ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Το μαύρο άσπρο, «πασπαλισμένο» με κάλπικα διλήμματα και πλαστές διαχωριστικές γραμμές

Eurokinissi

Κάλπικα διλήμματα στο λαό, στη βάση της πλαστής διαχωριστικής γραμμής ανάμεσα στις αστικές πολιτικές δυνάμεις της «προόδου» και της «συντήρησης», αναπαρήγαγε με την ομιλία του χτες στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ως δείγμα της «προοδευτικότητας» της κυβέρνησης ο πρωθυπουργός έφτασε να επικαλεστεί τις αλλαγές για τον κατώτατο μισθό που θα γίνουν με βάση το νόμο Βρούτση - Σαμαρά, όσο και τις πρόσφατες αντιδραστικές αποφάσεις της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, που προβλέπουν έως και στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους κυνηγημένους από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!

«Γνωστή και δεδομένη» η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας

Καλλιεργώντας εξάλλου αυταπάτες για το τι σηματοδοτεί η «έξοδος από το πρόγραμμα», πρόσθεσε ότι «η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα. Διότι εξασφαλίσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις αγορές χρήματος», σαν να πρόκειται για χρήμα που θα διατεθεί για τις λαϊκές ανάγκες, με πλήρη αποσιώπηση της πραγματικότητας που θέλει τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν και αυτήν τη «διευθέτηση» του χρέους, που θα εξοικονομήσει χρήμα για τη στήριξη της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Δεν παρέλειψε να καυχηθεί για τις αντιλαϊκές «επιδόσεις» της κυβέρνησής του, μιλώντας για «άβυσσο που χωρίζει τη διαχειριστική ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων με τη συνετή και υπεύθυνη διαχείριση του δημόσιου χρέους που επιτυγχάνουμε σήμερα εμείς», όσο και να ανανεώσει τις δεσμεύσεις του στο κεφάλαιο για «εμβάθυνση των θεσμικών μεταρρυθμίσεων των προγραμμάτων, όπως η ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, η ανεξαρτησία αρχών, όπως η αρχή δημοσίων εσόδων και η στατιστική αρχή, και φυσικά η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων», μιλώντας για... «πράγματα δηλαδή γνωστά και δεδομένα».

«Οι κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν τα μέσα της πολιτικής με τα οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους», ανέφερε, λες και κάνει διαφορά για το λαό από ποια τσέπη θα λεηλατείται το ισχνό εισόδημά του. Απέναντι σ' αυτήν την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα και αφού ξέκοψε κάθε σκέψη ανάκτησης απωλειών, λέγοντας πως «αυτή η νέα μέρα που οφείλουμε να σχεδιάσουμε, δεν μπορεί να είναι μια επιστροφή στο παρελθόν», αντέταξε εφάπαξ παροχές πτωχοκομείου και αναδιανομή της φτώχειας, μια «λελογισμένη επέκταση στη βάση των δημοσιονομικών δυνατοτήτων». Μοίρασε τις γνωστές κάλπικες υποσχέσεις για «επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας» και «αύξηση του κατώτατου μισθού» με βάση το νόμο Βρούτση - Σαμαρά και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, «στοχευμένες μόνιμες φοροελαφρύνσεις» που θα πηγαίνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους κ.ά.

Δίνοντας μάλιστα το σήμα της κλιμάκωσης της εν λόγω προπαγάνδας, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι όλα αυτά θα εξειδικευτούν στην πορεία προς τη ΔΕΘ.

Παλεύει να κάνει «ορατές» τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

«Οσο θα απομακρυνόμαστε από τη μνημονιακή περίοδο (...) τόσο οι διαχωριστικές πολιτικές γραμμές θα γίνονται πιο ορατές και σαφείς. Τόσο τα πολιτικά διλήμματα θα αναδεικνύονται αμείλικτα: Με την ανάκτηση των ρυθμίσεων υπέρ των εργαζομένων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ή με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Με τη διάλυση του δημοσίου τομέα, ή τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για την ανασυγκρότησή του....», ισχυρίστηκε, κωδικοποιώντας τα κάλπικα διλήμματα που επιστρατεύονται για τον εγκλωβισμό του λαού στον νέο διπολισμό και τους στόχους του κεφαλαίου. Επιτέθηκε παράλληλα στον Κυρ. Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι ασπάζεται τη «γραμμή της νέας εθνικοφροσύνης», ότι κάνει «εμπόριο του δήθεν πατριωτισμού», ότι νομιμοποιεί «έναν εθνικιστικό πολιτικό λόγο που φλερτάρει πλέον ανοιχτά με τον φασισμό»...

