ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βροχή οι καταγγελίες για αναγκαστικές άδειες, απληρωσιά και απολύσεις

Η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την αργία των τραπεζών για να παγιώσει συνθήκες γαλέρας σε κλάδους και χώρους δουλειάς

Ολα σχεδόν τα κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει και οι εργαζόμενοι τίθενται σε υποχρεωτική άδεια, με την απειλή της απόλυσης

Phasma

Ολα σχεδόν τα κατασκευαστικά έργα έχουν σταματήσει και οι εργαζόμενοι τίθενται σε υποχρεωτική άδεια, με την απειλή της απόλυσης
Σαν βροχή πέφτουν οι καταγγελίες από κλάδους και χώρους δουλειάς για την επιθετικότητα της εργοδοσίας, που κλιμακώνεται μετά την «αργία» των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων που αποφάσισε η κυβέρνηση. Ενδεικτικές είναι οι παρακάτω περιπτώσεις που φτάνουν στην εφημερίδα μας από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Στον κλάδο των Κατασκευών, η εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» σταμάτησε όλα τα έργα και έδωσε αναγκαστικές άδειες στα συνεργεία, ενώ βρίσκεται σε ετοιμότητα για απολύσεις από Σεπτέμβρη. Η «ΤΕΡΝΑ» έδιωξε τους υπεργολάβους μαζί με τα συνεργεία τους και σχεδιάζει κι αυτή αναγκαστικές άδειες για το υπόλοιπο προσωπικό.

Στον κλάδο των Τροφίμων και Ποτών, καταγράφεται η εξής εικόνα: Στην «ΕΒΓΑ», 160 από τους 200 εποχικούς που έληγαν οι συμβάσεις τους απολύθηκαν και ταυτόχρονα έγινε αναστολή αδειών σε μέρος των μόνιμων. Στη «ΔΕΛΤΑ», η εργοδοσία ενημέρωσε τους αντιπρόσωπους ότι έχει αποθέματα για δύο μήνες και «μετά θα δούμε τι θα γίνει», ενώ στην «Αλλατίνη» 20 εργαζόμενοι που έληγαν οι συμβάσεις τους απολύθηκαν.

Στην ίδια επιχείρηση, σταμάτησε μια γραμμή παραγωγής και η εργοδοσία σχεδιάζει αναγκαστικές άδειες αν δεν εξασφαλίσει πρώτες ύλες. Αλλοι 20 εργαζόμενοι που έληγαν οι συμβάσεις τους απολύθηκαν από τη «Nestle», ενώ στην «Κανάκης» ξεκίνησαν οι κανονικές άδειες χωρίς όμως να δοθεί το επίδομα.

Η διοίκηση της εταιρείας «Δέσμη Εκδοτική», στο όνομα της «περικοπής δαπανών», απέλυσε τρεις εργαζόμενους τη Δευτέρα 29/6, πρώτη μέρα εφαρμογής του τραπεζικού ελέγχου. Οι απολύσεις ήρθαν σε συνέχεια των περικοπών στους μισθούς, τις μειώσεις μισθών και την εκ περιτροπής εργασία που έχει επιβληθεί στο παρελθόν από την εταιρεία.

Οι εργαζόμενοι στο περιοδικό «Αθηνόραμα», που εκδίδει η εταιρεία, συμμετείχαν στην 4ωρη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση έξω από το χώρο δουλειάς τους, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη τριών συναδέλφων τους. Μετά την κινητοποίηση, η εργοδοσία δεσμεύτηκε να επανέλθουν και οι τρεις εργαζόμενοι στη δουλειά.

Η εργοδοσία των ομίλων Ιδιωτικής Υγείας «Βιοϊατρική» και «METROPOLITAN» ανακοίνωσε ότι δε θα καταβληθούν προς το παρόν οι μισθοί του Ιούνη. Το κλαδικό σωματείο αντέδρασε άμεσα, με παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των δύο ομίλων και στον υπουργό Εργασίας, που διαβεβαίωνε ότι δε θα «επιτρέψει τέτοια έκτροπα». Η επίσημη αιτιολογία του ομίλου «Βιοϊατρική» για τη μη καταβολή μισθοδοσίας είναι η «τεχνική» αδυναμία της τράπεζας να διεκπεραιώσει την καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς, χωρίς να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις.

