ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Σήμερα η 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων

Με αιχμή την πάλη για ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις

Με 24ωρη προειδοποιητική, πανελλαδική απεργία, σήμερα Τετάρτη σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και στα λιμάνια της χώρας, οι ναυτεργάτες εντείνουν τον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (ΣΣΕ), δίνοντας απάντηση στην επιθετικότητα των εφοπλιστών, οι οποίοι, εξοπλισμένοι με το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει για λογαριασμό τους οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, είτε αρνούνται να υπογράψουν ΣΣΕ είτε θέτουν προκλητικές προϋποθέσεις για την υπογραφή τους.

Απεργία για σήμερα έχει κηρύξει και η Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών και Ναυαγοσωστικών, διεκδικώντας την υπογραφή ΣΣΕ.

Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ πρωτοστάτησαν στην προετοιμασία της απεργίας και απευθύνουν κάλεσμα στους ναυτεργάτες «να πάρουμε στα χέρια μας την οργάνωση και συμμετοχή στον απεργιακό αγώνα», στέλνοντας το μήνυμα στους εφοπλιστές, αλλά και στην όποια κυβέρνηση την επόμενη μέρα, ότι ο αγώνας «θα συνεχιστεί για τα δικαιώματά μας, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας».

Οπως καταγγέλλουν τα τρία σωματεία, οι εφοπλιστές των ποντοπόρων πλοίων από το 2010 αρνούνται την υπογραφή ΣΣΕ, ενώ οι ακτοπλόοι εφοπλιστές για να υπογράψουν ΣΣΕ, με το ψίχουλο του 2% ως αύξηση, αξιώνουν τη δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων στα επιβατηγά πλοία, δηλαδή την πλήρη εφαρμογή του ν. 4150/2013 της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που διατηρεί σε πλήρη ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ταξικά σωματεία καλούν σε ενίσχυση της πάλης, διεκδικώντας μεταξύ άλλων: Ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων. Κατώτατο μισθό 751 ευρώ, αυξήσεις στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές. Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κατάργηση του ν. 4150/2013, οργανικές συνθέσεις με βάση το ΠΔ 177/74 και τις σύγχρονες ανάγκες, καθιέρωση διπλών πληρωμάτων όπου τα δρομολόγια των πλοίων δεν παρέχουν τις απαιτούμενες ελάχιστες ώρες ανάπαυσης. Κατάργηση του ν. 4387/2016 και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

Κάλεσμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Να σταθούν στο πλευρό των ναυτεργατών και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον δίκαιο αγώνα τους, καλεί τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και όλους τους εργαζομένους το ΠΑΜΕ.

Σε ανακοίνωση υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Η ένταση της επίθεσης εφοπλιστών - κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε βάρος του συνόλου των δικαιωμάτων των ναυτεργατών πάει χέρι χέρι με τη χειροτέρευση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου, με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις, τα εξαντλητικά δρομολόγια και τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας των ναυτεργατών, υπονομεύοντας ακόμα και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα».

Παράλληλα συνεχίζεται η έκφραση αλληλεγγύης από συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών.

Μετά τις ανακοινώσεις αλληλεγγύης από το Συνδικάτο Εργαζομένων στις Μεταφορές της Βρετανίας (RMT) και το Ναυτεργατικό Σωματείο Πολωνίας, την «αλληλεγγύη και την υποστήριξή του στον δίκαιο αγώνα» των ναυτεργατών της Ελλάδας εκφράζει και το Συνδικάτο Ναυτεργατών Ρωσίας, με ανακοίνωση που έστειλε μέσω της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ).


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Το παραμύθι της «ανάπτυξης για όλους»

Οσο πλησιάζει η Κυριακή των εκλογών, τόσο φουντώνει ο αποπροσανατολιστικός για το λαό καβγάς των κομμάτων του κεφαλαίου για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την «ανάπτυξη», για το ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι η ανάπτυξη αυτή θα είναι «δίκαιη», «βιώσιμη», «ανάπτυξη για όλους», ότι τα οφέλη της θα αφορούν τάχα όλο το λαό.

Το παραμύθι αυτό φουντώνει και καλλιεργείται ως κριτήριο ψήφου από όλα τα αστικά επιτελεία, αλλά ο λαός έχει πλούσια πείρα για να μην «τσιμπήσει». Πείρα που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία, απ' όσα βιώνουν καθημερινά οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Μόνο στις εξελίξεις των τελευταίων 30 ημερών να ανατρέξει κανείς, τα παραδείγματα είναι πολλά και χαρακτηριστικά. Πολλά από αυτά μάλιστα προέρχονται από μεγάλους χώρους δουλειάς, ακριβώς από την «οργανωμένη, εξωστρεφή και καινοτόμα επιχειρηματικότητα», που κατά τ' άλλα προβάλλεται ως το μοντέλο της «βιώσιμης ανάπτυξης» σε αντίθεση με τις «στρεβλώσεις του παρελθόντος».

* * *

Τους... «καρπούς» αυτής της ανάπτυξης γεύονται για παράδειγμα οι 90 εργαζόμενοι της «ΔΕΛΤΑ» στο Πλατύ Ημαθίας που πετάγονται στο δρόμο μετά από χρόνια δουλειάς, ακριβώς επειδή το μονοπώλιο που ελέγχει την επιχείρηση («VIVARTIA»), αφού επιδοτήθηκε με τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις με τα διάφορα «προγράμματα για την ανάπτυξη των επενδύσεων», αποφάσισε να μεταφέρει την παραγωγή στο εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Κάπως έτσι, οι δεκάδες εργαζόμενοι του εργοστασίου βρέθηκαν να... «γιορτάζουν» τη «μεταμνημονιακή περίοδο», αντιμέτωποι με τους εκβιασμούς της εργοδοσίας, η οποία αξιοποιώντας όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο τους πιέζει να υπογράψουν «εθελούσιες» απολύσεις με ψίχουλα.

