ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΕΚΤ
Οξύνεται η ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, ανεβαίνει ο πήχης της αντιλαϊκής επίθεσης

Τα αντιλαϊκά παζάρια με τους «εταίρους», που δε σταμάτησαν λεπτό ούτε αυτήν τη βδομάδα, αναμένεται να ξετυλιχτούν με ακόμα μεγαλύτερη ένταση μετά τη Δευτέρα

Η έκθεση για το ελληνικό κρατικό χρέος που επέλεξε να δημοσιοποιήσει χτες το ΔΝΤ και η τεράστια απόκλιση των εκτιμήσεών του με την ΕΕ, αποτυπώνουν την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Eurokinissi

Η έκθεση για το ελληνικό κρατικό χρέος που επέλεξε να δημοσιοποιήσει χτες το ΔΝΤ και η τεράστια απόκλιση των εκτιμήσεών του με την ΕΕ, αποτυπώνουν την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών
Με το ρυθμό του «κατεπείγοντος» θα αρχίσει να ξετυλίγεται από την επόμενη βδομάδα το μπαράζ των αντιλαϊκών διεργασιών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, των αντιλαϊκών παζαριών που δε σταμάτησαν ποτέ, όπως αποδείχθηκε σε όλη τη διάρκεια της τρέχουσας βδομάδας, με τις επιστολές Τσίπρα προς τους «εταίρους» και το επίσημο αίτημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για νέο 2ετές δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), το οποίο θα συνοδεύεται από νέο μνημόνιο και νέα δανειακή σύμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, ο πήχης της παραπέρα χρεοκοπίας του λαού ξεκινά με αφετηρία την πρόταση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για πρόσθετα μέτρα ύψους 8 δισ. ευρώ για την περίοδο από το Β' εξάμηνο του 2016 μέχρι το 2017.

Την ίδια ώρα, στο προσκήνιο έρχεται η οξυμένη ενδοκαπιταλιστική διαπάλη, γύρω από τα ζητήματα που αφορούν τη χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους, ενώ προ των πυλών εμφανίζεται η τελική διαμόρφωση του νέου μνημονίου - τρίτου στη σειρά - σε συνδυασμό βέβαια με τη δανειακή σύμβαση που θα το συνοδεύσει.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Στην ατζέντα είναι το επίδικο ζήτημα του πιστωτικού ορίου προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και οι γενικότεροι όροι χρηματοδότησης, που αποσκοπούν στο άνοιγμα ή στο κλείσιμο της στρόφιγγας. Παράλληλα, σε φάση εξάντλησης βρίσκονται τα αποθέματα ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, καθώς οι ροές κεφαλαίων προς το τραπεζικό σύστημα έχουν στερεύσει.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνει πως η αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα της Κυριακής «δεν θα ενδυναμώσει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και θα βάλει την Ελλάδα και την Ευρώπη σε πολύ δύσκολη θέση». Παράλληλα, επισήμανε ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος σχετίζεται με έγγραφα που δεν έχουν «καμία σχέση», μετά τη λήξη του «προγράμματος».

Στο φόντο αυτής της εξέλιξης, αλλά και του αιτήματος της κυβέρνησης για νέο δάνειο ύψους 29,1 δισ. ευρώ, είναι φανερό ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση του δημοψηφίσματος, ο πήχης των αντιλαϊκών μέτρων θα σηκωθεί τελικά σε επίπεδα πολύ ψηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα των 8 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, μέσω «διαρροών», ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, αποκαλύπτει ότι η απόσταση που χώριζε τους «θεσμούς» με τη συγκυβέρνηση ήταν μόλις στα 60 εκατ. ευρώ. Αλλωστε, και η ίδια η συγκυβέρνηση παραδέχεται ότι οι διαφορές δεν αφορούν τη «δημοσιονομική προσαρμογή» («μηδαμινές» τις χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας), αλλά τα ζητήματα γύρω από τη διαχείριση και τη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους, ζητήματα δηλαδή που ιεραρχεί το εγχώριο κεφάλαιο, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να εξασφαλίσει μεγαλύτερα περιθώρια παραπέρα στήριξής του από το κράτος.