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε και με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, ισχυριζόμενος ότι οι αντιδραστικές της αποφάσεις για στρατόπεδα συγκέντρωσης εντός και εκτός της ΕΕ, ενίσχυση της καταστολής κ.ο.κ. συνιστούν έκφραση της «ανθρωπιστικής και δικαιοκρατικής διαχείρισης του Προσφυγικού», που τάχα συγκρούστηκε με «απόψεις και τις ηγεσίες με έντονο διχαστικό λόγο»!

«Αυτή είναι η αντιπαράθεση που διεξάγεται στην Ευρώπη, διατρέχει οριζόντια το πολιτικό σύστημα», ισχυρίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, κρύβοντας την σύμπλευση όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων στα βασικά διακυβεύματα και τη στρατηγική του κεφαλαίου.

Εντείνονται οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα

Συνεχίζονται οι διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό. Την Κυριακή, η «Μεγάλη Συνέλευση των Αντιπροσώπων» του Ποταμιού αποφάσισε την «απεμπλοκή» του μορφώματος από το Κίνημα Αλλαγής, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του Σταύρου Θεοδωράκη. Η πρόταση του επικεφαλής προβλέπει συνέδριο τον Οκτώβρη για την έγκριση πολιτικών θέσεων, την πολιτική συνεργασιών και εκλογή νέων ηγετικών οργάνων. Στην ομιλία του, εξάλλου, ο Στ. Θεοδωράκης μίλησε για συνεργασία με φιλελεύθερες και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις. Ο ίδιος, μιλώντας χτες στο «ΣΚΑΪ», είπε ότι «υπήρχε διάσταση απόψεων για το πρωτεύον στη χώρα, τι να κάνουμε, τι να λέμε». Οτι «δεν ρωτηθήκαμε για τις τελευταίες αποφάσεις όπως το Μακεδονικό και τις εκλογές "εδώ και τώρα"». Πρόσθεσε ότι το Ποτάμι δεν θα στηρίξει κυβέρνηση «από αυτήν τη Βουλή».

Με την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ δεν συμφώνησαν πάντως όλα τα στελέχη, με κάποια εξ αυτών να δηλώνουν παραμονή στο μόρφωμα όπου ηγείται η Φώφη Γεννηματά.

Από το ΚΙΝΑΛ, πάντως, η εξέλιξη παρουσιάζεται έως και με «ανακούφιση», με δηλώσεις όπως αυτή του Ανδ. Λοβέρδου ότι το Ποτάμι «νόθευε το πολιτικό μήνυμα του ΚΙΝΑΛ» και κατά συνέπεια η αποχώρησή του είναι θετική εξέλιξη...

Επίσης, την Κυριακή συνεδρίασε και το Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, στον απόηχο αποχωρήσεων από εκεί στελεχών με αφορμή το Σκοπιανό. Στην ομιλία του, ο Π. Καμμένος κατηγόρησε εκ νέου όσους έφυγαν από τους ΑΝΕΛ, ενώ επιστρατεύοντας φραστικά πυροτεχνήματα, είπε πως «όταν και αν έρθει η ώρα (σ.σ. της ψήφισης της συμφωνίας των Πρεσπών) θα εκτελέσουμε τη λαϊκή εντολή με το μεγαλύτερο μέσο που έχουμε, την αποχώρηση, δηλαδή, από την κυβέρνηση», αποφεύγοντας, βέβαια, κάθε αναφορά στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται από πίσω, στους οποίους και «επαύξησε» αναπαράγοντας ατόφια τα επικίνδυνα για το λαό επιχειρήματα του κεφαλαίου, για την Ελλάδα που «καθίσταται κέντρο σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και στα Βαλκάνια μέσω οικοδόμησης συμμαχιών».