Χαμός σε Εμπόριο και Τηλεπικοινωνίες

Η διοίκηση της εταιρείας «Agilis» (κλάδος Πληροφορικής) ενημέρωσε την Τρίτη τους εργαζόμενους ότι «η μισθοδοσία θα γίνει μόνο απόψε στο Σύνταγμα, για όποιον έρθει», εκβιάζοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων στις διαδηλώσεις με το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη». Παρέμβαση για το θέμα έκανε το ΣΕΤΗΠ.

Καταγγελίες από τον κλάδο της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών υπάρχουν και για άλλες εταιρείες. Συγκεκριμένα, στα τηλεφωνικά κέντρα στην «CQS», στην «ΟnCall Center», στην «Online Sales» και σε μια σειρά άλλες εταιρείες, η εργοδοσία προσπαθεί να επιβάλει υποχρεωτικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών, με το επιχείρημα ότι δεν απασχόλησαν τους εργαζόμενους αυτήν την εβδομάδα.

Στην «Ωθηση», η εργοδοσία κάλεσε έναν προς έναν τους εργαζόμενους για να τους ανακοινώσει ότι δε θα πάρουν την καλοκαιρινή τους άδεια, όπως την έχουν αιτηθεί, αλλά υποχρεωτικά μέχρι τις 12/07. Επιπλέον, προϊστάμενη της εταιρείας, κατά τη διάρκεια meeting, απείλησε τους εργαζόμενους να ψηφίσουν την Κυριακή όλοι «ναι» στην πρόταση για το δημοψήφισμα.

Στην «Info Quest», σε πολλά τμήματα, οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε υποχρεωτικές άδειες, ενώ και στα υπόλοιπα τμήματα, η εργοδοσία τρομοκρατεί ότι αν δεν «υπάρχει δουλειά», θα γίνει το ίδιο.

Στην «Icap Group», η εργοδοσία ξεσάλωσε αμέσως μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος και το κλείσιμο των τραπεζών, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν υποχρεωτικά άδειες, «γιατί δεν υπάρχει δουλειά». Για τις διακοπές τούς είπε να πάρουν άδειες άνευ αποδοχών ή να πάρουν κανονική άδεια αντί για εκλογική και να ψηφίσουν με βάση τα συμφέροντα της εργοδοσίας, απειλώντας ότι μπορεί να μην έχουν δουλειά από Δευτέρα 6/7.

Στις αποθήκες της «Nissan Θεοχαράκης», η εργοδοσία επιχειρεί να επιβάλει υποχρεωτικές άδειες ή άδειες άνευ αποδοχών, εκ περιτροπής εργασία (μισοί θα δουλεύουν τη μία εβδομάδα και άλλοι μισοί την επόμενη), ενώ υπάρχουν και απειλές προς τους εργαζόμενους ότι θα χάσουν τη δουλειά τους εάν δε δεχτούν να δουλεύουν με 4ωρη εργασία, από 8ωρη που δούλευαν.

Στον κλάδο του Εμπορίου, ο όμιλος «INDITEX» («ZARA», «PULL&BEAR», «MASSIMO DUTTI», «BERSHKA», «OUSHO») έχει υποχρεώσει εργαζόμενους σε άδεια άνευ αποδοχών. Στα καταστήματα «NOTOS» και σε άλλα πολυκαταστήματα, οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το μισό μισθό, χωρίς να υπάρχει ενημέρωση για το υπόλοιπο ποσό.

Αντίστροφα, στα σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» και «Βασιλόπουλος», ζητούν από τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις άδειες και τα ρεπό τους. Σε μια σειρά άλλες επιχειρήσεις, η εργοδοσία παρεμβαίνει ανοιχτά υπέρ του «ναι», όπως στα «Leroy Merlin», ενώ σε άλλες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι ενημερώνονται πως «θα πληρώνονται μόνο εφόσον παίρνουν λεφτά από τους πελάτες».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Με το επιχείρημα ότι είναι κλειστές οι τράπεζες, εργοδότες στην περιοχή της Λάρισας εξαναγκάζουν τους εργαζόμενους να πάρουν υποχρεωτική άδεια χωρίς αποδοχές. Το ΕΚ Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν κάθε τέτοια αυθαίρετη απαίτηση της εργοδοσίας στο τηλέφωνό 2410 250708, στα γραφεία του ή στα σωματεία τους.