Ανταγωνισμοί για το κρατικό χρέος

Το ΔΝΤ από την πλευρά του, σε έκθεσή του που καθόλου τυχαία επέλεξε να δημοσιεύσει χτες, χαρακτηρίζει το ελληνικό κρατικό χρέος «μη βιώσιμο», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα καταστεί αναγκαίο το μελλοντικό «κούρεμα», αλλά και η επιμήκυνση των αποπληρωμών, ρίχνοντας, βέβαια τη χασούρα στην πλευρά της Ευρωζώνης. Μάλιστα, επισημαίνουν ότι η προκαταρκτική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους διενεργήθηκε πριν την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, επιπτώσεις που δεν αποτυπώνονται στην ανάλυση.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το ΔΝΤ εκτιμά ότι:

-- Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015 - 2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ.

-- Απαιτείται κούρεμα κατά 30% στο κρατικό χρέος, προκειμένου να καταστεί «βιώσιμο».

-- Το κρατικό χρέος θα βρίσκεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και στο 140% του ΑΕΠ ΤΟ 2022.

-- Επιπρόσθετα, η προτεινόμενη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα προσέθετε αθροιστικά περίπου 7% του ΑΕΠ στις χρηματοδοτικές ανάγκες την περίοδο 2015 - 2018.

Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη εκτίμηση της Κομισιόν, μιλά για χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2022. Δηλαδή, η απόκλιση των εκτιμήσεων ΔΝΤ - Κομισιόν - και χωρίς να έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις από τους κεφαλαιακούς ελέγχους - φτάνει το 16% (σε σημερινούς όρους, περίπου 29 δισ. ευρώ)! Σημειώνεται ότι το Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012 προέβλεπε ότι το ελληνικό κρατικό χρέος θα πρέπει να κυμαίνεται στο 110% του ΑΕΠ, ώστε να αποτιμηθεί ως «βιώσιμο». Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη πλέον παραπέρα βύθιση του παραγόμενου ΑΕΠ, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα, οξύνοντας περαιτέρω τους ανταγωνισμούς με την Ευρωζώνη.

Το ΔΝΤ θεωρεί επίσης ότι εξαιτίας της εύθραυστης δυναμικής που παρουσιάζει το κρατικό χρέος της Ελλάδας, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις μεταξύ των πιστωτών της χώρας, προκειμένου να αποκατασταθεί η βιωσιμότητά του.

Σύννεφα πάνω από τις τράπεζες

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα ρευστότητας και φερεγγυότητας των εγχώριων τραπεζών είναι υπερβολικά αδύναμα και ορισμένες από τις τράπεζες ίσως πλησιάζουν στο επίπεδο εκείνο κατά το οποίο η εκκαθάρισή τους καθίσταται υπαρκτή πιθανότητα.

Αυτό επισημαίνει σε νέα έκθεση ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Fitch», σε συνέχεια της υποβάθμισης των ελληνικών τραπεζών, που είχε προηγηθεί. Οπως επισημαίνει, η άμεση απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων δεν είναι πιθανή, ακόμη κι αν υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές. Αναφέρει επίσης ότι οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες απέτυχαν και θα είχαν ήδη χρεοκοπήσει εάν η κυβέρνηση δεν προχωρούσε στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Παράλληλα, εκτιμά ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με εγχώριους πόρους είναι αδύνατη λόγω της πολύ αδύναμης θέσης της χώρας, ενώ μετά τη λήξη του προγράμματος χάθηκαν και τα 10,9 δισ. ευρώ που υπήρχαν για αυτόν το σκοπό.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο οίκος αξιολόγησης «Moody's», επισημαίνει ότι «ο κίνδυνος απωλειών για τους καταθέτες και τους μετόχους είναι υψηλός», δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με την πρόσβαση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.

Εντείνονται οι «αβεβαιότητες» του εγχώριου κεφαλαίου

«Παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης (...)ανησυχούμε ακούγοντας δηλώσεις που, δήθεν, εγγυώνται τη σταθερότητα της οικονομίας και των καταθέσεων», αναφέρουν χαρακτηριστικά σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο ΣΕΒ και οι ελληνικοί βιομηχανικοί σύνδεσμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ισχυρίζονται ότι την Κυριακή «κρίνεται το μέλλον» και καλούν στην υπερψήφιση του ευρώ...

Σήμερα στο MEGA

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη στο «MEGA» και τους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη, σήμερα Παρασκευή, στις 9 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