ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενίσχυση των μέτρων καταστολής στα σύνορα

Eurokinissi

Στη σύλληψη 383 μεταναστών και προσφύγων προχώρησε από τα ξημερώματα της Τρίτης έως το πρωί της Τετάρτης το Λιμενικό Σώμα σε 11 περιστατικά σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού, αυτά τα περιστατικά εξελίχθηκαν από τις 07.30 το πρωί της Τρίτης έως τις 07.30 το πρωί της Τετάρτης σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Αγαθονήσι.

Εξάλλου, ενισχύονται τα μέτρα αστυνόμευσης που οδηγούν στην παραπέρα καταστολή κατά των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε υπό τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, συντονιστή σε θέματα μετανάστευσης, Τζανέτο Φιλιππάκο, αποφασίστηκε η συνέχιση διεξαγωγής της ευρείας κλίμακας αντιμεταναστευτικής επιχείρησης «Ασπίδα» για τον έλεγχο των εξαθλιωμένων της «παγκοσμιοποίησης» και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στην περιοχή του Εβρου.

Η απόφαση αυτή, που εγκρίθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, περιλαμβάνει την αναδιάταξη των δυνάμεων και των επιχειρησιακών μέσων, σε όλη την περιοχή αρμοδιότητας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την εθελοντική συμμετοχή 547 αστυνομικών. Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η πλήρης και διαρκής επιτήρηση των συνόρων στην περιοχή του Εβρου και διατηρούνται τα ισχύοντα επίπεδα επιχειρησιακής ανταπόκρισης και ετοιμότητας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ροών μετανάστευσης, ενισχύοντας παράλληλα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών».

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει επισημάνει πως οι κοινές επιχειρήσεις του FRONTEX και των ελληνικών δυνάμεων καταστολής, όπως η επιχείρηση «Ασπίδα» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η «Ερμής» στα νοτιοανατολικά θαλάσσια σύνορα της ΕΕ, η «Ποσειδών» σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος και η αντίστοιχη επιχείρηση «Αινείας» στο Ιόνιο, το μόνο που κάνουν είναι να πολλαπλασιάζουν τα αθώα θύματα αυτής της εγκληματικής πολιτικής. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουν τα αυξανόμενα κύματα μετανάστευσης, γιατί αποτελούν την άλλη όψη της εγκληματικής πολιτικής ΕΕ και κυβερνήσεων, που ξεριζώνει από τις πατρίδες τους εξαθλιωμένους και απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι τις εγκαταλείπουν για να επιβιώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις, την πείνα και την εξαθλίωση που προκαλούν ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, για τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών, την εκμετάλλευση των λαών σε κάθε σημείο του πλανήτη.

Ανακοίνωση της ΤΕ Λέσβου του ΚΚΕ

Στο μεταξύ, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ με αφορμή το συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και δηλώσεις, κινήσεις διαφόρων κύκλων για το μεταναστευτικό, που γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Τις τελευταίες μέρες στο νησί μας παρατηρούνται, από διάφορους κύκλους, κινήσεις γύρω από το μεταναστευτικό που τείνουν να δυναμιτίσουν το κλίμα. Ετσι:

Γίναμε μάρτυρες δηλώσεων της επίσημης αντιπροσωπείας της ΝΔ, που επισκέφτηκε πρόσφατα το νησί, στις οποίες περίοπτη θέση κατείχε η "πρόβλεψη" ότι η κατάσταση θα οξυνθεί. Ξέχασαν, βέβαια, να σημειώσουν πως η πολιτική της στήριξης όλων των επεμβάσεων των ιμπεριαλιστών στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική, που το κόμμα τους έχει, είναι που οξύνει την κατάσταση.

Ακούσαμε και διαβάσαμε δήλωση στελέχους του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικού συμβούλου πως κάποιοι υποκινούν τους μετανάστες σε κινητοποιήσεις. Ξέχασε, όμως, να σημειώσει πως η βάση των όποιων διαμαρτυριών είναι υπαρκτά και όχι φανταστικά προβλήματα, που η κυβέρνησή του αρνείται να τα λύσει.

Ακούσαμε και διαβάσαμε σε διάφορες ιστοσελίδες προτάσεις (πολλές από τις οποίες προέρχονται από άτομα εκτός νησιού) που παρακινούν τους Λέσβιους "να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους". Η όλη μεθόδευση μυρίζει από μακριά σχέδιο ακροδεξιών κύκλων, χρυσαυγιτών κ.λπ.

