ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΕΖΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν κοινό Πρόγραμμα Δράσης για το διάστημα 2015 - 2016

ΠΑΡΙΣΙ.--

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Ανχέλ Γκουρία, στο Παρίσι, όπου βρίσκεται η έδρα του Οργανισμού και ο Λι βρέθηκε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στη Γαλλία. Σημειώνουμε ότι σήμερα η Κίνα δεν είναι μέλος του ΟΟΣΑ.

Οι δυο πλευρές συνυπέγραψαν, μεταξύ άλλων, ένα κοινό Πρόγραμμα Δράσης για το διάστημα 2015 - 2016 και μια Κοινή Δήλωση. Οι δυο συμφωνίες αφορούν την προώθηση «μακροοικονομικών πολιτικών», «δομικών μεταρρυθμίσεων», μέτρων που αφορούν τη «βιώσιμη ανάπτυξη» και την «πράσινη ανάπτυξη».

Σε δηλώσεις του ο Γκουρία επισήμανε ότι «ο ΟΟΣΑ και η Κίνα υποβάλλεται ο καθένας από την πλευρά του σε ουσιαστικές μεταμορφώσεις τον 21ο αιώνα... Αυτό το Πρόγραμμα θα μας βοηθήσει να στηρίξουμε την κινεζική οικονομία, καθώς εισάγεται σε ένα νέο μονοπάτι (σ.σ. Πρόκειται για το γνωστό πλέον ως "new normal" - "νιου νόρμαλ" - που θα μπορούσε να αποδοθεί ως "νέο κανονικό" και με το οποίο περιγράφονται οι αναπροσαρμοσμένοι στόχοι της κινεζικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη). Εχουμε πίστη ότι το "νιου νόρμαλ" της Κίνας θα έρθει με έναν ομαλά σταθερό τρόπο, με ανάπτυξη "γύρω" στο 7%».

Από τη μεριά του Πεκίνου, ο Λι υπογράμμισε ότι «22 χρόνια συνεργασίας έχουν δυναμώσει την εμπιστοσύνη, την αμοιβαία κατανόηση και το σεβασμό. Μαζί, μπορούμε να εργαστούμε διατηρώντας τις αγορές ανοικτές και δίκαιες. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές αλλαγές, αυξάνοντας την οικονομική ανάπτυξη και παραγωγικότητα. Τη διαφθορά και τη φοροαποφυγή. Να εγγυηθούμε ότι η ανάπτυξη δε θα έχει αποκλεισμούς και ότι οι καρποί της οικονομικής προόδου θα μοιραστούν πιο ισότιμα μεταξύ χωρών και κοινωνιών».

Στο πλαίσιο της συνάντησης ανακοινώθηκε ότι η Κίνα θα συμμετάσχει στο εξής στο λεγόμενο «Αναπτυξιακό Κέντρο» του ΟΟΣΑ, ένα από τα «εργαλεία» με τα οποία ο συγκεκριμένος ιμπεριαλιστικός Οργανισμός εξειδικεύει και επεξεργάζεται τις αντιλαϊκές προτάσεις που καταθέτει προς όφελος της πλουτοκρατίας σε όλον τον πλανήτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΟΣΑ, η «ένταξη» του Πεκίνου στο Κέντρο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στήριξης του «μετασχηματισμού» της Κίνας και της μετάβασής της σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο, που μπορεί να αυξήσει τη δέσμευση της Κίνας απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες και την παγκόσμια κοινότητα μέσα από προσπάθειες όπως οι πρωτοβουλίες για τους «Δρόμους του Μεταξιού».

