ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Αεροναυτική άσκηση με συμμετοχή ΗΠΑ, Ισραήλ

Η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει ασφάλεια, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας

Από την προχτεσινή άσκηση (φωτ. του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου)
Από την προχτεσινή άσκηση (φωτ. του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Πολυεθνική άσκηση, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων από Κύπρο, Ισραήλ, Ελλάδα και ΗΠΑ, έγινε προχτές το πρωί στην κυπριακή ΑΟΖ, με τη συμμετοχή και πλατφόρμας της εταιρείας «SAIPEM SpA» (θυγατρικής της ιταλικής «ΕΝΙ» που συμμετέχει στις έρευνες για υδρογονάνθρακες).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Αμυνας, σκοπός της άσκησης με τον κωδικό «NΕΜΕΣΙΣ 2015» ήταν «η περαιτέρω ανάπτυξη αποτελεσματικής συνεργασίας και συντονισμού» με «γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Το σενάριο της Ασκησης περιλάμβανε αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση αεροδιακομιδής τραυματιών (MEDEVAC), επιχείρηση μαζικής διάσωσης και έρευνας προς ανεύρεση ναυαγών, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης, συνεπεία διαρροής καυσίμων από την πλατφόρμα, με κατάλληλα εξοπλισμένα σκάφη αλλά και εναέριους αεροψεκασμούς».

Οπως υποστήριξε ο Κύπριος υπουργός Αμυνας, Χριστόφορος Φωκαΐδης, «η άσκηση ήταν μία από αυτές που αναδεικνύουν το ρόλο τον οποίο μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως παράγοντας ασφάλειας, σταθερότητας και περιφερειακής συνεργασίας, σε μια περιοχή γεωπολιτικής ρευστότητας, συγκρούσεων και έξαρσης του εξτρεμισμού». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «σήμερα γίνεται όλο και πιο κατανοητό ότι η Κύπρος είναι μια χώρα που μπορεί να παράγει ασφάλεια, σε μια εποχή που έχουμε ανάγκη να βρούμε τρόπους κοινής αντιμετώπισης των νέων ασύμμετρων απειλών, της τρομοκρατίας και γενικά των μη συμβατικών προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας».

Το μόνο, ωστόσο, που επιβεβαιώνουν οι κινήσεις αυτές, είναι η ένταση του ανταγωνισμού των μονοπωλίων στην κρίσιμη γεωστρατηγικά περιοχή, που προετοιμάζονται να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και στρατιωτικά. Και σε αυτές τις κινήσεις ενεργά συμμετέχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Επαφές Ακιντζί στις Βρυξέλλες

Στο μεταξύ, από τις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, σημείωσε πως «θέλουμε η (τουρκοκυπριακή) κοινότητά μας να είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, θέλουμε να είμαστε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και της τάξης». Από τη μεριά του ο Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε μπροστά μας» και επιδοκίμασε το γεγονός ότι στις συνομιλίες μετέχουν δύο άνθρωποι που υποστήριξαν το «σχέδιο Ανάν», επιβεβαιώνοντας ότι τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μένουν σταθερά προσανατολισμένα σε διχοτομικές λύσεις.

Μεταξύ άλλων, ο Ακιντζί ανέφερε ότι στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο, θα μεταβεί και στα Κατεχόμενα, ενώ θα έχει κοινή συνάντηση με τους Ακιντζί - Αναστασιάδη.

Συνέντευξη Αναστασιάδη στο «Ρόιτερς»

Στο μεταξύ, ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, έδωσε συνέντευξη στο «Ρόιτερς», όπου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στις συνομιλίες «έχει επιτευχθεί πρόοδος σε ένα βαθμό. Αν συνεχίσουμε με αυτόν το ρυθμό θεωρώ ότι σύντομα θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να μιλάμε για σημαντική πρόοδο (...) Πιστεύω πως υπάρχει αμοιβαία κατανόηση των ανησυχιών των δύο πλευρών, επίγνωση των παγίδων που υπάρχουν μπροστά μας και μια αποφασιστικότητα αυτές να αντιμετωπιστούν ώστε, αν υπάρχει η καλή θέληση που υπάρχει σήμερα, να φτάσουμε σε μια λύση».

