ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Υπερασπίστηκε τη βρωμοδουλειά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο

Σε υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε η κυβέρνησή του για την ανάκαμψη του κεφαλαίου τσακίζοντας το λαό εξελίχτηκε η συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα, χτες βράδυ στον «ΣΚΑΪ», εκφράζοντας μάλιστα το παράπονο για την ...αδικία που συντελείται όταν τον κατηγορούν ότι δεν ήταν αρκετά «φιλικός» προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε «καμένη γη» απ' τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όπου κατηγόρησε ιδίως την κυβέρνηση Σαμαρά, ότι δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις μνημονιακές υποχρεώσεις της και να ολοκληρώσει την πέμπτη «αξιολόγηση», προσπάθησε εκ νέου να παρουσιάσει ως συνένοχο το λαό στην πολιτική υπέρ του κεφαλαίου που ακολούθησε, υποστηρίζοντας ότι γνώριζε και ενέκρινε την πολιτική που εφαρμόστηκε στη συνέχεια στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 και επιβεβαιώνοντας πως πάνω απ' όλα έβαλε τις προτεραιότητες της αστικής τάξης, δήλωσε ότι έκανε δύσκολες επιλογές προκειμένου να κρατήσει τη χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Τη διαφορά ανάμεσα στα όσα έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα έπραξε ως κυβέρνηση, την απέδωσε στο ότι τάχα είχε «άγνοια κινδύνου και συσχετισμών» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, υπονοώντας δηλαδή ότι με «άλλους συσχετισμούς» η ΕΕ θα μπορούσε να είναι και φιλολαϊκή, και πρόσθεσε πως «είχαμε την αφέλεια ότι η Ευρώπη θα σεβαστεί τη λαϊκή ετυμηγορία και θα προχωρήσει σε ομαλή δημοσιονομική προσαρμογή, αντιθέτως έφτιαχνε το άλλο σενάριο το τιμωρητικό», ανασύροντας - στην επέτειο του «όχι» στο δημοψήφισμα που η κυβέρνησή του μετέτρεψε σε «ναι» στο τρίτο μνημόνιο - το «αφήγημα» των πιέσεων και εκβιασμών απ' την πλευρά της ΕΕ, προκειμένου να εφαρμοστούν σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία ωστόσο χαρακτήρισε «απαραίτητα». Ενώ παραδίδοντας ένα ακόμα μάθημα «ρεαλισμού» της υποταγής στο λαό, σημείωσε πως «το μνημόνιο απολύτως θα χρειαζόταν», απαντώντας σε ερώτηση αν με άλλες επιλογές της κυβέρνησής του θα μπορούσε να αποφευχθεί το τρίτο μνημόνιο.

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι δεν ήταν επιλογή του ούτε η υπερφορολόγηση ούτε τα θηριώδη πλεονάσματα, αλλά επιβεβλημένα έξωθεν μέτρα, ότι παρ' όλη την πίεση εφάρμοσε «ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή», ενώ απέδωσε ξανά τη φορολεηλασία του λαού στην επιλογή στήριξης των αδυνάτων. «Επρεπε να βρούμε κονδύλια να μην τους αφήσουμε να περιθωριοποιηθούν, το πετύχαμε αυτό (...) ναι, επιβαρύναμε κάποιους άλλους», δήλωσε, ισχυριζόμενος ότι τάχα οι φόροι κατευθύνθηκαν στην ενίσχυση των φτωχότερων και όχι στο γέμισμα του κρατικού κορβανά προκειμένου να στηριχτεί με χρήμα, φοροαπαλλαγές, κίνητρα και προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο και η κερδοφορία του.

Οσον αφορά τα «έργα και τις ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το κεφάλαιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας απ' τον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκαν πολύ περισσότερες επιχειρήσεις, έχουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ρεκόρ δεκαετίας στις ξένες άμεσες επενδύσεις - πάνω πάντα στα αποκαΐδια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων - και παραπονέθηκε στον δημοσιογράφο πως «είναι άδικο να λέτε ειδικά εσείς που έχετε αρθρογραφήσει ότι σπάσαμε ταμπού, ότι έχω μια πολιτική δογματική απέναντι στην επιχειρηματικότητα!».

