ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ - ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Περίσσεψαν οι διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο και τους εταίρους τους

Eurokinissi

Διαβεβαιώσεις στα ντόπια μονοπώλια ότι η γεωστρατηγική αξία της χώρας δε μειώνεται λόγω των χειρισμών του στα παζάρια με τους εταίρους και της ασφυξίας στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, έσπευσε να παράσχει ο Αλ. Τσίπρας, χτες, από το υπουργείο Αμυνας, όπου πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός. Ταυτόχρονα κι έχοντας τον υπουργό Αμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένο, στο πλευρό του, προσπάθησε να παρουσιάσει ως επιτυχία της κυβέρνησης ότι θα εισηγείται και θα αποφασίζει η ίδια τις περικοπές που θα επιβάλλει στους εργαζόμενους!

Η επίσκεψη Τσίπρα στο Πεντάγωνο, επισήμως, έγινε για να ενημερωθεί πάνω σε ζητήματα Αμυνας. Ωστόσο, τέτοια ενημέρωση είχε και λίγους μήνες πριν, ως αρχηγός τότε της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά βάση, η τρίωρη παραμονή του στο υπουργείο και τα διαβούλιά του με τον κυβερνητικό του εταίρο έγιναν στο φόντο των κλειστών τραπεζών, της επιβολής ορίου αναλήψεων, της πρόσφατης επιστολής Τσίπρα στους δανειστές για περικοπές 200 εκατ. ευρώ το 2016 στον τομέα της Αμυνας και άλλων 400 εκατ. ευρώ το 2017 (με περικοπές σε προμήθειες και μείωση προσωπικού), της αντίδρασης Καμμένου στις περικοπές αυτές, των διαφοροποιήσεων βουλευτών των ΑΝΕΛ στην κυβερνητική γραμμή περί ψήφου «όχι» στο δημοψήφισμα.

Με το πέρας των διαβουλίων, πρωθυπουργός και υπουργός αρκέστηκαν, μπρος στις τηλεοπτικές κάμερες, σε μία δήλωση έκαστος.

Ο Τσίπρας υποστήριξε: «Η χώρα μας, τις τελευταίες ημέρες, αντιμετωπίζει μια δυσκολία. Η δυσκολία αυτή θα είναι πρόσκαιρη». «Οσο περνάει από το χέρι μας, και εγώ προσωπικά αλλά και ο υπουργός Αμυνας δεν πρόκειται να αποδεχτούμε μειώσεις, μειώσεις που έχουν ως στόχο να δημιουργήσουν νέες ανισότητες μέσα στον κοινωνικό ιστό και κυρίως μειώσεις στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων». «Θα αποφασίζουμε εμείς πώς θα διανέμουμε τους πόρους, θα αποφασίζουμε εμείς πού θα κάνουμε περικοπές».

Επίσης: «(...) Η χώρα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, διατηρεί και αυξάνει τη γεωπολιτική της δυναμική. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης του γεωπολιτικού μας προσανατολισμού (βλ. πρόσδεση στα ευρωατλαντικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ). Υπάρχουν, όμως, δυνατότητες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε μέσα από μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, για να αναβαθμίσουμε την υπάρχουσα γεωπολιτική δυναμική». Αναβάθμιση που προϋποθέτει τη βαθύτερη εμπλοκή του λαού στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοαστικές αντιθέσεις.

Επικίνδυνη δήλωση για το ρόλο του στρατού

Ο δε Καμμένος, στις δηλώσεις του, εξέφρασε μια άκρως επικίνδυνη τοποθέτηση, που ουσιαστικά βάζει τις Ενοπλες Δυνάμεις να ασχολούνται με την εσωτερική ασφάλεια! Συγκεκριμένα είπε:

«Οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό, την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, τη σταθερότητα σε σχέση με τις συμμαχίες της χώρας. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την οικονομική κρίση, οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας, με πρώτο το προσωπικό, την ηγεσία, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελούν το σταθερό πυλώνα του κράτους. Ενας δημοκρατικός στρατός και οι δημοκρατικές Ενοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν να διαφυλάσσουν με την αποστολή τους την εικόνα της χώρας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό». Μιλά ουσιαστικά για εσωτερικό εχθρό, όπως στις αλήστου μνήμης μεταπολεμικές περιόδους. Εχθρός λοιπόν ο λαός και το κίνημά του...

Ταυτόχρονα, έσπευσε να ευχαριστήσει τον πρωθυπουργό «για τη διαβεβαίωση ότι οποιεσδήποτε προτάσεις γίνονται προς την πλευρά των εταίρων μας και δανειστών, δε θα περιλαμβάνουν περικοπές στις Ενοπλες Δυνάμεις», παρακάμπτοντας βέβαια, πολύ βολικά για τον ίδιο και τον Τσίπρα, ότι οι τελευταίες προτάσεις τέτοιων περικοπών έγιναν από πλευράς του Ελληνα πρωθυπουργού.

Τέλος, ο Καμμένος είπε πως: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις και ιδίως το προσωπικό έχουν υποστεί μία μείωση του εισοδήματός τους πάνω από 50% και ο προϋπολογισμός φτάνει στα όρια των δυνατοτήτων της συντήρησης των συστημάτων μας και της ισχύος μας», παρουσιάζοντας μια εικόνα ασφυξίας.