Τα διεθνή επιτελεία των ιμπεριαλιστών παρακολουθούν στενά την εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στην Κίνα και τις επιλογές του ανερχόμενου κινεζικού κεφαλαίου, προσδοκώντας συνεργασίες που κάθε πλευρά ελπίζει να αξιοποιήσει πολύμορφα στο φόντο και των ανακατατάξεων που τροφοδοτεί η καπιταλιστική κρίση.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ναυάγιο με δεκάδες νεκρούς

Από την επιχείρηση διάσωσης στο μισοβυθισμένο πλοίο
Από την επιχείρηση διάσωσης στο μισοβυθισμένο πλοίο
ΜΑΝΙΛΑ.--

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χτες στις Φιλιππίνες, μετά από την ανατροπή ενός οχηματαγωγού πλοίου το οποίο μετέφερε 173 επιβάτες και 16μελές πλήρωμα. Ντόπια ΜΜΕ μετέδιδαν χτες το μεσημέρι ότι οι αγνοούμενοι ήταν 19 και 118 άτομα είχαν ανασυρθεί σώα. Μεταξύ των θυμάτων ήταν και ένα τρίχρονο παιδί. Ολο σχεδόν το πλοίο βυθίστηκε.

Η τραγωδία σημειώθηκε ενώ το πλοίο «Κιμ Νιρβάνα - B» είχε λίγο πριν αναχωρήσει από το λιμάνι Ορμόκ και κατευθυνόταν στο κοντινό νησιωτικό σύμπλεγμα Καμότες. Τα περισσότερα ρεπορτάζ έκαναν λόγο για κακοκαιρία που επικρατούσε στο σημείο, ωστόσο τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά.

Τα θαλάσσια μέσα είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα μέσα μεταφοράς στη συγκεκριμένη χώρα που αποτελείται από περισσότερα από 7.000 νησιά και βρίσκεται σε μια περιοχή μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Δεκανίκια» του συστήματος

Η δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα, για το λαό, με αφορμή τα παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την τρόικα για λογαριασμό του κεφαλαίου, αξιοποιείται και στην Ισπανία από τη νέα εναλλακτική αστικής διαχείρισης, το κόμμα των λεγόμενων αγανακτισμένων, «Podemos» («Μπορούμε»), που είναι αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στο σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ετσι, παίρνοντας υπόψη τα αδιέξοδα της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του «Ποδέμος», Νάτσο Αλβαρεθ, έσπευσε να διαβεβαιώσει ουσιαστικά το κεφάλαιο της Ισπανίας ότι «το "Podemos" ενδέχεται να αποτελεί σε μερικούς μήνες μέρος των θεσμών και της κυβέρνησης και δεν θα κάνουμε τίποτε που να θέτει σε κίνδυνο τη χώρα». Η κίνηση αυτή γίνεται ενόψει των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία, τον ερχόμενο Δεκέμβρη, με την οποία το συγκεκριμένο μόρφωμα διαβεβαιώνει ότι τα περί «επαναδιαπραγμάτευσης του ισπανικού χρέους», που είχε κάνει «σημαία» αρχικά, ...αποσύρονται και διατυπώνεται η θέση ότι «παρόλο που αποτελεί προτεραιότητα η αναδιάρθρωση των χρεών των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος είναι απαραίτητο να προχωρήσουμε προς μια διαδικασία αμοιβαιοποίησης των ευρωπαϊκών δημόσιων χρεών». Δηλαδή, σε συνεννόηση με τους εταίρους τους οι φερέλπιδες διαχειριστές στην Ισπανία διαβεβαιώνουν ότι θα σεβαστούν «τους κανόνες και τις αρχές» της λυκοσυμμαχίας. Αλλωστε, το ίδιο κάνει στη χώρα μας και ο ΣΥΡΙΖΑ, που την ίδια ώρα που διαπραγματεύεται για το κεφάλαιο, προσπαθεί να εξωραΐσει την ένωσή του, την ΕΕ, παραμυθιάζοντας όσους αφελείς ακόμα πιστεύουν ότι μέσα στη λυκοσυμμαχία θα βρεθεί λύση υπέρ του λαού. Και στην Ισπανία και στην Ελλάδα οι εργάτες και τα λαϊκά στρώματα μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα από τέτοια αριστερά «δεκανίκια» του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Μηνύματα Μαδούρο και Φερνάντες