Μάλιστα, για να δείξει πόσο την υπολήπτεται, πρόσθεσε ότι δεν μέμφεται την «έντιμη επιχειρηματικότητα» και τα... σαλόνια της, αλλά αυτή που χτίστηκε με μαύρο πολιτικό χρήμα και θαλασσοδάνεια, ξεπλένοντας για μια ακόμα φορά, όπως και τέσσερα χρόνια τώρα, την εκμετάλλευση των εργαζομένων και την κλοπή του πλούτου που παράγουν.

Σθεναρά υπερασπίστηκε και τη συμφωνία των Πρεσπών ως μια καλή συμφωνία και συνολικά τις επιλογές εμπλοκής σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στο όνομα του ότι γίνεται πιο ισχυρή η Ελλάδα, δηλαδή αναβαθμίζεται ο ρόλος της εγχώριας αστικής τάξης. Ειδικά για τη συμφωνία με τα Σκόπια κατηγόρησε τη ΝΔ για υποκρισία, αφού, όπως είπε, ενώ είχε και η ίδια συμφωνήσει στο όνομα, επέλεξε να διχάσει το λαό βάζοντάς τον να φωνάζει «Η Μακεδονία είναι μία» και προσάπτοντάς του του ίδιου προδοσία, για να κρύβουν με μοιρασμένους ρόλους το ΝΑΤΟικό της περιεχόμενο στο οποίο ταυτίζονται.

Μιλώντας για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, υπερασπίστηκε τις συμπράξεις κομμάτων της διαχείρισης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του κεφαλαίου, λέγοντας ότι αυτή έγινε για να σταθεί η κυβέρνηση στα πόδια της, έχοντας αναλάβει την ευθύνη να διαπραγματευτεί, «ήταν αποτέλεσμα μίας πραγματικότητας, όχι κανονικότητας στο πολιτικό σύστημα», καθώς «το μνημόνιο αναδιάταξε τις διαχωριστικές γραμμές και έφερε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μαζί, τους έφερε μαζί και με το ΛΑ.Ο.Σ.», μιλώντας και πάλι για «έντιμη» συνεργασία με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ, που απλά «έκλεισε τον κύκλο της» όταν φτάσαμε στο Μακεδονικό.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επιλογές της τελευταίας στιγμής, όπως οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη αλλά και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Για τη σύσκεψη που συγκάλεσε στο αρχηγείο της Πυροσβεστικής, μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, υπονόησε πως ήταν «κακή επικοινωνιακή διαχείριση» και υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι υπήρχαν νεκροί, γιατί οι υπουργοί «αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας» και δεν του είπαν τίποτα.

Απ' τη συνέντευξη δεν έλειψαν ούτε η σκανδαλολογία, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι απ' τα μεγαλύτερα, ούτε τα εκβιαστικά διλήμματα, με τον Αλ. Τσίπρα να συστήνει στο λαό να επιλέξει «ή τον ΣΥΡΙΖΑ ή αυτούς που τον οδήγησαν στον γκρεμό» και ο ίδιος τους έστρωσε διάπλατα το δρόμο με τη βάρβαρη πολιτική του για να επανέλθουν στην κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη της αντιλαϊκής επίθεσης από εκεί που την άφησαν οι ίδιοι.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
«Χωρίς συμβιβασμούς» για το κεφάλαιο

