ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ» - «LEROY MERLIN»
Κινητοποιήσεις για την ανάκληση απολύσεων

Στο κενό η προσπάθεια τρομοκράτησης με επιστράτευση της αστυνομίας από την εργοδοσία και στις δύο περιπτώσεις

Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της «Leroy Merlin» στο αεροδρόμιο
Από την παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της «Leroy Merlin» στο αεροδρόμιο
Κινητοποιήσεις ενάντια στις τέσσερις απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει την τελευταία βδομάδα η εργοδοσία της εταιρείας «Γεωανάλυση ΑΕ» πραγματοποιεί από την περασμένη Παρασκευή το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι «οι δύο από τις απολύσεις που έγιναν σχετίζονται άμεσα με τη δράση των συναδέλφων, μελών του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών, αλλά και με τη συμμετοχή τους στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία στις 30 Μάη».

Την Παρασκευή 29 Ιούνη, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και άλλα σωματεία του κλάδου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τις εγκαταστάσεις της μελετητικής εταιρείας, ενημέρωσαν τους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας να εμποδίσει με διάφορους τρόπους την επαφή των εργαζομένων με τους συνδικαλιστές.

Χτες το πρωί, μέλη της διοίκησης του Σωματείου, εργαζόμενοι και απολυμένοι βρέθηκαν ξανά έξω από το κτίριο της εταιρείας, μοιράζοντας την ανακοίνωση του Σωματείου για τις εξελίξεις, καλώντας τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στο πλαίσιο της άσκησης του συνδικαλιστικού τους δικαιώματος, μέλη της διοίκησης του Σωματείου ζήτησαν και μπήκαν εντός του χώρου δουλειάς, προκειμένου να παραλάβουν το έγγραφο της απόλυσης ενός εκ των τεσσάρων συνολικά απολυμένων, προκειμένου να το επιδώσουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για καταγγελία της απόλυσης. Οπως καταγγέλλουν, κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δέχτηκαν την επιθετική συμπεριφορά του εργοδότη, ο οποίος μάλιστα επιστράτευσε και τις δυνάμεις καταστολής, επιχειρώντας να κάμψει τις κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις. Συγκεκριμένα, ο εργοδότης κάλεσε την αστυνομία, με αποτέλεσμα ο Νίκος Ζώκας, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας, Δημήτρης Τσιτίνης, και άλλα μέλη του Σωματείου, να οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς. Εκεί, ο εργοδότης και ο Ν. Ζώκας υπέβαλαν εκατέρωθεν μηνύσεις, ενώ στη συνέχεια, στο πλαίσιο του αυτόφωρου, έγιναν συλλήψεις και των δύο. Ακολούθως, ορίστηκε τακτική δικάσιμος από την Εισαγγελία και τελικά αφέθησαν και οι δύο ελεύθεροι.

Από την κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Γεωανάλυσης»
Από την κινητοποίηση έξω από τις εγκαταστάσεις της «Γεωανάλυσης»
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών πρέπει να γίνουν η αφετηρία για όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν σαν μια γροθιά για να σταματήσει τώρα η εταιρεία να μοιάζει με εργασιακό κάτεργο», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.

Στη «Leroy Merlin»

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα της «Leroy Merlin» στο εμπορικό πάρκο του αεροδρομίου, συνδικάτα και φορείς απαίτησαν το περασμένο Σάββατο την ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, στην οποία προχώρησε η επιχείρηση την περασμένη βδομάδα.

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, μαζί με τα κλαδικά Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Πειραιά και Λαυρεωτικής, οργάνωσαν την κινητοποίηση αντιδρώντας στην απόλυση συναδέλφισσάς τους, εργαζόμενης με σκλήρυνση κατά πλάκας. Στην κινητοποίηση πήραν μέρος, εκφράζοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους, εργαζόμενοι από τα Συνδικάτα Οικοδόμων Αθήνας και Λαυρίου, από το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, την Ομάδα Γυναικών Λαυρεωτικής της ΟΓΕ και άλλους φορείς.

