ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΠΡΟΣΟΧΗ!
Για τους ετεροδημότες και όσους έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση
  • Οσοι έκαναν «εκλογική» μεταδημότευση μέχρι και τις 30 Απρίλη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, έχουν πλέον περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου ήταν υποψήφιοι (με τη Β' Αναθεώρηση Απρίλη) και ψηφίζουν ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟ ΔΗΜΟ (όπου δηλαδή ήταν υποψήφιοι) για τις ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ εκλογές της 7ης Ιούλη.

Eurokinissi

Παράδειγμα: Κάποιος που διαμένει μόνιμα και ψηφίζει στην Αθήνα, έκανε μεταδημότευση στον δήμο Γρεβενών μέχρι τις 30 Απρίλη για να είναι υποψήφιος στον συγκεκριμένο δήμο στις εκλογές του Μάη. Αν και υποψήφιος στα Γρεβενά, στις εκλογές του Μάη ψήφισε στην Αθήνα για περιφερειακές, δημοτικές εκλογές και ευρωεκλογές, επειδή δεν είχε γίνει ακόμα η αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων. Μετά την αναθεώρηση, όμως, είναι πλέον εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους του δήμου Γρεβενών και θα πρέπει έγκαιρα να εξασφαλίσει τη μετάβασή του εκεί για να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές.

  • Οσοι έκαναν εκλογική μεταδημότευση μετά τις 30 Απρίλη και έως τις 4 Μάη 2019, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές του Μάη, δεν έχουν περαστεί στους εκλογικούς καταλόγους με την παραπάνω Β' Αναθεώρηση του Απρίλη και άρα ψηφίζουν στο δήμο όπου ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές.

Δηλαδή, ο ψηφοφόρος του παραπάνω παραδείγματος, αν και το Μάη ήταν υποψήφιος στα Γρεβενά, θα ψηφίσει για βουλευτικές εκλογές στην Αθήνα, αφού το όνομά του δεν ενσωματώθηκε στους εκλογικούς καταλόγους των Γρεβενών.

  • ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ: Οσοι στις προηγούμενες εκλογές (βουλευτικές και ευρωεκλογές) ήταν εγγεγραμμένοι σε ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών και ψήφισαν στον τόπο διαμονής τους, καθώς και όσοι υπέβαλαν αίτηση εγγραφής στους ειδικούς καταλόγους ετεροδημοτών από 1/3/2019 μέχρι και 30/4/2019, στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου στην περιφέρεια του τόπου διαμονής ορισμένων ετεροδημοτών δεν έχει συμπληρωθεί ο απαιτούμενος από το νόμο αριθμός 40 τουλάχιστον ετεροδημοτών, που να προέρχονται από την ίδια βασική εκλογική περιφέρεια και να είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της, ώστε να συσταθούν στον τόπο διαμονής τους εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι εκλογείς αυτοί δεν μπορούν να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο διαμονής τους. Θα πρέπει δηλαδή για να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη να μεταβούν στη βασική τους εκλογική περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Γι' αυτές τις περιπτώσεις ετεροδημοτών, το υπουργείο Εσωτερικών θα στείλει ενημέρωση με email/sms/επιστολή. Ομως, σε κάθε περίπτωση, όσοι εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία χρειάζεται να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κάποιος διαμένει στα Γιάννενα και είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Ιωαννίνων. Η βασική εκλογική του περιφέρεια (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος) είναι η Ξάνθη. Κανονικά θα έπρεπε να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Ιωάννινα. Ομως, μπορεί στην περιφέρεια (στο νομό) Ιωαννίνων να μην υπάρχουν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες προερχόμενοι από την εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης, κι έτσι να μην έχει συσταθεί ειδικό εκλογικό τμήμα ετεροδημοτών από την Ξάνθη.

Σ' αυτήν την περίπτωση, ο συγκεκριμένος δεν θα μπορέσει να ψηφίσει ως ετεροδημότης στον τόπο διαμονής του, δηλαδή στα Γιάννενα. Προκειμένου να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη θα πρέπει να μεταβεί στην Ξάνθη, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένος (στις ευρωεκλογές οι ετεροδημότες δεν ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα, αλλά στα κοινά εκλογικά τμήματα μαζί με τους υπόλοιπους εκλογείς, γιατί στις ευρωεκλογές όλη η Επικράτεια είναι μία ενιαία εκλογική περιφέρεια).