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε πως «θα ήθελα να πιστεύω ότι η Τουρκία κατανοεί ότι έχει φτάσει η ώρα, λαμβάνοντας υπόψιν τα δικά της συμφέροντα αλλά και τα ευρύτερα συμφέροντα, να ξεφορτωθεί τον πονοκέφαλο που λέγεται Κυπριακό (πρόβλημα)».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μιλώντας σε προχτεσινή εκδήλωση ο Κύπριος ηγέτης επισήμανε ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που προωθείται θα συνδυαστεί με εισαγωγή κινήτρων για νέες επιχειρήσεις και επενδύσεις και ξεκαθάρισε πως έχουν αποφασιστεί φορολογικές απαλλαγές για κεφάλαια και επενδύσεις, ειδικές φοροαπαλλαγές για την ενθάρρυνση των επενδύσεων σε ακίνητα.
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενταση και αναβρασμός μετά το μπαράζ επιθέσεων από τους τζιχαντιστές

ΚΑΪΡΟ.--

Τεταμένη ηρεμία επικρατούσε χτες στη Βόρεια Χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο, μετά τις προχτεσινές πολύωρες συγκρούσεις του στρατού και δεκάδων πάνοπλων τζιχαντιστών της λεγόμενης «Επαρχίας Σινά» του «Ισλαμικού Κράτους», με τελικό επίσημο απολογισμό 17 νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες και τουλάχιστον 100 μισθοφόρους ισλαμιστές. Ωστόσο, τοπικές νοσοκομειακές πηγές μιλούσαν για τουλάχιστον 70 νεκρούς Αιγύπτιους στρατιώτες και αρκετές δεκάδες τραυματίες...

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού στρατού υποστήριξε πως οι κρατικές δυνάμεις ασφαλείας «ελέγχουν την κατάσταση στην περιοχή κατά 100%» και ότι οι δυνάμεις των τζιχαντιστών υπέστησαν «ήττα», έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις του στρατού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο Αιγύπτιος στρατηγός Χισάμ ελ Χαλάμπι, καθηγητής στο Κολέγιο Εθνικής Αμυνας του Καΐρου, σημείωσε μιλώντας χτες σε αιγυπτιακές εφημερίδες πως οι τζιχαντιστές διέθεταν όπλα που αρμόζουν σε σύγχρονους, καλά εξοπλισμένους στρατούς, όπως ρωσικούς αντιαρματικούς πυραύλους ΚΟΡΝΕΤ, όλμους, αντιαεροπορικά πυρά και τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Ολοι τους φορούσαν παραστρατιωτικές στολές και είχαν οργανώσει τις επιθέσεις τους σε στρατιωτικά φυλάκια και αστυνομικά τμήματα κατά κύματα, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν τις εκεί αδυναμίες του αιγυπτιακού στρατού, τις οποίες φάνηκε πως γνώριζαν πολύ καλά... Εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές είχαν τη βοήθεια «κάποιων Βεδουίνων» του Σινά, οι οποίοι πιθανώς πούλησαν στους τζιχαντιστές «σύγχρονα και ακριβά οχήματα», μιας που πολλοί από τους δεκάδες ισλαμιστές μισθοφόρους που συμμετείχαν στις επιθέσεις, διέθεταν θωρακισμένα τετρακίνητα οχήματα που έφεραν νόμιμες αιγυπτιακές πινακίδες κυκλοφορίας.

Αλλοι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι σημείωσαν πως κατά τις προχτεσινές επιχειρήσεις, ο στρατός εντόπισε ορισμένες από τις αποθήκες όπλων και τούνελ που χρησιμοποιούσαν οι τζιχαντιστές, προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά οδηγούσαν στη Λωρίδα της Γάζας...

Το μεγαλύτερο μέρος των συγκρούσεων έγινε πέριξ της πόλης Σέικχ Ζουβείντ του Σινά και μεταξύ αυτής της πόλης και της Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτιου με τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρκεια του μπαράζ επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι τζιχαντιστές, την παραμονή της τρίτης επετείου ανατροπής του ισλαμιστή πρώην Προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μούρσι, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι συγκάλεσε εκτάκτως τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Αμυνας, σε μια προσπάθεια να συνεκτιμήσει όλες τις τρέχουσες πολιτικές και στρατιωτικές εξελίξεις. Την Τρίτη, ημέρα δολοφονίας του Γενικού Εισαγγελέα της Αιγύπτου, Χισάμ Μπαρακάτ, από τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» στο Κάιρο, ο πρόεδρος Σίσι είχε ανακοινώσει πως θα «ελευθερώσει το χέρι της Δικαιοσύνης στη μάχη που δίνει η Αίγυπτος» κατά των φανατικών ισλαμιστών, επιρρίπτοντας ευθύνες «σε αυτούς που εκδίδουν διαταγές θανάτου πίσω από τα κάγκελα της φυλακής». Ρίχνοντας, δηλαδή, ευθείες βολές κατά των «Αδελφών Μουσουλμάνων», τους οποίους κατηγορεί ως υπεύθυνους για τις επιθέσεις στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας.

