ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενας ακόμα εργάτης νεκρός την ώρα της δουλειάς
  • Νέο εργατικό «ατύχημα» και στη «Fulgor»
  • Αύξηση στα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία

Ενας ακόμα εργαζόμενος πέθανε χτες την ώρα της δουλειάς. Συγκεκριμένα, τη ζωή του έχασε ένας εργάτης που έπεσε από σκαλωσιά χτες το πρωί, κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης κτιρίου στο κέντρο της Ερμούπολης της Σύρου.

Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που μετέφερε τον εργαζόμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, καθώς και δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Τα ακριβή αίτια της πτώσης του εργάτη διερευνώνται.

Δεύτερο «ατύχημα» σε μια βδομάδα στη «Fulgor»

Νέο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο της «Fulgor», του ομίλου Στασινόπουλου, στην Κορινθία, όταν εργαζόμενος τραυματίστηκε στα δάχτυλα, κατά την εκτέλεση εργασιών φόρτωσης υποβρύχιου καλωδίου. Ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο Κορίνθου και στη συνέχεια στο ΚΑΤ.

Πρόκειται για το δεύτερο «ατύχημα» που σημειώνεται στον συγκεκριμένο χώρο μέσα σε λιγότερο από μια βδομάδα, καθώς την περασμένη Τετάρτη ένας 37χρονος εργαζόμενος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο χέρι.

Σε ανακοίνωσή του για εκείνο το «ατύχημα», η οποία επιβεβαιώθηκε εκ νέου μέσα σε λίγες μέρες, το Συνδικάτο Μετάλλου Κορινθίας «Ηφαιστος» σημείωνε ότι «μόνο τυχαίο γεγονός και ατομική ευθύνη δεν μπορεί να θεωρηθεί». Τα τελευταία χρόνια στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, αναφέρει το Συνδικάτο, «έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα "ατυχήματα". Δεν μπορεί να ξεχνάμε το θανατηφόρο που έγινε το 2015. Η εντατικοποίηση, η συνεχής πίεση να βγει η δουλειά και τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας οδηγούν στα "ατυχήματα"». Οι μεγαλοεργοδότες, σημειώνει, θεωρούν κόστος τα μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των εργαζομένων και «για να γλιτώσουν χρόνο και χρήμα δεν υπολογίζουν την ανθρώπινη ζωή. Συνάδελφοι, μας αφορά άμεσα όλους και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς ή με το κεφάλι σκυμμένο. Πρέπει να γυρνάμε στα σπίτια και στις οικογένειές μας ακέραιοι. Καλούμε τους εργάτες της "Fulgor" να μην δεχτούν να γίνουν "ημερησία διάταξη" τα "ατυχήματα" στο εργοστάσιο. Γι' αυτό πρέπει να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής τους στα δικά τους χέρια, διεκδικώντας μέτρα προστασίας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς».

Αύξηση «ατυχημάτων» καταγράφει και η ΕΛΣΤΑΤ

Αύξηση κατά 6,3% καταγράφεται στα εργατικά «ατυχήματα» το 2016 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ακόμα και στα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Τα στοιχεία αυτά κατά βάση αφορούν «ατυχήματα» σε μισθωτούς που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και όχι στο σύνολο της παραγωγικής δραστηριότητας της χώρας, ενώ πάρα πολλά είναι τα εργατικά «ατυχήματα» τα οποία δεν καταγράφονται επισήμως ως τέτοια.

Ακόμα κι έτσι, η ΕΛΣΤΑΤ κατέγραψε το 2016 4.739 «ατυχήματα», από 4.459 το 2015. Τα 3.432 αφορούσαν άνδρες και τα 1.307 γυναίκες.

Ο αριθμός των θανατηφόρων περιστατικών, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ήταν 47, από 45 το προηγούμενο έτος. Από αυτά, τα 43 αφορούν άνδρες.

Συνολικά, τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» καταγράφονται στις ηλικιακές ομάδες 35 - 39 (745) και 40 - 44 (735). Αντίστοιχα, από τα 47 θανατηφόρα, τα 11 συνέβησαν σε άτομα ηλικίας 40 - 44 ετών και άλλα 10 σε άτομα 50 - 54 ετών.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, τα περισσότερα εργατικά «ατυχήματα» το 2016 καταγράφονται στον κλάδο χονδρικού και λιανικού εμπορίου, και επισκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, στους οποίους συνέβησαν 1.139 «ατυχήματα» (24% του συνόλου). Ακολουθούν οι κλάδοι της μεταποίησης, με 916 «ατυχήματα» (19,3%), και οι κλάδοι της παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης, με 558 «ατυχήματα» (12,8%).