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΝΕΛ - ΣΥΡΙΖΑ
«Θρυαλλίδα» πυκνών διεργασιών το δημοψήφισμα

Πυκνώνουν οι φήμες για έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης ως προς το δημοψήφισμα. Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Σπ. Σαγιάς, φέρεται να έχει υποβάλει την παραίτησή του στον πρωθυπουργό και να μη συμμετέχει σε καμία απ' τις συσκέψεις που διαδέχονται η μία την άλλη αυτές τις μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου. Ανεπίσημα, το Μαξίμου διαψεύδει τις πληροφορίες περί παραίτησης, εντούτοις ισχύει η διαφωνία του κυβερνητικού στελέχους με το δημοψήφισμα το οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο». Τις διαφωνίες τους διατηρούν και υπουργοί, που όλο αυτό το διάστημα έχουν επιλέξει τη σιωπή, προκειμένου όπως αναφέρουν σε ανεπίσημες δηλώσεις τους να μην προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην κυβέρνηση.

Διαφοροποιήσεις και διαγραφές στους ΑΝΕΛ

Τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ διαχώρισαν χτες τη θέση τους απ' την κυβερνητική επιλογή για δημοψήφισμα, ζητώντας την ακύρωσή του. Ενας εξ' αυτών, ο Κ. Δαμαβολίτης τάχτηκε υπέρ του «Ναι» με αποτέλεσμα να διαγραφεί απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ. Πληροφορίες λένε ότι επίκεινται κι άλλες διαφοροποιήσεις, άλλωστε εμμέσως πλην σαφώς αποστάσεις είχε κρατήσει και ο βουλευτής Θ. Παπαχριστόπουλος.

«Εχουμε πόλεμο και δεν κάνουμε εκπτώσεις. Οποιος δεν αντέχει στον πόλεμο φεύγει», σχολίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Π. Καμμένος.

Ο Ν. Μαυραγάνης, εξηγώντας τη διαφοροποίησή του υποστήριξε ότι πρόκειται για «νόθο δημοψήφισμα αφού δεν εκφράζεται η λαϊκή βούληση» υπό το κράτος πιέσεων και εκβιασμών, άφησε αιχμές εναντίον όσων αντί να μεριμνούν για τη ρευστότητα των τραπεζών πλήρωναν το χρέος στους δανειστές και χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Ο Δ. Καμμένος υποστήριξε ότι ψήφισε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος εφόσον υπήρχε εγγύηση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν capital controls. Παραπέρα, σημείωσε ότι εφόσον ο ίδιος ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών, «δεν υφίσταται πλέον κανένα ζήτημα δημοψηφίσματος». Τάχτηκε ακόμα υπέρ της άποψης ότι «η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος» και ζήτησε την άμεση απόσυρση του δημοψηφίσματος και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Κ. Δαμαβολίτης απηύθυνε κάλεσμα στους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «Ναι» με την αιτιολογία ότι «το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της Ευρώπης και όχι εκτός». «Το διά ταύτα, έτσι όπως αποτυπώνεται, κατά την προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι το δημοψήφισμα τελικά είναι ευρώ εναντίον δραχμής», ανέφερε.

Ομοίως και ο Β. Κόκκαλης δήλωσε πως θα ψηφίσει «ανοιχτές τράπεζες», ζητώντας παράλληλα να ακυρωθεί το δημοψήφισμα και να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Δεν έχουμε εντολή ούτε για κλείσιμο τραπεζών ούτε για κούρεμα καταθέσεων», υποστήριξε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο μεταξύ, δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για το ποια θα είναι η αντίδραση της κυβέρνησης στην περίπτωση που επικρατήσει το «Ναι». Στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο πρωθυπουργός είχε εμμέσως πλην σαφώς αναγγείλει την αποχώρησή του, λέγοντας «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού» και πως δεν μπορεί να εφαρμόσει μνημόνια. Εντούτοις, μία μέρα μετά στελέχη του κόμματός του διακινούσαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αλ. Τσίπρας σ' αυτή την περίπτωση δεν θα παραιτηθεί, αλλά θα κλείσει συμφωνία με την ΕΕ και θα δρομολογήσει εκλογές το Σεπτέμβρη.

Στη σχετική σεναριολογία βαραίνουν φήμες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια ανάμεσα στους «εταίρους» για το πρόσωπο του πρωθυπουργού.

Σ' αυτό το φόντο κινήσεις όπως αυτή της προέδρου της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου να απευθύνει προχτές το βράδυ τηλεοπτικό διάγγελμα, προκαλούν δυσαρέσκεια σε κυβέρνηση και κόμμα και ερμηνεύονται από πολλούς σαν εκδήλωση ενδιαφέροντος από πλευράς της για την επόμενη μέρα που θα φέρουν οι πυκνές εξελίξεις στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Πάντως, σύσταση στον Αλ. Τσίπρα να παραμείνει στη θέση του και στην περίπτωση, του «ναι» απηύθυνε ο βουλευτής του κόμματος Αλ. Μητρόπουλος. «Και ο ίδιος αλλά και εμείς δεν θα τον αφήσουμε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού, διανοείστε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού, να λιποτακτήσει;», ανέφερε και πρόσθεσε «αν ο λαός ψηφίσει "όχι" θα πάει να κάνει ένα νέο κύκλο διαπραγμάτευσης χωρίς το σκληρό πακέτο, αλλά και όταν ο λαός ψηφίσει "ναι" τότε ο Τσίπρας θα είναι πιο χρήσιμος για να προστατεύσει το λαό του διότι έντιμα πιστεύοντας στην Ευρώπη θα έχει ψηφίσει υπέρ του σκληρού πακέτου».

Την παραίτησή του εφόσον επικρατήσει «Ναι» προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