ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη!

Κοινή ανακοίνωση των φορέων της Κοινωνικής Συμμαχίας

Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Από παλιότερη κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων
Σε κοινή τους ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ σημειώνουν: «Οργανωνόμαστε, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη! Εμείς έχουμε τη δύναμη! Στις δύσκολες στιγμές που περνά αυτή τη στιγμή η εργατική - λαϊκή οικογένεια, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, από την επίθεση που δέχονται από την ΕΕ, την κυβέρνηση και μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ένα από τα όπλα μας είναι η εργατική - λαϊκή αλληλεγγύη παντού.

Το τωρινό κούρεμα μισθών και συντάξεων σε μεγάλο τμήμα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων, αλλά και οι καταβολές με το σταγονόμετρο, ν' αντιμετωπιστούν άμεσα και οργανωμένα. Πλάι στους αγώνες αυτής της περιόδου για τη διασφάλιση και την καταβολή μισθών-συντάξεων-επιδομάτων, για το δικαίωμα στην εργασία, με τη μαζικοποίηση και άνοδο των αγώνων για την κάλυψη των απωλειών, οι οργανώσεις που αποτελούν την Κοινωνική Συμμαχία συγκροτούμε κεντρική επιτροπή για την οργάνωση της αλληλεγγύης.

Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ, το ΜΑΣ καλούμε τα Εργατικά Σωματεία, τους Συλλόγους Σπουδαστών, τις Ενώσεις ΕΒΕ, τους γυναικείους Συλλόγους, τις Επιτροπές Ανέργων, τις Λαϊκές Επιτροπές και κάθε μαζικό φορέα να συγκροτήσουμε ΤΩΡΑ και χωρίς καμία καθυστέρηση επιτροπές αλληλεγγύης παντού! Σε δήμους, γειτονιές, σε εργοστάσια και βιομηχανικές ζώνες, σε κλάδους, σε σχολές, σχολεία, νοσοκομεία. Κεντρική θέση, η οποία πρέπει να καθοδηγεί τη συγκρότηση - δράση και λειτουργία τους, είναι το σύνθημα "Κανένας μόνος του".

Καταγράφουμε άμεσα τις ανάγκες που υπάρχουν!

Γείτονές μας που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα ή αντιμετωπίζουν έκτακτες δύσκολες καταστάσεις, δεν πρέπει να μείνουν αβοήθητοι και μόνοι τους. Να κυριαρχήσει η επαγρύπνηση! Να αποτρέψουμε με τις παρεμβάσεις μας, την αλληλεγγύη μας, καθώς και την υλική βοήθειά μας, να υπάρξουν συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών σε τρόφιμα, φάρμακα, παιδικές τροφές και σε συντονισμό με την κεντρική επιτροπή αλληλεγγύης, να οργανώνουμε την παρουσία μας παντού!

Οι επιτροπές αλληλεγγύης να γίνουν γνωστές παντού και άμεσα! Να μην επιτρέψουμε να κυριαρχήσει ο φόβος, η παραίτηση κάτω από το βάρος των δυσκολιών».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κανένας άρρωστος χωρίς το φαΐ και τα φάρμακά του

Κάλεσμα για τη συγκρότηση Επιτροπών Αλληλεγγύης για τα προβλήματα που οξύνονται στον τομέα Υγείας

Ηδη, πολλές υγειονομικές και προνοιακές μονάδες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους, λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης, της έλλειψης φαρμάκων, υλικών, εξοπλισμού και προσωπικού που προϋπήρχαν και επιδεινώθηκαν από την «αργία» των τραπεζών και τον έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα για συγκρότηση επιτροπών αλληλεγγύης και διεκδίκησης στους υγειονομικούς, τα σωματεία τους, τα σωματεία εργαζομένων άλλων κλάδων, τους συλλόγους ασθενών, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τις Λαϊκές Επιτροπές στις γειτονιές.

«Αυτή την ώρα το κύριο καθήκον όλων, κάθε σωματείου κάθε εργαζόμενου είναι να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας για να επιβιώσει ο λαός, να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα υγείας και πρόνοιας του λαού!», σημειώνει το ΠΑΜΕ και το κάλεσμα συνεχίζει:

«Αναλαμβάνουμε δράση ώστε να εξασφαλιστούν πλήρεις υγειονομικές και προνοιακές υπηρεσίες από τα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, τα ΠΕΔΥ, τα ιδρύματα Πρόνοιας για ΑμΕΑ, χρόνιους πάσχοντες, ηλικιωμένους, παιδιά.

  • Να μην επιτρέψουμε να μείνουν οι ασθενείς χωρίς φάρμακα, εξετάσεις, νοσηλεία, θεραπείες, χειρουργεία, να μην υποβαθμιστεί η σίτιση των ασθενών.
  • Να μη μείνει καμία δημόσια υγειονομική και προνοιακή μονάδα χωρίς φάρμακα, τρόφιμα, αναλώσιμα υλικά, αντιδραστήρια, υλικά χειρουργείου κ.ά.
  • Να καταργηθούν οι πληρωμές και οι συμμετοχές για ιατρικές και διαγνωστικές εξετάσεις, θεραπείες, φάρμακα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στα απογευματινά ιατρεία.
  • Να σταματήσει η παρακράτηση των συντάξεων των χρονίως πασχόντων και των ΑμΕΑ για πληρωμή των ιδρυμάτων που νοσηλεύονται.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν σίτιση των απόρων, των ανασφάλιστων, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των εργαζομένων σε κάθε δημόσιο νοσοκομείο και ίδρυμα Πρόνοιας, παιδικό σταθμό, σχολική μονάδα.
  • Να αναλάβουν εξολοκλήρου τη συντήρηση και φροντίδα των χαμηλοσυνταξιούχων και μοναχικών ηλικιωμένων τα ιδρύματα και οι προνοιακές δομές.
  • Να εξασφαλιστούν όλα τα εμβόλια δωρεάν και να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά.
  • Να πληρωθούν ολόκληροι οι μισθοί των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των συντάξεων και επιδομάτων ανεργίας και πρόνοιας».
Σε διπλό «όχι» καλούν συνδικαλιστικές οργανώσεις