Αντίστοιχα, τα περισσότερα θανατηφόρα περιστατικά συνέβησαν στις Κατασκευές (11) και ακολουθούν η μεταποίηση (7), οι μεταφορές και η αποθήκευση (6) και οι υπηρεσίες καταλύματος και εστίασης (6).

Οσον αφορά το επάγγελμα, από τα 4.739 «ατυχήματα», τα περισσότερα συνέβησαν σε ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και μικροεπαγγελματίες (1.129). Ακολουθούν οι χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και οι μονταδόροι (1.308). Τα περισσότερα θανατηφόρα αφορούσαν και πάλι τους ανειδίκευτους εργάτες (17), τους χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων και τους μονταδόρους (15).

Σε σχέση με τη μορφή του «ατυχήματος», τα περισσότερα (40%) ήταν τραύματα και επιφανειακές κακώσεις, το 37,8% ήταν κατάγματα και 12,5% εξαρθρήματα και διαστρέμματα.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Απατηλό «φιλεργατικό» προφίλ με ατόφια και ενισχυμένη την καρδιά του προβλήματος

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται από χτες πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, ρυθμίσεις του οποίου αξιοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρώντας να παρουσιάσει φιλεργατικό προφίλ, την ίδια ώρα που κλιμακώνει την επίθεση σε βάρος των εργαζομένων και του λαού. Το νομοσχέδιο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ασφαλιστικές και συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις - Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας - Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων - Επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων και άλλες διατάξεις», αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια στις 10 Ιούλη.

Στο πλαίσιο της κυβερνητικής προπαγάνδας, στην αιτιολογική έκθεση γίνεται λόγος για «τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, την κανονικοποίηση της αγοράς εργασίας»...

Πρόκειται για απάτη, τόνισε μιλώντας στην Επιτροπή ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, προσπαθεί να προσπεράσει ότι όχι μόνο διατηρεί ατόφιο όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων και των μνημονίων, αλλά το ενισχύει συνέχεια με νέα μέτρα, για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Οπως επισήμανε, το νομοσχέδιο «αναφέρεται σε επιμέρους ζητήματα χωρίς να αγγίζει την καρδιά του προβλήματος, που είναι η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου, η γενίκευση της "ευελιξίας" με διάφορες μορφές απασχόλησης που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ώστε να αυξάνουν τον χρόνο και την εντατικότητα της εργασίας, να αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων».

Χαρακτηριστικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

Ενδεικτικά όσον αφορά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

-- Εισάγει το δικαίωμα της μη διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας για την έναρξη της καταβολής της σύνταξης. Δηλαδή εμφανίζουν ως «διευκόλυνση» τη δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα επειδή δεν φτάνει η σύνταξη, ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης.

-- Προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και μέτρα για την αδήλωτη εργασία (άρθρο 5), όπως πρόστιμο 10 χιλιάδων ευρώ, παρακολούθηση της συμπεριφοράς του εργοδότη που εντοπίστηκε για αδήλωτη εργασία κ.ά. Στο αμέσως επόμενο άρθρο, προβλέπεται έκπτωση των προστίμων αν οι εργοδότες δείξουν... καλό πρόσωπο και προσλάβουν εργαζόμενους «πλήρους απασχόλησης», αλλά... για «ορισμένο χρονικό διάστημα». Οπως σχολίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «στην ουσία δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να χρησιμοποιεί αδήλωτη εργασία, μέσω των εκπτώσεων στο πρόστιμο, άρα ουσιαστικά ωφελεί την εργοδοσία».

-- Μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, όπως ότι «η ευθύνη εργοδότη και εργολάβου καταλαμβάνει όλα τα πεδία δικαιωμάτων των εργαζομένων», από την τήρηση του ωραρίου εργασίας έως την ασφάλιση και τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας κ.λπ. Ωστόσο, «όσο θα υφίσταται η εργολαβία, θα ανοίγει δρόμο για εργαζόμενους με τσακισμένους μισθούς και δικαιώματα, αυξάνοντας τα κέρδη των επιχειρηματιών», επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης.