Στην εταιρεία «ΒΕΜΕΚΕΠ ΑΒΕΕ» στο Βόλο, γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν άδειες άνευ αποδοχών ή αναγκαστικές άδειες, καθώς και απλήρωτη δουλειά. Στη Χίο, η εταιρεία παρασκευής γλυκών «Σαράντης» έθεσε τους εργαζόμενους σε υποχρεωτική άδεια και το ίδιο έγινε σε επιχειρήσεις που ασχολούνται με οικοδομικά υλικά στο νησί. Με το ίδιο μέτρο, απειλεί τους 250 εργαζόμενους και ο «ΝΗΡΕΑΣ», που επίσης δραστηριοποιείται στο νησί.

Στο Κιλκίς, η εικόνα που έρχεται είναι ότι εργοδότες, κυρίως στον κλάδο των Τροφίμων, σταματούν τη λειτουργία των εργοστασίων και οδηγούν τους εργάτες σε υποχρεωτικές άδειες ή τους λένε ότι δεν έχουν να τους πληρώσουν, άρα καλύτερα να μην εργαστούν μερικές μέρες, ή τους έχουν στην αναμονή, με το ενδεχόμενο να κλείσουν την Παρασκευή. Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις που εργάτες δεν έχουν πληρωθεί ολόκληρο το μισθό τους ή έχει καθυστερήσει η πληρωμή τους.

Στη ΔΕΗ, στη Δυτική Μακεδονία, πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες για τη στάση των εργολάβων, που ανακοινώνουν ότι δε θα πληρώσουν τους εργαζόμενους ή αναγγέλλουν ακόμα και απολύσεις.

Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, μια σειρά μεγάλα ξενοδοχεία προειδοποιούν τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών, αλλαγή ωραρίων και ρεπό ακόμα και μη καταβολή μισθοδοσίας.

  • Στο χτεσινό φύλλο, εκ παραδρομής αναφέρθηκε ότι παρέμβαση της εργοδοσίας υπέρ του «ναι» υπήρξε και στις επιχειρήσεις «Ευθυμιάδης» και «ΤΟSΟΗ» στη Θεσσαλονίκη.
Μήνυμα από την ΠΣΟ

Την αλληλεγγύη της στην εργατική τάξη και το λαό της Ελλάδας εκφράζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ). Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται στην επίθεση των εργοδοτών, τα προβλήματα των συνταξιούχων και συνολικά του λαού. «Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ελλάδα αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ένωση που υπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών και της πλουτοκρατίας. Το ίδιο ισχύει και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», σημειώνει η ΠΣΟ και προσθέτει: «Μπροστά σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση για τον ελληνικό λαό, η ΠΣΟ υποστηρίζει τις θέσεις του ΠΑΜΕ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εργατικών αγώνων. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ΠΑΜΕ που καλεί τους εργαζόμενους στην Ελλάδα να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα: Οχι στο μνημόνιο της τρόικας - Οχι στο μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκέντρωση και πορεία στον ΣΕΒ σήμερα από το ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ οργανώνει, σήμερα, Παρασκευή, το ΠΑΜΕ, στις 12.30 μ.μ., ενάντια στην τρομοκρατία της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Σε δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αξιοποιούν το κλίμα φόβου αλλά και τα εκβιαστικά διλήμματα κυβέρνησης και δανειστών για να κλιμακώσουν την επίθεσή τους στους εργαζόμενους. Καλούμε τα σωματεία να βρίσκονται συνεχώς κοντά στους εργαζόμενους, να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κανένας εργάτης μόνος του. Καλούμε τους εργαζόμενους να απαντήσουν οργανωμένα, μαζικά και μαχητικά στη νέα αυτή επίθεση των εργοδοτών. Να μην υποκύψουν, να μη δεχτούν την απλήρωτη δουλειά και τις διαθεσιμότητες. Να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Απαιτούμε: Να διασφαλιστεί εδώ και τώρα η πληρωμή στην ολότητά τους των μισθών των εργαζομένων, του επιδόματος ανεργίας για τους ανέργους, των συντάξεων. Καμία απόλυση, ούτε υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών για τους εργαζόμενους, ούτε εκ περιτροπής εργασία με πρόσχημα το κλείσιμο των τραπεζών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