ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Ιούλη 2019
Σελ. /28
Καθημερινότητα

«Αυτό που με ενδιαφέρει είναι (...) η Αριστερά να ξεκολλήσει και να καταλάβει ότι δεν έχει μόνο σημασία να κουνάς τα λάβαρα, αλλά και να παλεύεις με την καθημερινότητα για να αλλάξεις τα πράγματα», είπε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του. Και όντως, η «αριστερά» στην οποία αναφέρεται, η «αριστερά» των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου, έδωσε παραπάνω από πολλά «δείγματα γραφής»: Από την εκτίναξη της ευελιξίας στους χώρους δουλειάς και τον προσδιορισμό του μισθού με τον κατάπτυστο νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, τις αντιασφαλιστικές ανατροπές, το τσεκούρι στο ΕΚΑΣ, τη φοροληστεία, τις περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια, τη διαχείριση της φτώχειας με τα επιδόματα πτωχοκομείου, τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις έως το 2060, φρόντισε να κάνει την καθημερινότητα αβίωτη για τα λαϊκά στρώματα, υπηρετώντας - ακριβώς όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις - τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Και είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, του «ρεαλισμού» του κεφαλαίου, που οι σύγχρονες ανάγκες του λαού παραπέμπονται συνεχώς στη «Δευτέρα παρουσία» της «δίκαιης» τάχα καπιταλιστικής ανάκαμψης. Τώρα πια, κάθε πραγματικά προοδευτικός και αριστερός άνθρωπος έχει πλήρη εικόνα για το τι σήμαιναν τα παραμύθια που επιστρατεύει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ: Πιο δυνατά και αποφασιστικά να ενισχύσει την Κυριακή το ΚΚΕ, τη μόνη δύναμη που μπαίνει μπροστά στον αγώνα για το σήμερα, για να βάλουμε δύσκολα στην αντιλαϊκή πολιτική, να πάρουν τα λαϊκά στρώματα ανάσες ανακούφισης, αλλά και το αύριο, την προοπτική των λαϊκών στρωμάτων να ζήσουν όπως τους αξίζει, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια.

Τελευταία ώρα

Επιστολή με «δέκα σημαντικές αποφάσεις για την έμπρακτη ενίσχυση της βιομηχανίας» συνέταξε η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ζητώντας από την επόμενη κυβέρνηση «να ληφθούν άμεσα αποφάσεις για να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν χρονίζοντα προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας». Οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας υπενθυμίζουν όλα τα γνωστά αιτήματα των βιομηχάνων, όπως η παραπέρα μείωση του λεγόμενου «μη μισθολογικού κόστους», ο «εξορθολογισμός στη φορολογία», η «ριζική αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου», η παραπέρα μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Επίσης, η «τροποποίηση των διατάξεων για τη δήλωση της υπερεργασίας και της υπερωριακής απασχόλησης» και ο «εξορθολογισμός της χρήσης του συστήματος "Εργάνη"», ως προϋπόθεση για να προχωρήσει παραπέρα η «ευελιξία» στην αγορά εργασίας. Τζάμπα το χαρτί, βέβαια, αφού τα «θέλω» των βιομηχάνων είναι ήδη δεσμεύσεις στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των υπόλοιπων, που διαγκωνίζονται για το ποιος θα τις υλοποιήσει ταχύτερα και αποτελεσματικότερα. Αν κάτι όμως αξίζει να κρατήσει ο λαός, είναι ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες και τα επιτελεία τους δίνουν μέχρι την τελευταία στιγμή τη μάχη για να αποσπάσουν τις μεγαλύτερες δυνατές εγγυήσεις και δεσμεύσεις από τα κόμματά τους, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Πρέπει επομένως κι ο λαός μέχρι την τελευταία ώρα να σκεφτεί ξανά και ξανά με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει στην κάλπη της Κυριακής. Κι όσοι δεν έκαναν ακόμα το βήμα, να αποφασίσουν τώρα να στηρίξουν το ΚΚΕ, με κριτήριο ψήφου τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» της επόμενης μέρας και την ανάγκη να έχουν στο πλευρό τους ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ μέσα και έξω από τη Βουλή.