Την υποστήριξη και την αλληλεγγύη του λαού της Βενεζουέλας στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Πρόεδρος της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, στην εκπομπή του στην κρατική τηλεόραση με την επωνυμία «Ανοιχτή γραμμή με τον Μαδούρο». Οπως σημείωσε: «Εμείς όλα αυτά τα έχουμε ήδη ζήσει. Αν μπορούσαμε να μιλήσουμε, θα σας λέγαμε ότι εδώ είχαν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα, εξαφανίστηκαν οι συντάξεις και η δημόσια Εκπαίδευση, ο λαός μας έτρωγε σκυλοτροφές, αλλά καταφέραμε να σπάσουμε τα δεσμά μας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο». Και πρόσθεσε: «Μη φοβάστε, Ελληνες και Ελληνίδες. Ο δρόμος είναι να σπάσουμε τα δεσμά με το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Να αποτινάξουμε το ζυγό που προσπαθεί να ρουφήξει το αίμα των λαών, την εργασία των λαών, τον πλούτο των χωρών. Αυτός είναι ο δρόμος. Θαυμάζουμε αυτό που κάνει ο λαός της Ελλάδας! Ενας αγώνας δύσκολος, σύνθετος, ενώ οι εκβιασμοί υψώνονται εναντίον του λαού της Ελλάδας, οι οικονομικοί εκβιασμοί. Είναι, επίσης, ένας πόλεμος, με σκοπό ο λαός της Ελλάδας να μην κάνει ούτε ένα βήμα προς την ελευθερία και την ανεξαρτησία και η Ευρώπη γενικότερα να μην ξυπνήσει ποτέ από αυτό το λήθαργο, αυτή την κυριαρχία των "θεσμών" αυτών». Βέβαια, εκτός από το ΔΝΤ και το ρόλο του, ο ρόλος της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ είναι πολύ συγκεχυμένος στους ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, όπως άλλωστε και ο ρόλος των σοσιαλδημοκρατών διαχειριστών του καπιταλισμού, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, δήλωσε ότι η Ελλάδα «ζει το ίδιο δράμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και της λιτότητας που έζησε η χώρα μας το 2001». Επίσης, έστρεψε τα πυρά της στο ΔΝΤ, τους δανειστές - «γύπες» και στις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ και υπογράμμισε «τη γεωστρατηγική δυναμική που έχει η Ελλάδα στο σύστημα παγκόσμιας ασφάλειας». Βεβαίως, ο καπιταλισμός ζει και βασιλεύει στην Αργεντινή και τα λαϊκά στρώματα υποφέρουν και από τη διαχείριση Κίρσνερ.

YEMENH
Τεράστια ανθρωπιστική κρίση

ΣΑΝΑΑ.--

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ κήρυξαν χτες την κατάσταση στην Υεμένη στο ανώτατο επίπεδο επείγουσας ανθρωπιστικής κρίσης, τοποθετώντας την στο ίδιο επίπεδο με αυτές του Νότιου Σουδάν, της Συρίας και του Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Φαρχάν Χακ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημείωσε ότι χρειάζεται άμεσα αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Υεμένη για τους επόμενους τουλάχιστον έξι μήνες, αφού πάνω από το 80% του λαού της χώρας (δηλαδή περίπου 22.000.000 άτομα) υποφέρουν από σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα, ακόμη και σε νερό. Περίπου 9.400.000 Υεμενίτες δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, εδώ και πολλές βδομάδες, ενώ κάπου 13.000.000 άλλοι παλεύουν να βρουν ένα κομμάτι ψωμί για να κρατηθούν στη ζωή. Εχουν ήδη κλείσει πάνω από 160 Κέντρα Υγείας εξαιτίας του πολέμου.

Ωστόσο, δεν σχολίασε ότι η δραματική επιδείνωση της κατάστασης επικρατεί από τα τέλη Μάρτη οφείλεται στην ιμπεριαλιστική επέμβαση με μπροστάρη τη Σαουδική Αραβία.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org