Τις επιθέσεις των τζιχαντιστών κατά του αιγυπτιακού στρατού στη βόρεια Χερσόνησο του Σινά καταδίκασε χτες και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα μείνουν αταλάντευτες στην υποστήριξη που παρέχουν στις «προσπάθειες της αιγυπτιακής κυβέρνησης να καταπολεμήσει την τρομοκρατία στην Αίγυπτο».

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Κυρώσεις ΟΗΕ σε βάρος έξι στρατηγών

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Ταξιδιωτικές και τραπεζικές κυρώσεις επέβαλε χτες το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε έξι στρατηγούς του Νοτίου Σουδάν, (τρεις από την κάθε αντιμαχόμενη πλευρά), κατηγορώντας τους πως πυροδοτούν τον πόλεμο στη χώρα.

Μεταξύ των έξι είναι και ο στρατηγός Σάιμον Γκάτγουεϊκ Ντούαλ, αρχηγός του «Γενικού Επιτελείου Στρατού» των αντικυβερνητικών ενόπλων με ηγέτη τον πρώην αντιπρόεδρο του Ν. Σουδάν, Ρίεκ Ματσάρ και ο διοικητής της ειδικής φρουράς του Νοτιοσουδανού προέδρου Σάλβα Κιίρ, υποστράτηγος Μάριαλ Τσανουόνγ Γιολ Μάνγκοκ.

Σε ένα ρεσιτάλ υποκριτικού ενδιαφέροντος, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σαμάνθα Πάουερ δήλωσε πως το ΣΑ του ΟΗΕ απέδειξε με τις κυρώσεις του πως «αντιμετωπίζουν συνέπειες όσοι διαπράττουν φρικαλεότητες και υποβαθμίζουν την ειρήνη». Πρόσθεσε ακόμη πως η κυβέρνηση της χώρας «σπατάλησε τη διεθνή καλή θέληση» που εκφράστηκε έναντι του Νοτίου Σουδάν αμέσως μετά την ανεξαρτησία του το 2011 και ότι «άσκησε πολιτικές για την εξυπηρέτηση ιδιοτελούς πολιτικού και οικονομικού συμφέροντος που το μόνον που προκάλεσε ήταν βία, εκτοπισμός αμάχων και δεινά για το λαό του Νοτίου Σουδάν».

Τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ είχε δημοσιοποιήσει έκθεση όπου καταγγέλλονταν νέες περιπτώσεις ωμοτήτων και βιαιοπραγιών σε βάρος αμάχων, όπως ο ομαδικός βιασμός και το κάψιμο ζωντανών κοριτσιών και γυναικών από το στρατό του Νοτίου Σουδάν.

Από την έναρξη του εμφύλιου πολέμου στο Νότιο Σουδάν υπολογίζεται ότι έχουν εκτοπιστεί από τις εστίες τους και έχουν μείνει άστεγοι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

ΗΠΑ
Ανησυχία από πυρά στην Ουάσιγκτον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας απέκλεισαν χτες το μεσημέρι την περιοχή του Νέιβι Γιάρντ (Navy Yard) στην Ουάσιγκτον έπειτα από πληροφορίες για ρίψη πυρών από ελεύθερο σκοπευτή. Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα έδειξαν δύναμη δεκάδων αστυνομικών να σπεύδουν προς τη ζώνη, η οποία είναι πλήρως αποκλεισμένη, και μέλη των ειδικών δυνάμεων με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα να έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, επάνω από την οποία πετά ελικόπτερο.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης υπενθύμισαν ότι το Σεπτέμβρη του 2013 στην ίδια περιοχή, ο εργολάβος του Πενταγώνου Ααρον Αλέξις σκότωσε 12 ανθρώπους σε κτίριο του στρατού που στεγάζεται μαζί με εγκαταστάσεις του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org