Η εργοδοσία παρέμεινε άφαντη, «φρόντισε όμως να φωνάξει μέσα στο κατάστημα τις αστυνομικές δυνάμεις», καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου. «Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται και ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουμε την παρέμβασή μας και σε άλλα καταστήματα της πολυεθνικής, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μέχρι η συναδέλφισσά μας να γυρίσει στην εργασία της», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Νέα κινητοποίηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εσωτερικών, διεκδικώντας το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, προχωρούν σήμερα Τρίτη, στις 12.30 το μεσημέρι, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ από μια σειρά περιοχές της χώρας.

Την ώρα που οι απολύσεις συμβασιούχων στην καθαριότητα συνεχίζονται, σωματεία και επιτροπές διεκδικούν τη μετατροπή των συμβάσεων όλων των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου.

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας (12 μ. έως το τέλος της βάρδιας) και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, δίνοντας «μαχητική απάντηση στις απολύσεις της κυβέρνησης». Στην κινητοποίηση καλεί και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων.

Τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση έχουν αποφασίσει το Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, σε έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή. Είχαν προηγηθεί, μια μέρα νωρίτερα, η αρνητική απόφαση του Δικαστηρίου στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει 500 συμβασιούχοι για την παραμονή τους στη δουλειά και στη συνέχεια οι απολύσεις τους από τη δημοτική αρχή.

Αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους

«Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποτελειώνει χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, οδηγώντας τους στην ανεργία. Την ώρα που οι απολύσεις γενικεύονται, η κυβέρνηση αδιαφορεί και αρνείται να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για την μετατροπή των συμβάσεών τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», σημειώνει το Συνδικάτο ΟΤΑ στην ανακοίνωσή του. Οπως εξηγεί, η εξέλιξη αυτή «απειλεί να αφήσει τις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων μέσα στο καλοκαίρι χωρίς προσωπικό για την αποκομιδή των σκουπιδιών, ανοίγοντας το δρόμο για την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας, που ήδη βρίσκεται "στο κόκκινο", όπως μαρτυρούν οι δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες σακατεμένοι εργάτες από εργατικά "ατυχήματα" στα αμαξοστάσια, και οδηγώντας τελικά στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας».

Το Συνδικάτο υπογραμμίζει ότι αντίστοιχη κατάσταση με τον τομέα της καθαριότητας επικρατεί και στους παιδικούς σταθμούς, στο πράσινο, στον ηλεκτροφωτισμό, στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων.

«Απέναντι σε αυτές τις πολιτικές, μόνη λύση είναι η οργάνωση του αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις. Αγώνας που μας αφορά όλους τους εργαζόμενους στους δήμους», καταλήγει.

Στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ

Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ΟΤΑ αναφέρεται στις θέσεις που διατύπωσαν υπέρ των εργαζομένων οι εκλεγμένοι της, στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ ΟΤΑ στις 28 Ιούνη:

-- Για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας προέβαλαν το αίτημα: ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους σε όλες τις δραστηριότητες (σε δήμους, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΑΕ, ΦΟΣΔΑ) και σε όλες τις σχέσεις εργασίας (αορίστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, με κοινωφελή εργασία ΟΑΕΔ, προγράμματα, μαθητεία, αντίτιμο συμβάσεις έργου). Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Επέκταση του μειωμένου ωραρίου και σε άλλες ειδικότητες (μάγειρες, οικιακούς βοηθούς, χειριστές κομπρεσέρ, χειριστές τρακτέρ), εκπαιδευτικό ωράριο σε γυμναστές. Διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλειάς για τους συμβασιούχους.

-- Τοποθετήθηκαν υπέρ της συνέχισης του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή κρατική «αξιολόγηση».

-- Επεσήμαναν ότι ο «Κλεισθένης» ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας πρασίνου και θέτει μια σειρά από σοβαρά ζητήματα για τους εργαζόμενους στις τεχνικές υπηρεσίες κ.α.