Να στείλουν μήνυμα καταδίκης των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών κυβέρνησης και εταίρων, που φέρνουν νέα μνημόνια για το λαό, καλούν τους εργαζόμενους Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, μπροστά στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα, καταγγέλλουν τις υποχρεωτικές άδειες και τις καθυστερήσεις μισθών που επιβάλλουν οι εργοδότες με αφορμή τις εξελίξεις και προβάλλουν άμεσα αιτήματα και διεκδικήσεις για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί τους εργαζόμενους να πουν «ένα δυνατό "όχι" στην πρόταση τόσο των ληστών-ιμπεριαλιστών των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Ενα δυνατό "όχι" στην πρόταση της κυβέρνησης, που κινείται στην ίδια γραμμή». «Να μη δεχτούμε με την ψήφο μας να έρθει το 3ο μνημόνιο, που θα τσαλαπατήσει τις ζωές μας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου σημειώνει: «Να απαντήσουμε στο παραπλανητικό ερώτημα του δημοψηφίσματος που θέτει η κυβέρνηση και να εκφραστεί ένα μεγάλο αγωνιστικό μαχητικό ρεύμα αντίθεσης και καταδίκης των μνημονίων».

Σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους του νησιού και το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, ενώ ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Η Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου καλεί τους εργαζόμενους να πουν διπλό «όχι»: «Ενα στα μέτρα των δανειστών και ένα στα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση. Να αρνηθούμε να γίνουμε συνένοχοι στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική τους».

Τέλος, το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ καλεί το λαό να μην παρασυρθεί από την προπαγάνδα των Μέσων υπέρ του «ναι» ή του «όχι», αλλά να τοποθετηθεί στο δημοψήφισμα με τρόπο που να δείχνει την αντίθεσή του σε όλα τα μνημόνια και να σηματοδοτεί τη διάθεσή του να κλιμακώσει τον αγώνα για ανάκτηση των απωλειών.

«Ναι» στο μνημόνιο της κυβέρνησης από την ΠΟΕ - ΟΤΑ

Στις 30 Ιούνη συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ - ΟΤΑ με θέμα το δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη. Οπως αναφέρει η ΔΑΣ ΟΤΑ σε ανακοίνωσή της, η απόφαση της πλειοψηφίας είναι να στηριχτεί το «όχι» με βάση το πλαίσιο της κυβερνητικής λογικής, δηλαδή «της αντίστασης στις πιέσεις και τους εκβιασμούς των δανειστών», αφήνοντας στο απυρόβλητο τα υπογεγραμμένα σχέδια της κυβέρνησης για ένα νέο μνημόνιο καθώς και την πολιτική της ΕΕ.

Την απόφαση υπερψήφισαν το ΜΕΤΑ και η «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) «ανατρέποντας και την απόφαση που είχε πάρει το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ ΟΤΑ πριν από λίγες μέρες όπου καταδίκαζε το κείμενο των 47+8 σελίδων της κυβέρνησης και είχε προκηρύξει απεργία την μέρα της συμφωνίας. Η ΔΑΚΕ πρότεινε το ΝΑΙ επαναλαμβάνοντας την επιχειρηματολογία της ΝΔ περί εθνικού διχασμού».

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ ΟΤΑ καταψήφισαν την πρόταση της πλειοψηφίας και επεσήμαναν ότι οι εργαζόμενοι «δεν πρέπει να συρθούν να επιλέξουν ανάμεσα στη Σκύλλα και την Χάρυβδη, δηλαδή ανάμεσα στην πρόταση ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ για συμφωνία και την πρόταση των 47+8 σελίδων της κυβέρνησης. Και τα δύο ισοδυναμούν με νέο αντιλαϊκό μνημόνιο».

Να καταβληθεί ολόκληρη η σύνταξη όχι με δόσεις

Με νέα ανακοίνωσή τους, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ - ΕΛΤΑ - ΔΗΜΟΣΙΟΥ - ΟΣΕ - OAEE - ΝΑΤ - ΟΤΑ - ΠΟΣΕ/ΟΑΕΕ καταγγέλλουν «τις μεθοδεύσεις αγνόησης του δίκαιου αιτήματος των εκπροσώπων 2.500.000 συνταξιούχων για να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναδέλφων και να καταβληθεί όλη η σύνταξη στους δικαιούχους χωρίς το σύστημα των δόσεων. Να ανοίξουν οι τράπεζες και να ικανοποιήσουν αυτή την αυταπόδεικτη δίκαιη απαίτηση των πολύπαθων και λεηλατημένων συνταξιούχων από τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του κεφαλαίου». Με τα ίδια αιτήματα, έγινε χτες κινητοποίηση των συνταξιούχων έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