Αντίστοιχο είναι το παράδειγμα του εργοστασίου της «Frigoglass» στην Αχαΐα: Οι κάθε είδους «διευκολύνσεις» στην επιχείρηση, μεταξύ άλλων με «κούρεμα» του δανεισμού από τις τράπεζες κατά 50%, οι επενδύσεις σε μια σειρά χώρες και ηπείρους, «έτρεχαν» τα προηγούμενα χρόνια παράλληλα με διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία και προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», ενώ στις αρχές Ιούνη ήρθε η ανακοίνωση της εργοδοσίας ότι θα βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο στην Αχαΐα, για την «ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της», πετώντας και εδώ στο δρόμο 91 εργαζόμενους...

Και τι να πει κανείς και για τους εφοπλιστές, για το «παράδειγμα» και τη «συμβολή» των οποίων στην καπιταλιστική ανάπτυξη στάζουν μέλι όλα τα κόμματα του κεφαλαίου; Μέσα στα τρελά κέρδη, με προκλητικές απαλλαγές και «διευκολύνσεις» από το αστικό κράτος, «παραπονιούνται» στους ναυτεργάτες που απεργούν σήμερα ότι... «δεν βγαίνουν», αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις ή θέτουν νέες προκλητικές απαιτήσεις ως όρο για την υπογραφή τους, όπως την επιβολή νέων χτυπημάτων στις οργανικές συνθέσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους όρους δουλειάς και την ασφάλεια ναυτεργατών και επιβατών.

* * *

Οποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, το παραμύθι της «καπιταλιστικής ανάπτυξης για όλους» βρωμάει από παντού...

Την ώρα που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται ως εγγυητές για «πολλές και καλές νέες δουλειές», την ώρα που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «ενίσχυσε τη θέση των εργαζομένων», τα στοιχεία του ΕΦΚΑ για τους μισθούς (Δεκέμβρης 2018) που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Παρασκευή, δείχνουν ότι και μέσα στη «μεταμνημονιακή περίοδο», μέσα σε περίοδο που καταγράφεται ανάκαμψη του ΑΕΠ, οι ήδη πετσοκομμένοι μισθοί των εργαζομένων καθηλώνονται και πετσοκόβονται κι άλλο, τρεις στους δέκα μισθωτούς εργάζονται με μερική απασχόληση, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς και τους μισθούς - ψίχουλα που παίρνουν να μειώνονται κι άλλο...

Το τι σημαίνουν για το λαό τα «αναπτυξιακά οράματα» του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του, αποτυπώθηκε χαρακτηριστικά την προηγούμενη βδομάδα και στις συμβάσεις παραχώρησης του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες παρουσιάστηκαν από τον Αλ. Τσίπρα ως στοιχείο που «σηματοδοτεί μια άλλη αναπτυξιακή οικονομική προοπτική».

Ποια είναι αυτή η «άλλη» προοπτική; Από τη μια, ωφελημένοι και πάλι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κοινοπραξία της γαλλικής «Total», της αμερικανικής «ExxonMobil» και των «Ελληνικών Πετρελαίων» που έκλεισε το σχετικό «deal», ωφελημένο συνολικά το εγχώριο κεφάλαιο που προωθεί τη στρατηγική ανάδειξης της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο».

Από την άλλη, χαμένος και πάλι ο λαός: Στερείται σημαντικούς φυσικούς και ενεργειακούς πόρους, που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να αξιοποιηθούν για την ευημερία του και για πάμφθηνη Ενέργεια, εμπλέκεται ακόμα πιο βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αντιμετωπίζει κινδύνους περιβαλλοντικής καταστροφής, καθώς στον καπιταλισμό τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος θεωρούνται «κόστος»...

* * *

Η πείρα των εργαζομένων και του λαού μπορεί να δώσει απάντηση στην απάτη των αστικών κομμάτων και επιτελείων ότι τα νέα κέρδη του κεφαλαίου φέρνουν τάχα «ευημερία για όλους». Τα καπιταλιστικά κέρδη και οι επενδύσεις δεν πέφτουν από τον ουρανό, προϋποθέτουν διαρκές ξεζούμισμα του λαού, ένταση της εκμετάλλευσης, αντεργατικό πλαίσιο που θα λύνει ακόμα περισσότερο τα χέρια του κεφαλαίου.

Ισχυρό ΚΚΕ, λοιπόν, στις 7 Ιούλη σημαίνει ενίσχυση της πάλης ενάντια σε αυτόν τον αντιλαϊκό δρόμο, ενίσχυση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας και ταυτόχρονα συγκέντρωση δυνάμεων για την αντεπίθεση. Σημαίνει ενίσχυση της μοναδικής δύναμης που με το Πρόγραμμά της και τη δράση φωτίζει την πραγματική διέξοδο για το λαό, τον δρόμο της ανάπτυξης που θα αξιοποιεί τις υπαρκτές παραγωγικές δυνατότητες με κριτήριο τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου.


Γ. Ε.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org