Να εκλεγεί «μια σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση που θα βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την ισχυρή ανάπτυξη», ζήτησε ξανά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, περιοδεύοντας στη Μαγνησία, ζητώντας την ευρύτερη λαϊκή νομιμοποίηση για απρόσκοπτη και χωρίς αντιστάσεις υλοποίηση νέου γύρου αντιλαϊκών μέτρων, προς διεύρυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παίρνοντας τη σκυτάλη από εκεί που την αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Επέμεινε, άλλωστε, ότι μια τέτοια «ισχυρή εντολή» «θα μου δώσει δύναμη την επόμενη μέρα, να μην κάνω τους συμβιβασμούς που συχνά πρωθυπουργοί αναγκάζονται να κάνουν. Να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας με προσήλωση και αποφασιστικότητα και, ναι, να διαπραγματευτούμε και στην Ευρώπη για το καλό της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών», των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, βασικά, που αναζητούν περισσότερο «δημοσιονομικό χώρο», με «εγγυητική επιστολή» το νέο γύρο επίθεσης στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Σε αυτήν τη βάση, ο πρόεδρος της ΝΔ, με τα γνωστά εκβιαστικά και κάλπικα διλήμματα της τάχα «χαμένης» ψήφου, προέτρεψε τους ψηφοφόρους του να μη δώσουν περιθώριο «στην επιλογή μικρότερων κομμάτων, τα οποία σήμερα όλοι γνωρίζουμε ότι δεν θα έχουν ρόλο και λόγο την επόμενη μέρα», επαναλαμβάνοντας ότι «είναι πολύ σημαντικό το βράδυ της 7ης Ιουλίου ο τόπος να έχει σταθερή κυβέρνηση 4ετίας, και αυτό μόνο η ΝΔ μπορεί να το εξασφαλίσει», ως δύναμη ολόψυχα δοσμένη στα προτάγματα των επιχειρηματικών ομίλων, με στρωμένο μάλιστα δρόμο, από τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα, 4,5 χρόνια τώρα, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο επανέλαβε, εξάλλου, ότι «αυτό που περιμένει η οικονομία σήμερα είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση, που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της ελληνικής δημιουργικότητας για να γίνουν επενδύσεις και να στηριχθεί με αυτόν τον τρόπο πρωτίστως ο κόσμος της εργασίας», συνδέοντας το δικαίωμα στη δουλειά με τη διασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που βασίζεται στην ένταση της εκμετάλλευσης, στη διατήρηση και επέκταση όλων των αντιλαϊκών ανατροπών.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Ζητά ψήφο για να βάλει πλάτη στη ΝΔ

«Αν στην επόμενη Βουλή δεν βρεθούν 200 βουλευτές για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τότε οι πρώτες εκλογές που θα γίνουν θα γίνουν με απλή αναλογική. Επιπλέον και η συνταγματική αναθεώρηση στα περισσότερα άρθρα, για να ολοκληρωθεί και μάλιστα με ένα προοδευτικό πρόσημο, χρειάζεται 180 βουλευτές. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η κρίσιμη και χρήσιμη ψήφος για τον τόπο είναι η ψήφος στο ΚΙΝΑΛ».

Αυτό τόνισε, και χτες, η Φ. Γεννηματά σε δηλώσεις της από τη Ρόδο, συνεχίζοντας να διαφημίζει την απόφαση, ουσιαστικά, του κόμματός της να βάλει πλάτη και σε επόμενη κυβέρνηση ΝΔ, για όσες αλλαγές κρίνουν αναγκαίες για τη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος και των κυβερνήσεών του.

Κατά τ' άλλα κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη που ζητά «ισχυρή εντολή», αλλιώς προειδοποιεί ξανά για κάλπες τον Αύγουστο, λέγοντας ότι «βρίσκει λόγια να πει, για να εκβιάσει ωμά τον ελληνικό λαό με το όπλο του κ. Τσίπρα, την απλή αναλογική, που κατά τ' αλλά την καταδικάζει. Εάν λέει δεν είναι αυτοδύναμος θα ξαναπάμε σε εκλογές τον Αύγουστο», «διερωτώμενη» αν «θα αναλάβει λοιπόν την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές με απλή αναλογική».

Τόνισε, άλλωστε, για το ΚΙΝΑΛ πως «είμαστε μια δύναμη σταθερότητας, ομαλότητας με πίστη στην εθνική συνεννόηση και το έχουμε αποδείξει αυτό στην πράξη», παραπέμποντας ως «εχέγγυο» για τη συμμετοχή στα αντιλαϊκά σχήματα της επόμενης μέρας, τις υπηρεσίες που πρόσφερε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ τα προηγούμενα χρόνια, από κυβερνητικές θέσεις αλλά και ψηφίζοντας ως αντιπολίτευση το τρίτο μνημόνιο και τους δεκάδες εφαρμοστικούς νόμους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