Πολιτισμός

Ενας καθ' όλα πολιτισμένος διάλογος - πολύ μακριά από τους υποτιθέμενους «υψηλούς τόνους» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ - έγινε τη Δευτέρα στη Βουλή μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και του προέδρου της Βουλής. Παραδίδοντας την ετήσια έκθεση της ΤτΕ, ο Γ. Στουρνάρας είπε πως αυτή «επισημαίνει τις πολύ θετικές προοπτικές που προεξοφλούν οι αγορές και ευρέως λέει ότι (...) πρέπει πολύ σύντομα η νέα κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις προσδοκίες αυτές», δείχνοντας προς την επιτάχυνση των μέτρων που περιέχει η έκθεση, τις γνωστές δηλαδή αντιλαϊκές «οδηγίες» της επόμενης μέρας. Για να πάρει την πάσα ο Ν. Βούτσης και να δηλώσει ότι «τα βήματα που γίνονται είναι σταθερά, σε σχέση και με την ανταπόκριση από τις αγορές, για τη δυνατότητα της χώρας να στηριχτεί στα πόδια της και να ασκήσει εθνική δημοσιονομική πολιτική (...) πάντοτε ανάμεσα στις μεσομακροπρόθεσμες γενικές δεσμεύσεις, από τα προγράμματα που έχουν συνομολογηθεί». Δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι η ΝΔ περιμένει τη σκυτάλη για να τρέξει από την επόμενη μέρα στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο. Μήπως όμως πιστεύει κανείς ότι απέναντι στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, που της έστρωσε το δρόμο, το ΚΙΝΑΛ, που δηλώνει έτοιμο να στηρίξει τον έναν ή τον άλλο κυβερνητικό πόλο, τα υπόλοιπα κόμματα μιας χρήσης, θα είναι αντιπολίτευση από τη σκοπιά του λαού; Οι αποδείξεις είναι ήδη παραπάνω από πολλές για να τις αγνοήσει ο λαός. Αντί να περιμένει την αντιλαϊκή «παράδοση - παραλαβή» ανάμεσα στη σημερινή και την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, μπορεί να τους χαλάσει τη φιέστα, δυναμώνοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Ενας ακόμη λόγος

Νέες μεγάλες ζημιές δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ ΑΕ για το α' τρίμηνο του 2019 και ήδη άρχισαν οι τροχιοδεικτικές βολές για το ποιος θα κληθεί και πάλι να πληρώσει τη νύφη. «Οι δράσεις για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας θα κλιμακωθούν και με επιπλέον ενέργειες για τα χρέη των τελικών πελατών», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Εμ. Παναγιωτάκης, προδιαγράφοντας το νέο άγριο κυνηγητό που έρχεται σε βάρος των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών, με ένταση των εκβιασμών για την αποπληρωμή των φουσκωμένων λογαριασμών, με νέες διακοπές ρεύματος, που πέρυσι και φέτος έφτασαν το μισό εκατομμύριο, και με την παραπέρα αύξηση των τιμολογίων - «φωτιά». Οι μόνοι που δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, αφού για λογαριασμό της κερδοφορίας τους προωθείται και συνεχώς βαθαίνει η πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου περιλαμβάνεται και η σταδιακή ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Πάνω σ' αυτό το κοινό αντιλαϊκό σχέδιο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διαγκωνίζονται για το ποιο «μοντέλο απελευθέρωσης» είναι «πιο αποτελεσματικό» για τους ομίλους. Αυτή είναι η ανάπτυξη για την οποία «σκοτώνονται». Ετσι διαγράφεται η επόμενη μέρα: Με ακρίβεια, κομμένα ρεύματα και ενεργειακή φτώχεια που περιμένει τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Αλλος ένας λόγος δηλαδή για ισχυρό ΚΚΕ την Κυριακή. Για να μπουν ακόμα περισσότερα εμπόδια στην πορεία αυτή, για να παρθούν μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών, να ανοίξει ο δρόμος για Ενέργεια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1883 Γεννιέται ο Τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα.

1921 Συνέρχεται στη Μόσχα το ιδρυτικό Συνέδριο της Κόκκινης Συνδικαλιστικής Διεθνούς. Σε αυτό παίρνουν μέρος 220 αντιπρόσωποι από όλο τον κόσμο, εκπροσωπώντας περίπου τα δύο πέμπτα των οργανωμένων εργατών διεθνώς.

1944 Ο Κόκκινος Στρατός απελευθερώνει το Μινσκ και κυκλώνει τα τμήματα της ομάδας γερμανικών στρατιών «Κέντρο».

1944 Ισχυρές χιτλερικές δυνάμεις, που ξεπερνούν συνολικά τους 15.000 άνδρες, ξεκινούν μεγάλες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Πίνδο εναντίον των τμημάτων της VIII και ΙΧ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων, οι Γερμανοί εκτέλεσαν 161 χωρικούς, πυρπόλησαν 4.449 σπίτια, 53 σχολεία, 25 εκκλησίες και 5.484 καλύβια και αχυρώνες. Επίσης, πήραν 427 άνδρες και γυναίκες ως ομήρους, ενώ άρπαξαν ή σκότωσαν χιλιάδες μικρά και μεγάλα ζώα.

1949 Ισχυρές δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού διενεργούν επίθεση στο Βέρμιο - Καϊμακτσαλάν. Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, έπειτα από σκληρές μάχες, πραγματοποιεί ελιγμό (7 Ιούλη).

1951 Ιδρύεται στη Βιέννη η Παγκόσμια Ομοσπονδία Αντιστασιακών (FIR).

1962 Η Αλγερία κηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος με διάγγελμα του Γάλλου Προέδρου Ντε Γκολ, δύο μέρες μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο ο λαός της χώρας τάσσεται με ποσοστό 99% υπέρ της ανεξαρτησίας και της συνεργασίας με τη Γαλλία.

1969 Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο εργάτες της βιομηχανικής περιοχής του Τορίνο κατεβαίνουν σε απεργία, που συνοδεύεται από μεγάλης έντασης συγκρούσεις με την αστυνομία.

1973 Αρχίζει στο Ελσίνκι η σύνοδος αντιπροσώπων από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, που συμμετέχουν στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με επικεφαλής τους υπουργούς Εξωτερικών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