-- Για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τον ΧΥΤΑ Φυλής, αναφέρθηκαν στην εκτεταμένη είσοδο ιδιωτών σε όλη την Ελλάδα και στην τακτική που ακολουθούν η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Αττικής ώστε να οδηγήσουν την κατάσταση σε αδιέξοδο, που θα φέρει τους ιδιώτες σαν «σωτήρες». Τόνισαν ότι πρέπει να στηριχθούν οι κινητοποιήσεις σωματείων και φορέων σε όλη τη χώρα (Φυλή, Κέρκυρα κ.λπ.).

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας («Συνδικαλιστική Ανατροπή», ΔΑΚΕ και ΑΣΚ ΟΤΑ), χωρίς καμιά ολοκληρωμένη κριτική απέναντι στην κυβέρνηση, είπαν για τη ΣΣΕ ότι «πρέπει να επικρατήσει ο ρεαλισμός και όχι να έχουμε βερμπαλιστικά αιτήματα», για τη δε «αξιολόγηση» «συνέχισαν την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος απογοήτευσης και τρομοκράτησης στους συναδέλφους». Η τελική απόφαση της πλειοψηφίας είναι να διατυπωθεί πρόταση για μια «καλή αξιολόγηση»!

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Νέα απεργία σήμερα στο εργοτάξιο του «Athens Ledra»

Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν σήμερα Τρίτη τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο ανακαίνισης του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Οι εργαζόμενοι απήργησαν και χτες, με καθολική συμμετοχή, «νεκρώνοντας» το εργοτάξιο.

Στο επίκεντρο των απεργιακών κινητοποιήσεων βρίσκεται η διεκδίκηση της εφαρμογής της εργοταξιακής ΣΣΕ που έχουν υπογράψει, της τήρησης του νόμιμου ωραρίου και του 5ημέρου, πλήρους ασφάλισης και ουσιαστικών μέτρων προστασίας στο χώρο δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

«Δεν κάνουμε βήμα πίσω από την εφαρμογή της εργοταξιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που υπογράφτηκε. Μετά από ένα 10ήμερο πολύμορφων παρεμβάσεων του Συνδικάτου και συζητήσεων με τους εργαζόμενους στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς, όπου σε Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί άμεσα η εργοταξιακή ΣΣΕ, συνεχίζουμε με νέα 24ωρη απεργία», τονίζει το Συνδικάτο Οικοδόμων. Οπως επισημαίνει, «η προσπάθεια αυτή είναι ενταγμένη στον αγώνα για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Στο εργοτάξιο του γηπέδου της ΑΕΚ

Τις εξελίξεις στο μέτωπο της διεκδίκησης κλαδικής ΣΣΕ συζήτησε το Συνδικάτο και με τους εργαζόμενους στο εργοτάξιο κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, την περασμένη Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε στάση εργασίας και συμμετείχαν καθολικά στη Γενική Συνέλευση, συζητώντας με το Συνδικάτο την ανάγκη να οργανώσουν την πάλη τους για υπογραφή εργοταξιακής ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, μέτρα υγείας και ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, ζητήματα ωραρίου κ.ά.

ΠΑΤΡΑ
Αύριο η σύσκεψη του Εργατικού Κέντρου

Σε σύσκεψη καλεί το Εργατικό Κέντρο Πάτρας όλα τα σωματεία - μέλη του, αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στην έδρα του, με θέμα «Οι εξελίξεις στο ΕΚΠ μετά και τις τελευταίες αρχαιρεσίες, καθήκον μας η οργάνωση της πάλης για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων». Η σύσκεψη αποτελεί μέρος του προγράμματος δράσης που αποφάσισε η νεοεκλεγείσα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου στη συνεδρίασή της την περασμένη βδομάδα, απευθύνοντας κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα προς τους εργαζόμενους και τα σωματεία της πόλης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