-- Αναγραφή στο σύστημα «Εργάνη» των μαθητευόμενων σπουδαστών και φοιτητών που κάνουν πρακτική. Υπογραμμίζοντας την ουσία του ζητήματος, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: «Κανείς από τους μαθητές, για παράδειγμα στον Τουρισμό, δεν κάνει πρακτική. Ολοι καλύπτουν ανάγκες των ξενοδόχων, με ατέλειωτες ώρες δουλειάς, με απαράδεκτους όρους διαμονής και διατροφής για τους ίδιους».

-- Μέτρα για τη «θερμική καταπόνηση» στους χώρους δουλειάς. Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, ακόμα και τα όποια υποτυπώδη μέτρα ληφθούν είναι «στον αέρα» από την υποστελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και αφορούν την επιτροπεία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών, με τις οποίες όχι μόνο διαιωνίζεται η κυριαρχία των ΜΚΟ, αλλά εισάγεται και ο θεσμός του «επαγγελματία επιτρόπου», που σημαίνει ότι «η επιτροπεία "ιδιωτικοποιείται", γίνεται επάγγελμα και ανατίθεται σε ιδιώτη».

Ο Χρ. Κατσώτης επανέλαβε τις προτάσεις του ΚΚΕ: Για τη γρήγορη επανένωση των παιδιών αυτών με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Για όσα παιδιά θα μείνουν στην Ελλάδα να είναι δημόσιος ο φορέας που θα έχει την ευθύνη, τη μέριμνα και προστασία αυτών των παιδιών. Για τη στέγασή τους σε δημόσιες δομές που θα πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ «IKOS DASSIA»
Σωματείο είναι η οργάνωση των εργαζομένων και όχι το «μαγαζάκι» της εργοδοσίας

«Πραγματικό σωματείο είναι αυτό που ίδρυσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως ανάγκη να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους»: Το μήνυμα αυτό στέλνει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Ικοs Dassia» στην Κέρκυρα, στην εργοδοσία και τους υποστηρικτές της. Η εργοδοσία του ομίλου στον οποίο ανήκει η ξενοδοχειακή μονάδα, με μεγαλομέτοχο τον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΤΕ Αν. Ανδρεάδη, έχει βαλθεί με κάθε μέσο να γράψει τους εργαζόμενους στο αντι-σωματείο, το οποίο αποτελεί «παραμάγαζό» της.

Το νεοσύστατο Σωματείο που έφτιαξαν οι εργαζόμενοι, προχώρησε σε αρχαιρεσίες την περασμένη Κυριακή. Μέσα από αυτές αναδείχθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο εργαζόμενοι που πρωτοστατούν στους αγώνες για τα συμφέροντα των συναδέλφων τους, μέσα και από τις γραμμές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας.

Ενοχλημένη από την προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων, η εργοδοσία οργανώνει από χτες «εκλογές - παρωδία» στο εργοδοτικό σωματείο που ίδρυσαν στελέχη της, μετά τη σύσταση του Σωματείου Εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, οι εκλογές γίνονται με «υποψηφίους» προϊσταμένους και διευθυντές της επιχείρησης, ενώ «προσκεκλημένοι του εργοδότη στο ξενοδοχείο και υποστηρικτές αυτών των εκλογών» είναι δύο μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, τέσσερα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), καθώς και οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το ξενοδοχείο στο οποίο συνδικαλιστές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας αντιμετώπισαν πριν έναν περίπου μήνα την προκλητική παρεμπόδιση της συνδικαλιστικής τους δράσης: Στελέχη της εταιρείας αρχικά ξεκίνησαν να τους ακολουθούν, σκίζοντας τις ανακοινώσεις που διακινούσαν, ενώ έφτασαν στο σημείο να τους κρατήσουν παράνομα κλεισμένους στο χώρο του εστιατορίου του προσωπικού.

«Ο,τι αποτέλεσμα κι αν έχουν οι εκβιασμοί και οι απειλές τους, η αλήθεια μία είναι και θα φανεί περίτρανα πολύ σύντομα: Το μόνο πραγματικό σωματείο στο "Ikos Dassia" είναι αυτό που ίδρυσαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι ως ανάγκη να υπερασπιστούν και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους», τονίζει το Σωματείο και καλεί τους εργαζόμενους να γίνουν μέλη του και να δώσουν το «παρών» στις δραστηριότητές του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