Οι δηλώσεις του Π. Καμμένου φούντωσαν πάντως τα σενάρια περί συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθει η συμφωνία στη Βουλή, μαζί με το χρόνο που θα επιλέξουν για την προκήρυξη των εκλογών.

Στο μεταξύ, διατεθειμένος να επιστρατεύσει την πρόταση μομφής εναντίον του πρόσφατα αποχωρήσαντα από τους ΑΝΕΛ Δ. Καμμένου σε περίπτωση που δεν δεχτεί να παραδώσει τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής έως την Πέμπτη, εμφανίστηκε με νέες του δηλώσεις χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη χτες 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τον όρο «λαθρομετανάστευση» που χρησιμοποιείται σε κείμενο Διαβούλευσης του ΥΠΕΘΑ σχετικά με την προμήθεια είκοσι πέντε (25) Drones, στο πλαίσιο των μέτρων καταστολής ενάντια σε μετανάστες και πρόσφυγες.

Μπαράζ κατασχέσεων από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Μπαράζ κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών εξαπολύουν κυβέρνηση και φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ενώ και τα εμφανιζόμενα χρέη συνεχίζουν σε τροχιά διόγκωσης, σε μια εξέλιξη που έρχεται να οξύνει ακόμη περισσότερο τα αντιλαϊκά «αντανακλαστικά», ώστε να πιαστούν οι στόχοι για τα ματωμένα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που αφορούν στο μήνα Μάη του 2018:

  • Η μάζα των ληξιπρόθεσμων χρεών διογκώθηκε στη διάρκεια του μήνα κατά 610 εκατ. και συνολικά στο 5μηνο (Γενάρης - Μάης) σε 4,8 δισ.
  • Οι «οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης» έφτασαν σε 1.128.203 από 1.050.057 το Δεκέμβρη του 2017. Δηλαδή, οι λίστες στη διάρκεια του 5μηνου «αυγάτισαν» κατά 70.146 κατασχέσεις, αριθμός που ισοδυναμεί με περισσότερες από 15.600 το μήνα ή 780 κατασχέσεις ανά εργάσιμη μέρα.
  • Οι «οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης», δηλαδή βρίσκονται στο «παρά 5» της επιβολής τους, έφτασαν το Μάη το 1,7 εκατομμύρια.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η προπαγάνδα της «γραβάτας» δεν κρύβει το «μεταμνημονιακό» μνημόνιο

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο:

«Οσο κι αν ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στην προπαγάνδα της "γραβάτας" για να κρύψει το "μεταμνημονιακό" μνημόνιο που υπέγραψε, η πραγματικότητα των παλιών και νέων μέτρων, των ματωμένων πλεονασμάτων και των προνομοθετημένων περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο, τον διαψεύδουν. Αυτά επιφυλάσσουν για την επόμενη μέρα στο λαό τόσο ο ίδιος, όσο και τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια στρατηγική του κεφαλαίου και την ΕΕ.

Οσο για τις διαφορές που επικαλείται με τη ΝΔ, είναι τόσο μεγάλες, που οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με το νόμο Βρούτση - Σαμαρά, από το 2012, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup!

Να γιατί ο κ. Τσίπρας καταφεύγει στις γνωστές από το παρελθόν κάλπικες διαχωριστικές γραμμές "πρόοδος - συντήρηση", στην Ελλάδα και την ΕΕ, φτάνοντας στο σημείο να εμφανίζει ως πρόοδο τις νέες "Μόριες" και την επιστροφή προσφύγων, που αποφάσισε από κοινού με την κα Μέρκελ.

Καθαρή έξοδος για το λαό είναι η κατάργηση όλων των νόμων και των μέτρων των μνημονίων και η ανάκτηση των τεράστιων απωλειών του, που μόνο ο ίδιος με τους αγώνες του μπορούν να κατακτήσουν».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