Καλούμε το λαό του νησιού μας να συνεχίσει να δείχνει απλόχερα την αλληλεγγύη που μέχρι τώρα έχει επιδείξει στους ξεριζωμένους και ταλαίπωρους μετανάστες, που περνάνε από το νησί μας, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στους τόπους προορισμού τους. Να απορρίψει αποφασιστικά συνθήματα και πρακτικές και να απομονώσει όσους "καλοθελητές" στο νησί ή και έξω από αυτό σπρώχνουν σε διαμάχες μεταξύ Ελλήνων, μεταξύ μεταναστών ή μεταξύ Ελλήνων και μεταναστών, με στόχο να μετατρέψουν το νησί μας κυριολεκτικά σε ζούγκλα. Να συνειδητοποιήσει βαθιά ότι μια τέτοια εξέλιξη δε συμφέρει απολύτως κανέναν πάνω στο νησί, ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά. Καλούμε τη δημοτική αρχή να ξεφύγει αποφασιστικά και οριστικά από την πολιτική του κυβερνητικού "γιες μεν" που ακολουθεί, να σταματήσει να μαζεύει τα "μπαλάκια" που της πετά η κυβέρνηση και να απαιτήσει από αυτήν αγωνιστικά και επιτακτικά να λύσει το πρόβλημα, όπως έχει υποχρέωση.

Ας συνειδητοποιήσουμε όλοι πως όσο οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ επεμβαίνουν στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής, τα κύματα των προσφύγων δε θα έχουν σταματημό. Και πως όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις - όπως τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - θα προθυμοποιούνται να δίνουν και νέες βάσεις για τις επεμβάσεις, θα έχουν στο ακέραιο συνευθύνη, όχι μόνο για την άθλια κατάσταση στην οποία περιέρχονται οι πληθυσμοί αυτών των χωρών, αλλά και για τα προβλήματα που βιώνει ο ελληνικός λαός από τον ερχομό των προσφύγων στο νησί μας, στα άλλα νησιά του Αιγαίου, στην Αθήνα, σ' όλη την Ελλάδα».

Λιγότερο αποτελεσματική και πολυδάπανη η δασοπυρόσβεση

Η δασοπυρόσβεση σήμερα είναι πολυδάπανη και καθόλου πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική, σε σχέση με τη Δασική Υπηρεσία. Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα απόστρατου υπαρχηγού της Πυροσβεστικής. Η έρευνα του Α. Γκουρμπάτση έχει ως αντικείμενο την αποτίμηση της δασοπυρόσβεσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επιχειρησιακό, το διάστημα από το 1998 μέχρι σήμερα, κατά το οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) έχει την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ενώ η πρόληψη είναι ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτήν, οι μέσες καμένες από τις δασικές πυρκαγιές εκτάσεις το χρόνο είναι 508.544 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Αύξηση 7,6% σε σχέση με τις καμένες εκτάσεις το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία. Ο μέσος ανά έτος αριθμός δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώνονται στην επικράτεια, είναι 1.538 πυρκαγιές. Αύξηση 2,9%, σε σχέση με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία. Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά δασική πυρκαγιά είναι 330 στρέμματα. Αύξηση 4,4%.

Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα, που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ, σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το διάστημα που την ίδια ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία. Στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ 4,5 ευρώ και στον Καναδά 20 ευρώ. Το μέσο κόστος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, όταν στις ΗΠΑ το κόστος είναι 16.900 ευρώ (εννέα φορές πιο φτηνό) και στον Καναδά 81.300 (δύο φορές πιο φτηνό) ευρώ.

Το συνολικό κόστος δασοπροστασίας είναι 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής (δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ. Οι δαπάνες καταστολής των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή, είναι το 65% του συνολικού κόστους δασοπροστασίας της Ελλάδας, ενώ οι δαπάνες της πρόληψης είναι το 35%.

Πυρκαγιά σε θαλαμηγό

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι εν πλω σε θαλαμηγό ανοικτά του Πειραιά. Το σκάφος μήκους 25 μέτρων καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά ενώ σύμφωνα με το Λιμενικό, τα 10 άτομα που επέβαιναν σε αυτό, είχαν προλάβει να επιβιβασθούν σε ιστιοφόρο που βρέθηκε στην περιοχή και να απομακρυνθούν πριν κινδυνέψουν.

Επικίνδυνος καιρός

Καιρικές συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς αναμένεται να επικρατήσουν αύριο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η ζέστη και η χαμηλή υγρασία των δύο τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τους δυνατούς ανέμους που ήδη έκαναν την εμφάνισή τους από χτες, «χτύπησαν καμπανάκι» στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία εξέδωσε δελτίο επικινδυνότητας πυρκαγιάς. Ειδικότερα σε υψηλή κατηγορία κινδύνου σήμερα είναι η Αττική, η κεντρική και νότια Εύβοια, η Κορινθία, η Αργολίδα, οι Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και η Κρήτη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός στην πλειοψηφία των παραπάνω περιοχών θα είναι αίθριος, η θερμοκρασία αναμένεται να μην ξεπεράσει τους 32 βαθμούς (στην Αττική) ενώ οι άνεμοι θα φτάσουν έως και τα 8 μποφόρ.

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ), με βάση τις τελευταίες εξελίξεις - δημοψήφισμα κ.λπ. - και τις δυσκολίες όσον αφορά την εξασφάλιση των αναγκαίων ποσών χρημάτων, ενημερώνει τους αγωνιστές και φίλους της Αντίστασης, ότι ματαιώνεται η προγραμματισμένη, για το Σεπτέμβρη εκδρομή στη Λευκορωσία (Μινσκ) για επίσκεψη σε μνημεία του Αντιφασιστικού Αγώνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