόσο την ελληνική οικονομία, όσο και τη στρατηγική μας σχέση, βοηθώντας τη διεκπεραίωση (αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων) στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη για πολυεθνικές ασκήσεις, όπως η εν εξελίξει "Saber Guardian"», στο πλαίσιο της οποίας διεκπεραιώθηκαν πρόσφατα εκατοντάδες οχήματα του Αμερικανικού Στρατού από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το οδικό δίκτυο του Εβρου, προς Βουλγαρία και βορειότερα.

«Αυτές οι στρατιωτικές περιοδικές αναπτύξεις στη Βόρεια Ελλάδα, καθώς και οι πολλές επισκέψεις στρατιωτικών στελεχών που αναμένουμε αυτό το καλοκαίρι εδώ, αποδεικνύουν τη στρατηγική σημασία αυτής της περιοχής για την αμοιβαία άμυνα και ασφάλειά μας», συμπλήρωσε, προϊδεάζοντας για ακόμα εντονότερη παρουσία Αμερικανών στρατιωτικών στη χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, σε συμφωνία και με την επόμενη κυβέρνηση.

Αλλωστε, πριν μερικές μέρες επισκέφτηκε το Γ' ΣΣ στη Θεσσαλονίκη ο αντιστράτηγος του Αμερικανικού Στρατού Τζον Τόμσον, διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Η επίσκεψη έγινε στο πλαίσιο της άσκησης «GORDIAN KNOT 2019» (ολοκληρώνεται την Παρασκευή στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης), ετήσια άσκηση του Σώματος, το οποίο λειτουργεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ως Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης Δυνάμεων (NRDC - GR).

Η άσκηση έρχεται να πιστοποιήσει πόσο γρήγορα μπορεί να αναπτυχθεί επί του πεδίου, να λειτουργήσει ως στρατηγείο, συντονίζοντας τις κινήσεις μάχιμων και υποστηρικτών τμημάτων του ΝΑΤΟ από διάφορες χώρες, και ελληνικές, που τίθενται στη διάθεσή του για επιχειρήσεις της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

Εν προκειμένω, στο πλαίσιο της φετινής άσκησης, πέρα από το πολυεθνικό επιτελείο του NRDC - GR, έχουν κινητοποιηθεί προσωπικό και μέσα από τη βουλγαρική 61η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία «Stryamska», την ισπανική 16η Ελαφρά Ταξιαρχία Πεζικού «Canarias», τη ρουμάνικη 2 Ορεινή Ταξιαρχία «Sarmizegetusa» και τη λεγόμενη Ταξιαρχία ΝΑ Ευρώπης «SEEBRIG», με έδρα τον Τύρναβο, δύναμης 5.000 ανδρών, όπου διαθέτουν μονάδες οι Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ρουμανία, Β. Μακεδονία και Τουρκία.

Τη βεβαιότητα ότι η στρατηγική συνεργασία και σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ «θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια», εξέφρασε, ανοίγοντας με χαιρετισμό του την εκδήλωση, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και στέλεχος τη ΝΔ, Απ. Τζιτζικώστας. Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι χαιρετισμοί που απηύθυναν ο απερχόμενος δήμαρχος Γ. Μπουτάρης, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κ. Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, υποψήφιοι βουλευτές κ.ά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Παραδίδει «στο αποκορύφωμά τους» τις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ

Τη «στρατηγική συνεργασία» με το κράτος του Ισραήλ και τις ΗΠΑ εξήρε ο υπουργός Αμυνας, Ευ. Αποστολάκης, μιλώντας χτες, ως κεντρικός ομιλητής, σε συνέδριο στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Ι. Κατζ.

Οπως είπε, «η στρατηγική μας συνεργασία με το Ισραήλ έχει αγγίξει νέες κορυφές. Συνολικά, πιστεύουμε ακράδαντα ότι βιώνουμε μια σπουδαία αμυντική συνεργασία με στρατηγικό αντίκτυπο, που ακόμα δεν έχει φτάσει στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων της», χαρακτηρίζοντας «αμυντική προτεραιότητα» την παραπέρα οικοδόμηση σχέσεων ανάμεσα στις Ενοπλες Δυνάμεις των δύο κρατών.

Είπε επίσης ότι «η Ελλάδα θεωρεί το Ισραήλ έναν βασικό παράγοντα και βασικό εταίρο στην περιοχή». Αναλύοντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, στον οποίο συμμετέχουν ενεργά οι δύο χώρες, αναφέρθηκε στη Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, περιοχές «μείζονος στρατηγικής σημασίας», όπου «παρατηρείται ευρύ φάσμα προκλήσεων και κινδύνων», όπως «τρομοκρατία, βίαιος εξτρεμισμός, ενεργειακή ανασφάλεια, λαθρεμπόριο, παράτυπη μετανάστευση και παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων».

Για τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, διαβεβαίωσε ότι «τιμούμε τις δεσμεύσεις μας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του ΟΗΕ και συμμετέχουμε με σθένος σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων και αποστολών», όπως η UNIFIL, η οποία στήθηκε προς εξυπηρέτηση, ουσιαστικά, του Ισραήλ, καθώς περιπολεί ως ναυτική δύναμη στα ανοιχτά του Λιβάνου για να αποτρέψει τον εφοδιασμό με πολεμοφόδια της «Χεζμπολάχ».

Αναφέρθηκε και σε υπηρεσίες που παρέχει στο ΝΑΤΟ, δένοντας στο άρμα του κι άλλες χώρες, που δεν είναι μέλη του: «Επιπλέον, φιλοξενούμε ασκήσεις με συμμετοχή πολλών κρατών, όπου οι σύμμαχοι και οι εταίροι του ΝΑΤΟ εκπαιδεύονται μαζί (...) Αυτό αποδεικνύει την ικανότητα της Ελλάδος να παρέχει κοινό έδαφος».

Εστιάζοντας ειδικά στην τριμερή συνεργασία με Ισραήλ και Κύπρο, «η οποία υποστηρίζεται από σταθερή πολιτική βούληση», παρέπεμψε και στη «συμμετοχή των ΗΠΑ», υποστηρίζοντας ότι «στέλνει σίγουρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ειδικά στο γεμάτο προκλήσεις τομέα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, χαρακτήρισε «προβληματική» τη στάση της στην περιοχή, «εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής». Επέμεινε, ωστόσο, «να κρατήσουμε ανοιχτή μια γραμμή επικοινωνίας» και «να προωθήσουμε τα υπάρχοντα ΜΟΕ, με στόχο να μειωθεί η ένταση»...

Προεκλογική δραστηριότητα του ΚΚΕ

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στην Κοζάνη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στην Κοζάνη.

-- Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, θα μιλήσει ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη:

Στις 8 μ.μ., στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ατσαλένιου, θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας.

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα, Τετάρτη:

Στις 8.30 μ.μ., σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Λιτοχώρου θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσει η Τασούλα Τηλέγραφου, υποψήφια βουλευτής Πιερίας του ΚΚΕ.

Στις 9 π.μ., ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος στη Β' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου».

Στις 9.30 π.μ., ο Γιάννης Δελής, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Στις 7.30 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο πάρκο Μηνά Πατρικίου.

Στις 12 μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιήσει περιοδεία και θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης EDIL. Στις 8 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

Στις 12 μ., ο Γιώργος Μαργαρίτης και ο Γιώργος Μητσιάκος, υποψήφιοι βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης, θα μιλήσουν σε σύσκεψη με μέλη ΔΕΠ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org