Στον εκλογικό κατάλογο της Ξάνθης δεν θα υπάρχει δίπλα από το όνομά του η ένδειξη «Ε» (ετεροδημότης) και έτσι θα μπορεί ανεμπόδιστα να ψηφίσει στην Ξάνθη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι ετεροδημότες που θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας (στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της οποίας είναι εγγεγραμμένοι).

Για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει όσοι εντάσσονται στις παραπάνω κατηγορίες να απευθύνονται έγκαιρα στην ιστοσελίδα www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis του υπουργείου Εσωτερικών για να μάθουν πού ψηφίζουν και να πάρουν έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ.

Παίρνουμε όλα τα μέτρα για να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα», το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας να οργανώσουν με κάθε μέσο τη μετακίνησή τους ώστε να φτάσουν μέχρι την κάλπη και να στηρίξουν το Κόμμα. Να πάρουν όλα τα απαραίτητα πρακτικά μέτρα (άδειες, εξασφάλιση εισιτηρίων, ομαδικές μετακινήσεις) για να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).


ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Τι μπορεί να αλλάξει μια ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ;

Τι μπορεί να αλλάξει μια ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ;

Αξίζει μπροστά στην κάλπη να αναλογιστεί κανείς πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για το λαό αν είχε «προϋπαντήσει» τα μνημόνια με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ. Δεν θα μπορούσαν να περάσουν τα απανωτά αντεργατικά μέτρα και να εφαρμοστούν σαν οδοστρωτήρας στους χώρους δουλειάς, πολλές φορές αμαχητί, αν το ΚΚΕ ήταν πιο ισχυρό, αν είχε μεγαλύτερη πολιτική και εκλογική επιρροή. Αν το ΚΚΕ ήταν πιο δυνατό, αυτό θα είχε συμβάλει στο να καλυτερέψει η κατάσταση στο εργατικό κίνημα. Θα υπήρχαν μεγαλύτερες δυνατότητες για να αντιπαλέψει το κίνημα τα μνημόνια, για να διεκδικήσει μέτρα ανακούφισης, για να μετρήσει πιο γοργά βήματα η ανασύνταξή του. Αν το ΚΚΕ ήταν πιο δυνατό, θα ήταν καλύτερος ο συσχετισμός για τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα.

Γι' αυτό η αλήθεια είναι ότι ΝΑΙ, σήμερα κρίνεται και η μία ψήφος παραπάνω στο ΚΚΕ. Η μία ψήφος λιγότερη στη ΝΔ, στον ΣΥΡΙΖΑ, στο ΚΙΝΑΛ, η μία ψήφος που θα ξεφύγει από τα φασιστικά και ακροδεξιά μορφώματα, η μία ψήφος που δεν θα εγκλωβιστεί στα νέα κόμματα «μίας χρήσης» τύπου Βαρουφάκη, ή στην αποχή.

Οι εργαζόμενοι πρέπει σήμερα να σκεφτούν: Από τη Δευτέρα 8 Ιούλη, που συνεδριάζει το Γιούρογκρουπ με θέμα την Ελλάδα και ετοιμάζονται οι νέες «αξιολογήσεις» με μέτρα υλοποίησης των δεσμεύσεων που θα «παραδώσει» στους επόμενους η σημερινή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ποια δύναμη θα είναι στο πλάι τους; Να αναλογιστούν ότι η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με αυτήν την προδιαγεγραμμένη αντιλαϊκή πολιτική είναι στο χέρι τους και με ένα πιο δυνατό ΚΚΕ μπορούν να παλέψουν από καλύτερες θέσεις. Είναι μια μάχη από την οποία δεν περισσεύει κανείς.

Καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη, είτε στα κόμματα που μας έφεραν έως εδώ είτε στην αποχή. Μπορούν να θυμηθούν πολλοί και να μάθουν ακόμα περισσότεροι ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με όσες δυνάμεις διαθέτει στη Βουλή στήριξε στην πράξη τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες. Κατέθεσε την πρόταση νόμου των άνω των 500 συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων και την κατάργηση μιας σειράς μνημονιακών νόμων για τα Εργασιακά, πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ απέρριψαν κατηγορηματικά.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που με όση δύναμη του έδωσε ο λαός προσπάθησε να θέσει στην ημερήσια διάταξη της συνταγματικής αναθεώρησης την κατάργηση του άρθρου που απαγορεύει τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Μια πρόταση που δεν μπήκε καν για συζήτηση, αφού δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών, δείχνοντας στην πράξη γιατί δεν πρέπει να υποτιμηθεί έστω και μία ψήφος.

Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που έδωσε βήμα στα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα, προβάλλοντας και μέσα στη Βουλή τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες, αποκαλύπτοντας τα επικίνδυνα σχέδια που φτιάχνονται στην πλάτη του λαού, αντιπαρατέθηκε με όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, προέβαλε την πραγματική φιλολαϊκή διέξοδο σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και την εξουσία τους.

Η πείρα που υπάρχει στο λαό από τα τελευταία χρόνια δείχνει ότι εκεί που το ΚΚΕ ενισχύεται, εκεί που κερδίζει νέες δυνάμεις, εκεί που εργαζόμενοι παίρνουν «διαζύγιο» με αυταπάτες και άλλες πολιτικές επιλογές και συστρατεύονται με το Κόμμα, εκεί δυναμώνει και η σύγκρουση με την κυβερνητική πολιτική, εκεί κυριαρχεί αγωνιστικό κλίμα. Αντίθετα, εκεί που αντί να ενισχύεται αυτή η γραμμή, βρίσκουν έδαφος η παραίτηση, η ανοχή και το «δεν αλλάζει τίποτα», εκεί οργανώνεται και πιο δύσκολα η πάλη, αφαιρούνται δυνάμεις από το κίνημα, βγαίνει κερδισμένο το σύστημα.

Η πείρα λέει επίσης ότι αν δεν υπήρχε το ΚΚΕ, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα όλα αυτά τα χρόνια για τους εργαζόμενους και το λαό. Με τους αγώνες όπου πρωτοστάτησε το ΚΚΕ, οι εργαζόμενοι κατάφεραν να καθυστερήσουν ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα και αναδιαρθρώσεις, έδωσαν με επιτυχία μάχες ενάντια σε απολύσεις, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ενάντια σε πλειστηριασμούς, σε διακοπές ρεύματος κ.ά. Ακόμα και κάποιοι ελιγμοί που έγιναν προεκλογικά από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ, δεν θα γίνονταν αν δεν υπήρχε η πίεση από τους αγώνες των εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, όπου πρωτοστατούν οι κομμουνιστές.

Γι' αυτό δεν χωράει καμία χαλαρότητα μπροστά στις εκλογές, ειδικά από όσους ψήφισαν το ΚΚΕ έστω και σε μία από τις τρεις κάλπες του περασμένου Μάη. Χαλαροί «δικαιούνται» να νιώθουν μόνο οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι ξενοδόχοι και οι τραπεζίτες, οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, αφού όποια κι αν είναι η σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης, τα «θέλω» τους είναι ήδη στο αυριανό αντιλαϊκό πρόγραμμα.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πρέπει να είναι «υπ' ατμόν» και σε επαγρύπνηση, να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Η άνοδος του Κόμματος πρέπει να γίνει υπόθεση περισσότερων λαϊκών ανθρώπων που έχουν ριζοσπαστική σκέψη, που δεν συμβιβάζονται με τα ψίχουλα και τις μειωμένες απαιτήσεις.

Εδώ δεν χωράνε σκέψεις του τύπου «έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο». Προδιαγεγραμμένο είναι ότι η επόμενη κυβέρνηση θα είναι αντιλαϊκή, ότι δεν έχει καμία σημασία για το λαό η διαφορά ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μάχη όμως για δυνατό ΚΚΕ κρίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή. Αυτό που κρίνεται είναι η δύναμη που θα έχει το Κόμμα για να μπορεί να βάζει εμπόδια, να οργανώνει την αντίσταση και την αντεπίθεση του λαού.

Η «μία ψήφος παραπάνω» στο ΚΚΕ θα είναι η πραγματικά χρήσιμη επιλογή για εργαζόμενους που ακόμα ταλαντεύονται για το τι θα στηρίξουν στις 7 Ιούλη. Θα είναι η μόνη επιλογή από την οποία θα βγουν δικαιωμένοι, δεν θα «μετανιώσουν» την επόμενη μέρα. Πολλές τέτοιες ψήφοι μπορούν να κάνουν τη διαφορά την ερχόμενη Κυριακή υπέρ του λαού.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org